Po raz kolejny zapytam: DOKĄD ten pośpiech?!TomaszBr pisze:terminy przedstawione przez jolly'ego uważam za zdecydowanie zbyt długie
Nasza Lista XIV
Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Re: Nasza Lista XIV
wybacz, ale pisze to ktoś, kto zazwyczaj jest za drastycznym skracaniem terminów?jollyroger72 pisze:Po raz kolejny zapytam: DOKĄD ten pośpiech?!
- jollyroger72
Zazwyczaj.TomaszBr pisze:wybacz, ale pisze to ktoś, kto zazwyczaj jest za drastycznym skracaniem terminów?
Bowiem np. kilka tygodni na zgłoszenie dwóch propozycji to absurd. Tym bardziej, że jeszcze kolejnych kilka tygodni wcześniej "chodziły" słuchy o kolejnej edycji NL...
Wówczas na zgłoszenie wystarczyłoby tydzień, góra 10 dni.
A teraz 1 runda (nie eliminacje!) to meritum tej edycji, gdzie, moim skromnym zdaniem, ważą się losy wszystkich (a raczej 64) propozycji.
Zrobicie, jak zechce większość.
- ADDY
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2004
- Kontakt:
Może zrobić te krótkie terminy z możliwością przedłużenia? Czy wszystko musi być sztywno narzucone?
Moim zdaniem ta propozycja brzmi całkiem sensownie, chociaż wydaje mi się, że chyba lepiej byłoby zrobić pierwszą rundę do 27.12, a potem terminy trzydniowe. Jednak szczególnie tym, którzy wysłali odpowiedzi wcześniej nie zaszkodziłoby przypomnienie sobie utworów.TomaszBr pisze:I runda do 26.12.2014
II runda do 30.12.2014
III runda do 3.01.2015
Jeżeli jednak przeforsowana byłaby wersja z dłuższymi terminami to raczej sugerowałbym
I runda do 28.12.2014
II runda do 3.01.2015 (czyli jak proponował TomaszBr)
bo jednak na drugą rundę powinno wystarczyć znacznie mniej czasu.
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
ew. 28.12, wg mnie to jest optymalne rozwiązanie.TomaszBr pisze:I runda do 27.12.2014
II runda do 3.01.2015
III rudna już "normalnie" - do 6.01.2014
nie wiem czy się gdzieś spieszymy, ale rozciąganie tego w nieskończoność zdecydowanie szkodzi zabawie. mi się już zdążyły niektóre kawałki znudzić

to może tu zapytam: a kiedy TopKatiMel miałby się zacząć. Pytam w imieniu

Prawda! 30.12-3.01 to kiepski okres na rundęGrycek pisze:Wiele osób wyjeżdża w tym terminie. Ja na pewno nie byłbym w stanie zagłosować między 30 grudnia, a 3 stycznia.TomaszBr pisze:Moja propozycja jest taka, aby na I rundę dać czas do 26 grudnia (5 dni na głosowanie), na kolejną do 30 grudnia i na następną do 3 stycznia.
swoją drogą chciałem powiedzieć, że wbrew licznym głosom ja z tej edycji jestem całkiem zadowolony - wałkuję właśnie moją top 14, która jest na tyle wyrównana, że ciężko mi jest poustawiać miejsca, ale jutro wyślę głosy
wiem. dokładnie tak zrozumiałem to, co napisałeś.jollyroger72 pisze:Sorki, ku3a, bo chyba się nie zrozumieliśmy... Ta runda, która trwa obecnie to są eliminacje. Pisząc "I runda" miałem na myśli rozgrywki 1/32 finału czyli walkę pomiędzy 64 utworami wybranymi podczas eliminacji.
ani trochę mnie to nie uspokaja, bo właśnie tego nie rozumiem. zapytam jeszcze raz, retorycznie - co Ty robiłeś przez 5 tygodni? To jest wystarczająco dużo czasu, żeby poznać utwory, wybrać, zagłosować. Wiedzieć które się podobają, a które nie. Nie wiem w jaki sposób Ty wyselekcjonowałeś utwory i zagłosowałeś, ale najwyraźniej nieefektywnie wykorzystałeś ten czas. Ja wiem które utwory mi się bardzo podobają, które tylko podobają, które są mi obojętne, które się nie podobają, a których nie chcę więcej słuchać. Zobaczę zestaw par i będę wiedział na który utwór w parze zagłosować. Będzie też kilka par wyrównanych, w których będę chciał poświęcić kilka minut na decyzję. Kilka par. Ponieważ przez 5 tygodni zajmowałem się tym tematem, jestem przygotowany i teraz mogę szybko głosować w rundach pucharowych.jollyroger72 pisze:Uspokoję Cię. Zagłosowałem dokładnie 26 listopada 2014. Jak dla mnie, eliminacje mogły trwać 2 tygodnie...ku3a pisze:To co Ty robiłeś przez 5 tygodni?!
Jestem za harmonogramem podanym przez Jędrka. Howgh.
a ja na przykład mogę nie być w stanie zagłosować między 3 a 7 styczna, ale to mój osobisty problem i nie oczekuję, żeby ktoś się do tego dostosowywał.Grycek pisze:Wiele osób wyjeżdża w tym terminie. Ja na pewno nie byłbym w stanie zagłosować między 30 grudnia, a 3 stycznia.
a dokąd się spieszyłeś głosując 26 listopada? jeśli tak zależy Ci na dokładnym poznaniu i sprawiedliwym ocenieniu utworów, czy to w eliminacjach, czy wg par, mogłeś spokojnie dać sobie na to duuuuużo czasu, a jeśli wolałeś zrobić to na szybko, to co za problem zrobić to na szybko w przypadku par? nie rozumiem czemu raz robisz tak, a innym razem chcesz zupełnie inaczej.jollyroger72 pisze:I jeszcze raz zapytam - dokąd się spieszymy![]()
jeśli chcesz uważnie dobrać zwycięzców par, to od 26 listopada do jutra było tyle czasu, że można było dokładnie sobie to ułożyć. wszystkich utworów jest niewiele więcej niż te 64, więc nie straciłbyś wiele przysłuchując się im wszystkim dokładniej przed rozpoczęciem I rundy. i nie musiałbyś teraz narzekać, że jest za mało czasu na głosowanie.
ja oczywiście popieram wyjściową propozycję Jędrka.
- ADDY
- Kontakt:
Czy żeby "sumiennie" ocenić utwór trzeba przez 5 tygodni rozkładać wszystko na czynniki pierwsze, żeby w 1. rundzie przy każdym utworze mówić sobie "o, to jest ten utwór z fajnym riffem na końcu"? 

- ADDY
- Kontakt:
Nie rozumiem w ogóle tej bezsensownej dyskusji. TomaszBr prowadzi tę edycję i podaje termin. Jak ktoś nie zdąży to prosi dzień przed o przedłużenie terminu i po sprawie.
nie. ja tak nie musiałam. ale jeśli ktoś musi się dokładnie wsłuchiwać i wiedzieć co jakie jest, to nie lepiej to zrobić przez te 5 tygodni zamiast potem narzekać, że jest za mało czasu i się nie zdąży wsłuchać?ADDY pisze:Czy żeby "sumiennie" ocenić utwór trzeba przez 5 tygodni rozkładać wszystko na czynniki pierwsze, żeby w 1. rundzie przy każdym utworze mówić sobie "o, to jest ten utwór z fajnym riffem na końcu"?
- ADDY
- Kontakt:
Narzekanie jest w ogóle słabym sposobem na życie 

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
- Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove
Nie każę tu się nikomu dostosowywać, ale myślę, że ustawianie terminów tak, żeby część forowiczów nie mogła zagłosować jest wypaczeniem tej zabawy. W normalnych warunkach krótkie terminy byłyby odpowiednie, ale nie w okresie świąteczno-noworocznym. Myślę, że wiele osób chciałoby mieć czas, aby odwiedzić rodzinę, przyjaciół i znajomych.uzi pisze:a ja na przykład mogę nie być w stanie zagłosować między 3 a 7 styczna, ale to mój osobisty problem i nie oczekuję, żeby ktoś się do tego dostosowywał.Grycek pisze:Wiele osób wyjeżdża w tym terminie. Ja na pewno nie byłbym w stanie zagłosować między 30 grudnia, a 3 stycznia.
- jollyroger72
A czy ja w którejkolwiek ze swoich wypowiedzi narzekałem??? Nie.uzi pisze:ale jeśli ktoś musi się dokładnie wsłuchiwać i wiedzieć co jakie jest, to nie lepiej to zrobić przez te 5 tygodni zamiast potem narzekać, że jest za mało czasu i się nie zdąży wsłuchać?
Święte słowa.Grycek pisze:(...) myślę, że ustawianie terminów tak, żeby część forowiczów nie mogła zagłosować jest wypaczeniem tej zabawy. W normalnych warunkach krótkie terminy byłyby odpowiednie, ale nie w okresie świąteczno-noworocznym. Myślę, że wiele osób chciałoby mieć czas, aby odwiedzić rodzinę, przyjaciół i znajomych.
Ja na przyklad wyjeżdżam 29.12-4.01 i byłoby fajnie jakby ten termin zawierał końcówkę jednej rundy i początek następnej, a nie całą. Ale jak się nie da, to od czego jest telefon, maila można skrobnąć, a i utwory tez zabrać ze sobą.
głosy oddane 
faworyt był od razu pewny!
dwa pozostałe miejsce na podium trafiły do typów jednego użytkownika
nie ma co przedłużać tego w nieskończoność
zawsze się znajdzie ktoś, komu coś nie będzie pasowało.

faworyt był od razu pewny!
dwa pozostałe miejsce na podium trafiły do typów jednego użytkownika

popieramTomaszBr pisze: I runda do 26.12.2014
II runda do 30.12.2014
III runda do 3.01.2015

ewentualnie ta opcja też nie jest zła. powiedzmy kompromisowaTomaszBr pisze: I runda do 27.12.2014
II runda do 3.01.2015
III rudna już "normalnie" - do 6.01.2014

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: wiosny 2007
Myślę, że TomaszBr powinien podjąć decyzję. Trochę nie trafiliśmy z terminem i tyle
Wydaje mi się, że opcje przedstawione przez niego są bardzo w porządku. I co do terminów to zgadzam się z postem powyżej.

Wydaje mi się, że opcje przedstawione przez niego są bardzo w porządku. I co do terminów to zgadzam się z postem powyżej.

- jollyroger72
Nie pisz w liczbie mnogiej. Jedna osoba nie trafiła.michal91d pisze:Trochę nie trafiliśmy z terminem i tyle![]()
- ADDY
- Kontakt:
Mam coraz większe wrażenie, że kłócisz się dla zasady. Decyzja o rozpoczęciu listy w tym terminie była wspólna, a NLXIV mogłaby się w ogóle nie odbyć i wtedy nie byłoby żadnego problemu.
Moja propozycja jest wciąż ta sama: terminy "normalnie" z możliwością przedłużenia.
Moja propozycja jest wciąż ta sama: terminy "normalnie" z możliwością przedłużenia.
A ja uważam, że to właśnie jest bez sensu. Ustalmy krótsze lub dłuższe a nie przedłużajmy. Bo przedłużanie może nam terminy strasznie poprzedłużać.ADDY pisze:terminy "normalnie" z możliwością przedłużenia
Ja uważam, że nawet teraz byłoby dobrze, a termin zakończenia jakieś 3 tygodnie po zakończeniu NL.Yacy pisze:kiedy TopKatiMel miałby się zacząć
- jollyroger72
Bo widzę, że ta edycja NL nie została w ogóle zorganizowana.ADDY pisze:Mam coraz większe wrażenie, że kłócisz się dla zasady.
Powinno się przed jej rozpoczęciem podać wszystkie terminy: zgłaszania propozycji, eliminacji, poszczególnych rund i wówczas byłoby po kłopocie. A nie teraz czytam tego typu teksty:
Chaos... wynikający z pędu do rozpoczęcia kolejnej edycji.Przyznam, że trochę źle zorganizowałem podział kolejnych etapów (w sensie dat ich zakończenia). Być może odrobinę za wcześnie zaczęła się ta edycja NL, bo niestety część fazy pucharowej przypada na bardzo niekorzystny czas świąteczno-noworoczny.
Wcale tak nie było. Poczytaj sobie w odpowiednim wątku.ADDY pisze: Decyzja o rozpoczęciu listy w tym terminie była wspólna (...)
Odnośnie terminów: w przeciwieństwie do większości ja właśnie w święta będę miał najwięcej wolnego czasu. Długie terminy mi nie przeszkadzają, krótkie pasują. Jeśli fazy będą trwały 4-5 dni to większość powinna dać radę zagłosować, dłużej nie ma chyba sensu. Po nowym roku można przyśpieszyć na ostatnie fazy.
Odnośnie głosowania: momentami miałem wrażenie, że ta edycja jest trochę słabsza od 3 poprzednich. Kiedy spojrzałem na średnią wszystkich ocen, to wypadło podobnie jak w NLXIII (około 4.9) i słabiej niż NLXII (5.3). Średnia TOP11 to około 7.4 (poprzednio 7.6 dwukrotnie). W TOP12 są utwory zaledwie 8 osób!
Odnośnie głosowania: momentami miałem wrażenie, że ta edycja jest trochę słabsza od 3 poprzednich. Kiedy spojrzałem na średnią wszystkich ocen, to wypadło podobnie jak w NLXIII (około 4.9) i słabiej niż NLXII (5.3). Średnia TOP11 to około 7.4 (poprzednio 7.6 dwukrotnie). W TOP12 są utwory zaledwie 8 osób!
Ostatnio zmieniony ndz gru 21, 2014 5:50 pm przez romec, łącznie zmieniany 1 raz.
- konwicki1980
- Kontakt:
Popieram.ADDY pisze:Nie rozumiem w ogóle tej bezsensownej dyskusji. TomaszBr prowadzi tę edycję i podaje termin. Jak ktoś nie zdąży to prosi dzień przed o przedłużenie terminu i po sprawie.
TomaszBr prowadzi tę edycję i podaje termin. Jak ktoś nie zdąży, to zawsze będzie miał możliwość zagłosować w następnej rundzie i po sprawie.