Nieszczęśliwa Siódemka

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: Nieszczęśliwa Siódemka

Post autor: Miszon »

PS pisze:Czy jest w zestawie do głosowania jakikolwiek inny utwór, który nie miał na antenie Trójki ANI JEDNEJ emisji?
Myślę, że są setki. W ciągu roku znaczy się.
ku3a

Post autor: ku3a »

wyniki dzisiejszej Nieszczęśliwej będą z opóźnieniem.
PS
Listy Przebojów Trójki słucham od: 14.01.1984
Kontakt:

Post autor: PS »

Miszon pisze:
PS pisze:Czy jest w zestawie do głosowania jakikolwiek inny utwór, który nie miał na antenie Trójki ANI JEDNEJ emisji?
Myślę, że są setki. W ciągu roku znaczy się.
Setki, tak?
...czyli z każdego z 50 (rocznie) zestawów nowości, jakieś 5-6 piosenek nie jest nigdy emitowanych przez Trójkę?

Ja mam jednak wrażenie, że każda z nowości ma przynajmniej jedną emisję. Tygodniowo jest 5 piosenek dnia, a z pozostałych też każda jest zagrana przynajmniej raz.

Oczywiście poza wyjątkowymi sytuacjami...
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

PS pisze: Setki, tak?
...czyli z każdego z 50 (rocznie) zestawów nowości, jakieś 5-6 piosenek nie jest nigdy emitowanych przez Trójkę?

Ja mam jednak wrażenie, że każda z nowości ma przynajmniej jedną emisję. Tygodniowo jest 5 piosenek dnia, a z pozostałych też każda jest zagrana przynajmniej raz.

Oczywiście poza wyjątkowymi sytuacjami...
No akurat z nowości z ostatnich 2 tygodni wszystkie piosenki słyszałem w Trójce, więc czy będą setki?
A co do Lady Pank nie zgodzę się, że na 51 bo tego nie lubią i nie grali, poprostu brak głosów. Czyli PS pełna mobilka i wejdą za tydzień.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Może jak jest 10 nowości w zestawie, to mniej niż 5. Ale jak jest 15-20 to myslę, że duża szansa, że 5 nigdy nie grają.
PS pisze:Tygodniowo jest 5 piosenek dnia
Które żeby było śmieszniej niekoniecznie są w zestawie :know: .
Niestety teraz na tej nowej stronie to nie da się sprawdzić co grali. A nawet jeśli teoretycznie można, to malo kto wypełnia te rubryki...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

A ja myślałem że LP Trójka będzie audycją, która będzie prezentowała między innymi wszystkie piosenki z zestawu do głosowania, a tu się pomyliłem i audycja staje się po prostu kolejnym wydaniem TuBarona względnie Markomanii
Awatar użytkownika
Talvi

Post autor: Talvi »

Balonik jeszcze całkiem sporo utworów z zestawu do głosowania gra. ;) Pan Marek za to praktycznie tylko "sięga do archiwum". :wink:
ku3a

pamiętajcie, że w czasie zlotu będzie okazja, by w czasie Listy o takich rzeczach powiedzieć.
bo można sobie tu narzekać, ale jak nie przekaże się takich informacji, to nie będzie szansy, żeby coś się zmieniło.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

tadzio3 pisze:1. prezentowała między innymi wszystkie piosenki z zestawu do głosowania
2. audycja staje się po prostu kolejnym wydaniem TuBarona względnie Markomanii
1. Doliczając np. prezentację wydarzeń archiwalnych, płytę tygodnia, reklamy i inne miniaudycje w audycji, to taka prezentacja mogłaby zająć więcej niż 2 godziny.
Mimo wszystko nowości pojawiają się. Z pewnością nie w takim stylu, jakby było można, ale są.
2. Przesadziłeś moim zdaniem. Nasłuchiwywuję TuBarona i Markomanię, więc mam porównanie - eLPeTrójka jest inną audycją, naprawdę.
Sam fakt ograniczenia, że sięgając do archiwum LP3, rzeczywiście pojawia się 95% utworów byłych (zdarzają się wyjątki), ostatni pomysł piosenek "żalowych",
prezentacja podsumowania... no tego, dziesięciolecia, itd. itp. - to wszystko stanowi o unikalności audycji. Jestem jej zwolennikiem, co widać na załączonym obrazku.
I czekam na nią tak samo jak na Listę.

Przepraszam za ten off-top, ale nie zgadzam się z Twoją opinią dotyczącą punktu 2.
ku3a pisze:bo można sobie tu narzekać, ale jak nie przekaże się takich informacji, to nie będzie szansy, żeby coś się zmieniło.
Tylko jak to zrobić, żeby nie wyjść na przemądrzale mądralińskie mądrale?

Nieszczęśliwa siódemka sprzed tygodnia mogłaby być odczytywana w czasie eLPeTrójki. I to już nie jest off-top, ale propozycja do rozważenia. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

adameria pisze:1. Doliczając np. prezentację wydarzeń archiwalnych, płytę tygodnia, reklamy i inne miniaudycje w audycji, to taka prezentacja mogłaby zająć więcej niż 2 godziny.Mimo wszystko nowości pojawiają się. Z pewnością nie w takim stylu, jakby było można, ale są.
Nowości powinny być priorytetem, bo w jakiej innej audycji można byłoby je usłyszeć jak nie tutaj.
Rozumiem, że inne kąciki w audycji i prezentacje zajmują czas i rzeczywiście puszczenie wszystkich utworów mogłoby nie wyjść, jednak w takich okolicznościach wybrać te piosenki, których nie usłyszymy w ramówce, tych co nie będą promowane przez chociażby piosenki dnia. To po prostu sposób na zarzuty, że niektórych utworów nie ma nigdy na antenie. Jednakże i tak jest lepiej niż kiedyś gdzie nie mieliśmy fragmentów piosenek przy głosowaniu, oraz zaznaczonych nowych utworów w głosowaniu.
adameria pisze:2. Przesadziłeś moim zdaniem.
No dobrze, może trochę przesadziłem, ale ja często dopiero po czasie w piątek przypominam sobie że teraz słucham LP Trójki, a nie TuBarona.
A podsumowanie dziesięciolecia było rzeczywiście unikalne i ciekawe, ale i tak czołówki zapomniano zagrać, dopiero po dłuższym czasie przypomniano.
Awatar użytkownika
adameria
Kontakt:

To prawda, że zapomniano. I prawda, że niektórych utworów nie ma antenie.
ku3a

Nieszczęśliwa Siódemka 1528:

1. LA FEE - Zaz
2. DZIEWCZYNY DZISIAJ Z BYLE KIM NIE TAŃCZĄ - Lady Pank
3. LAWRENCE - John Porter
4. WHEN YOU'RE YOUNG - 3 Doors Down
5. GRÓB - Cuba de Zoo
6. EGOIŚCI - Czarne Korki
7. BRIGHT LIGHTS BIGGER CITY - Cee-Lo Green
kajman

Post autor: kajman »

ku3a pisze:Nieszczęśliwa Siódemka 1528:
3 ewidentne gnioty (1, 6, 7), 1 słabeusz (3) i 1 przeciętniak (2). Na szczęście są dwa dobre nagrania (4 i 5 - no nie, napisałem, że Cuba jest dobra :mrgreen: ) ratują ten zestaw i im kibicuję.
Awatar użytkownika
TomaszBr

Post autor: TomaszBr »

3,4,5 - podobają się, 1 i 6 mniej, 2 to koszmar nad koszmary, a Cee-Lo... Właściwie, to baaardzo mi się ten utwór podoba, ale gdyby wszedł na Listę, byłby u mnie na koszmarliście, bo to jednak hit Radia Bzdet.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Dziwne rozumowanie...
Jak mi się coś podoba, to nie patrzę gdzie to grają, w Radio Maryja, czy w DanceFM.

A ogólnie zestaw dość stagnacyjny. W przypadku Portera chyba tytuł się zmienił, ale pozycja niewiele.
Awatar użytkownika
adameria
Kontakt:

kajman pisze:no nie, napisałem, że Cuba jest dobra :mrgreen:
:shock: :D
Jakbyś jeszcza zagłosował na CdZ - to szczenka do podłogi... ale bez cudów chyba.
kajman

Post autor: kajman »

adameria pisze:
kajman pisze:no nie, napisałem, że Cuba jest dobra :mrgreen:
:shock: :D
Jakbyś jeszcza zagłosował na CdZ - to szczenka do podłogi... ale bez cudów chyba.
No nie, aż tak dobra to nie jest. Ale w porównaniu z dwoma poprzednimi utworami to brzmi bosko.
Miszon, zgadzam się z Tobą. Ale może to dlatego, że słucham tylko Trójki.
Awatar użytkownika
adameria
Kontakt:

Zapomniałem, a inni patrzą.
Strzęka jest tak samo poprawnie jak szczenka.

Wiedziałem, że bez brawury... ale bosko o grobie, niezła opinia. :)
Awatar użytkownika
Brian
Kontakt:

Post autor: Brian »

Lawrence jak blisko :D
Kurczę, Cubę chyba trzeba przesłuchać, jeśli polecacie :wink:
ku3a

Nieszczęśliwa Siódemka 1529:

1. DON'T SIT DOWN 'CAUSE I'VE MOVED YOUR CHAIR Arctic Monkeys
2. LAWRENCE John Porter
3. BILLY AND HIS GUN Neo Retros
4. LA FEE Zaz
5. DZIEWCZYNY DZISIAJ Z BYLE KIM NIE TAŃCZĄ Lady Pank
6. NEAR TO GOD Pati Yang
7. PUNKROCKGANG.COM Sex Bomba
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

ku3a pisze:Nieszczęśliwa Siódemka 1529:
1. DON'T SIT DOWN 'CAUSE I'VE MOVED YOUR CHAIR Arctic Monkeys
:D :D :D
ku3a pisze:6. NEAR TO GOD Pati Yang
pozytywne zaskoczenie :)
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

Czy zaskoczenie? To jednak Pati, osoba, która miała numer jeden na liście. A że piosenki z poprzedniej płyty odniosły (moim zdaniem całkowicie niezasłużoną) klapę...
5. DZIEWCZYNY DZISIAJ Z BYLE KIM NIE TAŃCZĄ Lady Pank
Mogliby jednak wejść chociaż na jeden tydzień. Osobiście coraz bardziej mi się podoba.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

6. EGOIŚCI - Czarne Korki
kajman pisze:3 ewidentne gnioty (1, 6, 7)
Dla mnie nazywanie jednego z najlepszych utworów w zestawie “gniotem” brzmi jak bluźnierstwo. :? Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania, a o gustach niby się nie dyskutuje, ale… Według słownikowych definicji, słowo „gniot” oznacza utwór słaby, o bardzo niewielkiej wartości artystycznej. A przecież to, że coś komuś się nie podoba, nie musi od razu oznaczać, że jest obiektywnie słabe. Ja na przykład nie mogę „strawić” ostatniego przeboju zespołu Dżem (i zawsze ściszam radio, gdy on leci), ale na pewno nie nazwałbym go „gniotem”. Bo ja co prawda nie mogę go słuchać, ale przecież to nie oznacza, że jego wartość artystyczna jest znikoma. Obiektywnie potrafię przyznać, że jest wysoka - a że do mnie nie przemawia, to inna sprawa. Zresztą jestem pewien, że gdybym kiedyś się w ten sposób o „Partyzancie” wyraził, to wiele osób poczułoby się zniesmaczonych, albo wręcz oburzonych.
No ale cóż – każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii. Co jednak nie zmienia faktu, że dla wielu innych osób mogą się one wydawać niesprawiedliwe. :(
Jeżeli ja musiałbym wskazać przypadki „gniotów” (które moim zdaniem spełniają definicję tego pojęcia), to byłyby to niedawne nowości Andrusa i Zamachowskiego. Bo nie są to ich autorskie utwory, tylko czyjeś (a więc można powiedzieć, że niezbyt się przy nich "wysilili") i niewątpliwie są dużo słabsze od oryginałów (a wręcz bym powiedział, że są profanacjami naprawdę dobrych piosenek :evil: ). A poza tym powstały chyba wyłącznie dla celów czysto komercyjnych, co niewątpliwie bardzo negatywnie odbiło się na ich jakości. :nie:
I bardzo mnie irytuje, że takie słabizny od razu, z pominięciem Poczekalni wchodziły na Listę, a wiele świetnych kawałków (jak choćby Czarne Korki) dociera tylko do Nieszczęśliwej. Po prostu nie potrafię tego zrozumieć. Choć zdaję sobie sprawę, z czego to wynika - ale to temat na "inne opowiadanie".
Sądzę, że również niedawny utwór pani Magdy Umer można byłoby nazwać „gniotem” bez zbytniej obawy, że byłoby się niesprawiedliwym – no ale może to tylko moje odczucie.
Ale pamiętam, że już kilka miesięcy temu dyskutowaliśmy na podobny temat i chyba nie przekonaliśmy się wzajemnie do swoich zdań. Ale może teraz będzie odwrotnie? Szanse małe, ale może jednak są. :wink:
TomaszBr pisze:a Cee-Lo... Właściwie, to baaardzo mi się ten utwór podoba, ale gdyby wszedł na Listę, byłby u mnie na koszmarliście, bo to jednak hit Radia Bzdet.
Trochę mi się to wydaje bez sensu. W pełni zgadzam się z poniższą opinią:
Miszon pisze:Dziwne rozumowanie...
Jak mi się coś podoba, to nie patrzę gdzie to grają, w Radio Maryja, czy w DanceFM.
8)
Neo01 pisze:
ku3a pisze:6. NEAR TO GOD Pati Yang
pozytywne zaskoczenie :)
Dla mnie też. Ostatnio już na to nie głosowałem, bo obawiałem się, że nic z tego utworu nie będzie – a tu proszę, miła niespodzianka. Tak więc w tym tygodniu chyba trzeba naprawić ten błąd. :)
Choć trochę to jest dziwne, że w tym samym tygodniu, w którym wcześniejszy utwór Pati osiągnął swój najlepszy wynik, w zestawie pojawiła się jej nowa piosenka. Chyba trochę za szybko, no ale cóż – ostatnio takie sytuacje są coraz bardziej nagminne. A tak nawiasem mówiąc, to ten nowy kawałek również jest niezły. Do tej pory uważałem Pati Yang za typową „mistrzynię jednego utworu” (podobnie jak choćby HappySad) – czyli wykonawcę, któremu udał się jeden naprawdę rewelacyjny utwór na miarę Topu Wszech Czasów (dzięki któremu wyrobił sobie markę), ale do którego jednak później niestety nie potrafił się nawet zbliżyć (bo pozostałe nie były nawet przeciętne). No i teraz, dzięki dwóm ostatnim propozycjom, z przyjemnością muszę tę opinię zweryfikować. :D

Generalnie to od dobrych kilku tygodni mam odczucie, że poziom Nieszczęśliwej Siódemki jest wyższy, niż Poczekalni, a z kolei poziom Poczekalni jest… wyższy niż poziom podstawowej Trzydziestki. To znajduje również odbicie w moich cotygodniowych głosowaniach. I na pewno się z tego nie cieszę, bo przecież powinno być całkowicie odwrotnie :?
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

gżegoż pisze:Do tej pory uważałem Pati Yang za typową „mistrzynię jednego utworu” (podobnie jak choćby HappySad) – czyli wykonawcę, któremu udał się jeden naprawdę rewelacyjny utwór na miarę Topu Wszech Czasów (dzięki któremu wyrobił sobie markę), ale do którego jednak później niestety nie potrafił się nawet zbliżyć (bo pozostałe nie były nawet przeciętne).
Owszem, happysad miał jeden wielki przebój, ale jesli chodzi nie o przebojowość, a o "wszechczasowość", to mieli naprawdę conajmniej kilka lepszych od niego utworów. A w zasadzie to na każdej kolejnej płycie ze 2 by się znalazły bez problemu.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Pamiętam, że Forumowicze bardzo cenili późniejsze utwory tego zespołu i pamiętam też, że byłem tym dość zdziwiony. Szanuję Wasze zdanie i upodobania, ale się z nimi nie zgadzam. Odnoszę wrażenie, że ta grupa chyba po prostu cały czas jedzie na popularności swojego pierwszego (i jedynego) wielkiego przeboju. Według mojej opinii jeszcze tylko piosenka "Wrócimy tu jeszcze" była przyzwoita (a nawet dobra), a wszystkie pozostałe niestety co najwyżej przeciętne. Od razu wspięli się na szczyt swoich możliwości, następnie tylko nieznacznie obniżyli, no ale potem była już tylko - nomen omen - długa droga w dół. No ale to moje zdanie i macie prawo mieć inne. Jeżeli chodzi o moje oczekiwania wobec tego zespołu, to mam nadzieję, że będzie z nimi tak, jak z Pati Yang - czyli że po latach przeciętności znowu nagrają płytę, która pozwoli mi zweryfikować opinię o tym "wykonawcy jednego przeboju". Bo potencjał ku temu przecież mają. Wiadomo, że do artyzmu "Zanim pójdę" się już raczej nawet nie przybliżą (podobnie jak Pati do "All that is thirst"), ale niech chociaż nawiążą do poziomu "Wrócimy tu jeszcze", a będzie dobrze! :D

Sorry za offtop 8) I pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ