Nasza Lista XIII

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72

kajman

Re: Nasza Lista XIII

Post autor: kajman »

abd3mz pisze:ściągnąłem i nie rozumiem kajmanie dlaczego mam podmienić te 4 pliki (Findlay rozumiem) to tylko kwestia rozszerzenia?
Nie musisz tylko możesz. Po prostu na chomika wrzuciłem pliki w formacie mp3, żeby można je było odsłuchać, planowałem także wrzucić na chomika i gdzieś jeszcze całość spakowaną, ale mi się nie udało. Grycek spakował to co było na chomiku i wrzucił. Więc ja dla chętnych dorzuciłem jeszcze te w wersjach oryginalnych (plus Findlaya).
Geephard pisze:Bo te 4 pliki były w innych formatach niż mp3 i Kajman je przerobił na mp3 właśnie.
No nie do końca. Jeden otrzymałem dodatkowo w wersji mp3, trzy znalazłem, a jeden przerobił mój syn (mój komputer odmawia tej czynności).
mixplusik pisze:Wow, za każdym razem dziwię się jak ktoś mógł słuchać plików w tak złej jakości jak niektóre z nadesłanych.
Dla mnie ważniejszą sprawą jest jakość utworu niż jakość nagrania.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Wy tu gadu gadu, a na ile utworów głosujemy???
Chcę oddać swój głos i nie wiem, ile mam się jeszcze namęczyć, by coś znaleźć do... no właśnie, do ilu?
kajman

Właśnie zamierzałem ten problem aktywizować. Za do pół godziny powinno się coś w tym temacie zacząć ruszać.
kajman

Przegląd wypowiedzi na temat głosowania, wnioski za chwilę.
michal91d pisze:Co do zmiany punktu g) to jestem za ;) A co do punktowania większej liczby utworów to nie jestem przekonany. Wydaje mi się, że jak dotąd punktowanie się sprawdzało, ale jeżeli będzie punktowało więcej utworów to też nic się chyba nie stanie.
romec pisze:Co do liczby głosów - uzależniłbym to od ilości zgłoszonych utworów. Trudniej będzie wybrać 11 ze 111 niż spośród 70. Jestem za zwiększeniem liczby głosów do minimum 12 utworów. 13 czy 15 też będzie dla mnie w porządku. Na pewno nie wpłynie to negatywnie na wiarygodność wyników po eliminacjach!
konwicki1980 pisze:
Regulamin pisze:[*] O pozycji utworu w rundzie eliminacyjnej będą decydować:
c) czy osoba, która zaproponowała utwór głosowała, czy nie
g) mniejsze odchylenie standardowe głosów
h) kolejność alfabetyczna wykonawców
Mam pytanie co do powyższych zasad (w poprzedniej rundzie nie czytałem ich dokładnie)
c) rozumiem, że osoba, która zaproponowała i głosowała będzie wyżej niż taka, która zaproponowała i nie głosowała?
Dla mnie przesunąłbym ten punkt parę literek niżej
g) mniejsze odchylenie standardowe głosów
A co chodzi tutaj - rozumiem, że 10,0 będzie gorzej oceniane niż 5,5?
h) z kolejności alfabetycznej bym zrezygnował w ogóle, sprawiedliwsze byłoby losowanie.
Tylko czy do tej pory była kiedykolwiek konieczność korzystania z punktu h)?
Neo01 pisze:A ja bym podpunkt f) przesunął na c) - przecież te nasze 11. to też jest jakieś punktowanie, a tak to jakby nie miały znaczenia.
A co do systemu punktacji, to 12 punktowanych piosenek byłoby sprawiedliwsze niż tak jak obecnie (15 to raczej za dużo).
kajman pisze:c) dokładnie tak; powód jest prosty, bo osoba nie głosując potencjalnie wzmacnia swój utwór (gdyby głosowała mogłaby dodać punkty tamtemu utworowi); zdecydowanie jestem przeciw przesuwaniu tego punktu niżej
g) jak pisałem wyżej ten punkt zastąpiłbym tym o kolejnych najwyższych miejscach
h) sytuacja wymagająca zastosowania tego punktu zaistniała, tylko nie wiem czy wtedy ten punkt już wtedy był czy rozstrzygano to w inny sposób
Neo01 pisze:A ja bym podpunkt f) przesunął na c) - przecież te nasze 11. to też jest jakieś punktowanie, a tak to jakby nie miały znaczenia.
A co do systemu punktacji, to 12 punktowanych piosenek byłoby sprawiedliwsze niż tak jak obecnie (15 to raczej za dużo).
Jakbyśmy punktowali 12 utworów to punkt f bylby niepotrzebny moim zdaniem.
Grycek pisze:Co do zmian w regulaminie. Jestem za zwiększeniem liczby głosów. Taki moje spostrzeżenie osoby prowadzącej - w pierwszych edycjach praktycznie wszystkie utwory z czołówki eliminacji były w czołówce końcowego zestawienia. Wraz ze wzrostem liczby utworów, zwycięskie utwory zaczęły się rozmijać z wynikami po eliminacjach.
Jestem przeciw zmianom w kolejności punktacji. Tylko dlatego, że będę musiał w przyszłości zmienić moje arkusze podliczające. :D
Wolałem uniknąć losowania przy równej punktacji, aby podliczanie wyników było możliwe przy pomocy sortowania.
dominik_fi pisze:Ja jestem bardziej za zmianą punktu h) kolejność alfabetyczna wykonawców
zamiast tego może np. dałoby się namówić bezstronną osobę, w postaci pana Marka lub pana Piotra, aby wybrał w takiej sytuacji utwór. Bo co to za wina piosenki, że została wykonana przez wykonawcę ZZZ a nie przez AAA.
Neo01 pisze:Ja np. jestem za 12. Ktoś za / przeciw?
Miszon pisze:Ja za 11 plus 1 rezerwowy ;-) .
kajman

4 osoby za 12, jedna za 11+1, jedna za zachowaniem status quo (ale niezbyt stanowczo), jedna za 15 (w ostateczności 12).
Czyli jeżeli nie pojawią się jakieś nowe głosy to glosujemy na 12. Przy czym nie zmieniamy zasady, że utwór z miejsca pierwszego dostaje 2 punkty więcej niż ten z drugiego.
Przy takiej zmianie propozycja zmiany kolejności podpunktów traci sens.
Jedna osoba za zmianą odchylenia standardowego na kolejne najwyższe miejsca itd, jedna przeciw.
Tutaj jeżeli nie będzie nowych głosów zostawiamy odchylenie.
Trzy za zmianą kolejności alfabetycznej na losowanie, jedna na głos osoby niezainteresowanej, jedna za status quo.
Tutaj raczej losowanie, chyba że będą inne wypowiedzi.

Mam nadzieję, że niczego nie pomyliłem.
Awatar użytkownika
mixplusik
Kontakt:

Post autor: mixplusik »

Też jestem za 12 utworami.
kajman pisze:Dla mnie ważniejszą sprawą jest jakość utworu niż jakość nagrania.
Trudno mi jednak ocenić jakość utworu, kiedy brzmi jak puszczony z głośnika w komórce w wietrzny dzień. Nut oceniał nie bedę, a tekst też trudno jeśli słabo słychać.
Awatar użytkownika
ADDY
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2004
Kontakt:

Post autor: ADDY »

I tak będzie trudno. Już po połowie odsłuchu mam prawie wszystkie 12 utworów, na które chciałbym oddać głos
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

Ja bym nic nie zmieniała jeśli chodzi o liczbę głosów.
Będę uparta ;-) - czy kwestię nieudostępniania linków przed końcem zgłoszeń i wpisaniem tego do regulaminu też możemy omówić?
Awatar użytkownika
jollyroger72

neon.ka pisze:Będę uparta ;-) - czy kwestię nieudostępniania linków przed końcem zgłoszeń i wpisaniem tego do regulaminu też możemy omówić?
Po co drążysz ten temat? Kto będzie chciał to i tak odsłucha sobie na YT w dowolnym momencie...
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

To niech sobie odsłucha. Dla mnie to nieuczciwe, ale jeśli ktoś chce, to proszę bardzo. Ale ja osobiście bym chciała zapis w regulaminie, że nie należy wklejać linków przy swoich propozycjach. [zresztą nie tylko ja o tym pisałam]
Awatar użytkownika
jollyroger72

neon.ka pisze:To niech sobie odsłucha. Dla mnie to nieuczciwe, ale jeśli ktoś chce, to proszę bardzo. Ale ja osobiście bym chciała zapis w regulaminie, że nie należy wklejać linków przy swoich propozycjach. [zresztą nie tylko ja o tym pisałam]
Widzę, że kobiety nie przegadam :lol:
ku3a

Post autor: ku3a »

ale o co chodzi, neon.ka napisała swoje, Ty napisałeś swoje. Ty jesteś przeciwko temu co Marta napisała i nie trzeba tego powtarzać kilka razy. Marta tylko delikatnie zwraca uwagę, że nie został podjęty temat, który zasugerowała.
ja również jestem za tym, by nie podawano linków.

i jestem za tym, by głosowało się tak, jak w poprzedniej edycji.
kajman

Ten temat był poruszany i nie ma problemu, możemy to przedyskutować.
Tylko jeżeli zostanie przegłosowane, że nie można wklejać linków to warto od razu pomyśleć, jak to będzie egzekwowane i co robić w sytuacji, kiedy link będzie wklejony mimo to. Usuwany dany utwór z puli? A jeżeli tak, to czy osoba, która to uczyniła będzie mogła zgłosić inny utwór? To także trzeba by było przedyskutować.

I mam prośbę, neon.ko. Czy mogłabyś przedstawić dotychczasowe wypowiedzi na ten temat w tym wątku formie zbiorczej?
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

byłem pewien, że napisałem...

punktacja 10+1. czyli tak napisał regulamin w pierwszym poście tego tematu :-P

i jak już jestem przy słowie: propozycje bez linków.
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Też jestem za propozycjami bez linków.
A co głosów to jestem za 11 lub 12 głosami bez głosu za zero punktów.
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

Propozycje bez linków, jestem za.
A sposób egzekwowania, to na pewno powinno powodować, że w danej NL piosenka jest usuwana z zabawy. Natomiast uważam, że taka osoba powinna mieć możliwość wstawienia innych utworów. A te, które wyleciały będzie miała prawo np. jako jedyna wstawić w następnej NL, jak nie wstawi ich w następnej NL to wychodzą z "zamrażarki" i może wtedy ktoś inny je dodać.
Albo właśnie utwory olinkowane trafiają na kolejną NL całkowicie do "zamrażarki" i nikt ich nie może zaproponować.

Sądzę, że jak zapis o zakazie wstawiania linków będzie już w regulaminie to raczej takie przypadki będą rzadkością.
---------
Jeszcze jedna sprawa do przedyskutowania. Ja wstawiłem dwa utwory jednego wykonawcy.
Yacy wspominał, że w wcześniejszych NL były próby omówienia tego, czy można w za jednym razem wstawiać dwa utwory jednego wykonawcy czy nie. Może to też byśmy od razu ustalili na przyszłość, czy będzie takie ograniczenie czy nie.

I od razu wypowiem się w tym temacie. Uważam, że skoro dwie osoby mogą zaproponować dwie różne piosenki tego samego wykonawcy to jedna tak samo - w czasie jednej NL. W tej zabawie chodzi o piosenki a nie wykonawców.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Ja wstawiłem linki w zasadzie przez roztargnienie, ale i tak dla zagłosuję, żeby można było je wstawiać. :) Co do liczby głosów, to w zasadzie mi wszystko jedno, ale raczej jestem za tym, by pozostało, tak jak do tej pory. No i mam nadzieję, że kolejność alfabetyczna zostanie definitywnie usunięta z regulaminu NL.
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Yacy pisze:byłem pewien, że napisałem...

punktacja 10+1. czyli tak napisał regulamin w pierwszym poście tego tematu :-P

i jak już jestem przy słowie: propozycje bez linków.
zgadzam się
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

Bez linków, regulamin bez zmian.
Awatar użytkownika
ADDY
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2004
Kontakt:

Post autor: ADDY »

neon.ka pisze:To niech sobie odsłucha. Dla mnie to nieuczciwe, ale jeśli ktoś chce, to proszę bardzo. Ale ja osobiście bym chciała zapis w regulaminie, że nie należy wklejać linków przy swoich propozycjach. [zresztą nie tylko ja o tym pisałam]
W moim przypadku, wszelka reklama mnie tylko odstrasza. A linki tym bardziej. Poza tym wcześniejsze wysłuchanie utworu wiąże się z tym, że szybciej się owe znudzą. Pewnie każdy na to reaguje inaczej... ale i tak wystarczy tylko ctrl+c, ctrl+v i już każdy może sobie wysłuchać danej propozycji. Dlatego podzielam stanowisko Jollyrogera.

Edit: Mimo wszystko jestem za systemem 10+1
Awatar użytkownika
Geephard
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 2003

Post autor: Geephard »

ADDY pisze:ale i tak wystarczy tylko ctrl+c, ctrl+v i już każdy może sobie wysłuchać danej propozycji. Dlatego podzielam stanowisko Jollyrogera.
Skoro wystarczy tylko skopiować i wkleić, to każdy kto będzie chciał przesłuchać wcześniej utwór zrobi to bez linków. A skoro są osoby, jak neon.ka którym linki się nie podobają i widzą w nich niesprawiedliwość to najrozsądniejszym rozwiązaniem jest ujednolicić zgłoszenia i nie wrzucać linków. Głosuję przeciwko linkom.
Co do ilości utworów to mi jest bez różnicy, więc żeby Grycek miał mniej roboty i nie musiał przerabiać formularzy niech zostanie jak jest. Co do zagadnienia odchylenia standardowego i kolejności alfabetycznej to naprawdę dziwi mnie, że ktoś się tym przejmuje. Jakie to ma znaczenie skoro główna część zabawy i tak polega na głosowaniu w parach. A to czy piosenka będzie oczko, wyżej czy niżej w eliminacjach ma niewielkie znaczenie, bo dla 64 piosenek to i tak w pewnym sensie kwestia szczęścia kto na kogo trafi. Owszem zawsze można gdybać, że jakby było liczone tak to X spiknął by się z Y a nie z Z, a Y był słabszy od Z i takie tam, ale to dla mnie śmieszne... A co do pozostałych piosenek to i tak uzyskały na tyle słaby wynik, że to czy będą na 70 czy 71 miejscu... co za różnica. Wyjątkowo w sytuacji gdy piosenki walczyłyby o lolatę 64 i miałaby decydować kolejność alfabetyczna to lepiej byłoby zrobić losowanie. W tym jednym wypadku.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Jeżeli miałyby być rozważane wersje głosowania na normalną 11 i 10+1, to ja jestem za pierwszą wersją (bo w obecnej sytuacji te "11" nie mają praktycznie żadnego znaczenia).
Czy linki będą czy nie, to mi w sumie obojętne, ale może być ustalone żeby ich nie było (bez sankcji, licząc na zdrowy rozsądek forumowiczów).
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

konwicki1980 pisze: 1. Co do liczby głosów, to w zasadzie mi wszystko jedno
2. No i mam nadzieję, że kolejność alfabetyczna zostanie definitywnie usunięta z regulaminu NL.
1. Mnie też, ale po co zmieniać coś, co do tej pory funkcjonowało. To jest jak zmiana Win7 na Win8 - ne rozumim...
2. To coś takiego było w zapisie? Jestem także przeciw losowaniu... nie można znaleźć lepszego kryterium?

Jestem za opcją: bez linek.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Jeśli chodzi o liczbę głosów, to funkcjonowało to jakoś, ale pewnie mogłoby funkcjonować lepiej, pisał już o tym wcześniej Grycek.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Bez linków, regulamin bez zmian.
ODPOWIEDZ