piosenki promowane przez nas na LP3 (następcy 'Again'?)

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

abd3mz pisze:Ponawiam pytanie: kiedy rozpoczyna się druga tury ?
Bardzo możliwe, że rozpocznie się za tydzien w sobotę, jeśli podjęta zostanie decyzja o kontynuowaniu promocji.
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

to ja też chętnie się zapiszę ...
ku3a

Post autor: ku3a »

mysle, ze zaczniemy za tydzien (jesli zaczniemy). przez te dni powinnismy zdazyc wszystko ustalic i policzyc.
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

ja tez bym się zapisał jeśli można :roll:
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, tylko nie wiem w jakiej kolejności. Może jako pierwsze/drugie kryterium frekwencja głosowania. Myślę, że uda misie wydobyć dane kto od kiedy głosował, a wtedy tylko podzielę liczbę głosowań na utwory promowane przez liczbę głosowań podczas których "powinien" głosować na utwory promowane. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem.

Przykład 1
osoba A - zapisała się od początku, więc powinna głosować na 25 nagrań (nie wiem ile było utworów promowanych), głosowała na 24, więc 96%
osoba B - zapisała się dość późno, powinna głosować na 14 nagrań, głosowała na wszystkie. 100%

Propozycja 1. Najpierw frekwencja, potem liczba głosowań
Wyżej osoba B
Propozycja 2. Najpierw liczba głosowań, potem frekwencja
Wyżej osoba A

Przykładowe zestawienie według propozycji 1:
miejsce|frekwencja|liczba głosowań|z możliwych
1. 100% 25 z 25 osoba 1
2. 100% 25 z 25 osoba 2
3. 100% 24 z 24 osoba 3
(...)
10. 100% 14 z 14 osoba 10
(...)
15. 96% 24 z 25 osoba 15
(...)
20. 76% 19 z 25 osoba 20

Przykładowe zestawienie według propozycji 2:
miejsce|liczba głosowań|z możliwych|frekwencja|miejsce w poprzednim rankingu
1. 25 z 25 100% osoba 1
2. 25 z 25 100% osoba 2
3. 24 z 24 100% osoba 3
4. 24 z 25 96% osoba 15
(...)
10. 19 z 25 76% osoba 20
(...)
15. 14 z 14 100% osoba 10

Do namysłu.

Ciekawe które dziś Lao Che ? :D
Robinson

Dochodzi jeszcze jedna trudność.
Otóż są użytkownicy, którzy np. "obrazili się na LP3" ;) i przez jakiś czas nie głosowali na LP3, a głosowali na forumową, co oczywiście wypaczy wyniki Twoich obliczeń, abd3mz. Bo tu nie chodzi o promocję na forumowej tylko właśnie na LP3.

Na razie zgłoszenia wyglądają tak:

Gary (-)
tadzio3 (-)

ksch (+)
Grycek (+)
stavanger (+)
Robinson (+)
JC (+)
adr (+)
nastoletni_duch (+)
Miszon (+)
Yacy (+)
Martyr (+)
Mr. Dark (+)
Zawiesina (+)
Aro (+)
mr.pusiak (+)
Bodeczek (+)
Tomekk (+)
ku3a (+)
kajman (+)
abd3mz (+)
mrsap (+)

Będę uzupełniał ten post na bieżąco w miarę nowych zgłoszeń i nowych rezygnacji.

Uwaga: Wykaz nieaktualny. Wykaz aktualny na następnej stronie tego wątku.
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2008 2:18 pm przez Robinson, łącznie zmieniany 3 razy.
ku3a

no dobrze, sprobuje jeszcze raz, wchodze.
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Robinson pisze:Bo tu nie chodzi o promocję na forumowej tylko właśnie na LP3.
Szczerze mówiąc ja też wątpię w skuteczność naszej akcji jeśli chodzi o LP3, więc przynajmniej niech na forumowej coś się dzieje, jakieś niepodziewane jednotygodniowe ruchy o kilkadziesiąt miejsc w górę (lub w dół). :)
Co nie znaczy, że się wypisuję! Będę dzielnie i chętnie głosować na wszystko.
kajman

Post autor: kajman »

Podejrzewam, że będę w mniejszości, ale uważam, że zasada obowiązująca poprzednio była bardzo dobra. Przede wszystkim jak należy traktować osoby, które nie umieszczały piosenki w głosowaniu na forumową, ale głosowały na nią na LP3 (pisały o tym albo umieszczały ją na drugim z 10 miejsc). Poza tym uważam, że promowanie nie ma sensu, jeżeli przy utworze, który się promuje, wyłącza się radio. Ja głosowałem na piosenki, które uważałem za przeciętne, czasami nawet mniej niż przeciętne, ale na takie, które uważałem za ewidentnie słabe, nie głosowałem i osobiście dziwię się, że ktokolwiek to uczynił.
Mimo tych wszystkich uwag zgłaszam się do drugiej rundy i uważam, że powinienem być przyjęty, bo akcja promocji powinna być przejawem dobrej woli, a nie masochizmu.
kajman

Post autor: kajman »

adr pisze:
Robinson pisze:Bo tu nie chodzi o promocję na forumowej tylko właśnie na LP3.
Szczerze mówiąc ja też wątpię w skuteczność naszej akcji jeśli chodzi o LP3, więc przynajmniej niech na forumowej coś się dzieje, jakieś niepodziewane jednotygodniowe ruchy o kilkadziesiąt miejsc w górę (lub w dół). :)
A to uważam za największą wadę całej akcji promowania, że wyniki Forumowej są zafałszowane, bo w jednym tygodniu niektóre piosenki łapią się tylko dlatego, że są promowane. Dlatego jestem zwolennikiem głosowania na forumową według swojego gustu, a piosenki promowane służyłyby tylko do zastępowania tych, na które głosujemy (niekoniecznie ostatniej, bo czasami głos na 10 jest cenniejszy niż na powiedzmy 5).
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

kajman pisze:Dlatego jestem zwolennikiem głosowania na forumową według swojego gustu, a piosenki promowane służyłyby tylko do zastępowania tych, na które głosujemy (niekoniecznie ostatniej, bo czasami głos na 10 jest cenniejszy niż na powiedzmy 5).
też jestem za tym.
i muszę tu stwierdzić Kajmanie, że pozamuzycznie mam w większości przypadków zdanie podobne do Twojego :D .
Robinson

abd3mz pisze:Przykład 1
osoba A - zapisała się od początku, więc powinna głosować na 25 nagrań (nie wiem ile było utworów promowanych), głosowała na 24, więc 96%
osoba B - zapisała się dość późno, powinna głosować na 14 nagrań, głosowała na wszystkie. 100%
Propozycja 1. Najpierw frekwencja, potem liczba głosowań
Wyżej osoba B
Propozycja 2. Najpierw liczba głosowań, potem frekwencja
Wyżej osoba A
Bez wątpienia propozycja nr 2. :)

W ogóle mam pewne wątpliwości co do osób dołączających się do akcji z opóźnieniem, zwłaszcza z DUŻYM opóźnieniem.
Wyjaśnię to na przykładzie.
Mamy np. 20 osób, które zapisały się na początku i regularnie głosują na wszystkie (lub prawie wszystkie) propozycje. I co z tego mają? Mogą zgłosić tylko 1 utwór do promocji.
Powiedzmy, że po 16 tygodniach zgłasza się nowa osoba do głosowania. Głosuje raptem 4 razy i ma taki sam przywilej - może zgłosić 1 utwór.
Uważam, że to nie fair w stosunku do osób, które głosują 15-20 razy, żeby osoba, która głosuje ok. 4 razy (w tym raz na swoją własną propozycję) także miała przywilej zgłoszenia 1 utworu.
Oczywiście taka osoba może głosować na utwory promowane przez innych (przez co zdobywa punkty - te, które liczy abd3mz - ale już bez prawa zgłoszenia propozycji w danej rundzie). Co sądzą inni?
Robinson

adr pisze:Szczerze mówiąc ja też wątpię w skuteczność naszej akcji jeśli chodzi o LP3, więc przynajmniej niech na forumowej coś się dzieje, jakieś niepodziewane jednotygodniowe ruchy o kilkadziesiąt miejsc w górę (lub w dół). :)
kajman pisze:A to uważam za największą wadę całej akcji promowania, że wyniki Forumowej są zafałszowane, bo w jednym tygodniu niektóre piosenki łapią się tylko dlatego, że są promowane.
No i jak tu wszystkim dogodzić? To co dla jednego jest zaletą, dla innego jest wadą. I na odwrót. :lol:
Robinson

kajman pisze:Podejrzewam, że będę w mniejszości, ale uważam, że zasada obowiązująca poprzednio była bardzo dobra. Przede wszystkim jak należy traktować osoby, które nie umieszczały piosenki w głosowaniu na forumową, ale głosowały na nią na LP3 (pisały o tym albo umieszczały ją na drugim z 10 miejsc).
Takie osoby powinny być traktowane tak samo jak osoby umieszczające utwór w 10-tce, tak jak były traktowane dotychczas. :)
kajman pisze:Mimo tych wszystkich uwag zgłaszam się do drugiej rundy i uważam, że powinienem być przyjęty, bo akcja promocji powinna być przejawem dobrej woli, a nie masochizmu.
Nie zauważyłem, żeby ktoś Ci odmawiał dostępu do drugiej rundy. ;)
Awatar użytkownika
abd3mz

Robinson pisze:Dochodzi jeszcze jedna trudność.(...) co oczywiście wypaczy wyniki Twoich obliczeń, abd3mz.
Fakt o tym nie pomyślałem. Istnieje też druga możliwość. :) Ktoś obraził się na forum ;), ale na LP3 głosował, co oczywiście wypaczy wyniki Twoich.... Eee... coś misie pomyliło. 8)
To tylko statystyka i jak w każdej zdarzą się błędy zarówno w jedną jak i drugą stronę.:)
Robinson pisze:W ogóle mam pewne wątpliwości co do osób dołączających się do akcji z opóźnieniem, zwłaszcza z DUŻYM opóźnieniem.(...)Co sądzą inni?
Rzeczywiście to jest jakiś problem. Tylko jak go rozwiązać ? Jeśli ktoś będzie wiedział, że mimo tego że zapisał się na listę i głosuje na promowane utwory nie dostanie nagrody (możliwość zaproponowania swojego utworu) to czy się zapisze podczas trwania rundy ? Jeśli nie to kilka osób, które mogły zyskać jego głos nie dostaną go. A propozycjom osób, które wcześniej zgłaszały swoje utwory do promocji to i tak nie pomoże, a zaszkodzi innym.
Można się zastanowić nad minimalną ilością głosowań po której dostaje się możliwość zaproponowania utworu.

Jeśli ktoś chce, żebym prześwietlił jego głosowania na utwory promowane niech podejmie decyzję do niedzieli do 23:59. Około 8 rano (w poniedziałek) sprawdzę jakie osoby mają plusy w poście Robinsona (zdążysz zaktualizować ?) i zacznę sprawdzać głosowania. Może to być trochę później jeśli zaśpię. :D

Dzisiaj podejmę decyzję czy bawię się dalej.
ku3a

Robinson pisze:Takie osoby powinny być traktowane tak samo jak osoby umieszczające utwór w 10-tce, tak jak były traktowane dotychczas. :)
no pewnie, przeciez nie chodzi o to czy cos bylo w dziesiatce forumowej, tylko czy zaglosowalo sie na LP3.
Robinson pisze:Oczywiście taka osoba może głosować na utwory promowane przez innych (przez co zdobywa punkty - te, które liczy abd3mz - ale już bez prawa zgłoszenia propozycji w danej rundzie). Co sądzą inni?
ciezka sprawa, na razie nic mądrego nie wpadlo mi do glowy. Z jednej strony masze racje, a z drugiej to co pisze abd3mz tez jest rozsadne...
Robinson

abd3mz pisze:Rzeczywiście to jest jakiś problem. Tylko jak go rozwiązać ? Jeśli ktoś będzie wiedział, że mimo tego że zapisał się na listę i głosuje na promowane utwory nie dostanie nagrody (możliwość zaproponowania swojego utworu) to czy się zapisze podczas trwania rundy ? Jeśli nie to kilka osób, które mogły zyskać jego głos nie dostaną go. A propozycjom osób, które wcześniej zgłaszały swoje utwory do promocji to i tak nie pomoże, a zaszkodzi innym.
Można się zastanowić nad minimalną ilością głosowań po której dostaje się możliwość zaproponowania utworu.
No właśnie, jakiś kompromis by się tu przydał. Może rzeczywiście jakaś graniczna ilość głosowań, po której taka nowa osoba może już zgłosić swój utwór? A może jakieś większe znaczenie nadać tym punktom, które teraz liczysz, a które zaproponował Kuba?
Oczywiście masz rację, że utworom promowanym wcześniej to nie zaszkodzi, że ktoś się dołączy na 3-4 ostatnie promowania, ale każdy z nas bardzo wyczekuje na swoją kolejkę i każde opóźnienie spowodowane przez kogoś przypadkowego (nie chcę tu nikogo urazić - ale chyba były takie przypadki, że ktoś zaproponował swój utwór, a potem już nie kwapił się do promowania innych utworów) powoduje, że każdy się niecierpliwi i nie chce tracić swoich głosów i tygodni czasu dla osób, które zaproponują swój utwór, a zaraz potem się wypną, że tak powiem. :lol:
abd3mz pisze:Jeśli ktoś chce, żebym prześwietlił jego głosowania na utwory promowane niech podejmie decyzję do niedzieli do 23:59. Około 8 rano (w poniedziałek) sprawdzę jakie osoby mają plusy w poście Robinsona (zdążysz zaktualizować ?) i zacznę sprawdzać głosowania. Może to być trochę później jeśli zaśpię. :D
Postaram się zaktualizować listę w poniedziałek między 7:30 a 8:00.
Awatar użytkownika
abd3mz

Robinson pisze:No właśnie, jakiś kompromis by się tu przydał. Może rzeczywiście jakaś graniczna ilość głosowań, po której taka nowa osoba może już zgłosić swój utwór? A może jakieś większe znaczenie nadać tym punktom, które teraz liczysz, a które zaproponował Kuba?
Jako kompromis proponuję ustalić graniczną ilość głosowań (może ponad połowę ?), a jeśli połowa kolejki już minęła, a pojawi się chętny (albo chętna) to nie zostanie on (ona) dopisany (dopisana) na koniec kolejki w tej rundzie. Jego (jej) głosy na utwory promowane będą miały wpływ na rozstawienie w kolejnej rundzie.
A teraz wątpliwości do mojej propozycji:
- nie wiadomo czy będzie kolejna runda
- nie wiadomo czy chętnemu (chętnej) będzie chciało się czekać dodatkową ilość tygodni
Robinson pisze:Postaram się zaktualizować listę w poniedziałek między 7:30 a 8:00.
Dziękuję. :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Robinson pisze:Dochodzi jeszcze jedna trudność.
Otóż są użytkownicy, którzy np. "obrazili się na LP3" ;) i przez jakiś czas nie głosowali na LP3, a głosowali na forumową, co oczywiście wypaczy wyniki Twoich obliczeń, abd3mz. Bo tu nie chodzi o promocję na forumowej tylko właśnie na LP3.
Na przykład ja :).
Ale w tamtym czasie i tak na pewno na 2 propozycje głosowałem. Natomiast na forumową faktycznie nie.
Zresztą, nie zawsze mi się chciało/czas miałem, żeby wklejać tu głos.
Chociaz na pewno nie głosowałem na wszystkie propozycje, tego jestem pewien.
Awatar użytkownika
abd3mz

Czy muszę pisać, że bawię się dalej ? :)
nastoletni_duch
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
Kontakt:

Post autor: nastoletni_duch »

a to w tym tygodniu nic nie promujemy, tak?
Awatar użytkownika
abd3mz

Proponuję zagłosować na Drogi Panie - Lao Che. :D
nastoletni_duch
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
Kontakt:

Post autor: nastoletni_duch »

abd3mz pisze:Proponuję zagłosować na Drogi Panie - Lao Che. :D
hehe. głos jest prawdopodobny nawet bez promocji ;)
Mr. Dark

Post autor: Mr. Dark »

Ja proponuję Foo Fighters - Pretender, bo jest na miejscu 31... . A zespół chyba nie był jeszcze w 30tce...?
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

ku3a pisze:no dobrze, sprobuje jeszcze raz, wchodze.
Podobno nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki :wink:
ODPOWIEDZ