Jutro ze względu na ogłoszoną Żałobę Narodową, nie będzie Listy, a "Strefa Dobrej Muzyki" w godz. 18 - 22.
Ale...
Udało mi się dotrzeć do wydań Kuriera Podlaskiego z lat 1991 - 94 (tyle zdążyłem przejrzeć i utrwalić). Ta Lista była przez pierwsze lata wspólnym przedsięwzięciem "Kuriera Podlaskiego" właśnie i PR Białystok.
Na początku ukazywała się w godz. 14:00 - 16:00, ale już po kilku/kilkunastu tygodniach wydłużono listę do 3 godzin (13:05 - 16:00) - pierwszym prowadzącym był Cezary Makarewicz. On też w weekendowych wydaniach "Kuriera" redagował rubrykę "Muzyczny świat". Oprócz newsów, recenzji płyt, wywiadów, a czasem dłuższych form jak np. cykl "Historia Rock'n' Rolla" pojawiał się tam kupon do głosowania na listę, który zawierał pięć wolnych miejsc (głosowano na 5 utworów). Drukowano tam też ostatnie notowanie listy - to były piątkowe wydania (czasem, kiedy wypadał tzw. długi weekend, takie grubsze wydania, z reportażami z regionu pojawiały się np. w środę czy czwartek), zatem przeważnie było to notowanie sprzed 6 dni (z ubiegłej soboty).
Szkopuł w tym, że akurat tam gdzie się udałem, dostałem jedynie IV kwartał 1992 roku. W roku 1993 było sporo dziur w zbiorach i to (jak na złość, z mojego/i "forumowego" punktu widzenia) często (przynajmniej kilkanaście, a może i ponad 20 razy) brakowało właśnie piątkowego wydania.
Przez pewien czas zdarzało się też tak, że "Muzycznego Świata" w ogóle nie było, a innym razem kiedy o muzyce pisano, to brakowało tam bieżących notowań listy. I kiedy już traciłem nadzieję, przeglądając w sumie "pro-forma" kolejne wydania, to po kilku miesiącach posuchy raptem znów zaczęto tam drukować listę i kupony.
Na tę chwilę udało mi się zebrać kilkadziesiąt notowań z lat 1991 - 94.
Lista nazywała się wtedy "Hit - Stock Top 20". Taką nazwę nadano już w 1992 roku.
Prócz programu telewizyjnego drukowano w "Kurierze Podlaskim" także ramówki PR Białystok oraz Radia Akadera - i stamtąd udało mi się ustalić, że latem 1993 w miejscu listy nadawano "Europejską Listę Przebojów" - był to czas kiedy w "Kurierze" notowań nie drukowano, więc może lista miała wtedy jakąś przerwę, skoro nie znajdowałem jej w programie...
Zdążyłem przejrzeć do końca rocznik 1994 i ostatnim utrwalonym notowaniem póki co jest lista z 24 grudnia 1994 roku. Potrzeba mi oczywiście czasu , żeby to tutaj sukcesywnie przedstawiać, a pewnie nie wcześniej niż za kilka tygodni chciałbym przejrzeć kolejne roczniki: czyli 1995, 1996, 1997 i 1998 (ostatni numer wydano w sierpniu tegoż roku) w poszukiwaniu następnych notowań.
W Książnicy Podlaskiej w Białymstoku, z tego co widziałem w katalogach, nie ma żadnych braków w zbiorach, więc byłaby szansa (zwłaszcza jeśli chodzi o 1992) na dalsze uzupełnienia. Do Białostoczan, jeśli w ogóle ktokolwiek rzecz jasna zainteresowany jest taką "archeologią" muzuczną - prośba o ewentualną wizytę w tamtym miejscu i przewertowanie starych wydań... Wiem na swoim przykładzie - to nie jest godzina, raczej dłuuugie godziny
Przy okazji różnych świąt bywało tak, że nie drukowano notowania z poprzedniej soboty, albo też np. w końcu 1992 przedstawiono np. roczne podsumowanie, z komentarzem/refleksją red. Makarewicza - a na antenie mogło być jedno i drugie....