ku3a pisze:i w ogóle ten zestaw przyszłoroczny ma być lepiej zrobiony - wcześniej, dokładniej i w ogóle. a ponieważ osobiście mi tak powiedział Marek Niedźwiecki, to dla mnie znaczy, że tak właśnie będzie.
Jak już pisałem, marzy mi się, żeby zestaw był do bólu przemyślany, więc jeżeli rzeczywiście będzie tak jak piszesz, będę szalał z radości

A jeżeli zmiany pójdą w nieco innym kierunku niż bym sobie wyobrażał, no cóż, trzeba będzie skorygować wyobrażenia
Miszon pisze:- przy głosowaniu na 33 kawałki zestaw liczący max. 1000 propozycji to rozsądna liczba, nawet 999 (3x333) byłoby dobrze

No cóż, mnie osobiście większy zestaw by nie przeszkadzał, ale skoro jest to liczba, ku której skłania się większość, nie będę protestował. W ogóle uważam, że rozmiar zestawu to kwestia drugorzędna, ważniejsze żeby był dobrze przemyślany i jestem przekonany, że można stworzyć dobry zestaw prawie dowolnej wielkości (396 pewnie też). Oczywiście, im mniejszy zestaw, tym wyniki bardziej przewidywalne.
Miszon pisze:- notorycznie najsłabsze kawałki powinny zostać usunięte - zrobiłbym tu tylko taki wyjątek, że jeśli oznaczałoby to wywalenie z zestawu wszystkich kawałków wykonawcy, który posiadał w zestawie więcej niż 2 albo 3 utwory, wówczas powinno się dać szansę 1 kawałkowi, który w ostatnich latach miał najwięcej głosów. Bo być może po prostu głosy się za bardzo rozbijały, a jak zostawimy lidera, to zbierze on głosy pozostałych kawałków i osiągnie całkiem ciekawy wynik,
Wyjątek bardzo słuszny (przynajmniej jeden Paul Simon z sześciu jednak powinien zostać), natomiast poszedłbym dalej i podczas usuwania jednak mocniej uwzględniłbym czynnik ludzki, o którym pisze ku3a. Zdecydowanie nie wyrzucałbym THE LOOK OF LOVE za to, że była na miejscu 1006, z kolei wykonawcom mającym w zestawie po kilkanaście utworów, chętnie powyrzucałbym te ostatnie, nawet jeżeli były kilkaset miejsc wyżej (im też należy się jakaś rotacja; zresztą widzę, że tak zrobiono w tegorocznym zestawie i bardzo się z tego cieszę).
Miszon pisze:- kawałki, które były kiedyś w Top100 powinny mieć ochronę, tzn. pozostać w zestawie nawet jeśli mają bardzo słabe wyniki (aczkolwiek nie sądzę, czy są takie przypadki. No, chyba że wyrzucone zdaje się w tej chwili z zestawu "Takie tango" może w tym roku uzyskać 0 głosów

).
Oczywiście, ta zasada może być stosowana do czasu. Np. w zestawie do głosowania na Top nr 70 trudno będzie zmieścić wszystkie wcześniejsze, tak żeby nie przekraczał on jedocześnie 1000 utworów
Miszon pisze:- mogłaby występować jakaś rotacja utworów. Tzn. nie tylko wywalanie najsłabszych, ale też dodawanie iluś nowych, które miałyby ze 2 lata na wykazanie się, czy utrzymają się w zestawie, czy zanotują "wypadek z ekstraligi". Wolałbym aby nie było to mechaniczne wrzucanie najlepszych punktowo kawałków z LP3 z ostatniego roku, ale jakaś bardziej ludzka metoda, pozwalająca także na sięgnięcie do starszych rzeczy. Mógłby np. każdy z redaktorów prowadzących top dodać kilka swoich faworytów
Jeżeli zestaw rzeczywiście zostanie dogłębnie przemyślany, jako efekt uboczny przemyślenia będzie musiała pojawić się dłuuuga lista utworów, które na pewnym etapie były brane pod uwagę i zostały odrzucone, na pewno więc przez parę lat będzie z czego dokładać.
Miszon pisze:A tak w ogóle to nawet bym zrobił jeszcze radykalniej i usunął z zestawu wszystkie polskie kawałki, które nigdy nie były w setce ogólnego lub polskiego Topu. One mają swoje święto, nie widzę sensu by te zestawienia się dublowały, a Polski Top może być takimi "eliminacjami" to Topu ogólnego dla polskich utworów.
A tutaj bym się dla odmiany nie zgodził. Pisałem już o tym trochę wcześniej, ale napiszę jeszcze raz. Oczywiście, można wyrzucić z zestawu wszystkie polskie piosenki, z tym że nie byłby to już wtedy XVIII Top Wszech Czasów, tylko I Zagraniczny Top Wszech Czasów. Natomiast jeżeli polskie utwory miałyby w zestawie zostać, nie chciałbym, żeby były dyskryminowane tylko z tego powodu, że jest dla nich jakiś inny Top. Jeżeli zestaw liczyłby 1000 utworów, polskich widziałbym w nim 200-250 (tyle proporcjonalnie zwykle pojawia się w pierwszej setce), podczas gdy liczba wszystkich, które chociaż raz były w setce polskiego Topu, to 146.