Głosowanie na 32 notowanie LP357

Lista piosenek Radia 357

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jotem3, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jotem3

temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Re: Głosowanie na 32 notowanie LP357

Post autor: temik3 »

kajman pisze: sob maja 28, 2022 10:27 pm
temik3 pisze: sob maja 28, 2022 8:11 pm No właśnie czyli zasady bez zasad.
A jakbyś wyobrażał zasady? Co tydzień lista wykonawców lub utworów, które nie wchodzą w rachubę?
Zadajesz pytanie i sam na nie odpowiadasz to po co pytasz skoro Ty już wiesz :STOP: :
kajman

Post autor: kajman »

Bo takie rozwiązanie uważam za totalną bzdurę. Czegoś takiego sobie nie wyobrażam i dziwiłoby mnie, gdyby ktoś sobie wyobrażał. Co tydzień kilkuset wykonawców wydaje płyty, utworów jest pewnie kilka tysięcy. Kto miałby to wszystko sprawdzać i decydować co pasuje, a co nie?
temik3

kajman pisze: ndz maja 29, 2022 9:52 am Bo takie rozwiązanie uważam za totalną bzdurę. Czegoś takiego sobie nie wyobrażam i dziwiłoby mnie, gdyby ktoś sobie wyobrażał. Co tydzień kilkuset wykonawców wydaje płyty, utworów jest pewnie kilka tysięcy. Kto miałby to wszystko sprawdzać i decydować co pasuje, a co nie?
Skoro sobie nie wyobrażasz to nie zadawaj głupich pytań, czym udowadniasz Mi, że ciągle chcesz decydować za kogoś.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Nie pomyślcie, że chcę wzniecić konflikt, ale podzielę się swoimi wnioskami w sprawach, które dzieją się na tej Liście:
1. Patroni mogą zgłaszać swoje propozycje. Jeśli najwięcej głosów byłoby na przysłowiowego Zenka, to jakim prawem redakcja miałaby tego nie uznać i nie dodać do zestawu? Cenzura? Uznaniowość? Widzimisię? Otwierając furtkę Patronom, trzeba liczyć się z konsekwencjami i być sprawiedliwym a nie działać na zasadzie "widzimisię".
2. Sprawa tego podwójnego miejsca 26. W tym wypadku rozumiem i popieram decyzję o takim rozwiązaniu. Dawno, dawno temu na LP3 też były miejsca podwójne w podstawowym zestawieniu i było fajnie. Zauważcie, że na tym podwójnym miejscu są dwie nowości. Gdyby jeden z tych utworów nie był nowością, zapewne samodzielnie byłby 26 a nowość na 27. Po prostu ich algorytm tego nie przewiduje. I tyle. A tu największym problemem staje się, jak ustawić 35, skoro utworów jest 36...
Tak więc w tym konkretnym przypadku popieram działania Redakcji.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

1. Chyba nie będzie potrzeby działaś na zasadzie "widzimisię". Nie sądzę, żeby propozcje Zenka itp. nawet się pojawiały (chyba, że dla beki), a co dopiero, żeby zdobyły większość. Jeśli słuchają 357 i listy to raczej nie lubują się w takich klimatach. Jest tu pewna doza zaufania do patronów ze strony redakcji na pewno, a właściwie jedynym ograniczeniem są te 3 tygodnie od premiery.
Przy okazi, fajnie, że pojawiły się dwie propozycje od patronów, to także pokazuje, że wychodzą nam naprzeciw.
2. Tu zrobiło się małe zamieszanie, ktoś nie dopatrzył z tymi usunięciami, na szczęśćie w miarę szybko naprawili błąd, choć to nie powinno się zdarzyć, bo jednak na pewno trochę głosów mogło uciec i Voo Voo także przez to możemy już chyba pożegnać (chociaż tak czy siak pewnie by to nastąpiło).
Mnie zdziwiło trochę to, że było odliczanie od 36 pozycji w podstawowym zestawieniu, podczas gdy pamiętam, że na LP3 w Poczekalni było normalnie od 50 i po prostu dwa utwory zajmowały tę samą pozycję. Ale to już kwestia techniczna.
Awatar użytkownika
jollyroger72

Neo01 pisze: ndz maja 29, 2022 10:30 am Nie sądzę, żeby propozcje Zenka itp. nawet się pojawiały (chyba, że dla beki), a co dopiero, żeby zdobyły większość.
Oczywiście, opisałem sytuację czysto hipotetyczną.
Neo01 pisze: ndz maja 29, 2022 10:30 am Mnie zdziwiło trochę to, że było odliczanie od 36 pozycji w podstawowym zestawieniu
Czyli co? Zapowiedziano miejsce 36 w podstawowym zestawieniu a wcześniej miejsce 36 we "włosie"? :know:
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Neo01 pisze: ndz maja 29, 2022 10:30 am Mnie zdziwiło trochę to, że było odliczanie od 36 pozycji w podstawowym zestawieniu
nie było. VooVoo było na 35.
jollyroger72 pisze: ndz maja 29, 2022 10:03 am Jeśli najwięcej głosów byłoby na przysłowiowego Zenka, to jakim prawem redakcja miałaby tego nie uznać i nie dodać do zestawu?
przed zgłoszeniem pojawia się taki tekst:
Zgłoś utwór!
Słyszysz na antenie utwór, który nie zmieścił się wśród propozycji do głosowania na ten tydzień? A może podczas własnych poszukiwań wpadło Ci w ucho coś, co powinni poznać inni? Teraz możesz zgłosić taką piosenkę. Nie mamy ścisłych wytycznych, pamiętaj jednak, że utwór musi być prawdziwą nowością (umówmy się, że maksymalnie sprzed 3 tygodni) i zasługiwać na znak jakości R357 i mocne miejsce na LP357. Tytuły zgłaszane najczęściej będziemy dodawali w propozycjach do głosowania - co tydzień jeden utwór z rekomendacji Patronów. Dziękujemy za każdą propozycję :)
Ekipa LP357
czyli zostawiają sobie furtkę ;-) i dobrze.
Awatar użytkownika
Konrad
Listy Przebojów Trójki słucham od: 544

Post autor: Konrad »

Ta poczekalnia zwana "o mały głos" jest anachronizmem z czasów kartek i telefonów. Po prostu zrobić ogólne TOP50 i tyle. Będzie wyraziście i przejrzyście. A jak już tak chcą starego to chociaż żeby te bannery nowości awansujących z o mały głos do 35-ki były innego koloru żeby się można było połapać. No i oczywiście byłoby fajnie gdyby ktoś pomyślał o jakimś archiwum notowań jako oddzielna strona.
Awatar użytkownika
jollyroger72

Yacy pisze: ndz maja 29, 2022 10:55 am przed zgłoszeniem pojawia się taki tekst:
Zgłoś utwór!
Słyszysz na antenie utwór, który nie zmieścił się wśród propozycji do głosowania na ten tydzień? A może podczas własnych poszukiwań wpadło Ci w ucho coś, co powinni poznać inni? Teraz możesz zgłosić taką piosenkę. Nie mamy ścisłych wytycznych, pamiętaj jednak, że utwór musi być prawdziwą nowością (umówmy się, że maksymalnie sprzed 3 tygodni) i zasługiwać na znak jakości R357 i mocne miejsce na LP357. Tytuły zgłaszane najczęściej będziemy dodawali w propozycjach do głosowania - co tydzień jeden utwór z rekomendacji Patronów. Dziękujemy za każdą propozycję :)
Ekipa LP357
czyli zostawiają sobie furtkę ;-) i dobrze.
To sporo wyjaśnia. Dziękuję.
Uśmiech mój budzi jedynie "mocne miejsce na LP357". No tego to nie wie nikt :wink:
Awatar użytkownika
Neo01

Usłyszeliśmy też, że słuchacze wybrali w tym tygodniu Lady Gagę. Oczywiście, teoretycznie, gdyby miałoby to coś kompletnie nie związanego muzycznie ze stacją, pewnie mogliby pominąć taki wybór, ale, jak wspomniałem, myślę, że to tylko teoretyczna sytuacja.
kajman

temik3 pisze: ndz maja 29, 2022 9:57 am Skoro sobie nie wyobrażasz to nie zadawaj głupich pytań, czym udowadniasz Mi, że ciągle chcesz decydować za kogoś.
Skoro pisałeś o braku zasad to uznałem (może błędnie), że chciałbyś, żeby takowe były. Więc chciałem wiedzieć jak sobie je wyobrażasz gdyż moim zdaniem takowych nie da się stworzyć.
jollyroger72 pisze: ndz maja 29, 2022 10:03 am jakim prawem redakcja miałaby tego nie uznać
Ze względu na dbałość o poziom muzyczny. I ja się całkowicie z tym zgadzam. Mam tylko nadzieję, że taka sytuacja nie nastąpi, a jeżeli nastąpi to trudno. Uważam, że w takich sytuacjach ważniejsze jest zdanie redakcji niż głosy słuchaczy (szczególnie że z zestawu widać, że próg poziomu muzycznego jest bardzo niski).
jollyroger72 pisze: ndz maja 29, 2022 10:03 am dawno temu na LP3 też były miejsca podwójne w podstawowym zestawieniu i było fajnie
Ja akurat uważam, że niedobrze. Ale jeżeli już by były tutaj to po podwójnym miejscu 26 powinno być 28.
jollyroger72 pisze: ndz maja 29, 2022 10:03 am zapewne samodzielnie byłby 26 a nowość na 27
Myślę, że raczej na odwrót, ale tego się nie dowiemy.
Neo01 pisze: ndz maja 29, 2022 10:30 am dwie propozycje od patronów
Czy ja wiem? Może nawet gdyby patroni nie oddali dużo głosów na Porcupine to i tak by się znalazło w zestawie. To mogła być przypadkowa zbieżność.
Konrad pisze: ndz maja 29, 2022 11:26 am Po prostu zrobić ogólne TOP50 i tyle.
Zdecydowanie nie. Podejrzewam, że gdyby tak było to byłoby tam kilkanaście utworów ze stażem 35 tygodni. Wystarczy popatrzeć, ile tygodni przesiadywały we włosie utwory, które wypadły z top 35 (przed wprowadzeniem zasady ich usuwania).
Neo01 pisze: ndz maja 29, 2022 11:42 am myślę, że to tylko teoretyczna sytuacja
Oby. Wcale nie jestem pewien czy coś takiego się nie trafi. No i (co jest całkiem prawdopodobne) może wygrać utwór starszy niż trzy tygodnie.
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

1. Pink Floyd & Andriy Khlyvnyuk - HEY HEY RISE UP
2. Voo Voo & Hania Rani - BEZRUCH
3. Archive - SHOUTING WITHIN
4. Larkin Poe - BAD SPELL
5. Luxtorpeda - PRZYGOTUJ SIĘ NA NAJLEPSZE
6. Archive - WE ARE THE SAME
7. Fisz Emade Tworzywo - OK BOOMER
8. Anieli & Nosowska - JAŚNIEJĄCA
9. Sosnowski - PYŁ
10. Maja Kleszcz - RZEKA DZIECIŃSTWA

11. Florence And The Machine - KING
12. Grzegorz Turnau & Igor Herbut - ZUPA NA PLANTACH
Awatar użytkownika
jollyroger72

kajman pisze: ndz maja 29, 2022 1:18 pm Ale jeżeli już by były tutaj to po podwójnym miejscu 26 powinno być 28.
Wciąż nie rozumiem "fenomenu myślowego" osób z tego Forum :know:
W swoim życiu przejrzałem wiele list przebojów (nie tylko polskich) i na niemal wszystkich miejsce podwójne było i jest jednostkowe. Po podwójnym np. 15 następuje miejsce 16 a nie 17.
Owszem, w sporcie jest zazwyczaj tak, jak Wy rozumujecie. Ale na listach przebojów nie.
Więc nie pisz, że POWINNO.
kajman pisze: ndz maja 29, 2022 1:18 pm Myślę, że raczej na odwrót, ale tego się nie dowiemy.
Zazwyczaj promowany bywa utwór będący tydzień wcześniej wyżej w zestawieniu.
Awatar użytkownika
Konrad

Ta podwójna pozycja jest dla mnie ok, choć wolałbym takową w o mały głos. Nie wiem czy lista piosenek posiada regulamin, ale dobrze byłoby kwestie ewentualnych podwójnych uregulować jakimś punktem. No chyba, że przyjęto zasadę z poprzedniego radia, iż regulamin ustala niewidzialna ręka rynku czyli jednoosobowo Pan Marek :wink:
kajman

jollyroger72 pisze: ndz maja 29, 2022 1:49 pm Więc nie pisz, że POWINNO.
Będę pisał. To, że taka praktyka została przyjęta nie oznacza, że jest to poprawne. Jeżeli przed danym utworem jest 27 innych to następny jest 28.
jollyroger72 pisze: ndz maja 29, 2022 1:49 pm na niemal wszystkich
Czyli nie na wszystkich.
jollyroger72 pisze: ndz maja 29, 2022 1:49 pm Zazwyczaj promowany bywa utwór będący tydzień wcześniej wyżej w zestawieniu.
A konkretnie gdzie jest to zazwyczaj. Na LP3 chyba nigdy nie było to powiedziane.
temik3

kajman pisze: ndz maja 29, 2022 1:18 pm Ze względu na dbałość o poziom muzyczny. I ja się całkowicie z tym zgadzam. Mam tylko nadzieję, że taka sytuacja nie nastąpi, a jeżeli nastąpi to trudno. Uważam, że w takich sytuacjach ważniejsze jest zdanie redakcji niż głosy słuchaczy (szczególnie że z zestawu widać, że próg poziomu muzycznego jest bardzo niski).
Tak próg muzyczny jest bardzo niski zgadzam się w zupełności choć 3-5 utworów mieści się w ocenach 5plus, o i kilkanaście w liczbach 0,5-4,5.
kajman pisze: ndz maja 29, 2022 1:18 pm Zdecydowanie nie. Podejrzewam, że gdyby tak było to byłoby tam kilkanaście utworów ze stażem 35 tygodni. Wystarczy popatrzeć, ile tygodni przesiadywały we włosie utwory, które wypadły z top 35 (przed wprowadzeniem zasady ich usuwania).
Nie trzeba 50 pozycji by utwór był 35 tygodni na liście wystarczy nawet 10. I to nie jeden. Tutaj nie jest problemem to że dany utwór będzie w 50 nawet 35 tygodni by nawet jakby był 50 tygodni z czego 30 po za 20 to mniejsze zło niż 50 tygodni w 10 na co się zanosi.Ale złotego środka nie ma.
temik3

kajman pisze: ndz maja 29, 2022 3:08 pm 1. Będę pisał. To, że taka praktyka została przyjęta nie oznacza, że jest to poprawne. Jeżeli przed danym utworem jest 27 innych to następny jest 28.

2. Czyli nie na wszystkich.

3. A konkretnie gdzie jest to zazwyczaj. Na LP3 chyba nigdy nie było to powiedziane.
Nie oznacza też, że jest błędnie. Dlatego pisząc, ze są jakieś zasady to znów sobie przeczysz, bo w tym wypadku jeśli to negujesz to oznacza tylko jedno, że jest brak zasad.

2. A może o nie wszystkich listach wiemy? Dlatego było napisane że na niemal wszystkich i domniemam, że autor miał na myśli Listy, które przegląda lub słucha.

3. A czy było powiedziane, że ma być po Twojemu? Kiedyś w rozmowie z Markiem zadałem mu pytanie skąd wzięły się trzy utwory na jednej pozycji, uśmiechnął się i powiedział, bo nigdy tak nie było. Też odpowiedź wieloznaczna, swoje pomyślałem. A na pytanie dlaczego Roxette nie został wyemitowany na liście a potem dorzucony do podwójnego miejsca, powiedział zapomnieliśmy o nim. Też można to interpretować dwuznacznie. A moim zdaniem źle policzyli i potem jakoś z tego trzeba było wybrnąć, zrobili to mimo wszystko z klasą choć te dwa utwory zapewne nie miały tyle samo punktów. Ale za bardziej bliższą prawdzie omijania miejsc podwójnych przyjmuję tą, że wyżej dawano utwór wyżej będący tydzień wcześniej.
Awatar użytkownika
Konrad

kajman pisze: ndz maja 29, 2022 1:18 pm (szczególnie że z zestawu widać, że próg poziomu muzycznego jest bardzo niski).
temik3 pisze: ndz maja 29, 2022 3:19 pm Tak próg muzyczny jest bardzo niski zgadzam się w zupełności
Czyli nawet słynna „trójkowość” już nie działa. Na młodsze pokolenia już też nie zadziała, bo one słuchają Young Leosi a przy niej „Szampan” Sanah to muzyczne arcydzieło. Zatem o patronów trzeba dbać i dodawać trzy czwarte propozycji, a odrzucać jedną czwartą, bo w innym wypadku dojdzie do ich odpływu na skutek inflacji, a mit bólowo Kazikowy też wiecznie trwał nie będzie. Mam nadzieję, że redakcja wie co robi w zakresie tych propozycji.
Awatar użytkownika
jollyroger72

kajman pisze: ndz maja 29, 2022 3:08 pm Będę pisał. To, że taka praktyka została przyjęta nie oznacza, że jest to poprawne.
kajman pisze: ndz maja 29, 2022 3:08 pm Czyli nie na wszystkich.
W zasadzie te dwa stwierdzenia potwierdzają, że z Tobą nie da się prowadzić normalnej, rzeczowej dyskusji. Działasz na zasadzie zaprzeczeń i szukania precedensów, co jest typowe dla adwokatów.
Tak więc powstrzymam się od dalszych wypowiedzi.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

1. Pink Floyd feat. Andriy Khlyvnyuk of Boombox - HEY HEY RISE UP
2. Sanah & Daria Zawiałow - ELDORADO
3. Rammstein - ZICK ZACK
4. Teenage Fanclub - I LEFT A LIGHT ON
5. LemON - PTAKI
6. Lor - (MŁO)DOŚĆ
7. Pablopavo i Ludziki - PROWADZIMY CZYNNOŚCI
8. T.Love feat. Kasia Sienkiewicz - POCHODNIA
9. Sanah & Grzegorz Turnau - SEN WE ŚNIE
10. Rammstein - ZEIT

Propozycja: Syml - Sweet Home
Ostatnio zmieniony pn maja 30, 2022 7:19 pm przez tadzio3, łącznie zmieniany 1 raz.
czapsownik
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2018

Post autor: czapsownik »

1. Voo Voo & Hania Rani - BEZRUCH
2. Pink Floyd feat. Andriy Khlyvnyuk of Boombox - HEY HEY RISE UP
3. Florence And The Machine - KING
4. Dance Like Dynamite - KOSZMAR MINĄŁ
5. Archive - SHOUTING WITHIN
6. Polskie Znaki feat. Vito Bambino - NIECH MONARCHOWIE
7. Lins /Kulka /Furtak /Roma /Grosiak /Kasai - WOJNA NIGDY NIE JEST DALEKO
8. Larkin Poe - BAD SPELL
9. Sanah & Grzegorz Turnau - SEN WE ŚNIE
10. Archive - WE ARE THE SAME

Propozycja:
The HU - This Is Mongol
Ostatnio zmieniony wt maja 31, 2022 12:08 am przez czapsownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba1201
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2018

Post autor: Kuba1201 »

1. Florence And The Machine - KING
2. Lizzo - ABOUT DAMN TIME
3. Röyksopp feat. Susanne Sundfør - IF YOU WANT ME
4. Anieli - NIEMIŁOŚĆ
5. Kwiat Jabłoni - KOMETA
6. Classix Nouveaux - FIX YOUR EYES UP
7. Robert Plant & Alison Krauss - SEARCHING FOR MY LOVE
8. Suede - SHE STILL LEADS ME
9. Luxtorpeda - PRZYGOTUJ SIĘ NA NAJLEPSZE
10. Lady Gaga - HOLD MY HAND

Propozycja: The Offspring - BEHIND YOUR WALLS
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

1. Sanah & Grzegorz Turnau - SEN WE ŚNIE
2. Lady Gaga - HOLD MY HAND
3. Sanah & Daria Zawiałow - ELDORADO
4. Bear's Den - BLUE HOURS
5. Lizzo - ABOUT DAMN TIME
6. Anieli - NIEMIŁOŚĆ
7. Charli XCX feat. Christine And The Queen And Caroline Polachek - NEW SHAPES
8. Ofelia - SAMURAJ (HELENA)
9. Ralph Kaminski - BAL U RAFAŁA
10. Harry Styles - LATE NIGHT TALKING

Propozycja:
Alice Merton - SAME TEAM
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Hymn Męskiego Grania zmienił tytuł na "JEST TYLKO TERAZ".
Awatar użytkownika
Neo01

W związku z tym głosy, które padły do tego czasu powinny zostać komisyjnie wycofane ;)
ODPOWIEDZ