Dyskusja o głosowaniu w plebiscytach topowych i topach
Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72
- konwicki1980
- Kontakt:
Re: Dyskusja na temat glosowania w plebiscytach topowych
1 - C
2 - A - 5
2 - A - 5
Ostatnio zmieniony pn cze 15, 2015 1:07 pm przez konwicki1980, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 1039
Moje głosy:
1. C
2. A - 5 punktów
1. C
2. A - 5 punktów
1. C
2. A, 5 punktów
2. A, 5 punktów

ku3a pisze:2. B - 5
djjack pisze:Odpowiadam na pytanie drugie -
Odpowiedź B (...) do finału powinno przejść siedmiu wykonawców.
Jak to miałoby wyglądać, gdybyśmy w drugim etapie (ścisłym finale) mieli wybierać 5 wykonawców spośród 5, 7 lub 6 max 7 wykonawców?miszony pisze:2. B- 6 max 7 wykonawców w określonych spronych wyjątkach

Albo ja błędnie odczytuję sens opcji B w pytaniu drugim, albo kilka osób nie do końca zrozumiało, o co w tym pytaniu chodzi.
Może słowo finał zostało błędnie odczytane jako liczba wykonawców, których topy zostaną ostatecznie przeprowadzone?adameria pisze:B. Na podstawie podsumowania punktacji z pierwszego etapu wybieramy określoną
liczbę wykonawców, którzy uzyskali najwięcej punktów (jeśli opowiadasz się za B to dodatkowo
zaproponuj ilu wykonawców z pierwszego etapu przechodzi do finału)

Jak adameria potraktuje te głosy?
- adameria
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
- Kontakt:
gżegoż, oczywiście, że zrozumiałeś moje pytanie.
Mnie chodziło o to spośród ilu wykonawców wybieramy w drugim etapie.
Jak mam potraktować te głosy? Pewnie napiszę PW, jeśli nie będzie korekty. Co mam zrobić?
Poza tym podanie liczb jest tutaj bardziej sondą niż głosowaniem, chyba, że odpowiedzi będą jednoznaczne.
Wybieranie 5 wykonawców spośród 5 wykonawców raczej mija się z celem.
Wiem, że powinienem nie wchodzić w dyskusję w czasie głosowania, ale mleko się rozlało,
z mojej winy, bo niezbyt klarownie sformułowałem pytanie.
Umówmy się może, że mniej niż 10 wykonawców w drugim etapie nie ma sensu, OK?
Podobnie z jawnością/tajnością - ona dotyczy wyłącznie pierwszego etapu w tym głosowaniu,
bo może być tak, że w pierwszym etapie głosujemy jawnie, a w drugim tajnie. lub na odwrót.
Może być też tak, że np. w pierwszym stylem "mieszanym", a drugim jawnie lub tajnie.
Jeszcze, jak widać, jest sporo do ustalenia.
Mnie chodziło o to spośród ilu wykonawców wybieramy w drugim etapie.
Jak mam potraktować te głosy? Pewnie napiszę PW, jeśli nie będzie korekty. Co mam zrobić?
Poza tym podanie liczb jest tutaj bardziej sondą niż głosowaniem, chyba, że odpowiedzi będą jednoznaczne.
Wybieranie 5 wykonawców spośród 5 wykonawców raczej mija się z celem.

Wiem, że powinienem nie wchodzić w dyskusję w czasie głosowania, ale mleko się rozlało,
z mojej winy, bo niezbyt klarownie sformułowałem pytanie.
Umówmy się może, że mniej niż 10 wykonawców w drugim etapie nie ma sensu, OK?
Podobnie z jawnością/tajnością - ona dotyczy wyłącznie pierwszego etapu w tym głosowaniu,
bo może być tak, że w pierwszym etapie głosujemy jawnie, a w drugim tajnie. lub na odwrót.
Może być też tak, że np. w pierwszym stylem "mieszanym", a drugim jawnie lub tajnie.
Jeszcze, jak widać, jest sporo do ustalenia.
- konwicki1980
- Kontakt:
Im dalej w las, drzew więcej, a sensu plebiscytu już w ogóle nie widać. Tak jak myślałem.adameria pisze:Jeszcze, jak widać, jest sporo do ustalenia.

Sorry, moja wina. Zmieniam drugą odpowiedź:
2. B ~ 12
2. B ~ 12
Mam jedno drobne zastrzeżenie do tak postawionych pytań.
Chodzi mi o to, że w drugim pytaniu osoby wybierające opcję przegrywającą nie będą miały wpływu na liczbę wybranych podmiotów wykonawczych lub zdobytych punktów potrzebnych do przejścia do drugiego etapu. Uważam że każdy powinien mieć możliwość wypowiedzenia się na temat liczb w przypadku drugiej opcji.
Nie było jeszcze zbyt wielu odpowiedzi, więc te osoby, które głosowały mogłyby dopisać odpowiedź dodatkową, a te które nie glosowały podać swój wybór dla wariantu, który ich mniej przekonał.
1. B (zdecydowanie - po to żeby zapobiec manipulacjom w końcówce).
2. A 5 (w przypadku B wybrałbym 15, bo wybór 5 z 10 to może być niezły horror).
Chodzi mi o to, że w drugim pytaniu osoby wybierające opcję przegrywającą nie będą miały wpływu na liczbę wybranych podmiotów wykonawczych lub zdobytych punktów potrzebnych do przejścia do drugiego etapu. Uważam że każdy powinien mieć możliwość wypowiedzenia się na temat liczb w przypadku drugiej opcji.
Nie było jeszcze zbyt wielu odpowiedzi, więc te osoby, które głosowały mogłyby dopisać odpowiedź dodatkową, a te które nie glosowały podać swój wybór dla wariantu, który ich mniej przekonał.
1. B (zdecydowanie - po to żeby zapobiec manipulacjom w końcówce).
2. A 5 (w przypadku B wybrałbym 15, bo wybór 5 z 10 to może być niezły horror).
- adameria
- Kontakt:
@ konwicki1980
Ty akurat najmniej się tym martwisz.
Nie bój się, mam zamiar doprowadzić to do końca.
A sens jest - bo stare zasady były dobre dla wykonawców pokroju Flojdzi i Cepelini (popatrz na re-topy), to raz, a dwa, "nadużycia" jakie się pojawiły w ostatnich 2 plebiscytach, są moim zdaniem nie do przyjęcia, ale zdaje się, że już ustaliliśmy demokratycznie, że stare reguły są do d..., dokładnie tam.
Ty akurat najmniej się tym martwisz.

Nie bój się, mam zamiar doprowadzić to do końca.
A sens jest - bo stare zasady były dobre dla wykonawców pokroju Flojdzi i Cepelini (popatrz na re-topy), to raz, a dwa, "nadużycia" jakie się pojawiły w ostatnich 2 plebiscytach, są moim zdaniem nie do przyjęcia, ale zdaje się, że już ustaliliśmy demokratycznie, że stare reguły są do d..., dokładnie tam.

- adameria
- Kontakt:
Zgoda 100%, dlatego to jest sonda, a nie głosowanie. Głosowanie dotyczące liczby punktów lub liczby wykonawców będzie zaraz po tym, właśnie dlatego, żeby każdy mógł się wypowiedzieć.kajman pisze:Uważam że każdy powinien mieć możliwość wypowiedzenia się na temat liczb w przypadku drugiej opcji.
Zastanawiam się, co jeszcze trzeba ustalić, żeby można było połączyć pytania w jednym głosowaniu, ale póki co nic mądrego nie wymyśliłem.
Sens nadal widzę chociaż dwuetapowe rozwiązanie jest dla mnie niewłaściwe.konwicki1980 pisze:Im dalej w las, drzew więcej, a sensu plebiscytu już w ogóle nie widać.
Ja uważam, że nie ma sensu, Ty uważasz, że nie ma sensu, ale ktoś inny może uważać, że ma sens i myślę, że warto byłoby dać szansę swobodnego wyboru (pod warunkiem oczywiście że ta liczba będzie większa od 5, bo wtedy wracamy do głosowanie jednoetapowego).adameria pisze:Umówmy się może, że mniej niż 10 wykonawców w drugim etapie nie ma sensu, OK?
Jeżeli nie będzie tajnego głosowania to nadużycia mogą się pojawić takie, że te stare się nie będą do nich umywały.adameria pisze:"nadużycia" jakie się pojawiły w ostatnich 2 plebiscytach, są moim zdaniem nie do przyjęcia
Nie, demokratycznie to my przeforsowaliśmy koncepcję zmiany zasad głosowania, a ustalić demokratycznie że coś jest do... nie można. Bo potem możemy zadecydować że dwa etapy są do...adameria pisze:zdaje się, że już ustaliliśmy demokratycznie, że stare reguły są do d..., dokładnie tam
Wycofuję swoje zastrzeżenie.adameria pisze:Głosowanie dotyczące liczby punktów lub liczby wykonawców będzie zaraz po tym, właśnie dlatego, żeby każdy mógł się wypowiedzieć.
- adameria
- Kontakt:
@1. OK, czyli powyżej 5 wykonawców, chociaż wybór 5 z 7 jest dla mnie wątpliwy. No ale dobra...kajman pisze: 1.Ja uważam, że nie ma sensu, Ty uważasz, że nie ma sensu, ale ktoś inny może uważać, że ma sens i myślę, że warto byłoby dać szansę swobodnego wyboru (pod warunkiem oczywiście że ta liczba będzie większa od 5, bo wtedy wracamy do głosowanie jednoetapowego).adameria pisze:Umówmy się może, że mniej niż 10 wykonawców w drugim etapie nie ma sensu, OK?
2.Jeżeli nie będzie tajnego głosowania to nadużycia mogą się pojawić takie, że te stare się nie będą do nich umywały.adameria pisze:"nadużycia" jakie się pojawiły w ostatnich 2 plebiscytach, są moim zdaniem nie do przyjęcia
3. Nie, demokratycznie to my przeforsowaliśmy koncepcję zmiany zasad głosowania, a ustalić demokratycznie że coś jest do... nie można.
@2. Znów się zgadzam z Tobą. Przepraszam, że właściwie wyjawiam swoją opinię w tym temacie.
@3. Dla mnie chęć zmian = stare zasady wymagały zmian, a stąd można wyciągnąć wniosek, jaki napisałem. Oczywiście jeśli ktoś poczuł się tym urażony, to przepraszam.
Dziękuję za wyjaśnienie wątpliwości!
W takim razie można już bez przeszkód zagłosować:
Pytanie 1: B
Pytanie 2: B, 20

W takim razie można już bez przeszkód zagłosować:
Pytanie 1: B
Pytanie 2: B, 20
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987
Nie zrozumiałem do końca pytania ale teraz juz wszystko jasne. Gżegoż i Adameria dziękuję
Jeszcze raz podaję w całości poprawiony wybór
1. C
2. B- 10
Jeszcze raz podaję w całości poprawiony wybór
1. C
2. B- 10
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
1. C
2. B, 15
2. B, 15
1 - C
2 - B wykonawców 10-15
uważam, że po to robimy 2 etapy, aby w tym finałowym znalazły się tylko najmocniejsze propozycje.
10 to minimum
15 to max!
2 - B wykonawców 10-15
uważam, że po to robimy 2 etapy, aby w tym finałowym znalazły się tylko najmocniejsze propozycje.
10 to minimum
15 to max!
- adameria
- Kontakt:
Aaa-ha. Uwaga, taki kruczek-prztyczek prawny.
Głos Miszona odbieram jako konsekwentne opowiadanie się za brakiem jakichkolwiek zmian. Wybór 5 wykonawców z 5 i opcja C czyli wszystko po staremu... 

- konwicki1980
- Kontakt:
W sumie też mógłbym tak głosować jak Miszon, jednak jest więcej niż pewne, że opcja 5 wykonawców z 5 nie przejdzie. Więc zagłosowałem nieco inaczej. 

Tylko że takie rozwiązanie już wcześniej przepadło w głosowaniu, więc o ile Miszon nie zmieni swojego głosu, to powinien zostać potraktowany jako nieważny. W drugiej turze wyborów prez. też się zdarzało, że ktoś sobie dopisywał nazwisko kandydata, który odpadł w pierwszej turze i stawiał obok niego krzyżyk. Ale to przecież nie oznaczało, że tylko dzięki temu tamten kandydat "wracał do gry" i należało oficjalnie zaliczać głosy na niego...adameria pisze:Głos Miszona odbieram jako konsekwentne opowiadanie się za brakiem jakichkolwiek zmian. Wybór 5 wykonawców z 5 i opcja C czyli wszystko po staremu...
- adameria
- Kontakt:
C i B - oczywiście zaliczę, a 5 potraktuję jako sondażowy folklor. 

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
Tutaj absolutnie masz rację, bo przy tym "horrorze" mógłbym nic nie znaleźć dla siebiekajman pisze:2. A 5 (w przypadku B wybrałbym 15, bo wybór 5 z 10 to może być niezły horror).

1.B
2.B (12 lub więcej)
Ostatnio zmieniony śr cze 17, 2015 4:30 pm przez temik3, łącznie zmieniany 1 raz.
1. B
2. B, powiedzmy 12
2. B, powiedzmy 12
C - choć i A by mi zupełnie nie przeszkadzało.
B - około 10-13. Choć jestem ciekaw, jaki to da mniej więcej próg punktowy. Rozwijając - propozycja kajmana z ilością punktów równą 5 jest o tyle dobra, że każdy by miał prawo się "uprzeć", wrzucić wybranego wykonawcę na pierwsze miejsce i automatycznie lądowałby on w drugim etapie. Tylko tak patrząc na punkty z ostatniego plebiscytu topowego, dałoby to aż 38 wykonawców w drugim etapie. A to zdecydowanie za dużo.
B - około 10-13. Choć jestem ciekaw, jaki to da mniej więcej próg punktowy. Rozwijając - propozycja kajmana z ilością punktów równą 5 jest o tyle dobra, że każdy by miał prawo się "uprzeć", wrzucić wybranego wykonawcę na pierwsze miejsce i automatycznie lądowałby on w drugim etapie. Tylko tak patrząc na punkty z ostatniego plebiscytu topowego, dałoby to aż 38 wykonawców w drugim etapie. A to zdecydowanie za dużo.
- EVENo
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014
- Kontakt:
Pytanie 1: C
Pytanie 2: B, 10
Pytanie 2: B, 10