piosenki promowane przez nas na LP3 (następcy 'Again'?)

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

ku3a

Re: piosenki promowane przez nas na LP3 (następcy 'Again'?)

Post autor: ku3a »

endrju1s pisze:A co myslicie o pomysle, ze osoba/osoby z maksymalna liczba punktow nie otzymuja wiecej punktow (mimo oddanych glosow) dopoki nie wybiora swojego typu.
Wtedy to bedzie maly przymuszacz, aby ten typ wkrotce zglosic.
pomysł niby dobry, ale wtedy te osoby mogłyby po prostu nie głosować na promowane, skoro i tak by nie dostawały punktów i osoby promujące w danym tygodniu byłyby niejako pokrzywdzone przez mniejszą liczbę głosów na ich wybrańców.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

ku3a pisze:
endrju1s pisze:A co myslicie o pomysle, ze osoba/osoby z maksymalna liczba punktow nie otzymuja wiecej punktow (mimo oddanych glosow) dopoki nie wybiora swojego typu.
Wtedy to bedzie maly przymuszacz, aby ten typ wkrotce zglosic.
pomysł niby dobry, ale wtedy te osoby mogłyby po prostu nie głosować na promowane, skoro i tak by nie dostawały punktów i osoby promujące w danym tygodniu byłyby niejako pokrzywdzone przez mniejszą liczbę głosów na ich wybrańców.
Wówczas za brak głosu na piosenkę promowaną wprowadzić punktację ujemną.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Jeśli już zawieszenie miałoby pozostać, to na max pięć tygodni, a potem wypad z balu, panno Lalu. Dlaczego inni mają być poszkodowani tym, że ktoś ze szczytu sobie tygodniami czeka na nie wiadomo co. System obecny jest po prostu paranoją i trzeba z tym skończyć. Poza tym przy dużej liczbie zawieszonych osoby powiedzmy spod 7-10 miejsca żyją ciągle w niepewności - czy ktoś się odwiesi, czy nie. Uprośćmy te zasady, może jeszcze więcej osób się dołączy do zabawy. Za jakieś 20 tygodni osoba na szczycie (nie podaję, o kogo chodzi, bo to nie ma znaczenia - chodzi o zasadę) uzbiera tyle punktów, że będzie mogła promować dwa razy pod rząd.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

konwicki1980 pisze:Dlaczego inni mają być poszkodowani tym, że ktoś ze szczytu sobie tygodniami czeka na nie wiadomo co.
Nie przesadzajmy.
Ja tu żadnego poszkodowania nie widzę. Wręcz przeciwnie. Jeśli osoby przede mną nie zgłaszają propozycji, to tym szybciej przyjdzie moja kolej.
Moim zdaniem wystarczy rygorystyczne przestrzeganie kilku zasad:
- zawieszenie jest od razu na co najmniej 5 tygodni,
- każde zawieszenie fajnex uaktualnia w tabeli.
- 2-3 osoby na szczycie tabeli myślą nad propozycjami, żeby najpóźniej w sobotę rano coś zgłosić.
Powyższe zasady plus zdrowy rozsądek powinny wystarczyć bez jakiegokolwiek systemu karania.
endrju1s

Post autor: endrju1s »

ku3a pisze:pomysł niby dobry, ale wtedy te osoby mogłyby po prostu nie głosować na promowane, skoro i tak by nie dostawały punktów i osoby promujące w danym tygodniu byłyby niejako pokrzywdzone przez mniejszą liczbę głosów na ich wybrańców.
mysle, ze nie jest to duzy problem, bo osoby na szczycie z taka sama liczba punktow bylyby jedna/dwie, max. 3. Wszystkie one mialyby silna zachete do szybkiego promowania, bo przez caly ten czas by nie dostawaly nowych punktow i oddalal sie od nich czas przyszlej promocji.

To minimalny koszt, a silnie zmuszajacy ludzi do szybkiej promocji.
endrju1s

Robinson pisze: Moim zdaniem wystarczy rygorystyczne przestrzeganie kilku zasad:
- zawieszenie jest od razu na co najmniej 5 tygodni,
- każde zawieszenie fajnex uaktualnia w tabeli.
- 2-3 osoby na szczycie tabeli myślą nad propozycjami, żeby najpóźniej w sobotę rano coś zgłosić.
Powyższe zasady plus zdrowy rozsądek powinny wystarczyć bez jakiegokolwiek systemu karania.
no tak, ale tu ciagle zostaje problem, co zrobic jak osoba po pieciu tygodniach ciagle nie promuje?
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

endrju1s pisze:no tak, ale tu ciagle zostaje problem, co zrobic jak osoba po pieciu tygodniach ciagle nie promuje?
Procedura ta sama. Następne 5 (albo nawet więcej).
Chyba że dany "promotor" stał się martwą duszą i zniknął z forum albo pojawia się bardzo rzadko i nie można mu szybko przypomnieć o tym, że teraz jego kolej.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Może jutro napiszę o swoich propozycjach, jak można byłoby rozwiązać te problemy, a na razie apeluję, by się zastanowić, kto i co promuje w przyszłym tygodniu, bo do jutra już jest mało czasu. Czy ktoś się odwiesza, czy czas na Julię albo Grycka?
Ostatnio zmieniony czw lis 29, 2012 9:45 pm przez gżegoż, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PaTToN
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: PaTToN »

Widzę, że narobiłem sporo zamieszania....
Ok odwieszam się i zgłaszam
1. Big Day - JEDEN DZIEŃ DALEJ
2. Birdy - TERRIBLE LOVE
Choć wolałbym poczekać na coś konkretniejszego (ale i tak pewnie bym się nie doczekał ;-) )
gżegoż

PaTToN pisze:Ok odwieszam się i zgłaszam (...)Choć wolałbym poczekać na coś konkretniejszego (ale i tak pewnie bym się nie doczekał ;-) )
Super :) Masz już taką przewagę, że spadniesz na "zaledwie" osiemnaste miejsce, więc nawet gdybyś się niebawem doczekał czegoś konkretniejszego, to pewnie jeszcze zdążysz to zapromować :D
kajman

Post autor: kajman »

Zgadzam się z tym co pisze
Robinson pisze:1. zawieszenie jest od razu na co najmniej 5 tygodni,
2. 2-3 osoby na szczycie tabeli myślą nad propozycjami, żeby najpóźniej w sobotę rano coś zgłosić.
tylko miałbym takie drobiazgi do dodania.
1. 5 tygodni obligatoryjnie, a więcej na prośbę zawieszającego się.
2. No ja bym przesunął termin na czwartek do północy, żeby potem nie było nerwówki. A do soboty rana istnieje możliwość zmiany propozycji, gdyby coś z nowości w zestawie zostało uznane za bardziej warte promowania.
Awatar użytkownika
Julia

Post autor: Julia »

Nie mam głowy do ogarniania szczegółów akcji promocyjnej, więc po prostu kiedy przyjdzie moja kolej, proponuję:
Foals - INHALER
:wink:
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

Dziekuję serdecznie wszystkim, którzy oddali swój głos na promowany Pet Shop Boys.
Raz jeszcze thx.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

ktoś ogarnie co promujemy, bo przyznam, że się pogubiłem :know:
endrju1s

Tak. Teraz PaTToN promuje:
Big Day - JEDEN DZIEŃ DALEJ

Tydzien pozniej Julia:
Foals - INHALER
gżegoż

Teraz tak się fajnie złożyło, że propozycje na najbliższe dwa tygodnie zostały zgłoszone, ale potem niestety problem może powrócić :| Niestety dużo zamieszania wprowadza nieregularne aktualizowanie tabeli. Jak ktoś na nią spojrzy, to widzi, że jest np. szósty i może mu się wydawać, że jeszcze ma sporo czasu - ale gdy np. dwie osoby przed nim już promowały, a trzy pozostałe się zawiesiły, to wychodzi na to, że już jest jego kolej. Dlatego pierwszym "krokiem naprawczym" powinno być zadbanie o to, by klasyfikacja była aktualizowana jak najszybciej po zakończeniu głosowania (najlepiej już w piątek). Jeżeli fajnex nie ma możliwości regularnego odwiedzania forum, to może powinien się z kimś tak dogadać, by w razie jego nieobecności ten ktoś wykonał tę pracę za niego? :know: Jak ta osoba, stale odwiedzająca forum, by zobaczyła, że np. w piątek o 23.00 jeszcze nie ma aktualizacji, to by po prostu wyręczyła kolegę.

A co do zawieszeń, to rozumiem te osoby, które wolą się wstrzymać i poczekać na coś, co jest dla nich wspaniałym przebojem i mogliby to promować z pełnym przekonaniem (a nie na zasadzie "coś na siłę znajdę"). Ale z drugiej strony gdy zawiesi się jednocześnie dużo osób, a niektórzy pauzują po kilkanaście tygodni, to rzeczywiście robi się chaos. Może rzeczywiście rozwiązaniem byłoby wprowadzenie zasady, że zawieszać się można na minimum 5 tygodni (a po upływie tego czasu taka osoba decydowałaby, czy się odwiesza, czy chce "wisieć" przez kolejnych 5 notowań)? Najczęściej utwory są trzymane w zestawie przez 15 tygodni, więc nie byłoby obawy, że coś zostanie usunięte, zanim chętnemu do promowania upłynęłaby 5-tygodniowa karencja. Ponadto osoby "wiszące" mogłyby być oznaczane w tabeli np. mniejszą czcionką albo innym kolorem, by odróżnić je od tych, których rzeczywista kolej nadchodzi.

No ale w pierwszej kolejności rozwiążmy problem nieaktualizowanej tabeli :) Gdyby to nie pomogło, to wtedy można byłoby się zacząć na poważnie zastanawiać, w jakiś sposób uporządkować kwestię zawieszeń. :)
seblit

Post autor: seblit »

A ja kiedyś promowałem jak byłem 9. w tabeli i to tylko dlatego, że w trakcie notowania kajman nawoływał, żeby ktoś się wreszcie określił, a nikt z będących przede mną się nie zgłosił :)
kajman

gżegoż pisze:Niestety dużo zamieszania wprowadza nieregularne aktualizowanie tabeli.
Ponadto osoby "wiszące" mogłyby być oznaczane w tabeli np. mniejszą czcionką albo innym kolorem, by odróżnić je od tych, których rzeczywista kolej nadchodzi.
Moim zdaniem nie jest obecnie tak źle z tym aktualizowaniem tabeli.
Swego czasu, kiedy te pięć tygodni było jakoś tam brane pod uwagę top w tabeli było np. Z4 czyli osoba jest zawieszona jeszcze przez 4 tygodnie. Wtedy wszystko było jasne. Jeżeli ustalimy te 5-tygodniowe zawieszenia, będzie można do tego powrócić.
seblit pisze:A ja kiedyś promowałem jak byłem 9. w tabeli i to tylko dlatego, że w trakcie notowania kajman nawoływał, żeby ktoś się wreszcie określił, a nikt z będących przede mną się nie zgłosił :)
Jak ja nie lubię takich sytuacji. W każdym tygodniu osoba powinna się określić już na następny, żeby potem na gwałtu rety nie trzeba było szukać.
gżegoż

kajman pisze:
gżegoż pisze:Niestety dużo zamieszania wprowadza nieregularne aktualizowanie tabeli.
Ponadto osoby "wiszące" mogłyby być oznaczane w tabeli np. mniejszą czcionką albo innym kolorem, by odróżnić je od tych, których rzeczywista kolej nadchodzi.
Moim zdaniem nie jest obecnie tak źle z tym aktualizowaniem tabeli.
Fakt, że jakiś czas temu było jeszcze gorzej (na razie jest "tylko" trzytygodniowy poślizg w aktualizacjach), ale popatrz. Czołówka ostatniej tabelki wygląda tak:
fajnex pisze:Kolejność po 1606 notowaniu:
1. PaTToN 67 1564 99 0
2. ADDY 44 1576 0 0
3. tadzio3 40 1574 270 0
4. Artur 38 0 0 0
5. endrju1s 38 0 0 0
6. Julia 35 0 0 5
7. temik3 35 1577 88 0
No i niedawno mieliśmy taką wypowiedź, będącą kwintesencją problemów z brakiem aktualizacji i nadmierną liczbą zawieszeń:
Julia pisze:Przepraszam za opóźnioną reakcję, ale wypadłam trochę z rytmu i nie przyszło mi to głowy, że to już moja kolej, skoro jestem szósta
No więc tabelka wprowadziła Julię w błąd, bo tadzio3 i Artur już promowali (więc w rzeczywistości wtedy była czwarta), zaś będący przed nią PaTToN, ADDY i endrju1s się zawiesili. Tak więc w praktyce była pierwsza w kolejce do promocji, a nie dopiero szósta (jak pokazuje tabela). Brak aktualizacji tabelki oraz niezaznaczenie zawieszonych osób wprowadziły ją w błąd, przez co została ubiegnięta przez temika3. A gdyby dwóch już "wypromowanych" osób nie było w czołówce klasyfikacji, a trzej zawieszeni zostali "pomniejszeni" (w sensie zaznaczeni najmniejszą czcionką), to od razu rzucałoby się w oczy, czyja w danym momencie jest kolej oraz byłoby jasne, kto powinien zgłosić kandydata na najbliższy tydzień (i kto ewentualnie potem itd.)

Ponieważ nie można mieć pretensji ani do fajnexa, który zapewne z przyczyn obiektywnych nie jest w stanie regularnie odwiedzać forum, jak i do osób, które z braku czasu lub ochoty nie śledzą tak dokładnie tych wszystkich zawiłości, tylko kierują się tym, co pokazuje tabela, to zachodzi potrzeba znalezienia jakiegoś "salomonowego rozwiązania". Proponuję więc, by wyznaczyć osobę, która wyręczałaby fajnexa, jeżeli on nie będzie w stanie na czas dokonać aktualizacji.

Zapewne pojawią się głosy, że skoro tak się "wymądrzam", to sam powinienem się zgłosić na ochotnika. W sumie nie miałbym nic przeciwko temu, ale jest pewien problem :( Niestety zanosi się na to, że od najbliższego weekendu do mniej więcej końca stycznia będę miał mocno ograniczony dostęp do Internetu, więc istnieje zagrożenie, że również nie byłbym w stanie tego regularnie pilnować :| Czyli przynajmniej na razie musiałby to być ktoś inny. Poza tym może lepiej by było, aby to była osoba będąca w bliskich relacjach z fajnexem, aby byli ze sobą w stałym kontakcie i ewentualnie mogli wcześniej ustalić, kto kiedy ma wykonywać te czynności :)
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

Z mojego punktu widzenia byłbyś idealnym kandydatem, pewien jestem, że wszystko byśmy mieli na bieżąco a zapewne sam wprowadziłbyś jakieś ulepszenie i przejrzystość w tabelce. Fajnex kiedyś już wspominał o braku czasu z pewnych powodów i nie można go obwiniać za opóźnienia. Zresztą sam coś o tym wiem bo jak coś wypadnie losowego to od razu stwarza się problem,
kajman

Tabelka to jedno, a w tym wątku nie ma aż tyle postów, że nie ma czasu na ich przeczytanie. A informacje są podawane chociażby przeze mnie.
W tabelce nie ma informacji o zawieszonych, bo trudno o nie, jeżeli nie wiadomo, kto na jak długi czas się zawiesza. Między innymi dlatego przydałoby się jednak konkretnie uzgodnić, że zawieszenie trwa te 5 tygodni (to chyba optymalny wariant).
Osoba, która by zastępowała fajnexa powinna z nim to uzgodnić, bo były takie sytuacje, że pojawiała się identyczna tabelka w wydaniu osoby samowolnie zastępującej fajnexa i jego samego.
A tak w ogóle warto byłoby dogadać się z ku3ą i uaktualnić ilość głosowań osób promujących.
ku3a

Post autor: ku3a »

ze mną to się można dogadać co najwyżej, żeby uaktualniać liczbę głosowań :-P
gżegoż

temik3 pisze:Z mojego punktu widzenia byłbyś idealnym kandydatem, pewien jestem, że wszystko byśmy mieli na bieżąco a zapewne sam wprowadziłbyś jakieś ulepszenie i przejrzystość w tabelce.
Bardzo mi miło :) Ale naprawdę "stałym zastępcą" mógłbym zostać dopiero za jakieś dwa miesiące, bo - jak to się mówi - lepiej "dmuchać na zimne". Dziwnie by to wyglądało, gdybym sam nie był w stanie przeprowadzać szybkich aktualizacji, skoro teraz tyle piszę, jakimi uniedogodnieniami są te opóźnienia. Tak więc deklaruję się na później, ale na razie szukajmy innego chętnego :)

Ale chcę stanowczo podkreślić, że w żadnym wypadku nie postuluję odwołania fajnexa z funkcji "gospodarza" tego działu, bo uważam, że dobrze ją wykonuje. Rozumiem, że nie można go obwiniać za opóźnienia, sam zresztą pisałem, że trudno mieć do niego o to pretensje, bo najpewniej nie może się regularnie pojawiać na forum z powodu czynników obiektywnych. Oby nadal się tym zajmował i robił to jak najdłużej! :) Potrzebny byłby jednak "wiceprezes", który byłby w stanie szybko wyręczyć szefa, gdyby znów przytrafiła się taka sytuacja, jak teraz :wink:
piotr1990
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 1039

Post autor: piotr1990 »

Ja się zgłaszam na ochotnika do uaktualniania tabeli, na "czas nieokreślony", np. do powrtotu fajnexa. Akceptujecie??
gżegoż

Ja oczywiście tak, ale zaakceptować Twoja kandydaturę musi więcej osób, na czele z najstarszymi promującymi wyjadaczami :D
ODPOWIEDZ