No i wreszcie trafił się zestaw na plus. Wprawdzie za dużo jest koszmarów, żeby to był duży plus, ale po pierwsze dobre utwory przeważają ale kilka jest świetnych.
A tak w ogóle zastanawiałem się nad ocenianiem Jessie i Zeppelinów, ale ostatecznie pierwszy utwór postanowiłem ocenić, bo jednak różnica między pierwowzorem a tą wersją jest ogromna, a drugi ocenić według wartości, chociaż kusiło mnie, żeby dać 10 z założenia tak jak inni dali zero.
Pewnie Linia dostałaby wyższą ocenę, ale niestety pomysł takiego wykorzystania głosu Kuby wszystko niszczy. Cztery kolejne koszmary mają jakieś przebłyski więc zera nie dostały, przy czym w przypadku P!nka, P&K i Hurts to wysokie oceny, a Noel jest chyba najsłabszy na płycie.
Nohavica brzmi mi jak nieudolne naśladownictwo Silnej Grupy pod Wezwaniem ale na nim na szczęście kończą się utwory odbierane przeze mnie na minus. Na niewielki, a natomiast na nie za duży plus trzy utwory, z których Green i Stone są gdzieś na średnim poziomie tych wykonawców. Natomiast Zeppelini, chociaż sporo lepsi od tej dwójki pojawiają się z jednym ze swoich najsłabszych utworów.
No i na koniec duża grupa naprawdę świetnych utworów. Rozpoczyna ją Zemollen, który niestety wykonawczo trochę zaprzepaszcza moc utworu, z kolei dokładnie odwrotnie jest z Tedem, który wykonawstwem i aranżacją podnosi ocenę. No a ile może zrobić dobra aranżacja i wykonanie to najlepiej słychać u Jessie. Kazik to chyba nr 2 płyty, ale czegoś mu jednak brakuje. Natomiast braków nie znalazłem w czterech kolejnych utworach. Szcześniak w świetnej formie, Łanuszka też, ale w obydwóch przypadkach to specjalnego zdziwienia nie budzi. Z karpia wąż to jeszcze nie Poziom Dużej Ryby, ale podium Karpi jest to na pewno. Zawiałow w pierwszej chwili mi zazgrzytała, ale to dlatego, że od razu pojawiło się porównanie z rewelacyjnym wykonaniem 123, ale potem jak zacząłem utwór traktować jako byt absolutnie niezależny to było zdecydowanie lepiej. Wrażenie robi przede wszystkim organizująca całość rewelacyjna perkusja.
1. 10,0 Daria Zawiałow - JESZCZE W ZIELONE GRAMY
2. 10,0 Przyjaciele Karpia 2017 - Z KARPIA WĄŻ
3. 10,0 Michał Łanuszka - NIEOCZEKIWANIE
4. 10,0 Mietek Szcześniak - SERCE TO JESZCZE ZA MAŁO
5. 9,5 Kazik & Kwartet ProForma - NIE DALI OJCE
9,0 Jessie Ware - ALONE
6. 8,5 Ted Nemeth – SKOWRONKI
7. 8,5 Zemollem i Andrzej Poniedzielski - ZANIM...WSZYSTKO DOBRZE
8. 7,5 Led Zeppelin - IMMIGRANT SONG
9. 6,5 Stone Temple Pilots – MEADOW
10. 6,5 Green Day - BACK IN THE USA
11. 6,0 Shed Seven - NOTHING TO LIVE DOWN