kajman pisze: ↑pt wrz 08, 2023 6:05 pm
Punkt 1 jak najbardziej sensowny. Może nie zmieni całkowicie tego, co się dzieje, ale pewnie debiuty będą niższe, a spadki mniej bolesne.
O tym samym mniej więcej pisałem trochę wyżej

I należałoby koniecznie zmniejszyć liczbę utworów w zestawieniu - poprzez zmniejszenie liczby tygodni pobytu utworu w tymże, jeśli nie dostanie się nawet do "włosa" - trzymanie ich tak długo nie ma kompletnie żadnego sensu, a sprawia, że zestaw jest mało czytelny i zwyczajnie zniechęcający do samodzielnego wyszukiwania utworów "mniej oczywistych". Również kawałki wypadające z "włosa" powinny być od razu kasowane.
Natomiast pomysł na top 50 to dla mnie kompletna aberracja, wówczas zastój byłby już gigantyczny zapewne. Bo problemem nie jest to, że nowości wypadają, tylko że spadają i to znacznie w drugim notowaniu - czy o 10, 15 czy 20 pozycji - to jest po prostu totalnym absurdem i należałoby coś wreszcie zrobić, żeby temu przeciwdziałać! (a nie tylko biadolić, z całym szacunkiem, jak PanMarek).
Choć sam, jak pisałem, straciłem już serce do tego i nie mam jakoś ochoty wysyłać maili, tym bardziej, że chyba redakcji to nie przeszkadza (skończyły im się pomysły?). Ale obawiam się, że to naprawdę wszystko kiepsko się skończy, bo dojdziemy kiedyś do jakiejś ściany i nie będzie już chęci prowadzenia takiego tworu...