piosenki promowane przez nas na LP3 (następcy 'Again'?)

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

kajman

Re: piosenki promowane przez nas na LP3 (następcy 'Again'?)

Post autor: kajman »

TomaszBr pisze:Z tego co widzę, to 2 punkty każdemu dodał. Ja nie głosowałem na Dżulię, a dostałem 2 pkt, a głosujący po 3.
Bo to jest założenie przyjęte jakiś czas temu, że za każdą nową osobę dopisywany jest punkt. Ale teraz nawet jeżeli wszyscy głosowaliby na utwory promowane to michal91d będzie miał po promocji minus 4, Yoda minus 7, wwas minus 8. Potem będzie nieco lepiej, ale dopiero Robinson może wyjść na zero. A jeżeli nie wszyscy będą promowali i głosowali to te duże minusy będą się cały czas utrzymywać.
Awatar użytkownika
fajnex

Post autor: fajnex »

TomaszBr pisze:
kajman pisze:Może by pomyśleć o tym, żeby przez jakieś dwa miesiące dodawać za promocję po dwa punkty lub teraz dodać od razu ponad 5, bo inaczej to wkrotce sporo osob będzie na minusie i to niektorzy mogą nawet do minus 10 dochodzić.
Z tego co widzę, to 2 punkty każdemu dodał. Ja nie głosowałem na Dżulię, a dostałem 2 pkt, a głosujący po 3.
To prawda - każdemu dodałem po dwa punkty z racji pojawienia się nowych zawodników. Myślę, że ujemny bilans punktowy ma tylko dwie wady: brzydko wygląda i pozwala nowym uczestnikom zabawy "wskoczyć" z zerowym saldem przed osoby na minusie. Ale ten drugi problem został rozwiązany przez moje dodawanie punktów.
kajman

fajnex pisze:Myślę, że ujemny bilans punktowy ma tylko dwie wady: brzydko wygląda i pozwala nowym uczestnikom zabawy "wskoczyć" z zerowym saldem przed osoby na minusie. Ale ten drugi problem został rozwiązany przez moje dodawanie punktów.
Ale wygląda, że to nie wystarczy. Jeżeli nie zrobi się czegoś innego nowa osoba może wskoczyć niedługo nawet na 10 miejsce od dołu licząc.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

w kolejnym tygodniu ja będę proponował. lepiej trafić nie mogłem ;-)

może sobie poradzi, ale wolę dmuchać na zimne ;-)

w notowaniu 1569 wszyscy głosujemy na:
Kari Amirian - THE WINTER IS BACK

gdyby się jakimś trafem pojawiła się w top50 to spróbujemy wypromować:
Renata Przemyk i Sokół Orkestar - KOCHAJ, NICZEGO NIE CHCĘ
ewentualnie:
Kari Amirian - MY FAVOURITE PART :-P
Awatar użytkownika
fajnex

Kolejność po 1567 notowaniu:
1. wwas 34 1543 40
2. Yacy 34 1547 252
3. Neo01 33 1534 75
4. Albarn 32 1544 65
5. gżegoż 30 0 0
6. ADDY 29 0 0
7. Rakka92 28 0 36
8. Isenor 27 0 0
9. ku3a 26 1548 271
10. ksch 24 1482 136
11. tadzio3 24 1550 270
12. temik3 23 1523 88
13. ralfik 23 1546 36
14. Hansavritson 20 0 3
15. Grycek 20 1554 269
16. lady 19 1538 79
17. Zawiesina 19 1552 240
18. ZoriaPolunocznaja 18 0 0
19. Corleone 18 1559 22
20. abd3mz 17 1540 176
21. kwietniowa92 17 1541 8
22. kajman 17 1551 226
23. herMMan 17 1558 183
24. darek49 15 0 0
25. stavanger 15 1533 250
26. Robinson 15 1556 224
27. Tomekk 15 1560 242
28. PaTToN 14 1564 99
29. TomaszBr 11 1561 17
30. mr.pusiak 10 1563 223
31. fajnex 9 1562 113
32. seblit 8 1555 6
33. Gary 8 1565 244
34. JadenKast 6 0 0
35. piotrek79 6 0 0
36. piotreklp3 6 1517 201
37. Julia 5 0 0
38. atram842 2 0 0
39. konwicki1980 2 0 0
40. Talvi 1 1566 15
41. michal91d -4 1567 97
42. Yoda 35 1465 48
43. sulko 32 0 23
44. miniu 28 0 27

Notowanie:1567
Utwór:Birdy - PEOPLE HELP THE PEOPLE
Promował:michal91d
Efekt: 34 miejsce
Zagłosowały:63 osoby
Zgłosili się i zagłosowali:michal91d wwas Yacy Neo01 Albarn gżegoż ADDY Isenor ku3a tadzio3 temik3 ralfik Grycek Zawiesina Corleone kajman herMMan darek49 stavanger Robinson Tomekk PaTToN TomaszBr mr.pusiak fajnex Gary JadenKast piotrek79 Julia atram842 konwicki1980 Talvi
Zagłsowali także: majster hawk73 mustaszrik Sundrajta fazzer gaja6 Nightswimmer Dede Miszon Arkano stokrotka Geephard jotem3 Artur Yacques mateusz15 czarny119 Atsoltom rafal92 Nivo Szymek79 aqualung romec adameria kocin antek Adamsky Lukasz8 Lopez mariusz72 barb42
Zgłosili się do akcji, a w tym tygodniu nie głosowali na utwór promowany:Rakka92 ksch Hansavritson lady ZoriaPolunocznaja abd3mz kwietniowa92 seblit piotreklp3 Yoda sulko miniu

Notowanie: 1568
wwas pisze:Wygląda na to, że teraz moja kolej, a skoro tak, to niech będzie:
Neo Retros - BATTLES AND WASTELANDS
Notowanie: 1568
Wybiera Yacy

Statystyki od notowania 1559
Statystyki od notowania 1534
Zasady
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

fajnex pisze: Utwór:Birdy - PEOPLE HELP THE PEOPLE
Zagłosowały:63 osoby
No, no, to chyba rekord.
Ciekawe ile osób głosowało tydzień wcześniej.
Awatar użytkownika
fajnex

Robinson pisze:No, no, to chyba rekord.
Ciekawe ile osób głosowało tydzień wcześniej.
Tak to jest rekord, ponieważ analiza wyników wymusiła na mnie powiększenie moich arkuszy kalkulacyjnych :D
kajman pisze:Ale wygląda, że to nie wystarczy. Jeżeli nie zrobi się czegoś innego nowa osoba może wskoczyć niedługo nawet na 10 miejsce od dołu licząc.
W związku z ujemnymi punktami zastanawiałem się nad dwiema zmianami:
  • Możemy uniknąć sytuacji, gdy ktoś po promowaniu otrzymuje ujemny wynik. Chciałbym dodawać w takim przypadku wszystkim taką ilość punktów, aby osoba na końcu miała co najmniej zero punktów.
  • Powyższa zmiana mogłaby spowodować, że tzw. "martwe dusze" znalazłyby się szybko na wysokiej pozycji, pomimo braku oddawania głosów na promowane utwory. W związku z tym chciałbym usuwać z listy osób promowanych osoby, które nie głosowały na promowane utwory od piętnastu tygodni. Oczywiście termin jest do uzgodnienia.
Chciałbym poznać wasze stanowsko na powyższe pomysły :wink:
kajman

fajnex pisze:[*]Możemy uniknąć sytuacji, gdy ktoś po promowaniu otrzymuje ujemny wynik. Chciałbym dodawać w takim przypadku wszystkim taką ilość punktów, aby osoba na końcu miała co najmniej zero punktów.
[*]Powyższa zmiana mogłaby spowodować, że tzw. "martwe dusze" znalazłyby się szybko na wysokiej pozycji, pomimo braku oddawania głosów na promowane utwory. W związku z tym chciałbym usuwać z listy osób promowanych osoby, które nie głosowały na promowane utwory od piętnastu tygodni. Oczywiście termin jest do uzgodnienia.[/list]Chciałbym poznać wasze stanowsko na powyższe pomysły :wink:
A może po prostu osoby, które 10 lub 15 tygodni nie promowały utworów nie dostaną tych dodatkowych punktów.
Awatar użytkownika
TomaszBr

Post autor: TomaszBr »

fajnex pisze:
  • Możemy uniknąć sytuacji, gdy ktoś po promowaniu otrzymuje ujemny wynik. Chciałbym dodawać w takim przypadku wszystkim taką ilość punktów, aby osoba na końcu miała co najmniej zero punktów.
  • Powyższa zmiana mogłaby spowodować, że tzw. "martwe dusze" znalazłyby się szybko na wysokiej pozycji, pomimo braku oddawania głosów na promowane utwory. W związku z tym chciałbym usuwać z listy osób promowanych osoby, które nie głosowały na promowane utwory od piętnastu tygodni. Oczywiście termin jest do uzgodnienia.
Chciałbym poznać wasze stanowsko na powyższe pomysły :wink:
Pierwsza zmiana jest ok, choć nowi mieliby trudniej - ale myślę, że dodawanie punktów nie odbywałoby się tak często (a jeżeli już, to niewielkie ilości).
Co do drugiej zmiany to jestem zdecydowanie za. Można też po prostu przesunąć te martwe dusze na koniec kolejki (zabieg czysto optyczny, ale eliminuje wrażenie chaosu), tak jak to jest z Yodą, sulko i miniem, i nie dodawać punktów.
Awatar użytkownika
fajnex

kajman pisze:A może po prostu osoby, które 10 lub 15 tygodni nie promowały utworów nie dostaną tych dodatkowych punktów.
Chciałbym zauważyć, że usunięcie martwych dusz przynosi jeszcze jeden rezultat: za promowanie będziemy odejmować mniejszą ilość punktów. One w pewnym stopniu przyczyniają się do zwiększania ilości ujemnych sald.

Teraz jest tak: Mamy zgłoszonych dwadzieścia pięć osób, w czym jest pięć "martwych dusz". Ktoś kto jest nowy i trafia na koniec listy będzie mógł promować za dwadzieścia tygodni i uzbiera dwadzieścia punktów, a za promowanie odejmujemy dwadzieścia pięć :|
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Ja jestem za usuwaniem z listy "martwych dusz". (kiedyś to proponowałem)
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

Grycek pisze:Ja jestem za usuwaniem z listy "martwych dusz". (kiedyś to proponowałem)
Chyba trzeba to zrobić.

Ja mam jednak bardzo orginalną propozycję jeśli chodzi o odejmowanie punktów. Zależałoby to od pozycji utworu promowanego, tzn. Liczba odejmowanych punktów za liczbę promotorów czyli np. 25 nie zmieniłaby się, ale mogłaby być mniejsza w zależności od pozycji utworu na liście po promocji. i tak - pozycja utworu promowanego w 30 -tce to zero punktów odjętych od 25. Gdyby utwór zajął miejsca od 31-35 proponowałbym odjęcie 1 pkt, pozycje 36-40 to minus 2pkt, pozycje od 41-45 - to 3 pkt, 46-50 to 4pkt, a gdyby promocja ni weszła do Poczekalni a znalazła by się w N20 to -5, a gdyby wcale - 6.

Oczywiscie wszystko do przedyskutowania, bo w tej chwili zaczyna to się strasznie minusować.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

mi się wydawało, że tu nie chodzi do końca o sukcesy ... przynajmniej nie w pierwszym tygodniu.
jestem zdecydowanie przeciw tej oryginalnej propozycji.
Awatar użytkownika
fajnex

Ja również nie przychylam się do propozycji temika3, choć jest bardzo ciekawa :)
kajman

Grycek pisze:Ja jestem za usuwaniem z listy "martwych dusz". (kiedyś to proponowałem)
A co proponujesz, jeżeli wrócą? Mają zaczynać od zera? I to zarówno martwa dusza, która ma teraz 30 p. jak i ta, która ma 5?
Mnie to nie przekonuje. To już lepiej byłoby przenieść do jakiejś przechowalni, tutaj podawać tylko aktywne osoby i tyle punktów odejmować.
fajnex pisze:Teraz jest tak: Mamy zgłoszonych dwadzieścia pięć osób, w czym jest pięć "martwych dusz". Ktoś kto jest nowy i trafia na koniec listy będzie mógł promować za dwadzieścia tygodni i uzbiera dwadzieścia punktów, a za promowanie odejmujemy dwadzieścia pięć :|
Czy to jakieś teoretyczne rozważanie? Bo ja widzę 44 osoby, a w tym martwych dusz wydaje mi się, że jest 8 lub 9.
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

fajnex pisze:Ja również nie przychylam się do propozycji temika3, choć jest bardzo ciekawa :)
jeśli dobrze rozumiem tę propozycję to jestem zdecydowanie przeciw, bo to by znaczyło, że po promowaniu spadłabym jakieś 20 poziomów poniżej ostatniej osoby w kolejce :mrgreen:
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

kajman pisze:A co proponujesz, jeżeli wrócą? Mają zaczynać od zera?
Podejrzewam, że niektóre osoby byłyby mocno zdziwione, gdyby się dowiedziały, że ktoś jeszcze pamięta, ile miały punktów ;) Myślę, że nie trzeba o nie aż tak bardzo dbać. Gdyby kiedyś któraś zdecydowała się wrócić (myślę, że tak szybko się nie doczekamy), można się będzie zastanowić, czy przydzielić jej punkty na starcie, czy nie. Inna sprawa, że po zestawieniu ze sobą 15 tygodni i 30 punktów, rzeczywiście można odnieść wrażenie pewnej dysproporcji (ale może właśnie tak powinno być).
lady pisze:jeśli dobrze rozumiem tę propozycję to jestem zdecydowanie przeciw, bo to by znaczyło, że po promowaniu spadłabym jakieś 20 poziomów poniżej ostatniej osoby w kolejce :mrgreen:
Jeśli ja dobrze rozumiem, to chyba raczej odwrotnie - temikowi zdaje się chodziło o odejmowanie od liczby odejmowanej, czyli de facto o dodawanie ;) Zatem promowanie utworów z szarego końca zestawu byłoby właśnie nagradzane (co nie zmienia faktu, że jestem przeciw).
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

wwas pisze:temikowi zdaje się chodziło o odejmowanie od liczby odejmowanej, czyli de facto o dodawanie ;)
:mrgreen: aha, rozumiem. To znaczy - nie, nie rozumiem. Kompletnie :lol:
I nie tłumacz mi, bo nie zrozumiem.

Czyli jednak źle zrozumiałam, bo:
wwas pisze:Zatem promowanie utworów z szarego końca zestawu byłoby właśnie nagradzane
To by mi się przydało.
wwas pisze:(co nie zmienia faktu, że jestem przeciw).
A ja jestem przeciw głosowaniu na utwory tylko dlatego, że załapały się do Nieszczęśliwej 21, skoro coś, co lubię bardziej jest ( być może ) tylko trochę niżej. A nawet gdyby było sporo niżej ( a tego nikt tutaj nie wie, no może oprócz ku3y :wink: ), to i tak będę to promować.
Awatar użytkownika
fajnex

kajman pisze:
A co proponujesz, jeżeli wrócą? Mają zaczynać od zera? I to zarówno martwa dusza, która ma teraz 30 p. jak i ta, która ma 5?
Mnie to nie przekonuje. To już lepiej byłoby przenieść do jakiejś przechowalni, tutaj podawać tylko aktywne osoby i tyle punktów odejmować.
Jest techniczna możliwość przechowywania osób, które są "martwymi duszami". Zastanawiam się nad tym. W związku z tym zadaje dwa pytania i przekazuje do konsultacji społecznych:
  • Czy po "dezaktywacji" martwych dusz stan punktowy takiego delikwenta się zeruje czy trafia do przechowalni?
  • Po jakim czasie możemy stwierdzić, że ktoś jest "martwą duszą"
kajman

lady pisze:A ja jestem przeciw głosowaniu na utwory tylko dlatego, że załapały się do Nieszczęśliwej 21, skoro coś, co lubię bardziej jest ( być może ) tylko trochę niżej. A nawet gdyby było sporo niżej ( a tego nikt tutaj nie wie, no może oprócz ku3y :wink: ), to i tak będę to promować.
A ja nie jestem. Każdy ma swój rozum i decyduje, jakie są priorytety w promowaniu utworów. Ja kieruję się zasadą mojej oceny wartości utworu i nie interesuje mnie czy jest 51 czy 151. Ale jeżeli komuś zależy na sukcesie utworu to jego sprawa, że w znacznym stopniu kieruje się miejscem utworu.
fajnex pisze:Jest techniczna możliwość przechowywania osób, które są "martwymi duszami". Zastanawiam się nad tym. W związku z tym zadaje dwa pytania i przekazuje do konsultacji społecznych:
  • Czy po "dezaktywacji" martwych dusz stan punktowy takiego delikwenta się zeruje czy trafia do przechowalni?
Przyszło mi do głowy, że może sprawiedliwym rozwiązaniem byłoby zaliczenie połowy dorobku punktowego z zaokrągleniem w górę w przypadku wyniku z 1/2.
Ja myślę, że 10 tygodni wystarczy chyba że przed zakończeniem tego czasu osoba zadeklaruje chęć dalszego uczestnictwa. Ale myślę, że nawet w takim przypadku 15 tygodni to górna granica.
Awatar użytkownika
ADDY
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2004
Kontakt:

Post autor: ADDY »

Yacy pisze:w notowaniu 1569 wszyscy głosujemy na:
Kari Amirian - THE WINTER IS BACK
Dobrze Yacy, wreszcie utwór na który oddam swój głos z przyjemnością
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Kari Poradziła sobie sama :-)

Drugiej nie ma sensu, a Renata Gdyby miała wlecieć z Sokołem to już by to zrobiła...

Dziś rano bardzo mi się spodobała nowo pozycja w zestawie. Ja z płyty wolę inny utwór, ale ten też jest świetny,
dlatego w notowaniu 1569 głosujemy na:

RPWL - UNCHAIN THE EARTH
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Zauważyłem, że spośród 44 klasyfikowanych osób ok. 10 nie promowało od minimum 5 tygodni. Wydaje mi się, że większość z nich od jakiegoś czasu w ogóle nie głosuje na forumową listę, a niektórzy chyba się nawet od kilku miesięcy nie logowali. Zatem rzeczywiście dobrze byłoby usunąć z listy "martwe dusze" i uwzględniać na niej tylko te osoby, które głosują i uczestniczą w promocjach w miarę regularnie. Dlatego moja propozycja jest taka:
  • poprosić ku3ę, aby sprawdził w swoich statystykach kto z listy promocyjnej od dłuższego czasu nie głosuje i od jak dawna ten stan się utrzymuje (np. użytkownik xxx - "milczy" od 20 tygodni, yyy - od 8, zzz - od 5 itd.)
  • jeżeli znalazłby się ktoś, kto regularnie głosuje, ale w ogóle nie promuje, to się go zapytać poprzez pw o przyczyny tego stanu rzeczy (czy po prostu nic z tutejszych propozycji mu się nie podoba, czy czasowo bądź stale zrezygnował z uczestniczenia w akcji)
  • jeżeli ktoś się regularnie loguje na forum, ale od dłuższego czasu w ogóle nie głosuje (a co za tym idzie nie promuje), to również się go zapytać w pw czy w takim wypadku usunąć go z listy, czy raczej nie, bo zamierza niebawem wrócić do głosowania i promowania
  • jeżeli któraś z osób od dłuższego czasu w ogóle się nie pojawia na forum, to sprawa jest prosta: po prostu ją usunąć i już :)
fajnex pisze:Jest techniczna możliwość przechowywania osób, które są "martwymi duszami". Zastanawiam się nad tym. W związku z tym zadaje dwa pytania i przekazuje do konsultacji społecznych:
  • raczej byłbym za tym, aby trafił do przechowalni, bo jak ktoś nazbierał już sporo punktów, to byłoby szkoda, gdyby one się miały całkowicie zmarnować
  • nie mniej niż 5 tygodni i nie więcej niż 8 :)
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Yacy pisze:Dziś rano bardzo mi się spodobała nowo pozycja w zestawie. Ja z płyty wolę inny utwór, ale ten też jest świetny,
dlatego w notowaniu 1569 głosujemy na:

RPWL - UNCHAIN THE EARTH
Bardzo dobra decyzja. I tak bym na to zagłosował...
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

no to może jednak zła... skoro większość promujących "i tak by zagłosowała" :-)

taa... coś czuję, że pojawią się odmienne komentarze ...
ODPOWIEDZ