Notowanie 1638 (Marek Niedźwiecki)

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

sk

Re: Notowanie 1638 (Marek Niedźwiecki)

Post autor: sk »

Kod: Zaznacz cały

|   1 |   3 |    5 |    +2 | Trójkąty i kwadraty - Dawid Podsiadło                                  | PL   |
sk

Post autor: sk »

całość dzisiejszego notowania:

+-----+-----+------+-------+------------------------------------------------------------------------+------+
| Poz | Pop | Staz | Trend | utwor-wykonanie                                                        | Lang |
+-----+-----+------+-------+------------------------------------------------------------------------+------+
|   1 |   3 |    5 |    +2 | Trójkąty i kwadraty - Dawid Podsiadło                                  | PL   |
|   2 |   4 |   15 |    +2 | The Depth of Self-Delusion - Riverside                                 | PL   |
|   3 |   1 |    7 |    -2 | Get Lucky - Daft Punk                                                  | ZG   |
|   4 |   2 |    4 |    -2 | Jine to nebude - Jaromír Nohavica                                      | ZG   |
|   5 |  10 |    5 |    +5 | God Is Dead? - Black Sabbath                                           | ZG   |
|   6 |   5 |   20 |    -1 | Heaven - Depeche Mode                                                  | ZG   |
|   7 |   7 |    9 |     0 | Układ zamknięty - Kult                                                 | PL   |
|   8 |  17 |    3 |    +9 | Out of Hand - Deep Purple                                              | ZG   |
|   9 |   9 |    4 |     0 | Hello - Ultravox                                                       | ZG   |
|  10 |   6 |    8 |    -4 | Jeśli Boga nie ma tu - T. Love                                         | PL   |
|  11 |   8 |    6 |    -3 | Prędzej, później, dalej - Myslovitz                                    | PL   |
|  12 |  19 |    9 |    +7 | The Gathering of the Clouds - Anathema                                 | ZG   |
|  13 |  11 |   14 |    -2 | Soothe My Soul - Depeche Mode                                          | ZG   |
|  14 |  12 |   17 |    -2 | Baczyński — pieśń o szczęściu - Czesław Śpiewa i Mela Koteluk          | PL   |
|  15 |  14 |   14 |    -1 | All the Time in the World - Deep Purple                                | ZG   |
|  16 |  13 |   14 |    -3 | Dym - Lao Che                                                          | PL   |
|  17 |  15 |   14 |    -2 | Sugar Man - Rodriguez                                                  | ZG   |
|  18 |  20 |    2 |    +2 | Jutro jest dziś - Męskie Granie 2013 (Nosowska i O.S.T.R.)             | PL   |
|  19 |  16 |   17 |    -3 | No Freedom - Dido                                                      | ZG   |
|  20 |  18 |    5 |    -2 | Patrzę w okno - Mirosław Czyżykiewicz                                  | PL   |
|  21 |  26 |    8 |    +5 | Stone - Alice in Chains                                                | ZG   |
|  22 |  22 |    2 |     0 | Easier That Way - Ray Wilson                                           | ZG   |
|  23 |  27 |    3 |    +4 | Stronger - Osada Vida                                                  | PL   |
|  24 |  23 |   20 |    -1 | Co tam? - Hey                                                          | PL   |
|  25 |  29 |    3 |    +4 | Mermaids - Nick Cave & the Bad Seeds                                   | ZG   |
|  26 |  21 |   40 |    -5 | When a Blind Man Cries - Metallica                                     | ZG   |
|  27 |  28 |    3 |    +1 | Angel - Eric Clapton                                                   | ZG   |
|  28 |   0 |    1 |     N | Wielkie nieba - Mela Koteluk                                           | PL   |
|  29 |   0 |    1 |     N | Sea of Love - The National                                             | ZG   |
|  30 |  30 |    2 |     0 | End of Night - Dido                                                    | ZG   |
|  31 |  38 |      |    +7 | The Next Day - David Bowie                                             | ZG   |
|  32 |  32 |      |     0 | Young and Beautiful - Lana del Rey                                     | ZG   |
|  33 |  36 |      |    +3 | Broken Things - Dave Matthews Band                                     | ZG   |
|  34 |  35 |      |    +1 | Super Collider - Megadeth                                              | ZG   |
|  35 |  39 |      |    +4 | Come Away Melinda - L.Stadt                                            | PL   |
|  36 |   0 |      |     N | SIC! - Marek Dyjak                                                     | PL   |
|  37 |  45 |      |    +8 | Wild Honey - Hugh Laurie                                               | ZG   |
|  38 |  43 |      |    +5 | Panic Station - Muse                                                   | ZG   |
|  39 |  46 |      |    +7 | By Crooked Steps - Soundgarden                                         | ZG   |
|  40 |  47 |      |    +7 | I Can't Go Back - Joe Satriani                                         | ZG   |
|  41 |  31 |      |   -10 | Spłonąć i odejść - Wilki                                               | PL   |
|  42 |  42 |      |     0 | Maybe - Natalia Natu Przybysz                                          | PL   |
|  43 |  41 |      |    -2 | Niczyj - Buldog                                                        | PL   |
|  44 |  48 |      |    +4 | Let's Play Birds - Fismoll                                             | PL   |
|  45 |   0 |      |     N | Them there Eyes - Beth Hart & Joe Bonamassa                            | ZG   |
|  46 |  49 |      |    +3 | Safest - Novika                                                        | PL   |
|  47 |  44 |      |    -3 | Stop Me - Klara                                                        | PL   |
|  48 |   0 |      |     N | Moje miejsce - Mariusz Lubomski                                        | PL   |
|  49 |  37 |      |   -12 | Jestem tu dla ciebie - Sebastian Riedel & Cree                         | PL   |
|  50 |  34 |      |   -16 | Statystyczna - Basia Stępniak-Wilk                                     | PL   |
słoik

Post autor: słoik »

Znów mi wyłączyło dźwięk (przy pierwszych nutach Riverside).
seblit

Post autor: seblit »

No niech mi jeszcze ktoś powie jak to słuchacze Listy nienawidzą popu i komercji :mrgreen:
Ostatnio zmieniony pt cze 21, 2013 9:55 pm przez seblit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Cymbałki były 18x na 1. więc na LP3 je lubią.
Haha, świetna uwaga :mrgreen:
słoik

Post autor: słoik »

A jeszcze tyle trzeba znieść. Allez.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

To co, za tydzień Black Sabbath na pierwszym i będzie siódmy kolejny numer 1 8)
Awatar użytkownika
jerzyko70

Post autor: jerzyko70 »

seblit pisze:No niech mi jeszcze ktoś powie jak to słuchacze Listy nienawidzą popu i komercji :mrgreen:
Ale pop nie musi być zły. Pamiętam Reni Jusis na pierwszym jakieś 10 lat temu.
Awatar użytkownika
jerzyko70

Post autor: jerzyko70 »

tadzio3 pisze:To co, za tydzień Black Sabbath na pierwszym i będzie siódmy kolejny numer 1 8)
Chciałbym, żeby tak było i jeszcze za 2 tygodnie Deep Purple. :D
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

tadzio3 pisze:
Tak, tak, ja o tym celowo napisałem mając na myśli tamto 18, ale już nie chciałem denerwować antypatyków.
Fajnie się słucha numeru 1 w radio, ale tylko w radio raczej. Taki hiciorek na wakacje.

Do przeczytania!
kajman

Post autor: kajman »

seblit pisze:No niech mi jeszcze ktoś powie jak to słuchacze Listy nienawidzą popu i komercji :mrgreen:
No cóż, moim zdaniem to już nie Ci słuchacze co kiedyś. Trójka się skomercjalizowała i przyciąga miłośników komercji.
seblit

Post autor: seblit »

kajman pisze:
No cóż, moim zdaniem to już nie Ci słuchacze co kiedyś. Trójka się skomercjalizowała i przyciąga miłośników komercji.
Nie ci, którzy wpuścili na listę Spice Girls czy NKOTB a później Timbalanda i Katy Perry? Ciekawe.
kajman

Uwielbiam Listę - piosenki niekoniecznie
jerzyko70 pisze:Ale pop nie musi być zły. Pamiętam Reni Jusis na pierwszym jakieś 10 lat temu.
Jak na Reni to było nawet dobre, ale ogólnie był to straszny badziew. A dobry pop jest - chociażby Melua.
kajman

seblit pisze:Nie ci, którzy wpuścili na listę Spice Girls czy NKOTB a później Timbalanda i Katy Perry? Ciekawe.
SG nigdy furory nie zrobiło, KP też. A wyjątki się zdarzały zawsze.
Awatar użytkownika
mowgli
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997 F

Post autor: mowgli »

Za tydzień BS musi wejść na szczyt. Wtedy będzie 7 razy z rzędu inny lider.
Awatar użytkownika
ADDY
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2004
Kontakt:

Post autor: ADDY »

Najgorszy utwór na płycie na pierwszym. Ciekawe co będzie z tymi dobrymi...
matjas333
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994

Post autor: matjas333 »

Witam. Czy ktoś dysponuje może nagraniem CAŁOŚCI dzisiejszej listy, a właściwie ostatniej godziny? A właściwie to chodzi mi o zaproszenie przeczytane przez Pana Marka na spektakl... Jeśli tak bardzo proszę o kontakt ma maila maciejraczka@ wp.pl
kajman

ADDY pisze:Najgorszy utwór na płycie na pierwszym. Ciekawe co będzie z tymi dobrymi...
Moim zdaniem są dwa gorsze, ale jednego nie można brać pod uwagę, bo to wersja angielska.
Awatar użytkownika
Rostov
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 r.
Kontakt:

Post autor: Rostov »

sk pisze:

Po zeszłotygodniowej Jedynce dla Daftów i wczorajszej dla Podsiadły, zaczynam się obawiać o to, w jakim kierunku zmierza LP3...
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

^^Lp3 już od dłuższego czasu zmierza w dziwnym, żeby nie powiedzieć "pokracznym" kierunku :D Ale cóż, taki trend obecnie, że bardziej liczy się parcie na szczyt, bez względu na jakość utworu.
Awatar użytkownika
Rostov
Kontakt:

Trochę nieprecyzyjnie użyłem tu określenia "LP3", mając bardziej na myśli głosujących na listę i ich gusta muzyczne, niż samą listę.
Bo o ile Daft Punk jest elektroniką z historią i tradycją - choć ten gatunek muzyczny, mimo audycji Margana, wydaje mi się jednak "nietrójkowy" - to Podsiadło jest kolejnym, KOMERCYJNYM produktem kolejnego, KOMERCYJNEGO talent-show, grającym tani pop nadający się na szczyty list przebojów, ale Eski albo Zetki, a nie Trójki, która (ponoć) komercyjna nie jest.
Kolejny raz dochodzę do wniosku, że największą krzywdę tzw. "profilowi muzycznemu" Trójki robią tacy ludzie jak red. Stelmach czy Gacek, którzy pewnie teraz w swoich audycjach będą się rozpływać nad sukcesem kolejnej komercyjnej szmiry, którą wypromowali.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Nie wiem czy wiesz jak bardzo się mylisz. :-)
Dawida Podsiadło w swojej audycji grał Piotr - rock progresywny, art-rock, hard rock, itp. - Kosiński. I nie zmienia to faktu, że akurat o tym utworze wyraził się, ze jest klubowy i jedyny nie pasujący do reszty płyty. ;-) A o samej płycie powiedział, że to bardzo dobry pop. I mimo, że mam zupełnie inne zdanie, to znając Jego gust i obeznanie z muzyką to mu wierzę. ;-)
Nie wiem czy Stelmi puszczał, ale Gacek bardzo wątpię, że to robiła lub będzie robić.

Ja się ani o Listę ani o słuchaczy nie boję, bo takie Daft Punki, które się od czasu do czasu zdarzają, nie zaszkodzą nikomu.
Akurat ja ani historycznie ani muzycznie nic nie widzę w tym utworze, ale rozumiem, że może się podobać. Z drugiej strony na płycie co najmniej dwa utwory mi się podobają. :-)
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

@ Rostov:
Czy miałeś płytę w rękach?
A widziałeś tam logo "Trójki"?
Zatem, pomijając całą tą dyskusję co jest komercją, a co nie jest i czy można - czy nie można, a co wypada a co nie wypada,
to dla mnie jest jasne i oczywiste dlaczego Dawid jest obecny i grany w stacji, która objęła nad płytą patronat medialny.
Ba, pójdę dalej - bardzo mnie to cieszy, bo na wielu płytach taki znaczek jest i niestety nic z tego dalej nie wynika, choć powinno.
I tu jest pies pogrzebany!
Natomiast gust słuchaczy i głosujących należy uszanować, choć jasne jest można się z nim nie zgadzać.
Akurat ten utwór jakościowo jest bardzo dobrze zrobiony. Co do talent szołów to była Brodka, Ewelina Flinta, Ania Dąbrowska
i pewnie jeszcze kogoś by się znalazło, więc to nie jest dobry argument.
Awatar użytkownika
Rostov
Kontakt:

Ad Pana Kosińskiego - mimo całego mojego szacunku dla Jego osoby, to zdarzyło mi się już wielokrotnie rozminąć z jego zdaniem i gustem muzycznym, ale to temat na osobną dyskusję.
Ad talent-show - jasne, było na LP3 ich laureatów więcej, ale dopiero (i tu się mogę mylić) po tym, gdy przestał ich obowiązywać "wygrany" w programie kontrakt z wytwórnią - narzucający im warunki, czyniące z ich debiutu produkt nastawiony wyłącznie na zysk ww. wytwórni - i wypuścili coś bardziej swojego.
Po prostu, irytuje mnie fakt, że Trójka angażuje się w promocję czegoś, na reklamę i promocję czego wywalono już kasę wielokrotnie przekraczającą pewnie jej budżet.
A artyści wydający poza mainstreamem i niedysponujący taką gotówką na wybicie się muszą czekać, by w ogóle pojawić się w zestawie do głosowania.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

tadzio3 pisze:
Conajmniej 18. Bo jeszcze 5 z Myslovitzem.

A ogólnie odnośnie ostatnich nr 1: nie demonizujmy. Są wakacje, niech będzie trochę letniej muzyki na szczytach LPP3. Jeśli tylko do jesieni pospadają, to nie widzę żadnych przeszkód. BArdziej mi to odpowiada niż Anathema jako przebój lata jak rok temu.
ODPOWIEDZ