Określenie pochodzi z piosenki zespołu Brudne Dzieci Sida z 1997 r. Cały tekst brzmi tak:
Czasem życie traci sens
Czasem świat ch** jest
Ty nie tłumacz mi- ja tez wiem jak to jest
Ale sposób na to mam
Siadam se i panka gram-
Mija zawsze w dwie minuty, mówie Wam!
Trzy akordy darcie mordy x3
No a jak?! trzy akordy darcie mordy x3
To jest właśnie punk! -punk rock! -punk rock!
Jeśli nie wiesz jak sie gra Ja pokaże Ci raz-dwa
Tak sie chwyta E, tak D,a to jest A
Trzy akordy...
Niechaj sie rwą struny gitarowe
Niechaj pękają struny głosowe
Niech sie zdzierają struny głosowe
Niechaj trzaskają struny gitarowe punk rock! punk rock! punk rock! punk rock!
Tekst pochodzi z
https://www.tekstowo.pl/piosenka,brudne ... mordy.html
A w ogóle mam wrażenie, że to już za daleko sięga. Rozumiem, że Wiernik nie jest swój (choć jednak w Trójce ma dłuższy staż niż taki powiedzmy Pośpiech czy Wyżga, nic nie ujmując tym ostatnim). Mało tego - rozumiem i podzielam etyczną ocenę jego postępowania z ostatniego okresu. Ale gość ma swój styl prowadzenia audycji o chyba zawsze tak było.
Ale - nie wiem czy Gioconda 2 słuchała LP3 przed 2007 r., kiedy stałym elementem każdego wydania były dowcipy o blondynkach opowiadane przez p. Marka i Alinę Dragan. Zresztą większość żartów jakie czytał na antenie p. Marek (przesyłanych przez słuchaczy , żeby nie było) raczej była przeciętnej jakości. O poziomie dowcipów z audycji Nie tylko dla orłów (poza paroma wyjątkami) też w sumie niewiele dobrego da się powiedzieć. Gdyby te same żarty przedstawiali nie uznani redaktorzy PR3 a powiedzmy, jakiś amatorski kabaret - raczej nikogo by to nie porwało.
Tak na marginiesie - pamiętam jak M. Niedźwiecki w 2002 r. w kontekście piosenki Acidland powiedział : "to strasznie dołujący tekst, kiedy zjesz zupę na drugie nie masz szans". I to było O.K. W 2015 r. Piotr Metz w kontekście piosenki Bukartyka Kup sobie psa powiedział :" Odpada, mam kota" i to się na forum lp3 nie spodobało. Czyżby dlatego, że akurat Metzowi wolno było mniej.
A w każdym razie założenie, że wazniejsze jest "kto mówi" niż "co" nie do końca podzielam. Owszem, teraz po przejęciu 3 przez ludzi z zewnątrz pewne określenia z trójkowego żargonu - typu "druh zastępowy" . Pewnie, że takie zwroty jak "dzień dobry wieczór państwu" czy "pięć milionów po dwudziestej" czy "grzałka" tak bardzo kojarzą się z MN, że gdyby użył ich nawet ktoś ze starego składu 3 byłoby to nie do końca w porządku a tym bardziej teraz. Ale mimo wszystko trzeba zachować w tym wszystkim zdrowy rozsądek.