Tailgunner mnie poruszył, bo to jest porządnie zrobiona muzyka metalowa, tylko tyle i aż tyle. Gdy Marek Niedźwiecki zachwycał się
Kubą na LP 357 sam jeszcze nie byłem przekonany czy ma rację, jeszcze jego wniosek że ten jego album został nominowany do miana jednego z najlepszych w minionym roku. I po przesłuchaniu
"Układu otwartego" częściowo mogę się z tą opinią zgodzić. Takiego bluesa jak ten od
Buddy'ego mogę nawet słuchać z przyjemnością. Jeden ze słabszych
Turnauów (pewnie dopiero później bardziej do mnie trafi), ale i tak w tym towarzystwie błyszczy.
Kto to jest
Madis i czemu tak pięknie to zaaranżował? A widzę że z nim współgrają i śpiewają także Polacy i chwała im za ten projekt (zwłaszcza Justynie za wokal).
Kena za to sam znalazłem i to taka zabawa formą, cieszą mnie jego nietuzinkowe dźwięki, więc dałem mu szansę (i chyba tylko ja).
Variete trzyma formę, chociaż poprzedni numer był odrobinę lepsiejszy.
Johannes Pietsch (tak coś czułem) jest pierwszym akordem powrotu do eurowizyjnych wspomnień i to że dostał się do finału (bo już zapomniałem że tą piosenką wygrał ten festiwal) powinno go tutaj nobilitować. Aha i przynajmniej ja na następny tydzień wybrałem Wam nową piosenkę uczestników ostatniej Eurowizji.
Najbardziej rozczarowały mnie pani Melua i Clödie.
1. [8,0] Kuba Badach — UKŁAD OTWARTY
2. [7,5] Ken Funworth — OOH YA BASTARD
3. [7,0] Variete — SYCYLIA
4. [7,0] Madis & Justyna Bujak & Jacek Królik — DISTANTE
5. [7,0] Buddy Guy — SEND ME SOME LOVING
-----------------------------------------------------------------------------------------------
[7,0] Grzegorz Turnau oraz Dorota Miśkiewicz — UTRATA / Z DUSZĄ NA LISTEK
[6,5] JJ — WASTED LOVE
[6,5] Tailgunner — MIDNIGHT BLITZ
Joan — ALIBI
Unheilig — WIEDER ZURÜCK
Katie Melua — I DINE ALONE
Johnny Marr — PLEASE, PLEASE, PLEASE LET ME GET WHAT I WANT (Live)
DrySkull oraz Krzysztof Zalewski — MÓWIĘ CI NIE
Nina & Johan Agebjörn — HUSH HUSH BABY
Sombr — 12 TO 12
Lian Ross — NIGHT AND DAY
Clödie — BREAK
Lanberry — PROSZĘ PANA
gioconda2 pisze: ↑czw lis 27, 2025 11:27 pm
U mnie też. Tylko, że o 5. miejsce
(...)
6.
Katie Melua - I DINE ALONE
Tak walczyła, że aż spadła z tej szóstej lokaty.