Może pisz po polsku, bo ja z takim terminem nigdy się nie spotkałem.słoik pisze:Weltschmerzu.
Notowanie 1419 (13.04.2009)
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
Re: Notowanie 1419 (13.04.2009)
- tadzio3
- Kontakt:
Z tymi żałobami jest farsa. Zgadzam się ze Zbyszem. Jeżeli już musi być żałoba, to dlaczego aż 3 dni???
Nie pisze już o konieczności jej wprowadzania, ale Kaczyński już się rozpędził z jej wprowadzaniami, więc teraz chyba nie mógł jej nie wprowadzać, skoro w podobnych wypadkach to robił. Żałoba narodowa powinna być wprowadzana przy sprawach dotyczących całego narodu np jak umarł Jan Paweł II wtedy nie trzeba było jej nawet ogłaszać, bądź jak była powódź. Współczuję ofiarom wypadku, ale co ma do tego reszta narodu? U mnie np nikt tego chyba nie będzie przeżywał, chyba ze akurat ogląda telewizor z relacją, ale to samo przeżywa oglądając programy typu "Magazyn Reporterów", "Interwencja", czy "Uwaga". Każdy ma problemy w domu, doświadcza tragedii osobistych związanych ze śmiercią. Dlaczego gloryfikować akurat zbiorowe wypadki? Rozumiem, że na raz ginie tyle osób, ale chyba Pan Kaczyński ma ustalony współczynnik ilości osób, które zginęły i należy wprowadzać żałobę. A moim zdaniem stan żałoby powinien wynikać raczej z woli narodu, który przeżywa daną tragedię, a nie jednej osoby. Jeżeli już żałoba, to może bardziej lokalna.
To dlaczego np nie było żałoby narodowej, kiedy pod Jeżewem zginęło 10 dzieci i dwóch kierowców? Czyżby trochę za mało zginęło? Prawdziwa żałoba była u nas na Podlasiu, pamiętam to przygnębienie, bo widziało się ludzi bezpośrednio dotkniętych tą tragedią, sam znałem takie osoby. Po jakimś czasie wprowadzono trzydniową żałobę na Podlasiu, ale nikt temu się nie dziwił.
Za czasów 10-letniej kadencji Kwaśniewskiego ogłoszona była tylko jedna żałoba narodowa w czasie powodzi tysiąclecia (jednodniowa!). Za 4-letniej kadencji Kaczyńskiego było już 6 takich żałob. Hmmm...
Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale nie mogłem inaczej.
Nie pisze już o konieczności jej wprowadzania, ale Kaczyński już się rozpędził z jej wprowadzaniami, więc teraz chyba nie mógł jej nie wprowadzać, skoro w podobnych wypadkach to robił. Żałoba narodowa powinna być wprowadzana przy sprawach dotyczących całego narodu np jak umarł Jan Paweł II wtedy nie trzeba było jej nawet ogłaszać, bądź jak była powódź. Współczuję ofiarom wypadku, ale co ma do tego reszta narodu? U mnie np nikt tego chyba nie będzie przeżywał, chyba ze akurat ogląda telewizor z relacją, ale to samo przeżywa oglądając programy typu "Magazyn Reporterów", "Interwencja", czy "Uwaga". Każdy ma problemy w domu, doświadcza tragedii osobistych związanych ze śmiercią. Dlaczego gloryfikować akurat zbiorowe wypadki? Rozumiem, że na raz ginie tyle osób, ale chyba Pan Kaczyński ma ustalony współczynnik ilości osób, które zginęły i należy wprowadzać żałobę. A moim zdaniem stan żałoby powinien wynikać raczej z woli narodu, który przeżywa daną tragedię, a nie jednej osoby. Jeżeli już żałoba, to może bardziej lokalna.
To dlaczego np nie było żałoby narodowej, kiedy pod Jeżewem zginęło 10 dzieci i dwóch kierowców? Czyżby trochę za mało zginęło? Prawdziwa żałoba była u nas na Podlasiu, pamiętam to przygnębienie, bo widziało się ludzi bezpośrednio dotkniętych tą tragedią, sam znałem takie osoby. Po jakimś czasie wprowadzono trzydniową żałobę na Podlasiu, ale nikt temu się nie dziwił.
Za czasów 10-letniej kadencji Kwaśniewskiego ogłoszona była tylko jedna żałoba narodowa w czasie powodzi tysiąclecia (jednodniowa!). Za 4-letniej kadencji Kaczyńskiego było już 6 takich żałob. Hmmm...
Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale nie mogłem inaczej.
Także uważam, że z tymi żałobami to trochę przesada, jeśli już wprowadzać to w takim przypadku wystarczy jednodniowa, a dłuższe maja uzasadnienie w nadzwyczajnych zdarzeniach jak wspomniana juz smierć Jana Pawła II. Pamietam jaka dyskusja toczyła sie gdy taka żałoba miała miejsce w dniu koncerty The Rolling Stones, który na szczęście się jednak odbył, choć kancelaria prezydenta uznała to za mało stosowne.
Odpowiem może dosadnie: piernik do wiatraka ma tyle, że skutki ataku na WTC były znacznie donioślejsze niż wojny plemienne w Afryce.
A tak mimochodem: weltschmerz już od dość dawna jest też słowem polskim, tak jakoś z przyzwyczajenia użyłem wielkiej litery.
A tak mimochodem: weltschmerz już od dość dawna jest też słowem polskim, tak jakoś z przyzwyczajenia użyłem wielkiej litery.
Ja właśnie jestem za tym, żeby jej nie wprowadzać.tadzio3 pisze:Żałoba narodowa powinna być wprowadzana przy sprawach dotyczących całego narodu np jak umarł Jan Paweł II wtedy nie trzeba było jej nawet ogłaszać
Przez to, że jest tak często wprowadzana deprecjonuje się jej znaczenie.tadzio3 pisze:Współczuję ofiarom wypadku, ale co ma do tego reszta narodu? U mnie np nikt tego chyba nie będzie przeżywał
Tu się nie zgadzam. Najlepiej by było jakby stan żałoby wynikał z woli jednej osoby i ona ich nikomu nie narzucała. Emocje są indywidualne.tadzio3 pisze:A moim zdaniem stan żałoby powinien wynikać raczej z woli narodu, który przeżywa daną tragedię, a nie jednej osoby.
Niestety, tak okropne wnioski się nasuwają... W tej sposób wartościujemy śmierć...tadzio3 pisze:To dlaczego np nie było żałoby narodowej, kiedy pod Jeżewem zginęło 10 dzieci i dwóch kierowców? Czyżby trochę za mało zginęło?
Donioślejsze dla kogo?słoik pisze:Odpowiem może dosadnie: piernik do wiatraka ma tyle, że skutki ataku na WTC były znacznie donioślejsze niż wojny plemienne w Afryce.
Odpowiem może, choć zupełnie zboczyliśmy z tematu: dla wszystkich, z wyjątkiem przedstawiecieli tych plemion. Choćby Irakijczyków i Afgańczyków. Skutki WTC są zapewne tak dalekosiężne, że nie zdziwiłbym się, gdyby z perspektywy historycznej przyjęto 11 IX za cezurę, zamykająca jakiś okres przejściowy po zimnej wojnie. Wykładu politologicznego nie będzie na udokumentowanie powyższego.abd3mz pisze:Donioślejsze dla kogo?słoik pisze:Odpowiem może dosadnie: piernik do wiatraka ma tyle, że skutki ataku na WTC były znacznie donioślejsze niż wojny plemienne w Afryce.
Ostatnio zmieniony pn kwie 13, 2009 5:28 pm przez słoik, łącznie zmieniany 1 raz.
- nemo
- Listy Przebojów Trójki słucham od: Już nie słucham
a nie IX?
Oczywiście, wyedytowano.nemo pisze:a nie IX?
- zbyszu
- Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
- Kontakt:
Strona www Trojki. Godz. 19.00-22.00 - Audycja muzyczna...
No to w plecy. Szkoda.zbyszu pisze:Strona www Trojki. Godz. 19.00-22.00 - Audycja muzyczna...
- mateusz15
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku
To teraz nie żałuję, że wyniki poznałem wczoraj:>
A na tvp1 powtarzają Opole 97 koncert po śmierci Osieckiej poświęcony Jej pamięci.
A na tvp1 powtarzają Opole 97 koncert po śmierci Osieckiej poświęcony Jej pamięci.
No i dziękujemy bardzo. Z tego co słyszałem żałoba jest dopiero od 00:00. Nie wiem czemu tak...
Chociaż nie, Tato mi powiedział że od dzisiaj żałoba jest.
Dobra, trudno się mówi... Jakoś tydzień bez Listy wytrzymam. Do zobaczyska w takim razie za 5 dni.
PS. Jest już znany termin Polskiego Topu?
Chociaż nie, Tato mi powiedział że od dzisiaj żałoba jest.
Dobra, trudno się mówi... Jakoś tydzień bez Listy wytrzymam. Do zobaczyska w takim razie za 5 dni.
PS. Jest już znany termin Polskiego Topu?
A szkoda, że nie będzie bo mogłoby być ciekawiesłoik pisze:Odpowiem może, choć zupełnie zboczyliśmy z tematu: dla wszystkich, z wyjątkiem przedstawiecieli tych plemion. Choćby Irakijczyków i Afgańczyków. Skutki WTC są zapewne tak dalekosiężne, że nie zdziwiłbym się, gdyby z perspektywy historycznej przyjęto 11 IX za cezurę, zamykająca jakiś okres przejściowy po zimnej wojnie. Wykładu politologicznego nie będzie na udokumentowanie powyższego.
To ja na łeb na szyję od rodziny do domu zaiwaniam na Listę a tu taki psikus
Zły bardzo jestem
To Gary możesz troszkę wcześniej wyniki Znawcy ogłosić...
Witam wszystkich!
Proponuję żyć w żałobie przez cały czas.
Radia nie wyłączam tylko ze względu na szacunek dla Balonika i całej Trójki.
Proponuję żyć w żałobie przez cały czas.
Radia nie wyłączam tylko ze względu na szacunek dla Balonika i całej Trójki.
-
JaceK
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Ja przede wszystkim ze względu na muzykę! Bo niestety takie zestawy lecą tylko w wyjątkowych okolicznościach...ksch pisze:Radia nie wyłączam tylko ze względu na szacunek dla Balonika i całej Trójki.
A ja dzisiaj mam imprezę rodzinną w domciu, więc gitarka gra.Kaczy1993 pisze:To ja na łeb na szyję od rodziny do domu zaiwaniam na Listę a tu taki psikus![]()
![]()
Zły bardzo jestem
To Gary możesz troszkę wcześniej wyniki Znawcy ogłosić...
A co do Znawcy to ja już widzę że słabo poszło barrrdzo. Szkoda że takiego ciekawego notowania nie było na żywo... Uzi by się chyba naprawdę zabiła na wieść, że Magni na miejscu ...
zgadzam się, że żenada z tymi żałobami. [aż mi się chce żałobom narodowym zapalić świeczkę - [*]...]
szkoda, że nie ma Listy, ale niespecjalnie mnie to dziwi.
a radia nie słucham, bo naszło mnie na God Is An Astronaut, więc sobie ich właśnie teraz słucham. o.
szkoda, że nie ma Listy, ale niespecjalnie mnie to dziwi.
a radia nie słucham, bo naszło mnie na God Is An Astronaut, więc sobie ich właśnie teraz słucham. o.
uzi gdyby się miała na wieść o Magni zabić, to by się zabiła wczoraj, bo widziała wyniki. [ale teraz nie będę komentować notowania.]Kertoip pisze:Uzi by się chyba naprawdę zabiła na wieść, że Magni na miejscu ...
A ja napiszę tak: nie podoba mi się nadmierne szafowanie żałobami narodowymi, przy całym moim współczuciu dla ofiar. Ale z drugiej strony podoba mi się sytuacja, gdy trójka potrafi się zachować sama z siebie w zaistniałej sytuacji. Ja dziś listy słuchać nie muszę.
No cóztu sie nie zgodzę Sebastianie....abd3mz pisze:Ja właśnie jestem za tym, żeby jej nie wprowadzać.tadzio3 pisze:Żałoba narodowa powinna być wprowadzana przy sprawach dotyczących całego narodu np jak umarł Jan Paweł II wtedy nie trzeba było jej nawet ogłaszać
Na szczęście nie Ty ją wprowadzasz.
A elaboraty piszcie jak przeczytacie Konstytucję RP i Ustawę o godle, barwach i hymnie oraz o pieczęciach państwowych Rzeczypospolitej Polskiej .
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
OK - Listy nie ma, to rozumiem.
Spieram się natomiast z tym, że wprowadzono żałobę narodową.
Natomiast dla mnie (jak i zapewne dla większości Polaków) jest dziś radosny dzień świąteczny, w dodatku moje zaręczyny
(czyli dla mnie prywatnie nie żałoba tylko święto podwójne). Owszem, należy współczuć ofiarom wypadku, ale naprawdę ja zupełnie inaczej rozumiem pojęcie "żałoba narodowa". A co by było, gdyby zginęło nie 20 osób, tylko (nie daj Boże!) 200? Żałoba przez miesiąc? Żałoba ogólnoeuropejska?
Poza tym - gdyby nie Lista, to w ogóle nie zauważyłbym że jest jakaś żałoba. Nie oglądałem żadnych wiadomości, nie byłem też w necie, a program TV rano był taki sam, teraz chyba zresztą też (debilne "M jak Meble" to raczej nie jest program żałobny. Chyba że żałoba dla rozumów i dusz ludzi oglądających ten syf). Czy tak się świętuje żałobę?
Krótko mówiąc - takie postępowanie doprowadza do dewaluacji pojęcia żałoby narodowej, nie ma nic wspólnego z prawdziwym jej przeżywaniem. Nie długo nikt nawet nie zauważy, że jest żałoba, wzruszając zaledwie ramionami. I to dopiero będzie okropne, ale niestety wywołane takim a nie innym zachowaniem.
Mogę tak długo, ale w skrócie - jestem na NIE.
A notowania podwójnego posłucham sobie w sobotę. Wolę do tego czasu nie sprawdzać wyników.
Spieram się natomiast z tym, że wprowadzono żałobę narodową.
Natomiast dla mnie (jak i zapewne dla większości Polaków) jest dziś radosny dzień świąteczny, w dodatku moje zaręczyny
Dokładnie tak. Dla mnie żałoba narodowa jest wtedy, jak faktycznie cały naród jest pogrążony w smutku i niejako w odpowiedzi na to ogłasza się taki stan. A nie odwrotnie - wprowadzamy żałobę, nakazując ludziom się smucić. To w końcu władze wyrażają wolę narodu, a nie odwrotnie. Jakby umarł ktoś wielce poważany, kogo wszyscy żałowalibyśmy, to wtedy możnaby ogłosić żałobę narodową. Prezydent, premier, król (nie u nas, ale w sumie papież to był ten przypadek), jakiś wybitny twórca, itp. Dla mnie większym powodem do ogłoszenia żałoby była śmierć Marka Grechuty, Stanisława Lema, czy Czesława Miłosza, czyli wybitnych postaci kultury. W przypadku takim jak dziś - pozwólmy rodzinom zmarłych przeżywać ich śmierć w ciszy i skupieniu, bez robienia z ich tragedii sprawy publicznej, żeru dla mediów, itp. Jak umarł mi ktoś z rodziny jakoś nie domagałem się, aby cały naród razem ze mną był połączony w smutku, mimo że ja byłem.Żałoba narodowa powinna być wprowadzana przy sprawach dotyczących całego narodu np jak umarł Jan Paweł II wtedy nie trzeba było jej nawet ogłaszać
Poza tym - gdyby nie Lista, to w ogóle nie zauważyłbym że jest jakaś żałoba. Nie oglądałem żadnych wiadomości, nie byłem też w necie, a program TV rano był taki sam, teraz chyba zresztą też (debilne "M jak Meble" to raczej nie jest program żałobny. Chyba że żałoba dla rozumów i dusz ludzi oglądających ten syf). Czy tak się świętuje żałobę?
Krótko mówiąc - takie postępowanie doprowadza do dewaluacji pojęcia żałoby narodowej, nie ma nic wspólnego z prawdziwym jej przeżywaniem. Nie długo nikt nawet nie zauważy, że jest żałoba, wzruszając zaledwie ramionami. I to dopiero będzie okropne, ale niestety wywołane takim a nie innym zachowaniem.
Mogę tak długo, ale w skrócie - jestem na NIE.
A notowania podwójnego posłucham sobie w sobotę. Wolę do tego czasu nie sprawdzać wyników.
- krzysiek83
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014
Zgadzam się, trzy dni to za dużo.tadzio3 pisze:Z tymi żałobami jest farsa. Zgadzam się ze Zbyszem. Jeżeli już musi być żałoba, to dlaczego aż 3 dni???
Tak, każdy inny polityk by tak zrobił, ponieważ wiąże go ustawa, wedle której w przypadku katastrofy ogłasza się żałobę. Tragedia ta moim zdaniem wypełnia znamiona katastrofy. Ustawę można zmienić, jednak nie słyszę głosów jakiejś partii, która chciałaby to zrobić. Zaś już stricte technicznie chcę przypomnieć, że decyzja jest zarówno prezydenta (takiego czy siakiego, prawo obowiązuje nawet najwyższych urzędników bez względu na nazwisko), od którego wychodzi jak i premiera. Jest więc to decyzja obu urzędników, bez kontrasygnaty premiera decyzja ta bowiem nie może wejść w życie.tadzio3 pisze: Nie pisze już o konieczności jej wprowadzania, ale Kaczyński już się rozpędził z jej wprowadzaniami, więc teraz chyba nie mógł jej nie wprowadzać, skoro w podobnych wypadkach to robił.
Patrz ustawa "O godle, barwach i hymnie oraz o pieczęciach państwowych Rzeczypospolitej Polskiej". Oczywiście jest ona do zmiany, jak każde prawo, które nie jest w gestii nadzoru prawa wspólnotowego i międzynarodowych traktatów obowiązujących państwo.tadzio3 pisze: Żałoba narodowa powinna być wprowadzana przy sprawach dotyczących całego narodu np jak umarł Jan Paweł II wtedy nie trzeba było jej nawet ogłaszać, bądź jak była powódź.
Jedni przeżywają, inni nie. Kwestia indywidualna, nikomu się nie dogodzi.tadzio3 pisze: Współczuję ofiarom wypadku, ale co ma do tego reszta narodu? U mnie np nikt tego chyba nie będzie przeżywał, chyba ze akurat ogląda telewizor z relacją
To dobry argument. Niestety bez odpowiedzi, zawsze trzeba przyjąć jakieś kryteria, dla jednego 21 to "mało" (niefortunne określenie) dla innego 10 to dużo.tadzio3 pisze: To dlaczego np nie było żałoby narodowej, kiedy pod Jeżewem zginęło 10 dzieci i dwóch kierowców? Czyżby trochę za mało zginęło?
Wniosek?tadzio3 pisze: Za czasów 10-letniej kadencji Kwaśniewskiego ogłoszona była tylko jedna żałoba narodowa w czasie powodzi tysiąclecia (jednodniowa!). Za 4-letniej kadencji Kaczyńskiego było już 6 takich żałob. Hmmm...
To tyle w skrócie. Uważam, że jeśli już władze podjęły decyzję o żałobie narodowej, to w sferze publicznej należy ją respektować (tak jak obowiązujące prawo), w sferze prywatnej każdy oczywiście podejmuje decyzje we własnym sumieniu i stąd nasze zróżnicowane opinie na ten temat, zbędne emocje (słuchacie każdej listy od zawsze?) i jakieś żale wylewane do osób
- krzysiek83
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014
GratulujęMiszon pisze: Natomiast dla mnie (jak i zapewne dla większości Polaków) jest dziś radosny dzień świąteczny, w dodatku moje zaręczyny(czyli dla mnie prywatnie nie żałoba tylko święto podwójne).
-
grzes
No to gratulacje (czemu masz mieć lepiej od grona małżeńskiego, na tym forum)Miszon pisze:dziś radosny dzień świąteczny, w dodatku moje zaręczyny![]()
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
A więc w sferze prywatnej nie przyjmuje tej decyzji. Co w ostateczności nie ma sensu, gdyż to ruch "oddolny" powinien wywołać reakcję władz. Czy stanowisko mediów (dość ograniczone, bo jak mówię - ja nie oglądałem wiadomości, a w mediach żałoby nie zauważyłem).Uważam, że jeśli już władze podjęły decyzję o żałobie narodowej, to w sferze publicznej należy ją respektować (tak jak obowiązujące prawo), w sferze prywatnej każdy oczywiście podejmuje decyzje we własnym sumieniu
Dochodzi jeszcze pojęcie "katastrofa" i co tak rozumieć. Wypadek samolotu - na pewno tak. Katastrofy naturalne o większym polu rażenia - na pewno tak (trzęsienie ziemi, powódź, itp.). Pożar stodoły - na pewno nie. Uderzenie piorunu w transformator bez żadnych szkód poza niewielkimi materialnymi - na pewno nie. W ogóle zresztą jakoś słowo "pożar budynku" nie kojarzy mi się z katastrofą. Takie pożąry jak w Australii, gdzie przez tydzień się pali las/bush/zabudowania - to tak.
Swoją drogą - w sobotę była powódź w podkarpackiem o większym obszarze działania niż ten pożar, a żałoby nie ogłoszono.