Zagraniczne przeboje w PRL-u w Programie 1 Polskiego Radia

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
marcinparys11

Re: Zagraniczne przeboje w PRL-u w Programie 1 Polskiego Radia

Post autor: marcinparys11 »

Jeszcze jedno wspomnienie sprzed lat, a konkretnie ze stycznia 1980, gdy odbyło się spotkanie towarzyskie z okazji zdanego egzaminu na prawo jazdy. Jeden z uczestników, starszy ode mnie o dwie klasy, przyniósł i odtworzył taśmę szpulową, na której były piosenki już wówczas nieco przebrzmiałe, ale bardzo mi się podobały. Zapytałem kto to śpiewa, dostałem odpowiedź: "Pewnie Sweet, Slade, czy Mud, nie wiem dokładnie". Ale skoro miał na taśmie to musiał skądś przegrać, więc sądząc po jakości, na pewno z radiowej Jedynki.
Zapamiętałem piosenki i czasami zajęło mi dużo czasu, aby dojść, która to była i kto śpiewał.
Do you wanna touch - Gary Glitter
Hi Hi Hi - Wings
Electric lady - Geordie
Let's get together again - Glitter Band
The race is on - Suzi Quatro
Fox on the run - Sweet
Rocket - Mud
Raining in my champeign - Slade
marcinparys11

Nie można jeszcze pominąć przy tej okazji o albumie dla kolekcjonerów wydawanym w ramach serii "Gwiazdy muzyki rozrywkowej". Też zbierałem. Na stronie allegro można jeszcze gdzieś kupić - anonsowany jako: "Wszystko, co ciekawe w Ilustracjach Samoprzylepnych, do kolekcjonowania w specjalnie opracowanych zeszytach. Autor Marek Proniewicz, Marek Wiernik".
Kupowało się oddzielnie album/zeszyt, a następnie naklejki i można było uzbierać kolekcję. W tej edycji były 72 maklejki ze wzmianką o danym wykonawcy, który wówczas był na topie, czyli jego piosenki stały się powszechnie znane. Musiały być nadawane w programie radiowym "dla mas" czyli pierwszym. Rok wydania 1977.
Kolejność alfabetyczna. Nie jestem w stanie odtworzyć wszystkich. Być może zeszyt znajdzie się kiedyś na strychu.
Sprobuję z pamięci.
1-5 to ABBA (cała czwórka i poszczególni członkowie) 6 Bay City Rollers 7 Marc Bolan 8 David Bowie
Z krajoweych wykonawców: Czerwone Gitary, Dwa Plus Jeden, Halina Frąckowiak, 29 Anna Jantar 30 Irena Jarocka 35 Krzysztof Krawczyk Grażyna Łobaszewska Czesław Niemen 47 Krystyna Prońko SBB Skaldowie 68 Stanisław Wenglorz
Z krajów Demokracji Ludowej 25 Karel Gott, Kati Kovacs, Locomotiv GT, Omega, Ałła Pugaczowa, 67 Helena Vondrackova
Z Francji: Michael Fugain i jeszcze przynajmniej dwóch,
Reszta Swiata: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr (zespół wówczas już nie istniał, więc uhonorowano każdego z osobna niezależnie od solowego dorobku), Elton John, 23 Rory Gallagher, 24 Gary Glitter, Mud, 44 Suzi Quatro, The Rolling Stones, Demis Roussos, 59 Slade 60 Smokie 61 Sweet, Cat Stevens, Gilbert O'Sullivan, 66 Donna Summer, 71 Stevie Wonder, 72 Frank Zappa.
Chyba już jest więcej jak połowa.
Tekst na temat Eltona Johna: "Jest artystą niezwykle płodnym, co roku wydaje średnio po dwa albumy"
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Albumy IS

Post autor: djjack »

marcinparys11 pisze: wt maja 20, 2025 6:39 am Nie można jeszcze pominąć przy tej okazji o albumie dla kolekcjonerów wydawanym w ramach serii "Gwiazdy muzyki rozrywkowej".
Ale to nie tak.
"Gwiazdy muzyki rozrywkowej" to był pierwszy album z serii zeszytów z Ilustracjami Samoprzylepnymi. A nie odwrotnie.
marcinparys11 pisze: (...)
Kolejność alfabetyczna. Nie jestem w stanie odtworzyć wszystkich. Być może zeszyt znajdzie się kiedyś na strychu.
Sprobuję z pamięci.
1-5 to ABBA (cała czwórka i poszczególni członkowie) 6 Bay City Rollers 7 Marc Bolan 8 David Bowie
9. Brotherhood of Man
10. Budka Suflera. 11. Eric Clapton. 12. Julien Clerc. 14. Michel Delph. 13. Czerwone Gitary. 15. Keith Emerson. 17. Dwa Plus Jeden. 16. Bob Dylan. 18. David Essex. 19. Roberta Flack.
20. Halina Frąckowiak. 21. Michel Fugain. 22. Rory Gallagher. 23. Gloria Gaynor. 24. Gary Glitter. 25. Karel Gott 26. Johnny Hallyday. 27. George Harrison. 28. Jackson Five. 29. Anna Jantar.
30. Irena Jarocka. 31. Jethro Tull. 32. Elton John. 33. Zsuzsa Koncz. 34. Kati Kovacs. 35. Krzysztof Krawczyk. 36. John Lennon. 38. Paul McCartney. 37. Locomotiv GT. 39. Mud.
40. Czesław Niemen. 41. Omega. 42. Osmonds. 43. Gilbert O'Sullivan. 44. Suzi Quatro. 45. Elvis Presley. 46. Procol Harum. 47. Krystyna Prońko. 48. Ałła Pugaczowa. 49. Cliff Richard.
50. Maryla Rodowicz. 51 Rolling Stones. 52. Diana Ross. 53. Andrze Rosiewicz. 54. Demis Roussos. 55. Carlos Santana. 56. Leo Sayer. 57. SBB. 58. Skaldowie. 59. Slade.
60. Smokie. 61 Zdzisława Sośnicka. 62. Ringo Starr. 63. Cat Stevens. 64. Rod Stewart. 65. Sweet. 66. Donna Summer. 67. Helena Vondrackova. 69. Stanisław Wenglorz. 69. Barry White.
70. WHO. 71. Stevie Wonder. 72. Frank Zappa.
marcinparys11 pisze: Tekst na temat Eltona Johna: "Jest artystą niezwykle płodnym, co roku wydaje średnio po dwa albumy"
A dokładniej brzmiało to tak:
Jest twórcą niezwykle płodnym - co roku nagrywa średnio 3 albumy
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

niestety... w tamtym czasie bardziej interesowały mnie ptaki czy... Afryka i chyba jeszcze olimpijczycy.
album GMR miałem, ale nie wiem czy było więcej niż 3-4 naklejki :-)
do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć :-P

ciekawe był odpowiedzialny za dobór artystów? i Roda Stewarta na okładce ;-)
edit. doczytałem powyżej.
pierwszego Marka nie kojarzę.
/doczytałem, że był m.in. szefem Tonpressu. Szkoda, że nie... Pronitu :-D
Ostatnio zmieniony wt maja 20, 2025 11:51 am przez Yacy, łącznie zmieniany 1 raz.
marcinparys11

Dziękuję bardzo za uzupełnienie. Miałem jeszcze dorzucić, bo sobie przypominalem.
ODPOWIEDZ