Bardzo możliwe, że rozpocznie się za tydzien w sobotę, jeśli podjęta zostanie decyzja o kontynuowaniu promocji.abd3mz pisze:Ponawiam pytanie: kiedy rozpoczyna się druga tury ?
piosenki promowane przez nas na LP3 (następcy 'Again'?)
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, tylko nie wiem w jakiej kolejności. Może jako pierwsze/drugie kryterium frekwencja głosowania. Myślę, że uda misie wydobyć dane kto od kiedy głosował, a wtedy tylko podzielę liczbę głosowań na utwory promowane przez liczbę głosowań podczas których "powinien" głosować na utwory promowane. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem.
Przykład 1
osoba A - zapisała się od początku, więc powinna głosować na 25 nagrań (nie wiem ile było utworów promowanych), głosowała na 24, więc 96%
osoba B - zapisała się dość późno, powinna głosować na 14 nagrań, głosowała na wszystkie. 100%
Propozycja 1. Najpierw frekwencja, potem liczba głosowań
Wyżej osoba B
Propozycja 2. Najpierw liczba głosowań, potem frekwencja
Wyżej osoba A
Przykładowe zestawienie według propozycji 1:
miejsce|frekwencja|liczba głosowań|z możliwych
1. 100% 25 z 25 osoba 1
2. 100% 25 z 25 osoba 2
3. 100% 24 z 24 osoba 3
(...)
10. 100% 14 z 14 osoba 10
(...)
15. 96% 24 z 25 osoba 15
(...)
20. 76% 19 z 25 osoba 20
Przykładowe zestawienie według propozycji 2:
miejsce|liczba głosowań|z możliwych|frekwencja|miejsce w poprzednim rankingu
1. 25 z 25 100% osoba 1
2. 25 z 25 100% osoba 2
3. 24 z 24 100% osoba 3
4. 24 z 25 96% osoba 15
(...)
10. 19 z 25 76% osoba 20
(...)
15. 14 z 14 100% osoba 10
Do namysłu.
Ciekawe które dziś Lao Che ?
Przykład 1
osoba A - zapisała się od początku, więc powinna głosować na 25 nagrań (nie wiem ile było utworów promowanych), głosowała na 24, więc 96%
osoba B - zapisała się dość późno, powinna głosować na 14 nagrań, głosowała na wszystkie. 100%
Wyżej osoba B
Wyżej osoba A
Przykładowe zestawienie według propozycji 1:
miejsce|frekwencja|liczba głosowań|z możliwych
1. 100% 25 z 25 osoba 1
2. 100% 25 z 25 osoba 2
3. 100% 24 z 24 osoba 3
(...)
10. 100% 14 z 14 osoba 10
(...)
15. 96% 24 z 25 osoba 15
(...)
20. 76% 19 z 25 osoba 20
Przykładowe zestawienie według propozycji 2:
miejsce|liczba głosowań|z możliwych|frekwencja|miejsce w poprzednim rankingu
1. 25 z 25 100% osoba 1
2. 25 z 25 100% osoba 2
3. 24 z 24 100% osoba 3
4. 24 z 25 96% osoba 15
(...)
10. 19 z 25 76% osoba 20
(...)
15. 14 z 14 100% osoba 10
Do namysłu.
Ciekawe które dziś Lao Che ?

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
Dochodzi jeszcze jedna trudność.
Otóż są użytkownicy, którzy np. "obrazili się na LP3"
i przez jakiś czas nie głosowali na LP3, a głosowali na forumową, co oczywiście wypaczy wyniki Twoich obliczeń, abd3mz. Bo tu nie chodzi o promocję na forumowej tylko właśnie na LP3.
Na razie zgłoszenia wyglądają tak:
Gary (-)
tadzio3 (-)
ksch (+)
Grycek (+)
stavanger (+)
Robinson (+)
JC (+)
adr (+)
nastoletni_duch (+)
Miszon (+)
Yacy (+)
Martyr (+)
Mr. Dark (+)
Zawiesina (+)
Aro (+)
mr.pusiak (+)
Bodeczek (+)
Tomekk (+)
ku3a (+)
kajman (+)
abd3mz (+)
mrsap (+)
Będę uzupełniał ten post na bieżąco w miarę nowych zgłoszeń i nowych rezygnacji.
Uwaga: Wykaz nieaktualny. Wykaz aktualny na następnej stronie tego wątku.
Otóż są użytkownicy, którzy np. "obrazili się na LP3"

Na razie zgłoszenia wyglądają tak:
Gary (-)
tadzio3 (-)
ksch (+)
Grycek (+)
stavanger (+)
Robinson (+)
JC (+)
adr (+)
nastoletni_duch (+)
Miszon (+)
Yacy (+)
Martyr (+)
Mr. Dark (+)
Zawiesina (+)
Aro (+)
mr.pusiak (+)
Bodeczek (+)
Tomekk (+)
ku3a (+)
kajman (+)
abd3mz (+)
mrsap (+)
Będę uzupełniał ten post na bieżąco w miarę nowych zgłoszeń i nowych rezygnacji.
Uwaga: Wykaz nieaktualny. Wykaz aktualny na następnej stronie tego wątku.
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2008 2:18 pm przez Robinson, łącznie zmieniany 3 razy.
Szczerze mówiąc ja też wątpię w skuteczność naszej akcji jeśli chodzi o LP3, więc przynajmniej niech na forumowej coś się dzieje, jakieś niepodziewane jednotygodniowe ruchy o kilkadziesiąt miejsc w górę (lub w dół).Robinson pisze:Bo tu nie chodzi o promocję na forumowej tylko właśnie na LP3.

Co nie znaczy, że się wypisuję! Będę dzielnie i chętnie głosować na wszystko.
Podejrzewam, że będę w mniejszości, ale uważam, że zasada obowiązująca poprzednio była bardzo dobra. Przede wszystkim jak należy traktować osoby, które nie umieszczały piosenki w głosowaniu na forumową, ale głosowały na nią na LP3 (pisały o tym albo umieszczały ją na drugim z 10 miejsc). Poza tym uważam, że promowanie nie ma sensu, jeżeli przy utworze, który się promuje, wyłącza się radio. Ja głosowałem na piosenki, które uważałem za przeciętne, czasami nawet mniej niż przeciętne, ale na takie, które uważałem za ewidentnie słabe, nie głosowałem i osobiście dziwię się, że ktokolwiek to uczynił.
Mimo tych wszystkich uwag zgłaszam się do drugiej rundy i uważam, że powinienem być przyjęty, bo akcja promocji powinna być przejawem dobrej woli, a nie masochizmu.
Mimo tych wszystkich uwag zgłaszam się do drugiej rundy i uważam, że powinienem być przyjęty, bo akcja promocji powinna być przejawem dobrej woli, a nie masochizmu.
A to uważam za największą wadę całej akcji promowania, że wyniki Forumowej są zafałszowane, bo w jednym tygodniu niektóre piosenki łapią się tylko dlatego, że są promowane. Dlatego jestem zwolennikiem głosowania na forumową według swojego gustu, a piosenki promowane służyłyby tylko do zastępowania tych, na które głosujemy (niekoniecznie ostatniej, bo czasami głos na 10 jest cenniejszy niż na powiedzmy 5).adr pisze:Szczerze mówiąc ja też wątpię w skuteczność naszej akcji jeśli chodzi o LP3, więc przynajmniej niech na forumowej coś się dzieje, jakieś niepodziewane jednotygodniowe ruchy o kilkadziesiąt miejsc w górę (lub w dół).Robinson pisze:Bo tu nie chodzi o promocję na forumowej tylko właśnie na LP3.![]()
- neon.ka
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990
też jestem za tym.kajman pisze:Dlatego jestem zwolennikiem głosowania na forumową według swojego gustu, a piosenki promowane służyłyby tylko do zastępowania tych, na które głosujemy (niekoniecznie ostatniej, bo czasami głos na 10 jest cenniejszy niż na powiedzmy 5).
i muszę tu stwierdzić Kajmanie, że pozamuzycznie mam w większości przypadków zdanie podobne do Twojego

-
Bez wątpienia propozycja nr 2.abd3mz pisze:Przykład 1
Wyżej osoba B
Wyżej osoba A

W ogóle mam pewne wątpliwości co do osób dołączających się do akcji z opóźnieniem, zwłaszcza z DUŻYM opóźnieniem.
Wyjaśnię to na przykładzie.
Mamy np. 20 osób, które zapisały się na początku i regularnie głosują na wszystkie (lub prawie wszystkie) propozycje. I co z tego mają? Mogą zgłosić tylko 1 utwór do promocji.
Powiedzmy, że po 16 tygodniach zgłasza się nowa osoba do głosowania. Głosuje raptem 4 razy i ma taki sam przywilej - może zgłosić 1 utwór.
Uważam, że to nie fair w stosunku do osób, które głosują 15-20 razy, żeby osoba, która głosuje ok. 4 razy (w tym raz na swoją własną propozycję) także miała przywilej zgłoszenia 1 utworu.
Oczywiście taka osoba może głosować na utwory promowane przez innych (przez co zdobywa punkty - te, które liczy abd3mz - ale już bez prawa zgłoszenia propozycji w danej rundzie). Co sądzą inni?
-
adr pisze:Szczerze mówiąc ja też wątpię w skuteczność naszej akcji jeśli chodzi o LP3, więc przynajmniej niech na forumowej coś się dzieje, jakieś niepodziewane jednotygodniowe ruchy o kilkadziesiąt miejsc w górę (lub w dół).
No i jak tu wszystkim dogodzić? To co dla jednego jest zaletą, dla innego jest wadą. I na odwrót.kajman pisze:A to uważam za największą wadę całej akcji promowania, że wyniki Forumowej są zafałszowane, bo w jednym tygodniu niektóre piosenki łapią się tylko dlatego, że są promowane.

-
Takie osoby powinny być traktowane tak samo jak osoby umieszczające utwór w 10-tce, tak jak były traktowane dotychczas.kajman pisze:Podejrzewam, że będę w mniejszości, ale uważam, że zasada obowiązująca poprzednio była bardzo dobra. Przede wszystkim jak należy traktować osoby, które nie umieszczały piosenki w głosowaniu na forumową, ale głosowały na nią na LP3 (pisały o tym albo umieszczały ją na drugim z 10 miejsc).

Nie zauważyłem, żeby ktoś Ci odmawiał dostępu do drugiej rundy.kajman pisze:Mimo tych wszystkich uwag zgłaszam się do drugiej rundy i uważam, że powinienem być przyjęty, bo akcja promocji powinna być przejawem dobrej woli, a nie masochizmu.

Fakt o tym nie pomyślałem. Istnieje też druga możliwość.Robinson pisze:Dochodzi jeszcze jedna trudność.(...) co oczywiście wypaczy wyniki Twoich obliczeń, abd3mz.

To tylko statystyka i jak w każdej zdarzą się błędy zarówno w jedną jak i drugą stronę.

Rzeczywiście to jest jakiś problem. Tylko jak go rozwiązać ? Jeśli ktoś będzie wiedział, że mimo tego że zapisał się na listę i głosuje na promowane utwory nie dostanie nagrody (możliwość zaproponowania swojego utworu) to czy się zapisze podczas trwania rundy ? Jeśli nie to kilka osób, które mogły zyskać jego głos nie dostaną go. A propozycjom osób, które wcześniej zgłaszały swoje utwory do promocji to i tak nie pomoże, a zaszkodzi innym.Robinson pisze:W ogóle mam pewne wątpliwości co do osób dołączających się do akcji z opóźnieniem, zwłaszcza z DUŻYM opóźnieniem.(...)Co sądzą inni?
Można się zastanowić nad minimalną ilością głosowań po której dostaje się możliwość zaproponowania utworu.
Jeśli ktoś chce, żebym prześwietlił jego głosowania na utwory promowane niech podejmie decyzję do niedzieli do 23:59. Około 8 rano (w poniedziałek) sprawdzę jakie osoby mają plusy w poście Robinsona (zdążysz zaktualizować ?) i zacznę sprawdzać głosowania. Może to być trochę później jeśli zaśpię.

Dzisiaj podejmę decyzję czy bawię się dalej.
no pewnie, przeciez nie chodzi o to czy cos bylo w dziesiatce forumowej, tylko czy zaglosowalo sie na LP3.Robinson pisze:Takie osoby powinny być traktowane tak samo jak osoby umieszczające utwór w 10-tce, tak jak były traktowane dotychczas.
ciezka sprawa, na razie nic mądrego nie wpadlo mi do glowy. Z jednej strony masze racje, a z drugiej to co pisze abd3mz tez jest rozsadne...Robinson pisze:Oczywiście taka osoba może głosować na utwory promowane przez innych (przez co zdobywa punkty - te, które liczy abd3mz - ale już bez prawa zgłoszenia propozycji w danej rundzie). Co sądzą inni?
-
No właśnie, jakiś kompromis by się tu przydał. Może rzeczywiście jakaś graniczna ilość głosowań, po której taka nowa osoba może już zgłosić swój utwór? A może jakieś większe znaczenie nadać tym punktom, które teraz liczysz, a które zaproponował Kuba?abd3mz pisze:Rzeczywiście to jest jakiś problem. Tylko jak go rozwiązać ? Jeśli ktoś będzie wiedział, że mimo tego że zapisał się na listę i głosuje na promowane utwory nie dostanie nagrody (możliwość zaproponowania swojego utworu) to czy się zapisze podczas trwania rundy ? Jeśli nie to kilka osób, które mogły zyskać jego głos nie dostaną go. A propozycjom osób, które wcześniej zgłaszały swoje utwory do promocji to i tak nie pomoże, a zaszkodzi innym.
Można się zastanowić nad minimalną ilością głosowań po której dostaje się możliwość zaproponowania utworu.
Oczywiście masz rację, że utworom promowanym wcześniej to nie zaszkodzi, że ktoś się dołączy na 3-4 ostatnie promowania, ale każdy z nas bardzo wyczekuje na swoją kolejkę i każde opóźnienie spowodowane przez kogoś przypadkowego (nie chcę tu nikogo urazić - ale chyba były takie przypadki, że ktoś zaproponował swój utwór, a potem już nie kwapił się do promowania innych utworów) powoduje, że każdy się niecierpliwi i nie chce tracić swoich głosów i tygodni czasu dla osób, które zaproponują swój utwór, a zaraz potem się wypną, że tak powiem.

Postaram się zaktualizować listę w poniedziałek między 7:30 a 8:00.abd3mz pisze:Jeśli ktoś chce, żebym prześwietlił jego głosowania na utwory promowane niech podejmie decyzję do niedzieli do 23:59. Około 8 rano (w poniedziałek) sprawdzę jakie osoby mają plusy w poście Robinsona (zdążysz zaktualizować ?) i zacznę sprawdzać głosowania. Może to być trochę później jeśli zaśpię.
Jako kompromis proponuję ustalić graniczną ilość głosowań (może ponad połowę ?), a jeśli połowa kolejki już minęła, a pojawi się chętny (albo chętna) to nie zostanie on (ona) dopisany (dopisana) na koniec kolejki w tej rundzie. Jego (jej) głosy na utwory promowane będą miały wpływ na rozstawienie w kolejnej rundzie.Robinson pisze:No właśnie, jakiś kompromis by się tu przydał. Może rzeczywiście jakaś graniczna ilość głosowań, po której taka nowa osoba może już zgłosić swój utwór? A może jakieś większe znaczenie nadać tym punktom, które teraz liczysz, a które zaproponował Kuba?
A teraz wątpliwości do mojej propozycji:
- nie wiadomo czy będzie kolejna runda
- nie wiadomo czy chętnemu (chętnej) będzie chciało się czekać dodatkową ilość tygodni
Dziękuję.Robinson pisze:Postaram się zaktualizować listę w poniedziałek między 7:30 a 8:00.

- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Na przykład jaRobinson pisze:Dochodzi jeszcze jedna trudność.
Otóż są użytkownicy, którzy np. "obrazili się na LP3"i przez jakiś czas nie głosowali na LP3, a głosowali na forumową, co oczywiście wypaczy wyniki Twoich obliczeń, abd3mz. Bo tu nie chodzi o promocję na forumowej tylko właśnie na LP3.

Ale w tamtym czasie i tak na pewno na 2 propozycje głosowałem. Natomiast na forumową faktycznie nie.
Zresztą, nie zawsze mi się chciało/czas miałem, żeby wklejać tu głos.
Chociaz na pewno nie głosowałem na wszystkie propozycje, tego jestem pewien.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
- Kontakt:
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
- Kontakt: