Anielski Orszak

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
słoik

Re: Anielski Orszak

Post autor: słoik »

Dziś wraz z dziewiątą rocznicą śmierci Joe Strummera obchodzę okrągłą dziewiątą rocznicę pierwszego wpisu na mojej liście kropka A liczy już ona osiemset trzydzieści jeden wpisów przecinej alfabetycznie od Belli Achmaduliny po Piotra Żyżelewicza kropka
Otóż dwudziestego dziewiątego listopada dwa tysiące szóstego roku siedział naprzeciwko mnie odwrócony lewym profilem taki jeden około czterdziestki przecinek o którym pomyślałem: "hej przecinek ależ ten facet podobny do młodego Leona Niemczyka" przecinek a następnie pomyślałem: "właściwie Leon Niemczyk jest już w takim wieku przecinek że w każdej chwili może pojawić się wiadomość o jego śmierci" kropka Domyślacie się co aktor zrobił tego dnia kropka
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

[off topic]
Słoiku... ja wiem że kłopoty sprzętowe, te sprawy... ale czy nie należałoby poprosić Mikołaja o nową klawiaturę? Czy chcesz żeby Forum zasponsorowało? dwukropek-nawias zamykający okrągły

Serdeczności Ćfionteczne 3*kropka i uwentualnie wykrzykaśnik
słoik

Trochę trudno wymienia się klawiatury w laptopach przecinek ale kłopoty powinny rzeczywiście skończyć się w okolicach świąt kropka Do tego czasu mogę ewentualnie zaofiarować następujące znakigraficzne nie licząc liter: !@#$%^&*()_+:"<>? (o! mam fragezeichen!) Przecież to kwestia umówy społecznej przecinek który znak może zastąpić przecinek przecinek a który kropkę kropka Tak bez znaków przestankowych jednak mnie razi przecinek a nie chciałbym też milczeć przecinek i tak zbyt długo mnie nie było kropka
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

[off topic]
Przecież do laptoszka można połączyć klawikorda zewnętrznego... próbował?
grzes

Post autor: grzes »

Piotr Figiel nie żyje. Był autorem muzyki do wielu filmów, programów telewizyjnych, widowisk teatralnych oraz radiowych, a także piosenek dla znanych artystów muzycznych. Miał 71 lat.

Figiel debiutował w roku 1963 jako pianista. W roku kolejnym rozpoczął pracę kompozytorską (pierwszą jego piosenką był "Wędrowny cyrk" napisany do tekstu Janusza Kondratowicza dla Marii Koterbskiej). W tym czasie nawiązał też współpracę z Orkiestrą Taneczną Polskiego Radia pod kierownictwem Edwarda Czernego, z którą związany był do 1967 roku.

Współpracował też jako kompozytor i aranżer z Big Bandem Andrzeja Kurylewicza, Orkiestrą Polskiego Radia i Telewizji Studio S-1 Bogusława Klimczuka oraz ze Studiem M-2 (eksperymentalnym studiem muzyki rozrywkowej). Założył też własną orkiestrę Radiowego Studia Rytm, którą kierował.

Od 1971 roku prowadził własne grupy muzyczne zajmujące się przede wszystkim muzyką instrumentalną.

W roku 1981 wyjechał do RFN, gdzie był pianistą i aranżerem big bandu działającego przy stacji radiowej Rias. Później współpracował ze studiami nagraniowymi Global Music Group, a także z wieloma gwiazdami polskiej estrady: Ewą Bem, Stanem Borysem, Krzysztofem Cugowskim, Anną German, Anną Jantar, Ireną Jarocką, Marią Koterbską, czy Wojciechem Młynarskim.
słoik

JaceK pisze:[off topic]
Przecież do laptoszka można połączyć klawikorda zewnętrznego... próbował?
Ależ jakich Ty umiejętności oczekujesz od zwykłego słoika o inteligencji musztardówki?
słoik

Ponieważ dawno nikt listowy nie umarł< to specjalnie dla lady postarałem się o wynalezienie jakiegoś świeżo nieżywego bluesmana (o co< szczerze mówiąc trudno nie było)> Ósmego stycznia śmiercią samobójczą zmarł niejaki Dave Alexander występujący czasem jako Omar Sharriff (nawet dowcipnie)> Wszechpotężne Źródło Wiedzy twierdzi< że grał z Muddy Watersem< Buddy Guyem i< dajmy na to< Big Mamą Thornton (to ta od "Hound dog")> Znacznie lepiej poinformowane allmusic częściowo potwierdza te informacje> tak więc pijmy wino za kolegów>

Zmarł też kolejny gitarzysta Fleetwood Mac i znów nie jest to Peter Green< tylko Bob Weston (grał z nimi i nagrywał w okresie przejściowym pomiędzy Peterem Grennem a Stevie Nicks)>
słoik

Czy ktoś pamięta program "Peryskop"? Dziś zmarł dziennikarz< który komentował w nim podobno wydarzenia tygodnia< ojciec Tomasza Wróblewskiego Andrzej Krzysztof Wróblewski>

edit: na Trójkofanie stoi< że program zadebiutował w !(^( roku< a obok Wróblewskiego komentowali Jan Zakrzewski i Wiesław Górnicki<
słoik

13 stycznia 2012 r. zmarł w wieku 57 lat Zbigniew Wegehaupt. Details to follow, ale najwięcej to pewnie mógłby napisać Jopkolog.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

słoik pisze:Czy ktoś pamięta program "Peryskop"? Dziś zmarł dziennikarz< który komentował w nim podobno wydarzenia tygodnia< ojciec Tomasza Wróblewskiego Andrzej Krzysztof Wróblewski>

edit: na Trójkofanie stoi< że program zadebiutował w !(^( roku< a obok Wróblewskiego komentowali Jan Zakrzewski i Wiesław Górnicki<
jeśli to jest ten, który mi się wydaje, to chyba był też stałym komentatorem w Informatorze ekonomicznym. Potem zniknął, myślałem że nie żyje.... :(
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

słoik pisze:13 stycznia 2012 r. zmarł w wieku 57 lat Zbigniew Wegehaupt. Details to follow, ale najwięcej to pewnie mógłby napisać Jopkolog.
Uuu... jak młodo... :-( .
słoik

słoik pisze:13 stycznia 2012 r. zmarł w wieku 57 lat Zbigniew Wegehaupt. Details to follow, ale najwięcej to pewnie mógłby napisać Jopkolog.
Całkiem możliwe< że jednak nie zagrał w żadnym listowym utworze< Grał na pierwszych płytach Soyki< na kontrabasie u Obywatela G>C> w "Powoli spadam"< u Anny Marii Jopek w "Nim słońce wstanie" i "Tęskno mi< tęskno"z "Bosej"> w jakichś niezidentyfikowanych utworach z płyty "Szeptem" (na liście było "Czas rozpalić piec"< i chyba po raz pierwszy na długogrającej płycie jej wersja "Mojej i twojej nadziei"< wcześniej chyba było na maksisinglu "powodziowym")< a także na płycie Varius Manx "The new shape" _na liście było "Dream time song" i "Blind fate"> Może znajdę cuś jeszcze>

edit: w Archiwum Polskiego Rocka znalazłem go jeszcze w "Marysi biesiadnej" Maryli Rodowicz (raz jeszcze _ w archiwum polskiego rocka)< ale tego oczywiście na liście nie było>
Tak naprawdę to wszystko powyższe to raczeh chałturki< bo znaleźć go można pewnie przede wszystkim na płytach jazzowych>
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Myślę, że jeśli w Czas rozpalić piec jest kontrabas, to on na nim gra.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

wiadomość za Teleekspresem.
Piotr Krystek, były wokalista Turbo, zmarł w nocy z piątku na sobotę , tj. z 13/14 stycznia 2012 r.

Śpiewał w latach 1980-1981.
słoik

Co tu mówić< Etta James> Na Liście nie uświadczysz> Wszyscy teraz mówią "At last"< a mi się coś wydaje< że u nas bardziej jest rozpoznawalne "I"d rather go blind">
Na marinesie była numerem jeden na tegorocznej deathlist< więc ta śmierć nie jest niespodziewana> Numer dwa to Robin Gibb>
słoik

Nie żyje Irena Jarocka>
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Kiedyś byłem na jej koncercie.
Nie miała ani jednej piosenki na LP3...
choroszcz

Post autor: choroszcz »

na trojce nie ale w LPMN W ZŁOTYCH PRZEBOJACH ..małe rzeczy były nr 1 ...a w jedynkowej liscie w latach 70 i 80 po prostu rządziła
choroszcz

Post autor: choroszcz »

słoik pisze:Co tu mówić< Etta James> Na Liście nie uświadczysz> Wszyscy teraz mówią "At last"< a mi się coś wydaje< że u nas bardziej jest rozpoznawalne "I"d rather go blind">
Na marinesie była numerem jeden na tegorocznej deathlist< więc ta śmierć nie jest niespodziewana> Numer dwa to Robin Gibb>
Robin ? od kiedy
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

choroszcz pisze:Robin ? od kiedy
Robin ma się w miarę dobrze, chociaż choruje. z tego co się zdążyłem zorientować, to chodzi o przewidywanie ... i tu Robin jest drugi :roll:
nie wiem czy to jest zdrowe...?
słoik

choroszcz pisze: Robin ? od kiedy
Robin Gibb ma zaawansowanego raka wątroby.
Uwaga, link nie przedstawia przyjemnego widoku:
http://www.mirror.co.uk/news/most-popul ... -23574414/

A żeby zrozumieć o co mi chodzi dokładnie należałoby wejść na deathlist.net, więcej nie będę pisać, bo niektórzy się oburzają, gdy wspominam o tej stronie (ale jeśli kogoś zainteresuje, to tam na stronie głównej jest na górze po lewej stronie link do ichniego forum, jedynego jakie odwiedzam oprócz trzech okołotrójkowych).
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

choroszcz pisze:na trojce nie ale w LPMN W ZŁOTYCH PRZEBOJACH ..małe rzeczy były nr 1 ...a w jedynkowej liscie w latach 70 i 80 po prostu rządziła
To ze Złotymi na LPMN dobrze pamiętam i dlatego miałem przeświadczenie, że miała na LP3 z kilka kawałków, a wcześniej tego nigdy nie sprawdzałem.
słoik

Poranek spodziewany jest chłodny i mglisty.
Od zachodu
zaczną przemieszczać się deszczowe chmury.
Widoczność będzie słaba.
Szosy śliskie.

Stopniowo w ciągu dnia,
pod wpływem klina wyżowego od północy
możliwe już lokalne przejaśnienia.
Jednak przy wietrze silnym i zmiennym w porywach
mogą wystąpić burze.

W nocy
rozpogodzenia prawie w całym kraju,
tylko na południowym wschodzie
niewykluczone opady.
Temperatura znacznie się obniży,
za to ciśnienie wzrośnie.

Kolejny dzień
zapowiada się słonecznie,
choć tym, co ciągle żyją
przyda się ciągle parasol.

Nazajutrz bez nas
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Na Liście były - Maanam i Banaszak.

Smutna dziś noc dla słoika. Na (marne) pocieszenie - wiersz:

Kot w pustym mieszkaniu

Umrzeć – tego nie robi się kotu.
Bo co ma począć kot
w pustym mieszkaniu.
Wdrapywać się na ściany.
Ocierać między meblami.
Nic niby tu nie zmienione,
a jednak pozamieniane.
Niby nie przesunięte,
a jednak porozsuwane.
I wieczorami lampa już nie świeci.

Słychać kroki na schodach,
ale to nie te.
Ręka, co kładzie rybę na talerzyk,
także nie ta, co kładła.

Coś się tu nie zaczyna
w swojej zwykłej porze.
Coś się tu nie odbywa
jak powinno.
Ktoś tutaj był i był,
a potem nagle zniknął
i uporczywie go nie ma.

Do wszystkich szaf się zajrzało.
Przez półki przebiegło.
Wcisnęło się pod dywan i sprawdziło.
Nawet złamało zakaz
i rozrzuciło papiery.
Co więcej jest do zrobienla.
Spać i czekać.

Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach.
I żadnych skoków pisków na początek.

Tym marniejsze, że słoik nie kotem, a słoikiem zaledwie.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

A dla innych przechodniów na trym forum:

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem Szymborskiej podumaj przez chwilę.
ODPOWIEDZ