Całkiem porządny, może tylko nie za każdym razem trójkowy zestaw.
Na początek może może co o sławetnym
SW, może to jest i dicho ale z pewnością lepsze od poprzedniej propozycji, jak dla mnie zbyt eksperymentalnej!

A co do naszych oczekiwań względem artystów, to jak już gdzie indziej nie dawno napisałem, wolę żeby eksperymentowali (z lepszym lub gorszym skutkiem) niż trzymali się rozwiązań w ramach tylko jednego gatunku, choćby te były zawsze na poziomie arcydzieła! Dla mnie w tym względzie (ma się rozumieć - różnorodności i poszukiwań) niedoścignionymi mistrzami byli chłopacy z
Queen.
Dział krajowy zacznę od
Ted Nemeth trochę to jest wtórne choć faktycznie przyjemne dla ucha.
LS w moim odbiorze niewiele muzycznie odchodzi od
Riverside więc tak na moje ucho za duża zmiana stylistyczna u
Mariusza Dudy nie następuje (a przecież to jest inny projekt) może jest tu tylko odrobinę więcej elektroniki? Jednak ten kawałek odbieram bardzo pozytywnie, jakoś tak mnie wziął.
Mikromusic też już dawno nie brzmiał tak intrygująco, przejmująco i przebojowo!
Nixes to formacja, która chyba dzięki tajemniczości chce jeszcze zyskać parę punktów, bowiem muzycznie daleko im by wedrzeć się do mojej duszy, chociaż taki właśnie rodzaj muzyki mi odpowiada.

Jazz
Napiórkowskiego, no cóż to jest taki klasyczny jazz (którego nie lubię) więc nie przychylę się zachwytów innych, a osobiście uważam, że dałem i tak dobrą notę.
Artymowicz, bo tak jest podpisana
Karolina na stronie Trójki (czyżby to imię było niewygodne dla "Dobrej Zmiany"?) w bardzo osobistym utworze, który i do mnie trafia. A dotąd ta dziewczyna kojarzyła się z muzyką lekką, łatwą i przyjemną. I wreszcie
Ida (ta z pamiętnego filmu?) w podobnych klimatach co poprzedniczka, tyle że jeszcze mnie nie przekonuje. W końcu dopiero pojawiła się w szerszym kręgu i trudno tak od razu wyrobić sobie zdanie. Ale jak na debiut to i tak jest dobrze i stylowo.
Zagranicę rozpocznę od rodzeństwa z Australii i niestety dobrze nie jest, ten utwór jest gorszy od
"Snow" ich poprzedniego singla (a swoją drogą śnieg na Antypodach, ciekawy temat). Jeśli
Wilson był dyskotekowy to co mam napisać o
George'u Michaelu z tym drugim panem? Toż to dopiero dicho. A podobno pochodzi z jakiejś najnowszej reedycji albumu
"Listen without Prejudice" tylko że tam motywem przewodnim nie była dyskotekowa sala?

Bo ten utwór wokalnie jest super jak to najczęściej u Greka bywało, no ale te bity wszystko psują!
Tak długo wyczekiwany kolejny album
U2 rozpoczyna się singlem, który może (w tej chwili) nie zapowiada niczego lepszego od poprzedniej płyty, ale buja niemiłosiernie.

W utworze
PSB (skrót jak u sławetnych Anglików) podobno udziela się wokalista
MSP, nawet takie miałem skojarzenie za pierwszym razem, że ten numer brzmi jak słynni Walijczycy i to raczej największy atut tej piosenki?
GVF faktycznie przypomina
LZ tylko że ostatnimi czasy takiej muzyki mamy o wiele za mało! Bardzo solidne rockowe granie z nutką ekspresji, jeszcze żeby dali coś więcej od siebie, to byłby hicior tej klasy jakie niedawno zdarzyły się Islandczykom z
Kaleo.
JW z drugą propozycją (w tym roku) na LP3 i druga działa na mnie podobnie jak pierwsza.

Jest klimat, bujanie są emocje... Zapowiada się cudowna płyta.
LCD i tak dalej, nazwa zespołu niczym jakiś układ w nowoczesnym telewizorze, a jednak w tej muzyce znalazłem coś intrygującego i poruszającego moje zmysły. Trójka na szczęście wybrała do zestawu lepszego
Becka ale i tak trochę mu jeszcze brakuje!
1. [8,5] Jessie Ware - SELFISH LOVE
2. [7,5] U2 - YOU’RE THE BEST THING ABOUT ME
3. [7,5] Greta Van Fleet - HIGHWAY TUNE
4. [7,0] Karolina Artymowicz - PTAKI
5. [7,0] Steven Wilson - PERMANATING
------------------------------------------------
[6,5] Lunatic Soul - ANYMORE
[6,5] Mikromusic - SYNU
[6,0] LCD Soundsystem - CHANGE YR MIND
[6,0] niXes - CIRCLES
[5,5] Charlotte Gainsbourg - REST
[5,5] Ida - BĘDĘ INNA