25 PŁYT NA 25-LECIE LISTY

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
ku3a

Post autor: ku3a »

dodam moze, ze na mojej prywatnej liscie przebojow, co niektorzy juz wiedza, zostal wlasnie pobity rekord tygodni na pierwszym miejscu i dokonal tego... "Martyr" :D
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

ku3a pisze:dodam moze, ze na mojej prywatnej liscie przebojow, co niektorzy juz wiedza, zostal wlasnie pobity rekord tygodni na pierwszym miejscu i dokonal tego... "Martyr" :D
Fajnie :P Cieszę się :P Na moim zestawie głosów cały czas też na 1. :D :D
kajman

Post autor: kajman »

Gary pisze:Mi "Walking in my shoes" też się podoba. Przyznam, że kiedyś nie lubiłem tego zespołu. Teraz umiarkowanie, ale poszczególne utwory docierają do mojej percepcji lubienia po czasie. A moją ulubioną płytą jest wg. mnie najbardziej "niedepeszowa" Ultra.
No cóż, ja się chyba nigdy do nich nie przekonam. W ich karierze tylko dwa utwory mi się podobały. Jeden ma ponad 20 lat, a drugi nieco mniej, ale on z kolei podoba mi się w przeróbce. Może polubię coś jeszcze jak znajdę jakieś ich covery.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

kajman pisze:
Gary pisze:Mi "Walking in my shoes" też się podoba. Przyznam, że kiedyś nie lubiłem tego zespołu. Teraz umiarkowanie, ale poszczególne utwory docierają do mojej percepcji lubienia po czasie. A moją ulubioną płytą jest wg. mnie najbardziej "niedepeszowa" Ultra.
No cóż, ja się chyba nigdy do nich nie przekonam. W ich karierze tylko dwa utwory mi się podobały. Jeden ma ponad 20 lat, a drugi nieco mniej, ale on z kolei podoba mi się w przeróbce. Może polubię coś jeszcze jak znajdę jakieś ich covery.
Wiem, wiem mi "Somebody" też się podoba :wink: . Ta przeróbka to Enjoy the silence?
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

a ja lubię 2 utwory DM. oba maja ponad 20 lat
nr 1 - Shake The Disease
nr 2 - People are people
i ewentualnie
nr 3 - Master And Servant
potem też było kilka ale to już nie to...
kajman

Post autor: kajman »

Gary pisze:Wiem, wiem mi "Somebody" też się podoba :wink: . Ta przeróbka to Enjoy the silence?
Tak, w wersji Tori Amos. Zresztą uważam, że Strange little girls to chyba najlepsza płyta z coverami, jaką znam.
Awatar użytkownika
Gary

Yacy pisze:nr 3 - Master And Servant
1 ich piosenka, którą słyszałem i widziałem teledysk w Wideotece. Ech to już ponad 20 lat temu :)
Awatar użytkownika
Martyr

Z pierwszych utworów w historii DM podoba mi się bardzo Photographic szczególnie ostatnia wersja koncertowa... :D 8)
Awatar użytkownika
DarekM
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 33 (04.12.1982)

Post autor: DarekM »

Zestaw na rok 1994 ma przedstawiać się następująco:

01. Edyta Bartosiewicz - Sen
02. Perfect - Całkiem inny kraj
03. Soundgarden - Black Hole Sun
04. Kasia Kowalska - Jak rzecz
05. Wet Wet Wet - Love Is All Around
06. Varius Manx - Zanim zrozumiesz
07. Joe Cocker - Summer In The City
08. T.Love - I Love You
09. Raz Dwa Trzy - Czekam i wiem (Jeśli dzieje się coś ze mną)
10. Basia - Third Time Lucky
11. Lady Pank - Na co komu dziś
12. Maanam - Zapatrzenie
13. Crash Test Dummies - Mmm Mmm Mmm Mmm
14. Edyta Górniak - Jestem kobietą
Awatar użytkownika
Martyr

Oo dużo tu polskich piosenek :) :P
Awatar użytkownika
Gary

W sumie fajna ta płytka poza ostatnią piosenką. Poza tym z Maanamu wolałbym "Różę". Brakuje na płycie jeśli chodzi o 1994 rok Heya( Misie, Ja Sowa, Is it strange?, Ho)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

UU, świetny zestaw. Wtedy na dobre zacząłem słuchać listy i faktycznie ten rok kojarzy mi się właśnie z tymi kawałkami. No, może poza Crush Test Dummies, którego kompletnie wtedy nie znałem (dopiero parę lat później usłyszałem po raz pierwszy w jakimś programie typu "Zostań gwiazdą" na TVN), no i może Cockera bym usunął. I brak Heya uważam za naganny jednak :? . Zamiast Cockera mogłoby być coś Roxette (najlepiej "Sleeping in my car", które totalnie kojarzy mi sięz moimi wakacjami we Włoszech :D ).
Awatar użytkownika
Gary

Crash Test Dummies jak najbardziej mi się kojarzy z tym rokiem. To takie odkrycie tamtego roku tzw. mruczanka :D Ale potem poza jeszcze 1 piosenką już nic o tym zespole nie słyszałem.
A z wakacjami 94 to mi się kojarzy 7 seconds, którego też niestety nie ma.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

No ale ja zacząłem słuchać na serio w okolichach 645 notowania, wtedy już chyba 'mmm" nie było, dlatego z 5 lat musiało minąć zanim poznałem ten kawałek. No i owszem, zamiast Cockera "Seven seconds" i jest OK :wink: . I może "To nie ja" zamiast "Jestem kobietą". Ale i tak bardzo fajny zestawik:).

Ja jak na razie tylko do 1990 słuchałem i muszę przyznac, że właśnie 1990 jest najlepszą płytką. Pierwsze 9 kawałków w ogóle szok, poza tym aż 8 utworów ociera się o TOP WSZECH CZASÓW, nie znam tylko Propaganda, a House of Love znałem, ale nie znałem kompletnie tej nazwy ani tytułu kawałka. Co do CHristians to sam nie wiem, jak to jest. Bo dla mnie to ewidentny cover/plagiat Mike'a Oldfielda i bodajże "Woman of Ireland". No i nie wiem, co jbyło wcześniej, Oldfield, czy to. W każdym razie pamiętam, że jak pierwszy raz usłyszałem Oldfielda, to miałem wrażenie, że znam skądś ten kawałek, teraz mam dylemat, skąd, z jego wersji, czy Christians.
A nawet jeśli to nie jest cover/plagiat, to przyznacie, że BARDZO duża inspiracja. Moim zdaniem to na tyle duża, że skojarzenie jest natychmiastowe (od razu zna się następne nuty i tylkow sumie w refrenie jest trochę pozmieniane). Jak dla mnie w każdym razie - jeśli to "tylko" inspiracja, to któryś z wykonawców przekroczył to granice tej "legalnej insporacji". No, chyba że to cover (ale wśród autorów tej piosenki nie widzę Oldfielda jakoś wymienionego). Dziwna sprawa :? .
Awatar użytkownika
Gary

Jeśli chodzi o Oldfielda to też tak myślałem, ale "Woman of Ireland" wyszło na płycie w 1996 roku dopiero, więc nie wiadomo jak to jest z tą piosenką.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

Pozwolcie, ze podam male sprostowanie. Nie Woman of Ireland tylko Women of Ireland (liczba mnoga).
Awatar użytkownika
DarekM
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 33 (04.12.1982)

Post autor: DarekM »

Zestawik na 1995:

01. LATO - Formacja Nieżywych Schabuff
02. FAIRGROUND - Simply Red
03. DOTYK - Edyta Górniak
04. BELIEVE - Elton John
05. DZIEWCZYNA SZAMANA - Justyna Steczkowska
06. BRACKA - Grzegorz Turnau
07. KNOW BY NOW - Robert Palmer
08. ZEGAR - Edyta Bartosiewicz
09. WHERE THE WILD ROSES GROW - Nick Cave & Kylie Minougue
10. KOłYSANKA DLA NIEZNAJOMEJ- Perfect
11. CHAINS - Tina Arena
12. POCAłUJ NOC - Varius Manx
13. BEAUTIFUL - Marillion
14. ANIOł - Hey
ku3a

kurde, dali Heya z "?" to nie mogli z o wiele lepszego "Ho!" :?: :evil:
Awatar użytkownika
Gary

ku3a pisze:kurde, dali Heya z "?" to nie mogli z o wiele lepszego "Ho!" :?: :evil:
I szkoda, że nie "List" zamiast "Anioła"
PS
Listy Przebojów Trójki słucham od: 14.01.1984
Kontakt:

Post autor: PS »

Dzięki dla DarkaM za podanie tracklisty tak szybko. Strzegą tego zawsze jak największej tajemnicy. Nie wiem dlaczego. :?

Zestaw jest przyzwoity i ładne zdjęcie na okładce (Kylie & Cave) :D. Dla mnie największe przeoczenie to brak "Zapytaj mnie czy Cię kocham" Republiki. :(

A wracając jeszcze do płyty 1994, to rzeczywiście zadziwia nieobecność "Sowy" Heya. Tym bardziej, że MarekN. lubi tę piosenkę do tego stopnia, że nadawał ją w ostatnim czasie 2 razy w Tonacji Trójki. A przecież nie chodziło chyba w tym przypadku o sprawy licencyjne.
:?
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

DarekM pisze:Zestawik na 1995:
Szczerze mówiąc, fatalny. Przecież 1995 nie był wcale taki zły, owszem, nie to co świetny 1994, ale naprawdę niezły. A tu co mamy?

01. LATO - Formacja Nieżywych Schabuff - czyli taka sobie letnia piosenka o niczym, obecnie przebój wesel i innych "zabaw ludycznych"
02. FAIRGROUND - Simply Red - jeden z najbardziej znienawidzonych przeze mnie w tamtym czasie kawałków. Zresztą kariery wielkiej na liście przecież nie zrobił, owszem był kilknaście tygodni, ale max. chyba na 6 miejscu

Kolejne kilka:
03. DOTYK - Edyta Górniak
04. BELIEVE - Elton John
05. DZIEWCZYNA SZAMANA - Justyna Steczkowska
06. BRACKA - Grzegorz Turnau
Czyli spoko, ale tak pół na pół (Turnau i Elton nieco mniej mnie tu cieszą, Steczkowskiej wówczas nie znosiłem, póxniej uwiodło mnie to solo, a teraz naprawdę lubię ten kawałek)

07. KNOW BY NOW - Robert Palmer - total LOL, a weszło to w ogóle do 20?? :shock: Kompletnie nie kojarzy mi się z tamtym czasem, równie dobrze 100 innych rzeczy mogłoby być

Następnie trochę lepiej, bo to faktycznie przeboje amtego okresu, które zostały do dzisiaj (może trochę "Zegar" jakoś zapomniany leciutko)
08. ZEGAR - Edyta Bartosiewicz
09. WHERE THE WILD ROSES GROW - Nick Cave & Kylie Minougue
10. KOłYSANKA DLA NIEZNAJOMEJ- Perfect
12. POCAłUJ NOC - Varius Manx

Następne dwa, czyli:
11. CHAINS - Tina Arena
13. BEAUTIFUL - Marillion
to muszę przyznać dosc oryginalne wybory, zwłaszcza że chyba wtedy trochę niedocenione. A Beatifull to wtedy byl pierwszy kawałek Marillion, jaki znałem, w dodatku jedyny jaki lubię szczerze mówiąc

A jak na końcu jest kawałek mojego ulubionego zespołu polskiego, to nie wiem czemu jest to nieprzekonujący mnie wówczas (ale za to świetne video!):
14. ANIOł - Hey
...A jakby były to "Heledore baby", albo "List", to naprawdę byłoby dużo piękniej.

Brak mi za to (z rzeczy realnych, bo Zombie raczej nierealne do zdobycia pewnie...):
KASIA KOWALSKA - A to co mam
EDYTA BARTOSIEWICZ - Szał - zamiast Zegaru mogłoby być
ROBERT GAWLIŃSKI - O sobie samym - uuu, tego chyba najbardziej, totalnie kojarzy mi się z wiosną/latem 1995, i ogólnie z tym rokiem, nawet jak dziś w radiu usłyszałem, to jakoś w mózu mi się uruchomił "zapach" tamtego czasu :)
GOLDEN LIFE - 24.11.94
THE CONNELLS - '74-'75
VANESSA MAE - Red Hot - trudno żeby nie kajarzyło się z tym rokiem, skoro była to wtedy najlepiej sprzedająca się płyta w Polsce (600 tys. o ile dobrze pamiętam!). No i ten cudowny koncert w Sopocie...
Awatar użytkownika
1981

Post autor: 1981 »

wow, "Anioł"!!! Hey to potęga, a "Anioł" zawsze podobał mi się bardziej niż "List".
Właśnie odkrywam go po raz kolejny po kilku latach niesłuchania.
Awatar użytkownika
Megalomaniac 3-owy

Post autor: Megalomaniac 3-owy »

Miszon pisze: Brak mi za to (z rzeczy realnych, bo Zombie raczej nierealne do zdobycia pewnie...):....
...
GOLDEN LIFE - 24.11.94
THE CONNELLS - '74-'75
VANESSA MAE - Red Hot - trudno żeby nie kajarzyło się z tym rokiem, skoro była to wtedy najlepiej sprzedająca się płyta w Polsce (600 tys. o ile dobrze pamiętam!). No i ten cudowny koncert w Sopocie...
Te dwa pierwsze utwory są na skaładance 1995r.Lp.3 Pomaton EMI
I owa składanka bije obecną, że Hey...Perfect Bartosiewicz...może troszkę poprawiają wizerunek i słuchalność
...dla mnie beznadziejnie tylko miło jest zawsze poczytać...a prawa żądzą się swoimi prawami
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

ku3a pisze:kurde, dali Heya z "?" to nie mogli z o wiele lepszego "Ho!" :?: :evil:
No właśnie w tej kwestii znalazłem coś bardzo ciekawego:
http://hey.art.pl/forum2/viewtopic.php?t=1600

Zastanawia mnie tylko, dlaczego "Ja sowa" nie można, a "Anioł" tak... To był chyba ten sam wydawca przecież :? .
ku3a

Miszon pisze:No właśnie w tej kwestii znalazłem coś bardzo ciekawego:
http://hey.art.pl/forum2/viewtopic.php?t=1600
no nie wiem, moim zdaniem NieDzwiedz napisal cos, zeby sie czlowiek odczepil, a ten nie jest zbyt zorientowany i odpuscil. Ale tak - obie plyty wydal Izabelin.
ODPOWIEDZ