XXXVI Zlot Forum LP3 - 11-13.04.2025, Świder

Potrzeba dyskusji na temat Listy jest tak silna, że łamy Forum to za mało — od czasu do czasu spotykamy się także na Zlotach.

Moderatorzy: ku3a, ku3a

Awatar użytkownika
wwas

Re: XXXVI Zlot Forum LP3 - ??-??.??.2025, Świder (?)

Post autor: wwas »

Dla formalności: Powsin nie jest poza Warszawą, został włączony do miasta już w 1951 :)

Bezpośredniego utobusu z centrum już nie ma, linia została skrócona po otwarciu tramwaju do Wilanowa, ale można bez problemu dojechać z jedną przesiadką.

A w kwestii Filato, cóż, cena jak cena, ale jeżeli lodówka nadal by nie działała, to jest to spory minus, a w kwietniu może być za ciepło, żeby część zapasów chłodzić za oknem. Z drugiej strony nie napisałeś, jak ta kwestia wyglądałaby w Powsinie. Czy we wspomnianym pawilonie byłaby jakaś dostępna?
ku3a

Post autor: ku3a »

Aha, a propos dojazdu autobusem bazowałem na tym, co jest na pisane u nich na stronie. ale choćby spod metra Kabaty jeździe autobus 139. Plus zawsze jest opcja spaceru przez Las Kabacki, o której napisałem.

Każdy domek ma mini lodówkę.
Poza tym jest dla mieszkańców domków dostępna wspólna kuchnia, więc tam by można się spotykać na śniadania (ale nie siedzieć przez cały czas).
Ze strony: "Kuchnia jest wyposażona w kuchenkę indukcyjną, zmywarkę, mikrofalówkę oraz czajnik. Dostępne są szklanki, kubki, naczynia stołowe oraz naczynia do gotowania. Istnieje możliwość skorzystania z pralki oraz suszarki bębnowej."
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

My bardziej jesteśmy za pierwszą opcją, choć jeśli przejdzie druga, to raczej też będziemy na Zlocie. Obie mają swoje plusy i minusy, z tym, że Filato to już obeznane miejsce, wiemy jak dojechać i w ogóle, pewnym (choć nie jakimś ogromnym) minusem jest cena i ewentualny brak lodówki :wink:
Natomiast domki to spora nowość, no i najważniejszy minus to opcja że nie zdążą z remontem pawilonu, no i gdzie wtedy się spotkamy na konkursy itp. Czyli tu największym plusem jest działająca lodówka :wink:, a nie mniejszym plusem cena.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Te domki już miałem na oku, jak poprzednio szukaliśmy nowej lokalizacji i wtedy padło na Zlot u ku3y, zatem wydają mi się OK. Poza tym, że w pierwszej połowie kwietnia to potrafi być jeszcze jakiś atak mrozu, bardziej tym bym się martwił niż brakiem lodówki (co w przypadku braku ataku mrozu też rzecz jasna jest problematyczne), a ciekawe czy te domki mają ogrzewanie.
lady

ku3a pisze: ndz lut 23, 2025 1:01 am Domki są 2-, 3- i 4-osobowe. Każdy ma swoją łazienkę i toaletę. Mają ogrzewanie, są całoroczne.
Chyba to przeoczyłeś, Miszon :wink:

Co do pogody, to jest ona obecnie tak bardzo nieprzewidywalna, że ... nie da się jej przewidzieć nawet na tydzień do przodu :lol:
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Ja już rozmawiałem z Kubą, więc tutaj też napiszę. Płacenie 2000 zł za takie warunki jak w Filato wydaje mi się grubą przesadą, jeśli jeszcze lodówka nie będzie działać, to już w ogóle.

Jeśli chodzi o Powsin, to turystycznie na pewnie wspaniałe miejsce, dużo okazji do spacerów i spędzania czasu w plenerze, o ile pogoda pozwoli. No właśnie - trzeba by uzyskać więcej informacji o tym pawilonie, który jest w remoncie - czy jest tam prąd, jakie temperatury panują itp. Nie chciałbym cały czas siedzieć w kurtce, jeśli będzie chłodno. Bo w domkach czy kuchni spędzalibyśmy tylko noc i czas posiłków.

Szukając innych miejsc, znalazłem chatę w Wawrze, tuż obok stacji:
https://www.booking.com/hotel/pl/willa- ... om.pl.html

Ona ma dużo plusów, ale zasadniczy minus - mniej miejsc do spania niż nas. Maksymalnie 10 osób, jeśli by wykorzystać w pełni oba łóżka podwójne i 2 osoby na sofie, ale raczej uznawałbym 9 za max. Można by skombinować materac czy materace do spania na podłodze (sam posiadam takowy), no i ewentualnie - choć nikomu tego nie proponuję - ktoś z warszawiaków mógłby wrócić do siebie na noc. Właściciele nie robią problemu z organizacją cichych imprez. Koszt przy 10 osobach to 1800. Średnia ocen: 9,4/10.

W budżecie do 2000 w Warszawie na tyle osób dostępny jest w Warszawie jeszcze rozważany kiedyś Tolek, ale wady jego raczej nie zniknęły magicznie, a tak to dla powyżej 10 osób to ciężko coś znaleźć, gdzie jeszcze są jakieś duże wspólne przestrzenie.

Na razie nie wiemy jeszcze, ile będzie faktycznie osób i ile będzie nocować.
Ostatnio zmieniony ndz lut 23, 2025 3:37 pm przez konwicki1980, łącznie zmieniany 1 raz.
kajman

Post autor: kajman »

Za Świdrem tak, co do Powsina to mam wątpliwości (pawilon). Jeżeli będzie rozstrzygnięta pozytywnie to tak.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Zgadzam się, że 2000 to za wysoka cena za takie warunki i to jeszcze jeśli bez lodówki (za 1500 to ja znalazłem hostel prawie w centrum Warszawy, jest tam nawet coś w rodzaju wspolnej sali, ale zapewne nie byłaby tylko dla nas, no chyba że cały wynajmiemy ;) ). Jak rozumiem, Emów też już został porzucony, bo tam też się zrobiło za drogo?
ku3a

Widać, że na razie przeważa opcja Filato.
Jutro wyślę pytanie o lodówkę.
Oczywiście Powsin można rozpatrywać jako opcję na następne zloty. Wtedy już pawilon raczej będzie wyremontowany.
Emów - nie wiem, nie znamy aktualnych warunków.
Wawer - do rozważenia. Dzięki, konwicki, za wyszukanie. W każdym razie ja na noc do domu nie będę wracać.
ku3a

Poproszę o informację dotyczącą noclegów - kto który nocleg rozpatruje.
Wpisałem swoje założenia, będę updatować w miarę pojawiania się informacji.

- djjack - pt/sb, sb/nd
- kajman - pt/sb, sb/nd
- konwicki1980 - pt/sb, sb/nd
- ku3a - pt/sb, sb/nd
- lady+moonshine - pt/sb, sb/nd
- LLucky - pt/sb, sb/nd
- Miszon - jeden nocleg, nie wiadomo który
- wwas - pt/sb, sb/nd

- neon.ka - ?
- bobby-x - bez noclegów
- adamieria - ?

- Marcin - przyjazd na ABC
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Nocleg

Post autor: djjack »

Potwierdzam - dwa noclegi.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Dwa noclegi.

A co do mojej opcji to jest jeszcze możliwość dodatkowo wynajęcia na noclegi myślę że jednego pokoju trzyosobowego gdzieś w miarę blisko w rozsądnych pieniądzach i warunkach - np. na Pradze z dojazdem komunikacją aż do północy. Byłaby to niedogodność, ale wszystkie rozwiązania mają jakieś minusy.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Ja jeden nocleg, ale jeszcze nie wiem który
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

Też potwierdzam, dwa.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

ku3a pisze: ndz lut 23, 2025 7:22 pm Poproszę o informację dotyczącą noclegów - kto który nocleg rozpatruje.

- neon.ka - ?
- bobby-x?
- adamieria?

- Marcin - przyjazd na ABC
Ja bez noclegów, raczej tylko na sobotę ale jeszcze nie wiem do końca czy nie będę miał jakiegoś szkolenia w sobotę, mną to się nie przejmujcie.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

ku3a pisze: ndz lut 23, 2025 1:01 am
W końcu gdy przyszła odpowiedź dowiedziałem się, że:
- pokoje są dostępne (dobra wiadomość),
- koszt pobytu za całość - 2000 zł, czyli jakby niezależnie od liczby osób.
No i tu jest właśnie potrzebna konsultacja, ponieważ wygląda na to, że wyraźnie podnieśli cenę. Nawet gdyby liczyć 12 osób biorących po 2 noclegi (a przecież raczej tak nie będzie), wychodzi 167 zł na osobę za 2 noce. A bardziej byłoby bliższe kwoty 100 zł za osobonocleg.
Tutaj podstawowa kwestia - czy akceptujemy taką kwotę?
Przepraszam, czemu dziwicie się takimi cenami? Filato chce zarobić, to chyba normalne? Jakby chcieli działać charytatywnie to by sobie napisali przed wejściem "Red Cross". :know:

1. Prąd w 2025 roku u mnie (Karczew) na gospodarstwie domowym jest od 350 do 400 zł, w 2024 było to około 250-260 zł. Zużycie kWh jest na podobnym poziomie.
2. ceny podatku gruntowego w Karczewie 2024 do 2025 od 100 do 115% w górę
3. ceny podatku od działalności gospodarczej w Otwocku 2024 do 2025 około 80% w górę, było 22-23 zł za 1m2. Teraz jest w ch... więcej. Ile jest m2 w Filato?
Podejrzewam, że w Józefowie jest bardzo podobnie. Filato, to Józefów? a nie chyba Świder czyli administracyjnie Otwock. Więc czy akceptujemy taką kwotę? :know:
lady

My bierzemy dwa noclegi, bez sensu tłuc się w sobotę po nocy, pewnie znowu wyruszymy rano w niedzielę.
ku3a

Z zebranych odpowiedzi moim zdaniem wynika, że jako grupa akceptujemy podwyżkę w Filato.
W takim razie jutro zapytam o lodówkę w kuchni i zrobię rezerwację.
Tzn. zapytam czy są dwie lodówki, bo przecież tam jedna i tak działała. Nie działała druga, przez co mieliśmy tak mało miejsca dla siebie.
LLucky
Listy Przebojów Trójki słucham od: ?

Post autor: LLucky »

Potwierdzam 2 noclegi.
Finansowo jestem w stanie przystać na podwyżkę, ale jeśli mimo niej poziom będzie spadał, to na przyszłość warto poszukać alternatywy.
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

Z opcji mieszkaniowych opcja domkowa wydaje się bardzo fajna. Ale akceptuję obydwie.
Jeśli przyjadę, to na dwa noclegi. (wiem, że trzeba rezerwować i się określić, więc zakładam, że nic już u mnie nie wypadnie)

Dzięki Kuba, że się tym zajmujesz!
ku3a

neon.ka pisze: śr lut 26, 2025 7:17 pmJeśli przyjadę, to na dwa noclegi. (wiem, że trzeba rezerwować i się określić, więc zakładam, że nic już u mnie nie wypadnie)
czyli mam Cię wpisać? bo nie do końca wiem czy silniejsze jest "jeśli" z pierwszego zdania, czy "zakładam, że nic nie wypadnie" z nawiasu ;-) ).

dla formalności napiszę, że... czekam na odpowiedź...
gdy dzwoniłem po raz pierwszy, to kazali napisać. odpowiedź przyszły po 8 dniach od napisania...
teraz więc od razu napisałem. wydawało się, że pytania były proste, nie wymagające sprawdzania niczego w kalendarzu itp., po prostu czy cena jest niezależna czy będziemy w 10 czy 13 osób oraz czy w kuchni obydwie lodówki działają.
najwyraźniej jednak to nie takie hop siup odpowiedzieć na te pytania...
:?
ku3a

Jeśli z moich wypowiedzi dotyczących Filato będzie się dało wyczuć niechęć do tego obiektu, to się nie dziwcie.
Wkurza (po walce z sobą wybrałem łagodniejsze słowo) mnie takie podejście, takie załatwianie spraw.

We wtorek wysłałem smsa, do tej pory nie dostałem odpowiedzi. Ponieważ temat wisi na mnie i codziennie muszę o nim pamiętać (a nie jak z normalnymi ludźmi, że wysłać pytanie i wiedzieć, że się dostanie odpowiedź, kiedy jej treść będzie znana), to mnie to wkurza i obciąża. Najpierw to czekanie ponad tydzień (a odpowiedź miała być po 3 dniach) na odpowiedź czy obiekt będzie dla nas dostępny w interesującym nas terminie. Teraz czekanie 3 dni (a byłoby więcej) na banalne pytanie czy cena jest niezależna od liczby osób oraz czy lodówka jest dalej zepsuta. Postanowiłem więc dzisiaj zadzwonić. Sam ton rozmowy mi nie odpowiada, bo się czuję jakbym komuś w czymś przeszkadzał i bym zbywany, a nie był klientem, który się interesuje, bo chce zostawić pieniądze, czyli dać im zarobić. Ale przejdźmy do faktów, a nie wrażeń.

Po pierwsze - tak, cena jest niezależna od liczby osób. Rzekomo dlatego, że i tak udostępniają nam kuchnię (czyli że niby jest tam jakaś ukryta w cenie pokoju opłata za zajmowanie przez nas kuchni?). But wait... w poprzednich przypadkach też braliśmy kuchnię niemal na wyłączność... Czyli będzie się opłacać przyjechanie w większą liczbę osób. Wtedy niezależność ceny będzie dla nas plusem.

Po drugie - tak, lodówka... jest dalej zepsuta. "Może mąż kupi". Może kupi, może nie kupi. Jak próbowałem się dopytać o konkrety, to tak naprawdę nic się nie dowiedziałem. Skoro od ponad pół roku mają to gdzieś, to osobiście nie sądzę, żeby teraz nagle specjalnie dla nas kupili nową.

Gdy dzwoniłem, to babka dokładnie wiedziała, że to ja i miała od razu odpowiedzi. Czyli równie dobrze mogła mi wcześniej odpisać. Nie odpisała. Moim zdaniem dlatego, żeby ukryć, że lodówki nie ma. Szczególnie, że w pierwszej telefonicznej rozmowie też pytałem o lodówkę, ale wtedy poprosiła, żeby spisać wszystko w smsie i ona odpisze po powrocie z wyjazdu. Do tematu lodówki w odpowiedzi się nie odniosła.

Czyli sytuacja w Filato tak właśnie wygląda. Obiekt mamy zarezerwowany, czyli zlot się odbędzie, jednakże warunki jakie tam są i podejście w "obsłudze klienta" jest takie, że mam nadzieję, że znajdziemy inne miejsce na zloty... Obiekt jest zarezerwowany, ale nie jest opłacony. If you know what I mean. Będę dzwonić do Powsina za jakieś 2 tygodnie. Nie wiem jakie doświadczenia z kontaktów z właścicielką ma LLucky, ale moich standardów kontaktów z ludźmi te nie spełniają. Chcąc gdzieś spędzić czas i wydać gdzieś pieniądze nie lubię się czuć, że komuś przeszkadzam.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Faktycznie, dość lipnie to wygląda. Z mojej strony, chętnie bym się stamtąd wyniósł.
kajman

Post autor: kajman »

Gdyby nie kwestia pawilonu, to byłbym zdecydowane za Powsinem. I jeżeli to wyjaśni się pozytywnie to myślę, że trzeba się przerzucić.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Nie dziwię się irytacji Kuby. W porównaniu z Emowem w Świdrze były na początku inne problemy, tylko z czasem ich liczba tylko rosła, a to, że przez 2 lata nie potrafią naprawić zacinającego się zamka, przymocować wykładzinę, usunąć wystające gwoździe, wkręcić wszystkie żarówki, naprawić spłuczkę itp itd... O podwyżce cen ostatnio dowiedzieliśmy się zdaje się w dniu zlotu. Tu nie chodzi o cenę, ale o podejście do klienta. Lodówkę używaną to można pozyskać i za parę stówek, albo i za darmo, jak ktoś opróżnia chatę i chce się szybko pozbyć. Trzeba tylko chcieć...

Ja alternatywną propozycję miejsca na zlot dałem. Można też spróbować szukać nieco dalej od Warszawy... Wspólnymi siłami może coś się uda zrobić, jeśli nie na ten zlot, to na następny.
ODPOWIEDZ