| 21 | 20 | 17 | -1 | Chory na wszystko - Strachy na Lachy | PL |
i tradycyjne pytanie do słoika tu - kto własnie umarł?
Skoro chcesz więcej, to z mojej listy Lucyna Legut (ta od "Piotrek zgubił dziadka oko, a Jasiek chce dożyć spokojnej starości"), Ruby Muhammad (103, zwana Mother of Islam), Bohdan Pociej (świetny muzykolog) i Inge Sorensen - najmłodsza medalistka olimpijska - w 1936 r. miała 12 lat z okładem, mam w jednej książce jej zdjęcie z babcią, z którą przyjechała do Berlina. Babcia też już raczej nie żyje, bo wygląda na zdjęciu raczej jak co najmniejprababcia, za to ma genialny czepek.
mara pisze:Oj tak..patrze na tekst angielskiej piosenki..nie rozumiem ..ale ok może to jakiś potoczny angielski ..patrze na tłumaczenie i jeszcze bardziej nic nie rozumiem..losowy dobór słów?
O jakich tłumaczeniach piszesz? Mechanicznego translatora czy np. Tomasza Beksińskiego?
lady, pozwolę się odnieść do Twojej odpowiedzi w sprawie roczników tych płyt. Bo... skoro powiedziałaś że najwięcej dobrych nagrań powstało przed 1980 rokiem (w założeniu: setki), a lwia ich część przed 1960, a powiedziałaś że przesłuchałaś ok. 100 nagrań/płyt z tego czasu, to czy wszystkie one są tak doskonałe, że tak przeważają nad marnymi kilkudziesięcioma po 1980?
A tak w ogóle to dziś szykuje się najnudniejsza lista jakiej słuchałem
Ostatnio zmieniony pt mar 11, 2011 9:48 pm przez Neo01, łącznie zmieniany 1 raz.
mara pisze:Oj tak..patrze na tekst angielskiej piosenki..nie rozumiem ..ale ok może to jakiś potoczny angielski ..patrze na tłumaczenie i jeszcze bardziej nic nie rozumiem..losowy dobór słów?
O jakich tłumaczeniach piszesz? Mechanicznego translatora czy np. Tomasza Beksińskiego?
no takich jak np na tekstowo ..czyli coś pośredniego pewnie...nie dotyczy to oczywiście wszystkich utworów.
Nie rozumiem czemu "Ogród półcieni" od kilku tygodni tkwi zaledwie w końcówce 2 dziesiątki, a odgrzewane kotlety, tyle że z towarzyszeniem orkiestry lub bez prądu, regularnie szybują w błyskawicznym tempie tak wysoko... Chyba działa tu zasada inż. Mamonia o piosenkach które znamy już i dlatego lubimy ?!
tamto było żartobliwe...przepraszam za zamieszenie...głosuję na 9 polskich utworów a reszta:) to zagraniczni:)...to o podziale i "wyższości " muzyki zagranicznej nad polską pisałem pod wpływem "Grandy",korzystałem z wypowiedzi inż.Mamonia na temat polskiego kina.
animag pisze:Nie rozumiem czemu "Ogród półcieni" od kilku tygodni tkwi zaledwie w końcówce 2 dziesiątki, a odgrzewane kotlety, tyle że z towarzyszeniem orkiestry lub bez prądu, regularnie szybują w błyskawicznym tempie tak wysoko... Chyba działa tu zasada inż. Mamonia o piosenkach które znamy już i dlatego lubimy ?!
Nareszcie nadgoniłem.
Czyli dzisiaj będzie jeden wielki skok. No to trochę jestem zaskoczony szczegolnie że to cieniutkie nagranie.
O, lepszy z Kultów (mimo że gorszy od oryginału, a Mieszkam zdecydowanie lepsze).