UWAGA! Wszystkich tych ktorych piosenki znalazly sie w polfinalach prosze o przeslanie do mnie informacji z jakiej plyty piosenka pochodzi i z ktorego jest roku.

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72
Mew - 2005Robinson pisze: A tak przy okazji, to czy te 2 utwory, które walczą w finale to są nowe utwory? Z tego roku? Czy nieco starsze?
dominik_fi pisze:W ten sposób (puchatowy - drabinkowy) w finale wcale nie spotkały się piosenki które otrzymały najwięcej głosów, czy też najlepsze i najpopularniejsze. Bo przecież te najlepsze piosenki mojm zdanie spotkały się dużo wcześniej i trzeba było jedną z lepszych odrzucić kosztem drugiej.
No właśnie, dobrze, że dodałeś, że to Twoim zdaniem, bo jak tak czytam różne wypowiedzi, to prawie każdy ma inne zdanie. Faworyci niektórych odpadli na początku, innych w środku plebiscytu, a jeszcze innych dotarły do półfinału lub finału.dominik_fi pisze:W ten sposób (puchatowy - drabinkowy) w finale wcale nie spotkały się piosenki które otrzymały najwięcej głosów, czy też najlepsze i najpopularniejsze. Bo przecież te najlepsze piosenki mojm zdanie spotkały się dużo wcześniej i trzeba było jedną z lepszych odrzucić kosztem drugiej.
To też ciekawy pomysł, ale sądzę że dopiero tak przy 3 lub 4 edycji, albo edycje specjalne poprostu np. na swietą wielkanoce, majowe, bożonarodzeniowe robić.tadzio3 pisze: Zastanawiałem sie tez troche nad specjalnymi edycjami, w których bylyby konkretne kryteria np piosenki z ostatnich dwóch lat, bądź bardzo stare, ale tez kryteria jakie kiedyś na forum były tematy, takie jak najbardziej niedoceniane piosenki z LP3, utwory, które nigdy nie znalazły się na żadny oficjalnym albumie wykonawcy, dalej- tzw. "Obciachowe", ale fajne", czyli każdy wybralby swoje ulubione obciachowe kawałki, które jednak bardzo lubi. Albo najlepsze piosenki w wersjach koncertowych, bądź zabawa pt. "moje osobiste" piosenki, tzn te które nie są za bardzo znane, ale coś znaczą dla danej osoby, takie intymne utwory- z tym że mogłyby byc wykonawców rózwniez z LP3.
i tak dalej, i tak dalej...
heh, no widzisz, każdy ma swoje zdanie. Mnie np. raczej martwiły zwycięstwa piosenek z małego finału. I to nie tylko dlatego, że słąbe, tlyko wygrywały albo z moimi, albo z tymi, na które wyżej stawiałem. Także - tak naprawdę ciężko powiedzieć, jak to jest z tym systemem. Moim zdaniem jest ciekawy i lepszy chyba niż non stop głosowanie punktowe w każdej rundzie. A jak zostaną upublicznione wyniki, to wtedy zobaczymy, jak to było z jego sprawiedliwością, bo widzę, że Grycek coś ukrywatadzio3 pisze: Skład finału jest troszeczkę zaskoczeniem, chociaż co do jednej piosenki byłem niemal pewny od ćwierćfinałów. Za to skład drugiej pary finału pocieszenia jest zaskoczeniem. Bardzo cieszyłem się z każdej wygranej rundy przez te piosenki, a na poczatku myślalem, ze sukcesem będzie przebrnięcie przez eliminacje.
A mnie z kolei zaskakiwało, co na takim wysokim szczeblu robią piosenki tak słabe. Z jednej strony dosyć przyzwoite, ale jednak disco, a z drugiej coś, co nie dość, że błyskawicznie odrzuciłem, to jeszcze totalnie nie kojarzy mi się z niczym. W każdym razie głosowanie o 3 miejsce sobie odpuszczam. Na szczęście z obu par przeszły piosenki zdecydowanie lepsze - jedna dobra, a druga nawet bardzo dobra. Ale u mnie będzie to głos na piosenkę z mojego ósmego miejsca, bo druga była gdzieś koło 20.ku3a pisze:dla mnie sklad finalu to ogromna niespodzianka, i nie chodzi tylko o to, ze glosowalem calkowicie odwrotnie. Myslalem, ze "Elizabeth" ma pierwsze miejsce jak w banku i tylko "Soul Dracula" moze jej zagrozic...
dobrze ze napisałeś to:dominik_fi pisze: październik techno
bo już się zastanawiałam czy aby na pewno słuchasz Trójkidominik_fi pisze:A techno i jazz tak tylko wstawiłęm choć niecierpię.
To tylko Twoje przypuszczenia. Być może jednak są to 2 najlepsze w głosowaniu, a przynajmniej ścisła czołowka.dominik_fi pisze:W ten sposób (puchatowy - drabinkowy) w finale wcale nie spotkały się piosenki które otrzymały najwięcej głosów, czy też najlepsze i najpopularniejsze. Bo przecież te najlepsze piosenki mojm zdanie spotkały się dużo wcześniej i trzeba było jedną z lepszych odrzucić kosztem drugiej.
Mam nadziej że w II edycji bedzie przez wszystkie etapy taki sytem głosowania jak w eliminacjach.[/img]
tadzio3 pisze: I jeszcze jedno. Widzę, że Ku3a coś kombinuje w sprawie dodania piosenek z naszej zabawy do LP3. Zgodnie z zasadą ktoś ci daje palec, ty bierzesz całą rękę ()
Czy wiesz, jak ludzie odbierają różne gatunki muzyki? Czy zdajesz sprawę, że to co dla jednychj będzie mytalem, dla drugich może być disco, a progresive dla kogo innego popem. Kiedyś miałem cioś w rodzaju prelekcji, w której znalazłem elementy jazzu w wielu nagraniach rockowych, np. w Korowodzie.dominik_fi pisze:Można by też zrobić np. tak jak napisałeś gatynkami, np:
maj miesiącem piosenki popowej, czerwiec rockowej, lipiec disco polo, sierpień metalu, wrzesień hip-hopu, październik techno , listopad jazzu, grudzień piosenka świąteczna, styczeń piosenka zimowa (ale nie świąteczna) luty np. miesiąc podsumowań zeszłorocznych, mrzec muzyki z rzed lat 90-tych, kwiecień muzyki od lat 90-tych.
Wiem, że zaprononowałem dosyć kontrowersyjne gatunki ale np. disco polo jakoś w lipcu mi się kojarzy, wtedy są wesela imprezy i ogólnie sporzycie napojów mocniejszych niż napój gazowany rośnie i przy tej muzyce jakoś lepiej wchodzi.
A techno i jazz tak tylko wstawiłęm choć niecierpię.
Też tak sądzę.Miszon pisze:Mnie się raczej wydaję, że pan Marek ma masę innych zajęć, niż słuchanie różnych utworów wybranych przez pewną grupę ludzi, niewielką dość zresztą. poza tym, nie wykluczam, że sporo tych piosenek zna.
I też myślę, żeby było to te kilka utworów z czołówki.Miszon pisze:Także raczej wolałbym, aby było ich jedna/kilka (jako nagroda dla "zwycięzcy" w pewnym sensie tej zabawy)
Oczywiscie że wiem ma na uczelni kolego pokazywał mi kiedyś swoje nagrania i dlamnie to byo techno a dla niego jakieś odmiany wymieniał niepamiętam.kajman pisze:Czy wiesz, jak ludzie odbierają różne gatunki muzyki? Czy zdajesz sprawę, że to co dla jednychj będzie mytalem, dla drugich może być disco, a progresive dla kogo innego popem. Kiedyś miałem cioś w rodzaju prelekcji, w której znalazłem elementy jazzu w wielu nagraniach rockowych, np. w Korowodzie.dominik_fi pisze:Można by też zrobić np. tak jak napisałeś gatynkami, np:
maj miesiącem piosenki popowej, czerwiec rockowej, lipiec disco polo, sierpień metalu, wrzesień hip-hopu, październik techno , listopad jazzu, grudzień piosenka świąteczna, styczeń piosenka zimowa (ale nie świąteczna) luty np. miesiąc podsumowań zeszłorocznych, mrzec muzyki z rzed lat 90-tych, kwiecień muzyki od lat 90-tych.
Wiem, że zaprononowałem dosyć kontrowersyjne gatunki ale np. disco polo jakoś w lipcu mi się kojarzy, wtedy są wesela imprezy i ogólnie sporzycie napojów mocniejszych niż napój gazowany rośnie i przy tej muzyce jakoś lepiej wchodzi.
A techno i jazz tak tylko wstawiłęm choć niecierpię.
Myślę, że akurat na liście Trójki byłby problem z wejściem do poczekalni i nie pomogłoby nawet forum Beksińskiego. Wiem, że taki Thirteen Senses natomiast z powodzeniem poradzi sobie na liście bo to jest piosenka na tą listę! I nie będzie wcale potrzebne wsparcie z tego forum.Miszon pisze:I chyba na liście największe szanse by miało XIII Stoleti ..... myślę, że może nawet pierwsza trzydziecha.
Jakby nie kombinować i szachować nowymi systemami selekcji utworów to i tak faworyci niektórych odpadną na początku, innych w środku, itd. i zawsze ktoś będzie miał uwagi. Czytając ten temat wraz z jego rozrostem zauważyłem pewną prawidłowość. Generalnie za starymi zasadami są ci, których typy bądż propozycje zaszły wysoko a za zmianą zasad ci, których typy i propozycje przepadły już na starcieRobinson pisze:Faworyci niektórych odpadli na początku, innych w środku plebiscytu, a jeszcze innych dotarły do półfinału lub finału.