Głosowanie na 1611 LP3 (358 not. listy forum ALP3)

Nasza własna, niezależna, wewnątrz-forowa Lista Przebojów, oparta na utworach do głosowania z oficjalnych propozycji LP3 (zasady głosowania, wyniki, podsumowania i inne rankingi)

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jollyroger72, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jollyroger72

Szymek79
Listy Przebojów Trójki słucham od: 603 notowania

Re: Głosowanie na 1611 LP3 (358 not. listy forum ALP3)

Post autor: Szymek79 »

1981 pisze: Ktos w redakcji bardzo lubi Eda Sheerana - "GIVE ME LOVE" to juz kolejna jego piosenka w zestawie (pomimo braku sukcesow poprzednich). Rufus Wainwright tez dostaje kolejna szanse - bardzo szkoda, ze Muse nie maja takich wzgledow. :/ I podobnie Green Day.
Zapomniałeś dodać jeszcze Linkin Park. :( A Rufus i Ed to kolejne dwa dobre nagrania na ich koncie.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

1. T.Love - LUCY PHERE
2. Metallica - WHEN A BLIND MAN CRIES
3. Pineapple Thief, The - ALL THE WARS
4. Soundgarden - BEEN AWAY TOO LONG
5. Anathema - UNTOUCHABLE
6. Black Country Communion - MIDNIGHT SUN
7. Stereophonics - IN A MOMENT
8. Rush - THE WRECKERS
9. Negatyw - ZNIKAM
10. Foals - INHALER
Awatar użytkownika
TomaszBr

Post autor: TomaszBr »

Karp jest jaki jest (tego jeszcze nie słyszałem, cudów się nie spodziewam), ale Święta bez nowego Karpia to już nie Święta, no ej! ;<
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

w tym tygodniu promujemy:
Julia pisze:Foals - INHALER
:wink:
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Mam nadzieję, że można głosować na Karpia?
Wbrew powyższym opiniom są osoby, którym bardzo odpowiada ta zabawa. Nie będę pisał o szczytności celu o który tu chodzi, bo w głosowaniu ... nie o to chodzi :-)
Pierwsza pozycja Karpia to tylko protest :-P przeciwko negatywnym głosom, bo wydaje mi się, że można po prostu nie głosować zamiast narzekać...
Faktycznie Karp mógłby liczyć na miejsce 4.
Wczorajsza premiera załapała mnie w dobrym humorze w drodze na koncert Renaty Przemyk. To + zimowa aura + kapitalna aukcja prowadzona przez Marcela i Wałka + hammondy spowodowały, że tegoroczny Karp ma u mnie na starcie wysokie notowania :-)

1. N. Przyjaciele Karpia - KARP 2012
2. 2. T.Love - LUCY PHERE
3. 1. Big Day - JEDEN DZIEŃ DALEJ
4. 3. Ultravox - LIVE
5. 6. Band Of Horses - SLOW CRUEL HANDS OF TIME
6. 9. Werk i Anita Lipnicka - LULA
7. 8. Basia Stępniak-Wilk - HOTELOWA CHWILA
8. 7. Maria Peszek - LUDZIE PSY
9. 10. Artyści dla PAH/Polskiej Akcji Humanitarnej - UWAGA, UWAGA
10. N. Foals - INHALER

poczekalnia alfabetycznie:

Hey - DO RYCERZY, DO SZLACHTY, DO MIESZCZAN
Jaromir Nohavica - MINULOST
Katy Carr - MAŁA LITTLE FLOWER
Lao Che - ZOMBI!
Mark Knopfler - REDBUD TREE
Rush - THE WRECKERS
Soulsavers feat. Dave Gahan - TAKE ME BACK HOME
Strachy na Lachy - MOKOTÓW
Awatar użytkownika
Geephard
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 2003

Post autor: Geephard »

A ja dla odmiany nie zgadzam się z gżegożem. Owszem, również nie podobają mi się piosenki Andrusa, ale podobnie jak wiele innych piosenek na lp3. Nie zgadzam się dlatego, ze czytając ten post można by wywnioskować, że nikomu się nie podobają Adrusowe piosenki, a redaktorzy wpychają je na liste na siłe. Gżegoż chyba zapomniał, że to słuchacze decydują o tym co na liście jest i jak wysoko. Redaktorzy tylko owe utwory umieszczają w zestawie, a reszta to już wola ludu. No i skoro te mało poważne kawałki tak dobrze sobie radzą, to moim zdaniem nie ma podstaw pisać, że
gżegoż pisze: większość słuchaczy ma już po dziurki w nosie tę twórczość własną w postaci Andrusa czy Przyjaciół Trójki, to można byłoby przynajmniej w święta ich nie drażnić i w końcu odpuścić sobie te karpiowe dziwadła.
Nie wiem skąd taki pomysł? Skoro owe utwory dostają niezbędną liczbę głosów to znaczy, że mają wielu zwolenników. A tego typu wypowiedzi w moim odczuciu wyrażają brak szacunku do głosujących na owe kawałki, stawiając ich jako słuchaczy drugiej kategorii, którzy się nie znają i głosują cokolwiek redaktorzy podsuną im pod nos. Takie odniosłem wrażenie czytając ten post. Wiele jest piosenek na liście, których nie mam ochoty słuchać i wolałbym żeby szybko wyleciły, tak więc jeden Andrus na 50 innych utworów nie robi naprawdę wielkiej różnicy. Nie wiem skąd te całe negatywne emocje... a już naprawdę nie rozumiem co komu karp przeszkadza skoro na lp3 zazwyczaj jest tylko do świąt, czyli raptem miesiąc. Czy naprawdę ciągle trzeba tak na wszystko narzekać... jeszcze w okresie przed świątecznym? :)

Pozdrawiam i życzę więcej pozytywnych emocji z listy i muzyki (w miejsce tych negatywnych)
bear

Post autor: bear »

dzięki Geephard, myślałem że już tylko ja myślę w taki sposób...
Podobno każdy Polak uważa, ze to co myśli ze szwagrem, to opinia całego narodu.
Pewnie stąd bierze się przekonanie, że to co myślą forumowicze to zdanie wszystkich słuchaczy Trójki...

1. Przyjaciele Karpia - KARP 2012
2. Carrantuohill i Maciej Balcar - GALWAY
3. Big Day - JEDEN DZIEŃ DALEJ
4. Jaromir Nohavica - MINULOST
5. Rush - THE WRECKERS
6. Metallica - WHEN A BLIND MAN CRIES
7. Voo Voo - PIERWSZY RAZ
8. Pineapple Thief, The - ALL THE WARS
9. Anathema - UNTOUCHABLE
10. Dżem - STRACH
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

Mnie tam Karpie nie przeszkadzją, taka tradycja się nam narodziła i jest ok. Skoro słuchacze na to głosują, to widocznie jest to potrzebne 8)
Problem według mnie jest inny, dlaczego niektórzy wykonawcy (np. Ed Sheeran, którego lubię) mają po 6 propozycji z jednego albumu (z czego tylko 2 weszły na moment do poczekalni), a inni (typowo trójkowi) jak Muse, Linkin Park czy Green Day nie.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Geephard pisze:A tego typu wypowiedzi w moim odczuciu wyrażają brak szacunku do głosujących na owe kawałki, stawiając ich jako słuchaczy drugiej kategorii, którzy się nie znają i głosują cokolwiek redaktorzy podsuną im pod nos.
O to to.
Dobra wypowiedź. Ja sam krytykując jakieś utwory nigdy nie staram się pisać, że jak coś mi się nie podoba, to oznacza, że nie powinno być takich piosenek, wprost przeciwnie - skoro dany utwór jest na liście to znaczy, że ktoś je lubi.
Jedyne na co mogę czasem ponarzekać, to że czasem nie został dodany jakiś utwór, albo, że nie ma utworu granego w radio. Do zestawu dodawać jak najwięcej! Im większa konkurencja tym lepiej!
Awatar użytkownika
Zawiesina
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
Kontakt:

Post autor: Zawiesina »

Głosowanie 327.

1. T.Love - LUCY PHERE
2. Pet Shop Boys - LEAVING
3. Melissa Etheridge - KANSAS CITY
4. Gary Barlow - FOREVER AUTUMN
5. Beth Hart - BANG BANG BOOM BOOM
6. Imany - YOU WILL NEVER KNOW
7. Maciej Maleńczuk i Psychodancing - HIGHWAYMAN
8. Soundgarden - BEEN AWAY TOO LONG
9. Black Country Communion - MIDNIGHT SUN
10. Jack White - I'M SHAKIN'

W głosowaniu na Lp3, zamiast na JW, głos oddaję na Foals - INHALER.
Awatar użytkownika
mefiu

Post autor: mefiu »

1. Lao Che - ZOMBI!
2. Maria Peszek - LUDZIE PSY
3. Jack White - I'M SHAKIN'
4. Rolling Stones, The - DOOM AND GLOOM
5. Of Monsters And Men - MOUNTAIN SOUND
6. Florence And The Machine - LOVER TO LOVER
7. Skubas - LINOSKOCZEK
8. Voo Voo - PIERWSZY RAZ
9. Kim Nowak - MOKRY PIES
10. Jessie Ware - WILDEST MOMENTS
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Oj ludzie, ludzie… :|

Ja narzekam na Przyjaciół Karpia (a konkretniej: na dodawanie ich do zestawu do głosowania), a Wy narzekacie na moje narzekanie. Każdy narzeka na to, co mu się nie podoba. Sugerujecie, że jestem nietolerancyjny, a sami nie przejawiacie oznak tolerancji wobec osób, które mają takie odczucia w tej sprawie, jak ja.
gżegoż pisze:Wiem, że zaraz posypią się na mnie gromy, ale wybaczcie. Czasem trzeba napisać coś, co nie wszystkim musi się podobać.
:wink:
gżegoż pisze:Wielu osobom te karpiowe przyśpiewki też się nie podobają, ale bynajmniej nie jest to powodem dla Trójkowego zespołu, by przestać się wygłupiać.
No i widzicie? Nie podoba się Wam, że narzekam i wypowiadam swoje zdanie na ten temat, więc pewnie byście oczekiwali, że przestanę to robić. A mi (i wbrew temu, co się Wam może wydawać, nie tylko mi!) nie podoba się wpychanie tych Karpi na listę i bardzo bym chciał, aby to już w końcu się skończyło. I czy z tego powodu, bo wiele osób to wkurza, zespół Trójki przestaje się w taki wątpliwy sposób dowartościowywać? Nie. Tak więc nie wymagajcie ode mnie i od osób podobnie myślących, aby przestały wyrażać swoje opinie tylko dlatego, bo Wam to się nie podoba. Jeżeli Karpie przestaną być dodawane do zestawu do głosowania, to i ja przestanę przeciwko temu protestować. Proste?
Yacy pisze:można po prostu nie głosować zamiast narzekać...
analogicznie: można po prostu zignorować moje narzekania, a nie krytykować moich opinii. W pewnych wyjątkowo drażniących przypadkach samo niegłosowanie to za mało. Tak samo Wy widocznie uznaliście, że samo zignorowanie mojej opinii nie wystarczy i że trzeba było się jej przeciwstawić. Znowu wymagacie ode mnie czegoś, czego sami nie potraficie. :?
gżegoż pisze:Poza tym odnoszę dziwne wrażenie, że osób, które są już tymi Karpami - delikatnie mówiąc - znudzone, jest trochę więcej.
:arrow:
miszony pisze:grzegorz ... po prostu wyjąłeś mi to z ust
Emilia pisze:Podpisuję się pod tym, co napisał gżegoż. Ale niestety przed chwilą wybrzmiał na antenie następny "kawałek" Andrusa... Tym razem z Miśkiewicz. Czyli koszmaru ciąg dalszy.
jollyroger72 pisze:Gżegożewi pękł chyba woreczek żółciowy :wink: , ale podpisuję się pod jego słowami :lol:
seblit pisze:Widzę, że gżegoż poruszył pewną drażliwą kwestię. Zgadzam się z tym, co napisał
:D :wink:

Nawet kajman i kamil_snk, choć ogólnie chyba są zwolennikami Karpi, to potrafią obiektywnie przyznać, że
kajman pisze:formuła się zaczyna wyczerpywać i niewiele nowego da się w nią tchnąć. Może faktycznie wystarczy
kamil_snk pisze:patrząc na poprzednia lata - mogę się zgodzić, że ta formuła nieco się wyczerpuje
:) :wink:

Uwierzcie mi, że gdybym miał świadomość, iż moja opinia jest wyjątkowo kontrowersyjna i niereprezentatywna, to bym darował sobie jej publiczne wypowiadanie. Ale skoro wiem, że tak nie jest, bo tak, jak ja, myśli więcej osób, to dlaczego nie mogę wyartykułować swoich myśli? To, że Wam się one nie podobają, to odrobinę za mało. Tak samo jak to, że mnóstwo osób ma już dość obecności tych wygłupów na LP3, to za mało dla dziennikarzy, by przestać w końcu ośmieszać listę. Dla nich nawet bardzo słabe wyniki w dwóch ostatnich latach to za mało…

Do pozostałych zarzutów jeszcze się odniosę.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Głosowanie nr 31:
0. Battle Beast - ENTER THE METAL WORLD

1. Kim Nowak - MOKRY PIES
2. Will Wallner & Vivien Vain - DREAMSTEALER
3. T&N - TOOTH AND NAIL
4. Metallica - WHEN A BLIND MAN CRIES
5. Luxtorpeda - GIMLI
6. Dokken - EMPIRE
7. Electric Light Orchestra - POINT OF NO RETURN
8. Kukiz - KONIEC KOŃCÓW
9. Billy Talent - SURPRISE SURPRISE
10. Ultravox - LIVE
Awatar użytkownika
Brian
Kontakt:

Post autor: Brian »

Ja jeno z krótkim ogłoszeniem: można narzekać na Andrusa, Przyjaciół czy podobne utwory (ba, sam to robię), ale Karpia proszę mi zostawić w spokoju. Dziękuję za uwagę.
gżegoż pisze:zespół Trójki przestaje się w taki wątpliwy sposób dowartościowywać?
Sorka, ale dla mnie bardziej po takie stwierdzenie podchodzi wrzucanie Przyjaciół, kontynuacji Ballady czy podobnych, a nie tradycyjna świąteczna piosenka...

Która swoją drogą dobrze wyszła w tym roku, najlepiej od dłuższego już czasu. :)
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Bronię karpia....

może zauważyliście, że chyba nie głosowałem ani razu (może raz się zdarzyło, ale nie przypominam sobie), ale z karpiem jest jak z .... karpiem. Niby go nie lubię, ale porcję raz do roku 24 grudnia wkuszam. Tak więc podsumowując....cóż to byłby listowy okres przedświąteczny bez karpia? :know:

Dziękuję za uwagę. :)
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

gżegoż pisze: Znowu wymagacie ode mnie czegoś, czego sami nie potraficie. :?
Nie ma to jak się dobrze pośmiać od czasu do czasu :-P Ja nie narzekam, ja po prostu Ciebie nie rozumiem...
gżegoż pisze:Dla nich nawet bardzo słabe wyniki w dwóch ostatnich latach to za mało…
A jednak jestem zmuszony napisać to o czym pisać nie chciałem: Karp nie jest pisany po to aby zdobywać szczyt LP3! Ważniejszy jest cel akcji, a to jest tylko dodatek sympatyczny (dla niektórych) ale tylko dodatek. A tym którym się podoba oddają głosy. Poza tym - niestety :wink: - dla wielu słuchaczy Trójki Lista nie jest najważniejsza i "głosują" na Karpia kupując płytę, a Listy być może nawet nie słuchają. Ale chcą Karpia! Tak jak chcą np. aukcji, w czasie których Karp brzmi rewelacyjnie! A Ty pisząc tego posta nie chcesz aby został nagrany utwór, bo Ci przeszkadza jego obecność przez 2-3 tygodnie na LP3. Naprawdę można nie słuchać! To jest prostsze niż chcieć posłuchać czegoś czego ktoś nie nagrał :-)

Mogę zrozumieć jeśli ktoś narzeka na braki w zestawie do głosowania, ale nigdy nie zrozumiem narzekania na coś co jest w zestawie. Bo jaki w tym problem? Jak już pisałem można nie głosować, ewentualnie będąc forowiczem oddać głos w koszmarliście i Mojej 30. Można nawet w czasie Listy przyciszyć radio...

Jeśli kiedyś ktoś stwierdzi, że formuła się wyczerpała, to mam nadzieję, że powstanie inna świąteczna trójkowa pieśń! :-P

Znów zamiast słuchać to ja piszę o sprawach okołomuzycznych...

Dla odprężenia proponuję posłuchać tego:
klik

:mrgreen:
kajman

Post autor: kajman »

To ja napiszę coś takiego:
Czytając wypowiedzi osób na tym forum w różnych wątkach i przeglądając wyniki koszmarlisty można by znaleźć co najmniej kilku wykonawców, że o poszczególnych utworach nie wspomnę, które nie powinny w zestawie się pojawić. Z większości naszych opinii wynikałoby, że dożywotni zakaz pojawiania się w zestawie powinny mieć Ania, Madonna i Dorota Miśkiewicz (i pewnie ktoś jeszcze, kto mi w tej chwili nie przyszedł do łba). Budzą nasze mocno negatywne reakcje (po uśrednieniu, bo mi się np to co robi Miśkiewicz bardzo podoba). Ale jakoś nikt nie sugeruje, żeby te panie sobie darować.
To, że formuła się wyczerpuje nie oznacza, że należy z Karpiami skończyć, lecz raczej znaleźć na nie nowy pomysł. Zdarzało się kilka razy, że wymyślono coś odświeżającego (gospelowy chórek w końcówce czy formę marsza), więc pole do działania jest. Ostatnio miałem wrażenie pójścia po najmniejszej linii oporu (może dlatego, że utrudniona nieco wersja nie przekonała słuchaczy). Są wykonawcy, którzy swoją formułę już dawno wyczerpali, ale nadalk nagrywają i nikt się nie dziwi. Np ELO wyczerpało swoją 30 lat temu, a teraz powiela ją w jeszcze gorszej wersji i jakoś nikt się na to nie krzywi.
Awatar użytkownika
Geephard
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 2003

Post autor: Geephard »

To muszę się odnieść do tego co napisał gżegoż.
Podobnie jak Yacy w ogóle Cię nie rozumiem. Nikt w żadnym poście nie zabronił Ci się wypowiadać. Odniosłem się tylko do treści Twojego postu z którą się nie zgadzam. Chciałem zauważyć, że miałeś wielu zwolenników, którzy się pod Tobą podpisali. Ja reprezentuję odmienne zdanie więc odniosłem się do Twojego. No chyba po to się pisze na forum żeby otrzymać również krytyczne wypowiedzi, a nie same pochwalne? A co do fragmentu, który chyba Ci się nie spodobał
Geephard pisze:Czy naprawdę ciągle trzeba tak na wszystko narzekać... jeszcze w okresie przed świątecznym?
to chciałem zauważyć, że to pytanie wyrażające niezrozumienie narzekania, a nie zakazanie narzekania. Już nie wspomnę o tym, że przecież nikt nie nazwał Cię nietolerancyjnym, sam już to sobie dopowiedziałeś :) Ja Cię w zupełności toleruję na forum i szanuję Twoje odmienne zdanie z którym się nie zgadzam.
Awatar użytkownika
jollyroger72

Yacy pisze:A Ty pisząc tego posta nie chcesz aby został nagrany utwór,
Tego gżegoż nie napisał. Wyciągasz za daleko idące wnioski.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

jollyroger72 pisze:
:shock: :shock: :shock:
zaznaczyłem żeby było łatwiej zinterpretować...
gżegoż pisze:Już dawno chciałem napisać, że trzynasty (taka fajna liczba! :) ) Karp powinien być zarazem ostatnim. Szkoda, że nie nosi tytułu "Karpiowe pożegnanie". (...) Może to czas, aby w końcu przestać się bawić w piosenkarzy i ze sceny zejść?
:know: jeśli to nie oznacza nienagrywania to faktycznie źle zinterpretowałem. tylko ciekawe co to może znaczyć?
Awatar użytkownika
jollyroger72

Yacy pisze:
jollyroger72 pisze:
:shock: :shock: :shock:
zaznaczyłem żeby było łatwiej zinterpretować...
gżegoż pisze:Już dawno chciałem napisać, że trzynasty (taka fajna liczba! :) ) Karp powinien być zarazem ostatnim. Szkoda, że nie nosi tytułu "Karpiowe pożegnanie". (...) Może to czas, aby w końcu przestać się bawić w piosenkarzy i ze sceny zejść?
:know: jeśli to nie oznacza nienagrywania to faktycznie źle zinterpretowałem. tylko ciekawe co to może znaczyć?
I tu mnie masz :know: Ale nic to, trzynastka to fajna liczba. Za 13 dni nastąpi to, co przepowiadają i wszelkie spory ucichną :lol: :lol: :wink:
gżegoż

Brian pisze:można narzekać na Andrusa, Przyjaciół czy podobne utwory (ba, sam to robię), ale Karpia proszę mi zostawić w spokoju
:know: A to dlaczego? Czy w regulaminie forum jest napisane, że tutaj nie można krytykować obecności Przyjaciół Karpia na liście? W Indiach są święte krowy, a na forum są święte karpie? Przepraszam Was, ale skoro niejednokrotnie w ostrych słowach krytykowaliście choćby Sabaton, "Hydropiekłowstąpienie", "Plamy na słońcu", Gotye i Kimbrę i bardzo dużo innych wybitnych utworów, to wybaczcie, ale ja nie widzę najmniejszych powodów, dla których miałbym nie wypowiedzieć swojego krytycznego zdania na temat Waszych ulubionych Karpi. Gdy kiedyś dawno zaprotestowałem przeciwko nazywaniu przeboju Sabatonu tandetą, to posypały się głosy, że to mieści się w obrębie forumowej wolności wypowiedzi i że Jeżeli któryś z forumowiczów nazwał Uprising tandetą to nie ma w tym nic złego. Ja dwa utwory Gorillaz nazywałem znacznie gorzej. Mamy prawo do oceny utworów. Mamy prawo uważać je za genialne, cudowne, ale mamy także prawo uważać że to tandeta czy gniot. I mamy prawo swoje opinie wyrażać, bo to są nasze opinie i nie rościmy sobie praw, żeby uważać je za obiektywne ani żeby nikomu je narzucać. A ja jednak takich określeń nie używam, ograniczam się do niezbyt wysokich lotów przyśpiewek.

Niektórzy wprost potrafią przyznać, że te Karpie
kamil_snk pisze:wysokie miejsca na liście osiągają dzięki sympatii słuchaczy, a nie ze względu na poziom muzyczny.

No i właśnie. Pomijając już to, że w ostatnich dwóch latach te dziwactwa wreszcie przestały osiągać wysokie pozycje, trudno nie przypuszczać, że większość spośród tych osób, które na nie głosują, robią to nie dlatego, bo te przyśpiewki posiadają wysokie walory czysto muzyczne, ale ze względu na osobistą sympatię wobec ulubionych Trójkowych dziennikarzy oraz tradycję (która - dobra czy zła - w ich mniemaniu musi być podtrzymywana i trzeba ją pielęgnować nieomal na zasadach czystego rytualizmu). Niech większość z Was głosujących oceni w swoim własnym sumieniu, czy głosuje na Karpie dlatego, bo w całym zestawie naprawdę nie ma dziesięciu bardziej dla Was wartościowych utworów, czy raczej z dwóch wyżej wymienionych powodów? Albo nawet po to, aby zrobić innym na złość? Gdy kiedyś Kaczy Sos dostał się do Top 30, to wielu z Was pisało, że ludzie prawdopodobnie głosują na to wyłącznie "dla jaj". Z niektórych wypowiedzi można było nawet wywnioskować, że to nie są przypuszczenia tych osób, ale wręcz pewność. Nikomu nie przyszło do głowy, że komuś to się może zwyczajnie podobać - było jasne, że na coś takiego można głosować wyłącznie z jakichś pozamuzycznych względów. Tak więc może mam prawo przypuszczać, że z Karpiami jest tak samo :?: Że większość osób głosuje na nie 1. z powodu sympatii dla wykonawców 2. ze względu na tradycję 3. "dla jaj" 4. żeby zrobić na złość tym, których drażni wpuszczanie takich utworów na listę? Według mnie jest mocno prawdopodobne, że gdyby na Karpie głosowali wyłącznie ci, którzy nie kierują się ani jednym z powyższych czynników, tylko robią to dlatego, bo w całym zestawie do głosowania nie znaleźli dziesięciu obiektywnie lepszych piosenek, to szczytem ich możliwości (zwłaszcza w ostatnich 2-3 latach) byłby środek poczekalni. Pewnie nie zgodzicie się z tą opinią, ale i tak nie będziecie w stanie udowodnić, że nie mam racji.

Dochodzą do tego także dwa inne czynniki.

Po pierwsze, że do zestawu z niezrozumiałych względów nie jest dodawanych bardzo wiele utworów profesjonalnych (również święcących niegdyś triumfy w Trójce) wykonawców, które akurat są promowane w Polsce i na świecie, ale twórczość własna oczywiście obowiązkowo tak.
Kertoip pisze:gdzie nowy Muse i nowy Green Day?
Szymek79 pisze:
1981 pisze:(…) bardzo szkoda, ze Muse nie maja takich wzgledow. :/ I podobnie Green Day.
Zapomniałeś dodać jeszcze Linkin Park. :(
Podobne wyliczanki tego, co powinno być w zestawie, a czego redaktorzy uparcie nie dodają, pojawiają się chyba dosłownie co tydzień. Skoro więc nie wszystko, co jest "na czasie", trafia do zestawu i na LP3, to dlaczego Karpie zawsze muszą? Jeżeli na liście może nie być choćby aktualnych przebojów trzech wyżej wymienionych wykonawców (bo zapewne komuś z redakcji się nie podobają), to czy stałaby się wielka tragedia, gdyby nie było także twórczości własnej? Nie przeszkadza to Wam, iż z boku tak to może wyglądać, że skoro na liście nie ma Green Daya, Muse'a czy LP, ale są jacyś Przyjaciele Karpia, to ta lista może wyglądać na mocno niepoważną? :know: Ciągle nie potrafię zapomnieć, jak Baron powiedział na antenie, że słuchacze upominają się o nowego singla Comy i pytają dlaczego nie ma go w zestawie, ale nie wytłumaczył wprost, jakie są tego przyczyny, tylko niepewnym głosem odparł, że ten utwór strasznie łupi. Czyli bezpośrednio dał do zrozumienia, że nie dodają go właśnie dlatego, bo kilku osobom w redakcji on się nie podoba. Najpewniej tak samo jest z pozostałymi zespołami, o których braku w ostatnim czasie co tydzień wspominacie. Czyli oni nie rozumieją, że lista jest dla ludzi i że to oni powinni poprzez głosowania zadecydować, czy coś wejdzie na listę, czy nie, tylko jak coś im samym się nie podoba, to po prostu tego nie dodają do zestawu. Dlaczego zatem nie potraficie zrozumieć, że komuś mogą nie podobać się Karpie, Banjo Proszę czy Przyjaciele Trójki i choćby (ale nie tylko!) dlatego protestują przeciwko ich obecności w zestawie?
Geephard pisze:Gżegoż chyba zapomniał, że to słuchacze decydują o tym co na liście jest i jak wysoko. Redaktorzy tylko owe utwory umieszczają w zestawie
No i właśnie to Ty zapominasz, że rola słuchaczy tak naprawdę w ostatnich kilku latach stała się drugorzędna. Największą władzę mają ci, którzy dodają lub nie dany utwór do zestawu! Gdyby Muse czy Linkin Park (albo nawet jacyś inni wykonawcy rodem z komercyjnych stacji) byli umieszczani w zestawie, to może słuchacze zadecydowaliby o tym, że ich utwory pojawiłyby się na liście, i to całkiem wysoko? Nie, oni nie mogą o tym zadecydować, skoro nie mają możliwości zweryfikowania wartości danych utworów poprzez głosowanie. Największą władzę mają właśnie redaktorzy, a słuchacze są bardzo ograniczeni poprzez kształt zestawu. Kto więc ma większą władzę? Zresztą w wielu przypadkach prawie na pewno właśnie tak jest, że redaktorzy "z premedytacją" nie dodają konkretnych utworów do zestawu, bo ich nie lubią i celowo chcą uniemożliwić im ich prawdopodobny sukces na liście. Tak na 99% było z Hurts (no bo skoro "Wonderful life" tak długo było na liście, to jakie były powody, by żaden następny ich utwór nie trafił do zestawu?), tak było z Luxtorpedą (bo czy pomiędzy "Autystycznym" a "Wilkami" ten zespół na pewno niczego nie nagrał?). Zresztą to problem nie nowy. W innym temacie przypomniane zostało, iż niegdyś znany utwór Rammsteina był grany i chwalony w Trójce, ale do zestawu do głosowania nie został dodany. Na liście nie było także choćby "Leszka Żukowskiego". Czy nie właśnie dlatego, bo ktoś się przestraszył, że te utwory mogłyby zrobić bardzo dobre wyniki na LP3? :know: Czemu zatem ja nie mogę oczekiwać, by Przyjaciele Karpia też w ogóle nie byli dodawani do zestawu? Proszę Geepharda, by całą resztę swojej wypowiedzi odniósł do tych wszystkich starszych i aktualnych braków w zestawie i się zastanowił, kto tu tak naprawdę decydował: słuchacze czy redaktorzy? :know:
Tomekk pisze:Skoro słuchacze na to głosują, to widocznie jest to potrzebne 8) (...) a inni (typowo trójkowi) jak Muse, Linkin Park czy Green Day nie.
No i znowu można powtórzyć to samo. Skoro słuchacze głosowali choćby na Hurts, to widoczne muzyka tego zespołu była im na liście potrzebna, więc czy to było w porządku, że nie dodawali ich nowego utworu, bo się bali, że mógłby powtórzyć sukces poprzedniego? Muse, Linkin Park i Green Day też odnosili w przeszłości duże sukcesy na liście, więc przynajmniej część słuchaczy ich potrzebowała. Dlaczego zatem nie sprawdzić poprzez dodanie do zestawu, czy przypadkiem nie potrzebuje nadal? Gdyby się okazało, że nie, to nie byłoby odpowiedniej ilości głosów, a co za tym idzie nie byłoby tych wykonawców na liście. Drażni ta wybiórczość: jeżeli pewna grupa (i to z każdym rokiem coraz mniejsza) słuchaczy być może potrzebuje nowych Karpi, to ich potrzeby są zaspokajane (no bo przecież przy okazji dziennikarze sami poczują się dowartościowani, patrząc na to, jakie sławy wyprzedzili na liście), a gdy inna (zapewne dużo większa) grupa potrzebuje nowych utworów uznanych wykonawców (którzy muzyką zajmują się w pełni zawodowo, a nie raz do roku dla żartu, zaspokojenia własnej próżności czy nawet jakiegoś szczytnego celu), to ich oczekiwania są lekceważone (no bo przecież na listę dostałyby się utwory, których sami nie lubią, więc po co się denerwować?). A ja stoję na stanowisku, że jak już coś ma być niedopuszczane na listę, to właśnie tego typu utwory okolicznościowe, a nie w pełni profesjonalna muzyka, jaka by ona nie była.
TomaszBr pisze:Święta bez nowego Karpia to już nie Święta
No to niech sobie go grają na antenie, ale nie powinni go dodawać do zestawu do głosowania! Zresztą śmiesznie to brzmi, że święta bez Karpia na liście to już nie święta. Skoro okoliczności zewnętrzne i akcenty z nimi związane na Trójkowej liście to niby takie nierozerwalne czynniki, to dlaczego podczas Euro na LP3 nie było Oceany ani Jarzębiny? :know: Analogicznie można byłoby powiedzieć, że Euro bez tych utworów na liście, to już nie Euro. Ale turniej się odbył i nie został odwołany z tak dziwnego powodu, prawda? Ktoś powie, że to nie są piosenki, które nadawałyby się na Trójkową listę. Może i z pewnego punktu widzenia tak, ale moim (i pewnie nie tylko moim) zdaniem i tak dużo bardziej by się nadawały, niż te Karpie i tym podobne twory. A może zdaniem radiowych włodarzy Oceana, Dżażębajna i pozostałe około-Eurowe piosenki nie prezentowały odpowiedniego poziomu, by móc trafić na tak kultową audycję, jak LP3? Taaaak, za to Karpie, Banjo czy Przyjaciele Trójki prezentują znacznie wyższy poziom i są godne dostąpienia tego zaszczytu :evil: Poza tym "Koko koko..." podobno było w tamtym okresie grane w Trójce, ale mimo tego do zestawu nie trafiło. No to co, "do jasnej ciasnej", stoi na przeszkodzie, by Karpie były puszczane na antenie, ale do zestawu niedodawane? :evil:

Po drugie (ściśle wiążące się z pierwszym), nie powinno się tak samo traktować (w sensie dopuszczania na listy przebojów) profesjonalnej muzyki i okolicznościowych utworów wykonywanych przez ludzi, którzy na co dzień się tym nie zajmują. Nie wiem czy pamiętacie, ale w 1999 roku na liście 30 Ton pojawił się (i to od razu w pierwszej dziesiątce!) Jan Paweł II z "Pater Noster". Ktoś by mógł powiedzieć, że nic w tym dziwnego, bo to przecież też utwór śpiewany, ale jednak dla większości osób było to spore zaskoczenie (i wręcz coś w rodzaju nadużycia), bo jednak modlitwa śpiewana przez Ojca Świętego nie bardzo pasowała na listę przebojów i wręcz zabawnie wyglądała obok Metalliki, Vengaboys, The Offspring czy Edyty Górniak z Mietkiem Szcześniakiem. I, przy zachowaniu wszelkich proporcji, niektórym też te Trójkowe świąteczne przyśpiewki mogą nie pasować na liście, a ich rywalizacja ze znanymi rockowymi czy popowymi wykonawcami wyglądać dość śmiesznie. Gdyby utwory Papieża trafiły wtedy także do zestawu do głosowania na LP3, to całkiem możliwe, że znalazłyby się w czołówce, bo sporo ludzi wręcz czułoby się w obowiązku, by na nie głosować. Ale raczej nie z powodu tego, bo dostrzegaliby wybitne walory muzyczne w śpiewanych przez JP II łacińskich modlitwach, ale prawdopodobnie uznaliby, że muszą to zrobić ze względu na szacunek do tego człowieka (a niektórym pewnie by się nawet wydawało, że gdyby tego nie uczynili, to by oznaczało, iż nie są dobrymi katolikami). No i czy taka rywalizacja byłaby w pełni uczciwa? Tak samo jest z tymi Karpiami. Myślę (ba - jestem pewien!), że wiele osób głosuje na nie nie dlatego, bo bardziej im się muzycznie podobają niż ok. 150 innych utworów z zestawu, tylko właśnie dlatego, bo "szanują Papieża" i "chcą być dobrymi katolikami" (czyli darzą dużą sympatią redaktorów z Trójki i nie chcą łamać tradycji świątecznego udziwniania listy). A jak jeszcze dodamy do tego tych, którzy głosują na Przyjaciół Karpia "dla jaj" lub żeby zrobić na złość gżegożowi, miszonom, Emilii czy seblitowi (to taki żarcik), no to mamy całą tajemnicę sukcesu tych dziwadeł na LP3.

No i dlatego w moim przekonaniu nie powinno się dopuszczać tego typu utworów na listę, bo to się robi coraz mniej poważne, a ich rywalizacja z "normalnymi" piosenkami jest wypaczana. No i zwyczajnie nie powinno się stawiać na równi zawodowych muzyków z okazjonalnymi. W zawodach sportowych też teoretycznie można byłoby dopuścić do wspólnej rywalizacji zarówno zawodowców, jak i amatorów, a w celu wyrównania szans tych drugich nafaszerować ich środkami dopingującymi i zapewnić im przychylność sędziów (i jeszcze na starcie zdyskwalifikować kilku uczestników, bo tak można odbierać niedodawanie do zestawu Linkin Park, Muse'a czy Green Daya). W takich okolicznościach ci amatorzy mogliby osiągnąć dobre wyniki i zostawić w pokonanym polu wielu zawodowców. Ale czy miałoby to sens i nosiło znamiona uczciwej rywalizacji? Byłoby to niepoważne - tak samo jak niepoważna staje się lista pełna Karpi, Andrusów, Przyjaciół Trójki, Banjów itp.

Dlatego wydaje mi się, że nie można w tak prosty sposób porównywać profesjonalnych wykonawców z Przyjaciółmi Karpia i akurat w tym konkretnym przypadku formułować takich tez:
kajman pisze:myślę, że jednak byłoby lepiej gdyby wielu popularnych wokalistów przestało śpiewać, wiele zespołów grać niż żeby nie było kolejnego Karpia.
tadzio3 pisze:Ja sam krytykując jakieś utwory nigdy nie staram się pisać, że jak coś mi się nie podoba, to oznacza, że nie powinno być takich piosenek,
Mi się nie podobają prawie wszystkie kolejne propozycje Marka Knopflera, Dżemu czy Leonarda Cohena, ale nigdy nie pisałem, że z tego powodu nie powinno ich w ogóle być na liście. Ale czy można porównywać Knopflera, Balcara czy Cohena z Przyjaciółmi Trójki i tak samo podchodzić do ich obecności na listach przebojów? Na pewno nie i chyba nie muszę już dłużej tłumaczyć, dlaczego.
Awatar użytkownika
Brian
Kontakt:

Post autor: Brian »

gżegoż pisze:wybaczcie, ale ja nie widzę najmniejszych powodów, dla których miałbym nie wypowiedzieć swojego krytycznego zdania na temat Waszych ulubionych Karpi.
Polemika stoi bardzo daleko od zabrania prawa głosu drugiej stronie. Nikt Ci nie broni się wypowiedzieć, jeno nie zgadza się z Twoim zdaniem.
gżegoż pisze:Skoro więc nie wszystko, co jest "na czasie", trafia do zestawu i na LP3, to dlaczego Karpie zawsze muszą?
Wydaje misie, że piosenka świąteczna związana bezpośrednio z radiem jest stosunkowo na czasie w okresie przedświątecznym, ale mogę się mylić.

Natomiast, żeby nie było - krytykę wybiórczości dodawania do zestawu i dużego natężenia rzeczy typu Banjo czy Przyjaciół popieram w zupełności. Tylko że Karp w porównaniu z nimi stoi jak dla mnie na trochę uprzywilejowanej pozycji ze względu na tradycję i okres przedświąteczny. I jako jeden z niewielu tego typu utworów nigdy mi nie przeszkadzał - zwłaszcza, że w porównaniu do takich Andrusów jego pobyt na Liście trwa tyle, co nic. Tylko tyle, aż tyle.
gżegoż

Nie dałem rady odnieść się do każdego konkretnego zarzutu, który został sformułowany pod moim adresem, ale wybaczcie - i tak poświęciłem cały sobotni wieczór na to, by postarać się Wam udowodnić, że nie jestem takim osłem, za jakiego co niektórzy zwolennicy Karpi mogą mnie uważać :( Wiem, wiem, że nikt z Was tego wprost nie napisał, ale jak widzę, że można w taki sposób
Geephard pisze:A tego typu wypowiedzi w moim odczuciu wyrażają brak szacunku do głosujących na owe kawałki, stawiając ich jako słuchaczy drugiej kategorii, którzy się nie znają i głosują cokolwiek redaktorzy podsuną im pod nos. Takie odniosłem wrażenie czytając ten post.
interpretować to, co wcześniej napisałem, to ręce mogą opaść i samemu można zacząć odnosić wrażenie, że w Waszym mniemaniu kto przeciw Karpiom, ten nasz najgorszy wróg :nie: Ani ja już nie chcę tak szczegółowo ciągnąć tego tematu i odnosić się do wszystkich Waszych opinii, ani Wy już pewnie nie macie ochoty czytać moich argumentacji. Dlatego teraz postaram się trochę bardziej pobieżnie odnieść do trzech najdziwniejszych cytatów.
Geephard pisze:A tego typu wypowiedzi w moim odczuciu wyrażają brak szacunku do głosujących na owe kawałki, stawiając ich jako słuchaczy drugiej kategorii, którzy się nie znają
Powtarzam, że tego typu odbieranie mojego sprzeciwu wobec dodawania Karpi do zestawu do głosowania jest dla mnie szokujące i całkowicie sprzeczne z moimi intencjami :STOP: Równie dobrze ja mogę napisać, że Wasze wypowiedzi wyrażają brak szacunku dla osób mających już dość tego typu utworów na liście, że może z nich wynikać, iż przeciwnicy Karpi to słuchacze drugiej kategorii, którzy się nie znają itp. Zresztą zauważyłem, że w ostatnim czasie co jakiś czas na forum przetacza się (zwłaszcza w trakcie komentowania listy) swoista "fala hejterstwa" wymierzona zwłaszcza w Brodkę i Marię Peszek. A ja w ostatnim czasie głosowałem na utwory tych pań i też, czytając tamte opinie, mógłbym stwierdzić, że one wyrażają brak szacunku do głosujących na owe kawałki i że ludzie, którym się podobają "Ludzie psy", "Padam" czy "Tańczące buty", są przez wiele osób z forum uznawani za słuchaczy drugiej kategorii, którzy się nie znają. Może aż tak negatywnych odczuć nie miałem, ale jako osoba, która głosowała na te trzy piosenki, rzeczywiście trochę czułem się nie jak ktoś, czyj odmienny gust jest szanowany, tylko jak jakiś kompletnie nieznający się na muzyce dziwak :? Tak więc czy uważacie, że niektórych wykonawców można krytykować do woli (nie patrząc na to, jak wówczas mogą czuć się ich zwolennicy), a głosy przeciwne wewnątrztrójkowej twórczości z założenia są nie na miejscu i obrażają jej zwolenników? :know: Tak samo jak przypomnę sobie niegdysiejszą forumową histerię, gdy przez pięć tygodni w Top 50 była "Barbra Streisand", to też mógłbym stwierdzić, że zdaniem większości osób z forum ci, którzy na nią głosowali, byli uznawani za słuchaczy drugiej kategorii, a tamte wszystkie (nieraz skrajnie) negatywne opinie pod adresem tego utworu wyrażały brak szacunku do głosujących na ów kawałek. Tak więc nie przesadzajcie z tym zarzucaniem mi braku szacunku do innych czy traktowaniu Was jak słuchaczy dalszej kategorii, bo po pierwsze: wcale tak nie jest, a po drugie: sami nieraz pisaliście rzeczy, które można w taki sposób interpretować.
bear pisze:Podobno każdy Polak uważa, ze to co myśli ze szwagrem, to opinia całego narodu. Pewnie stąd bierze się przekonanie, że to co myślą forumowicze to zdanie wszystkich słuchaczy Trójki...
Nie rozumiem, czy ten Polak ze szwagrem to mam być ja wraz z osobami, które mnie poparły? Jeżeli tak, to zarzut całkowicie chybiony. To raczej ja mógłbym zarzucić zwolennikom Karpi, iż wydaje się im, że skoro im nie nudzi się ta zabawa i ciągle uważają te utwory za wartościowe muzycznie, to podobne podejście ma większość słuchaczy i dlatego moje opinie są uważane jako coś w rodzaju folkloru. A wydaje mi się, że gdyby policzyć wszystkie głosy oddawane na listę, to nawet wtedy, gdy te utwory były na pierwszym miejscu, to i tak głosowała na nie mniej niż połowa wszystkich głosujących (a co dopiero w ostatnich dwóch latach). Tak więc tak naprawdę to Wy, Karpiowi entuzjaści, jesteście w mniejszości! Nie twierdzę też, że wszyscy ci, którzy na nie nie głosują, mają ich tak samo dość, jak ja i też uważają, że takich dziwactw w ogóle nie powinno być w zestawie, ale jednak odnoszę wrażenie, że tych, którzy mają ich serdecznie dosyć, jest dużo więcej niż osób z podejściem Yacego, Geepharda, beara czy Briana. To raczej Wy jesteście w mniejszości, mimo że na forum macie większość :cwany:
Yacy pisze:Pierwsza pozycja Karpia to tylko protest :-P przeciwko negatywnym głosom (...) Faktycznie Karp mógłby liczyć na miejsce 4.
Nie obraź się Jacku, ale to już zakrawa na dziecinadę. W ostatnim moim głosowaniu "Ludzie psy" były trzecie, "Padam" siódme, a "Dancing shoes" ósme. W tym tygodniu zapewne byłoby podobnie, albo wręcz identycznie. No i czy w proteście przeciwko wysokiemu natężeniu negatywnych opinii o tych utworach w ostatnim czasie miałbym pierwszy z nich umieścić na szczycie, a dwa pozostałe awansować na podium? Mógłbym to zrobić, ale nie widzę w tym zbyt dużego sensu. A może w proteście przeciwko krytyce mojego zdania na temat obecności Karpi na liście miałbym specjalnie zagłosować na Anię, którą Yacy umieścił na pierwszym miejscu w swojej koszmarliście? Teoretycznie mógłbym, aby się "odegrać", ale byłoby to bardzo niepoważne. Radziłbym więc ustalać kolejność w normalny sposób, a nie zmieniać ją z powodu protestu przeciwko głosom tych, którzy mają odmienne zdanie w temacie Karpi. Przypominam sobie, że kiedyś "Autystyczny" na forumowej liście zbliżył się do niepodzielnie panującego Pendragona na chyba zaledwie pięć punktów i dlatego, skoro pojawiła się szansa na doścignięcie lidera, w swoim głosowaniu umieściłem Luxtorpedę na pierwszym miejscu, zamiast na drugim i napisałem o tym. No i słoik mnie skrytykował, że nie podobają mu się takie akcje, a kajman dorzucił, że jemu to też przeszkadza. I że nie chodzi im wcale o ten jeden punkt, ale o zasadę. No a teraz chodzi o trzy punkty - i gdzie są te protesty w obronie zasad? :know:

A jak ogólnie pytacie, po co tyle narzekania, to ja też się spytam, po co w tematach listowych tyle narzekacie na Brodkę czy Peszek? Cóż, każdy lubi ponarzekać i nie ma się co oburzać z powodu tego, że czasem te narzekania dotyczą tego, co akurat Wam bardzo pasuje 8)
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Parafrazując wypowiedź z innej dawnej dyskusji: mam dość tej kampanii anty-lobbingowej.

Błagam, pozwólcie mi się móc cieszyć Karpiem, nawet jeśli nie jest to utwór wysokich lotów.
ODPOWIEDZ