Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
No!
Może zrobimy to po publikacji wyników? Żebyśmy mieli osobny wątek na dyskusje o wynikach, na którą tak czekamy
Adamie, ja nie jestem zwolennikiem zamykania jakiegoś wątku tylko dlatego, że nie podoba nam się to o czym piszą forowicze. Jeżeli jesteśmy na forum to przyjmujmy fakt, że piszemy na różne tematy i mamy różne poglądy. Oczywiście gdyby dochodziło do jakichś ekstremalnych sytuacji, gróźb, kompletnie niezgodnych z regulaminem forum to tak, ale też czasem wystarczy "wyłączyć" danego użytkownika. W innym razie dajmy forwiczom popisać. Przynajmniej widzę, że w ostatnim czasie forum odżyło nieco
Powinni stworzyć kanał Polskie Radio Top Wszechczasów, rozciągnąć emisję na kilka dni i grać całośćairborn pisze: ↑pt sty 10, 2020 11:21 am Ale co od tej pory robi Trójka i redaktorzy odpowiedzialni za Top, żeby go choćby trochę uatrakcyjnić? Żeby zmienić strukturę utworów, która jest słusznie obiektem wyśmiewania przez słuchaczy i krytyków, czy choćby żeby sprawić żeby z tej listy nie wiało tak bardzo nudą jak wiało przez ostatnie kilka lat?
Sposób prezentacji kandydatur i sposób głosowania wpływa na wyniki. Myślę że nikt nie ma co do tego wątpliwości, a jeśli ma to powinien zajrzeć na wyniki 16. Topu. Mam tezę że głosowanie na 100 utworów mocno wpływa na betonowanie listy - po prostu większość osób ma tak naprawdę 20-30 swoich naprawdę ulubionych kawałków, a resztę listy wypełnia "evergreenami".tadzio3 pisze: ↑pt sty 10, 2020 1:19 pm Ale nie ma co na siłę zmieniać aktualnej setki. O ile wyniki są rzetelnie i skrupulatnie policzone (a mam nadzieję, że w większości topów tak było) to może być i co roku ta sama czołówka. Po prostu to są te utwory, które są najbardziej lubiane przez słuchaczy i to te uważają za najważniejsze w historii.
Na podobnej zasadzie jak Polski TWC.
No to dążmy do tego by system głosowania polepszyć tak by był najefektywniejszy. Ciężko jednak znaleźć lepszy system.airborn pisze: ↑pt sty 10, 2020 1:56 pm Sposób prezentacji kandydatur i sposób głosowania wpływa na wyniki. Myślę że nikt nie ma co do tego wątpliwości, a jeśli ma to powinien zajrzeć na wyniki 16. Topu. Mam tezę że głosowanie na 100 utworów mocno wpływa na betonowanie listy - po prostu większość osób ma tak naprawdę 20-30 swoich naprawdę ulubionych kawałków, a resztę listy wypełnia "evergreenami".
No ale tutaj jest nieco błędne rozumowanie. Jeżeli tak większość chce (bo tak wynika z głosowania) to dla nich jest atrakcyjna. W momencie, gdy się to nie podoba, po prostu głosujemy inaczej. Prawa listy przebojów. I moich i wielu Twoich utworów nie usłyszymy, ale sumarycznie jest to najbardziej optymalny zestaw piosenek jaki można sobie wyobrazić, bo pociągnęło to za sobą największą liczbę głosów. Jeżeli większości nie będzie odpowiadał ten zestaw, po prostu będą głosować na inne utwory. Inaczej się nie daairborn pisze: ↑pt sty 10, 2020 1:56 pm Audycja, w której co roku usłyszysz dokładnie te same utwory i nie masz co liczyć że Twoje ulubione kawałki będą zagrane, robi się coraz bardziej nudna i mniej atrakcyjna. Ja zeszłorocznego Topu nie wysłuchałem. Tegorocznego wysłuchałem _tylko dlatego_ że w pierwszej godzinie się zorientowałem że coś ciekawego się dzieje.
No właśnie, jeżeli ktoś ma ich więcej niż 20, a głosów byłoby tylko 20, musiałby coś za każdym razem coś z bólem serca odrzucić. Jest całkiem prawdopodobne, że jednak nie byłyby to co roku te same utwory, więc jakieś ruchy mimo wszystko mogłyby się zdarzyć. Poza tym, jak pisałem wcześniej, większa ogólna liczba głosów zmniejsza znaczenie losowych fluktuacji i powoduje, że wyniki naturalnie zbliżają się do uśrednionych.
Tu nie ma się co nie zgadzać, tu wystarczy spojrzeć na dotychczasowe wyniki:tadzio3 pisze: ↑pt sty 10, 2020 2:22 pmNo to dążmy do tego by system głosowania polepszyć tak by był najefektywniejszy. Ciężko jednak znaleźć lepszy system.airborn pisze: ↑pt sty 10, 2020 1:56 pm Sposób prezentacji kandydatur i sposób głosowania wpływa na wyniki. Myślę że nikt nie ma co do tego wątpliwości, a jeśli ma to powinien zajrzeć na wyniki 16. Topu. Mam tezę że głosowanie na 100 utworów mocno wpływa na betonowanie listy - po prostu większość osób ma tak naprawdę 20-30 swoich naprawdę ulubionych kawałków, a resztę listy wypełnia "evergreenami".
Ja nie zgadzam się z Twoim rozumowaniem, że mniejsza liczba piosenek do głosowania odbetonuje top. Przecież jak miałbym te 20 kawałków, to zawsze był głosował tylko na nie. Mam takich spokojnie ze 20, albo i więcej utworów, na które nie wyobrażam sobie bym nie zagłosował. W takim razie bym zawsze ten sam zestaw wrzucał. A gdy jest 100, wtedy wymieniam zestaw co roku o ok 30 utworów. Może inni głosują inaczej, ale moim zdaniem im więcej głosów, tym więcej możliwości.
A czemu miałaby głosować inna? Milenialsi w ogóle wiedzą co to radio?
Wiedzą i słuchają, i to w dość licznym wbrew pozorom gronie, mówię to ja, rocznik 2000