Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Drugie w moim bloku spotkanie z Starym Dobrym Małżeństwem. Odkryłam ich twórczość przy okazji udziału w przeglądzie małych form teatralnych w Legnicy w roku bodajże 1989. Wówczas byli znani głównie z grania utworów Edwarda Stachury, które później propagowali m.in. amatorzy w jednym z zespołów teatralnych. Wówczas jeszcze nie grali w klimacie bluesa , bo w tym kierunku poszli 3 lata później . I mam tu pytanie do naszej ekspertki. Lady ile bluesa jest w tym bluesie ?
Przed nami utwór z płyty wydanej w 1992 roku:
90 (15) 533 10 2 16 Stare Dobre Małżeństwo - CZARNY BLUES O CZWARTEJ NAD RANEM
A teraz przeniesiemy się do klimatu lat 70 ub. wieku. Przed nami bardzo nastrojowy i poetycki utwór z roku 1970, warto dodać, iż tekst jest autorstwa Agnieszki Osieckiej. Polecam również obejrzeć przenoszący nas w czasie teledysk.
89 (73) 541 12 1 3 Skaldowie & Łucja Prus - W ŻÓŁTYCH PŁOMIENIACH LIŚCI
gioconda2 pisze: ↑sob maja 01, 2021 8:38 pm
A teraz będzie coś bardzo ekspresyjnego, z dawką dynamitu w refrenach. Kolejne spotkanie z Katarzyną Nosowską, tym razem z zespołem Hey w utworze z 1995 roku:
91 (44) 530 10 2 10 Hey - LIST
Jeden z moich ulubionych Heyów, dodatkowo jeszcze z "mojego" rocznika
sigir pisze: ↑sob maja 01, 2021 8:42 pmA wiesz, że ja chciałem w ramach mojej dwudziestki zgłosić temat z programu "Przybysze z Matplanety"? Co o tym sądzisz?
Chyba nigdy nie słyszałem.
gioconda2 pisze: ↑sob maja 01, 2021 8:43 pm
90 (15) 533 10 2 16 Stare Dobre Małżeństwo - CZARNY BLUES O CZWARTEJ NAD RANEM
Sytuacja, że wersja koncertowa (pomijając jazz) podoba mi się bardziej niż studyjna zdarza się pewnie raz na 1000 przypadków. Ten utwór to jeden z takich ewenementów.
VILKI pisze: ↑sob maja 01, 2021 8:45 pm
ja ich nie trawiłem gdy śpiewali chociażby Stachurę. potem to zaczęło się zmieniać...
Ja także wtedy ich nie lubiłem i to nie dlatego, że Stachura obok Miłosza to dla mnie najbardziej nielubiany poeta.
gioconda2 pisze: ↑sob maja 01, 2021 8:47 pm
warto dodać, iż tekst jest autorstwa Agnieszki Osieckiej
Osiecka jest dla mnie przereklamowana. Zdecydowanie bardziej lubię texty Moczulskiego i Loebla. A utwór dobry, ale ja głosowałem na trzech innych Skaldów.
gioconda2 pisze: ↑sob maja 01, 2021 8:38 pm91 (44) 530 10 2 10 Hey - LIST
To były czasy, gdy siedząc przy odbiorniku "kręciłem po stacjach". Zauważyłem wówczas przypadki, że jakaś stacja "uruchomiła" utwór nie czekając na oficjalnego singla. Dopiero po paru miesiącach miały miejsce singiel, teledysk i promocja wszędzie gdzie się da.
Wydaje mi się, że ten utwór Heya najwcześniej pojawił się na RMF FM.
Tym razem będziemy mieli możliwość posłuchania przeboju nawiązującego tematycznie i tekstowo (nie tylko w tytułach) do Skubasa i jego NIE MAM DLA CIEBIE MIŁOŚCI, np.:
Zdjęłam koszulę/(…) Możesz przyjść, zdjąć bluzkę
Utwór wydany w 1991 roku:
87 (41) 546 10 1 15 Martyna Jakubowicz - W DOMACH Z BETONU NIE MA WOLNEJ MIŁOŚCI
Wracamy w Bieszczady. Czym one są dla rdzennych mieszkańców w roku1993 wyśpiewało KSU. Na naszym Forum jest wiele osób tam mieszkających. Może napiszecie o tym, czym dla Was są Bieszczady?