Nasza lista 2

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72

kajman

Post autor: kajman »

Robinson pisze:
tadzio3 pisze:Na pierwszą stronę przydałyby się równiez linki chomików (kajmnana, grycka), aby nie szukac ich po innych postach.
No i poprawka błędu, na który zwróciłem uwagę powyżej.
A mianowicie w zasadach głosowania podałeś, kajman, niewłaściwą punktację obowiązującą w poprzedniej edycji plebiscytu, a która ma obowiązywać w przypadku niepodania punktacji przez głosującego.
Niewłaściwą? Gdzie ją podałem i na czym polegał błąd.
Już znalazłem i poprawiłem.
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Właśnie oddawałem głosy i zauważyłem że w propozycjach do listy pojawiła się (a może już tam wcześniej była) propozycja Yacy Band Of Horses - The Funeral i co w takiej sytuacji jak piosenka trafi na liste zanim zamkniemy druga edycje?
Nowe Placebo też dodali do zestawu do glosowania.
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Artur pisze:Właśnie oddawałem głosy i zauważyłem że w propozycjach do listy pojawiła się (a może już tam wcześniej była) propozycja Yacy Band Of Horses - The Funeral i co w takiej sytuacji jak piosenka trafi na liste zanim zamkniemy druga edycje?
Uważam, że utwór nie zostałby zdyskwalifikowany, ale w następnych edycjach już nie można by było umieszczać tego zespołu.
kajman

Artur pisze:Właśnie oddawałem głosy i zauważyłem że w propozycjach do listy pojawiła się (a może już tam wcześniej była) propozycja Yacy Band Of Horses - The Funeral i co w takiej sytuacji jak piosenka trafi na liste zanim zamkniemy druga edycje?
Liczona jest sytuacja w momencie startu do danej edycji Naszej Listy. Nie jesteśmy prorokami. A swoją drogą bardzo się cieszę z dołączenia tej piosenki do zestawu.
kajman

Mam nadzieję, że od nikogo nie dostanę po głowie, ale na razie sytuacja w głosowaniu jest jednak w pewnym sensie niesamowita. Głosowały 3 osoby i oddały głosy na 21 piosenek + 3 piosenki z miejsc ósmych. Na razie żadna piosenka się nie powtórzyła. Podejrzewam, że kolejny głosujący to zmieni, bo jeżeli nie to będzie już dla mnie szok.
I jeszcze jedna ciekawostka - jest samodzielny lider. I to może jedna z dodatkowych zalet krzyżowego systemu głosowania.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Ja za chwilę zacznę drugą turę przesłuchań. Pewnie zagłosuję w środę lub w czwartek. :)
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Moim zdaniem w następnej edycji zasady punktowania powinny być uproszczone i bardziej "liberalne" - albo głosuje się według schematu z pierwszej edycji (punkty 12-9-7-5-3-2-1), albo samemu przyznaje się 39 punktów podzielone na dowolną liczbę piosenek - z jednym tylko zastrzeżeniem, że różnica między kolejnymi utworami w klasyfikacji jest nie większa niż 4 punkty (np. 15-12-8-4 albo 10-8-6-5-4-3-2-1 jak w F1). Oczywiście można też przyznawać tę samą ilość punktów kilku piosenkom (np. 13-10-6-3-2-2-1-1-1), przy zachowaniu zasady max 4 punktów różnicy. Zastosowanie powyższych reguł powoduje, że najlepszemu utworowi można dać maksymalnie 15 pkt (więcej jest po prostu niemożliwe), no i jest większa dowolność w dobieraniu piosenek i punktów. A jak komuś się nie chce liczyć to używa systemu z pierwszej edycji. I wszyscy są zadowoleni :)
kajman

Właśnie że nie wszyscy. W sondażu na zakończenie pierwszej listy było chyba więcej przeciwników niż zwolenników zbytniej dowolności i nie chodziło o to, że oni nie chcą głosować dowolnie, tylko że ten system uważali za niewłaściwy. Byli naswet zwolennicy punktowania od 7 do 1. Uważam, że ta propozycja jest kompromisem między zwolennikami dowolności a starego systemu i raczej została przyjęta ze względnym przynajmniej zadowoleniem. Ja zaliczam się do zwolenników większej dowolności, ale myślę, żeby wszyscy mieli jako taką przyjemność z głosowania.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Mnie po drugim odrzucie zostało 14 piosenek. 4-5 to faworyci, ale te dodatkowe miejsca będzie BARDZO ciężko wybrać (a w zasadzie odrzucić). Z kolejnością też może być trudno.
Co do głosowania - trochę sięw końcu w tym pogubiłem, dlatego też zapewne, aby nie zawracać sobie głowy, zagłosuję 7-6-5-4-3-2-1. Chyba że głosujemy na więcej niż 7, no to wtedy od 8. :wink:
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

było 60 (swoich nie liczę ) po pierwszym sitku wypadło 16, w czasie drugiego przesłuchania jeden utwór wrócił do łask, ale odpadło definitywnie 22 Zostały mi 23 utwory!!!! w tym jeden pewniak.

Jak tu wybrać 7+1 ????
Grycek

Zmieniłem swój system wybierania utworów. Zamiast zapisywania utworów do czterech kategorii w notatniku, po prostu utworzyłem playlistę w Amaroku(odtwarzacz mp3 pod linuksem) i systematycznie usuwam utwory z tej playlisty.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

No to po 2 przesłuchaniach zostało mi 35 piosenek, ale w tym 12 warunkowo. 23 utwory bez przeszkód przeszły ten etap selekcji. Z tych 23 dwa wydają się być pewniakami do siódemki. O wszystkim zadecydują następne rundy przesłuchań. :)
kajman

Grycek pisze:Zmieniłem swój system wybierania utworów. Zamiast zapisywania utworów do czterech kategorii w notatniku, po prostu utworzyłem playlistę w Amaroku(odtwarzacz mp3 pod linuksem) i systematycznie usuwam utwory z tej playlisty.
Ja też tak robię tylko w winampie, a do tego ustawiam po kolei od najsłabszego do najlepszego i przy kolejnych przesłuchaniach koryguję kolejność. Stąd po drugim już bardzo dużo wiem, a po 3 prawie wszystko.
kajman

Miszon pisze:Mnie po drugim odrzucie zostało 14 piosenek. 4-5 to faworyci, ale te dodatkowe miejsca będzie BARDZO ciężko wybrać (a w zasadzie odrzucić). Z kolejnością też może być trudno.
Co do głosowania - trochę sięw końcu w tym pogubiłem, dlatego też zapewne, aby nie zawracać sobie głowy, zagłosuję 7-6-5-4-3-2-1. Chyba że głosujemy na więcej niż 7, no to wtedy od 8. :wink:
Niestety albo sam rozdysponujesz 39 punktów albo będą policzone 12-9-7-5-3-2-1.
kajman

Głosowała 4 osoba i 4 piosenki już się powtarzają.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

kajman pisze:
Miszon pisze:Mnie po drugim odrzucie zostało 14 piosenek. 4-5 to faworyci, ale te dodatkowe miejsca będzie BARDZO ciężko wybrać (a w zasadzie odrzucić). Z kolejnością też może być trudno.
Niestety albo sam rozdysponujesz 39 punktów albo będą policzone 12-9-7-5-3-2-1.
Ja wciąz jestem zwolennikiem pełnego liberalizmu bez ograniczeń. Nie sądzę, ze znalazłaby się osoba, która chciała by poświęcić wszystkie swoje glosy jednej, bądź dwóm piosenkom. A nawet jesli, to utwór, który się nie spodobał innym odpadnie w kolejnej rundzie.
Ja w takim razie nie będe kombinował, tylko zagłosuje systemem ustalonym.
Kwestii poddać nalezy jeszcze jeden aspekt. Dlaczego glosujemy akurat na 7 utworów? Nie możnaby zwiększyć tej liczby? Od następnej edycji proponowałbym głosowanie na 10 w tradycyjnej punktacji od 10 do 1 pkt. Większa ilośc głosów to bardziej szczegółowe wyniki, a jestem pewien, że prawie nikt nie miałby problemów z wybraniem dziesiątki.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

kajman pisze:
tadzio3 pisze:Na pierwszą stronę przydałyby się równiez linki chomików (kajmnana, grycka), aby nie szukac ich po innych postach.
Lepiej skorzystać z adresów dominika fi na 5 stronie, a dodatkowe ściągmąć chomikuj.pl/kajman
Dlatego te linki powinny być w jednym miejscu, najlepiej na pierwszej stronie przy spisie utworów.
ku3a

Post autor: ku3a »

tadzio3 pisze:Ja wciąz jestem zwolennikiem pełnego liberalizmu bez ograniczeń. Nie sądzę, ze znalazłaby się osoba, która chciała by poświęcić wszystkie swoje glosy jednej, bądź dwóm piosenkom. A nawet jesli, to utwór, który się nie spodobał innym odpadnie w kolejnej rundzie.
Ja w takim razie nie będe kombinował, tylko zagłosuje systemem ustalonym.
ja dokladnie tak samo mysle.
obecny system nie ma nic z ducha propozycji ktora rzucilem i dlatego mi sie prawdopodobnie nie bedzie chcialo kombinowac z liczeniem i sprawdzaniem czy dana siodemka punktow podchodzi pod regulamin czy tez sie nie lapie, i zaglosuje "po staremu".
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

kajman pisze:A ja się przyznam, że w przeciwieństwie do napotkanych tutaj wypowiedzi zdecydowanie lepiej oceniam pierwszą edycję, a przynajmniej piosenki na szczycie. Może dlatego, że (z jednym wyjątkiem) brakuje mi tutaj typowego progressivu, Owszem są utwory na jego pograniczu, ale to jenak nie to.
Zabawne, bo jak dla mnie jest tu więcej typowego, jak to określiłeś, "progessivu" - 4-5 kawałków to esencja gatunku. Co prawda, jest też więcej rzeczy "radiowych", ale w sumie daje to spore zróżnicowanie.
Przez to, że piosenki niektóe doszły w ostatniej chwili mam trochę zamieszanie. Zrobiłem już wcześniej 2 "odrzuty", a tu nagle doszło 18 utworów i teraz trochęjest dziwnie, bo w jednej playliście mam rzeczy już odcedzone z takimi jeszcze nieocenionymi. Ale myślę, że dam sobie z tym radę.
Nivo

Post autor: Nivo »

Dlatego uważam, że piosenki powinny być dostępne od jednego momentu :) Wtedy człowiek nie robi sobie od początku pewniaków do których się przyzwyczaja, dyskwalifikując w większości nowe "nie pasujące" piosenki... chyba, że to tylko moje odczucie :)

Właśnie odzyskałem internet na komputerze z głośnikami... zaczynam ściąganie :) (tylko właśnie nie wiem czy uda mi się zagłosować w pierwszej rundzie... mam skaszaniony kontakt u siebie w pokoju i często odmawia współpracy...)
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Nivo pisze:Dlatego uważam, że piosenki powinny być dostępne od jednego momentu :) Wtedy człowiek nie robi sobie od początku pewniaków do których się przyzwyczaja, dyskwalifikując w większości nowe "nie pasujące" piosenki... chyba, że to tylko moje odczucie :)
no to wystarczy ściągać nie słuchać i wystartować ze wszystkimi. Ktoś inny woli np. potroszku.
Ja też uważam że powinien być współny start, ale zapewniam go sam :-) chociaż nie do końca bo ściągałem na bieżąco i rozpakowywałem, sprawdzałem co to jest. Dzieliłem te utwory na dwie grupy : pewniaki do odpadnięcia i pozostałe. z 16 pewniaków tylko jedna piosenka wróciła do gry, więc uważam że taka wstępna selekcja wyszła mi całkiem nieźle.
Co z tego jak 23 utworyjeszcze mi zostały!!!!

Uważam że poziom w tej edycji jest bardziej wyrównany i wyższy. Choć z drugiej strony poprzednio po pierwszym odsłuchu miałem 3 czy nawet 4 pewniaków - teraz tylko jednego...
kajman

Miszon pisze:Przez to, że piosenki niektóe doszły w ostatniej chwili mam trochę zamieszanie. Zrobiłem już wcześniej 2 "odrzuty", a tu nagle doszło 18 utworów i teraz trochęjest dziwnie, bo w jednej playliście mam rzeczy już odcedzone z takimi jeszcze nieocenionymi. Ale myślę, że dam sobie z tym radę.
Mogłeś po prostu poczekać z przxesłuchaniami do momentu, kiedy już będziesz miał wszystkie piosenki, jako i ja uczyniłem, przez co wszyściutko sprawnie mi poszło.
kajman

Yacy pisze:Uważam że poziom w tej edycji jest bardziej wyrównany i wyższy.
Kolejna wypowiedź wskazująca, że odbieram inaczej jak większość. Przyznam się, że do trójki z poprzedniej edycji żadna z piosenek z tej nie miałaby szansy. Dalej już jest porównywalnie.
Inna sprawa, że moja pierwsza trójka nie zaszła zbyt daleko, a z siódemki bodajże ostatnia piosenka odpadła w ćwierćfinale.
Grycek

Nivo pisze:Dlatego uważam, że piosenki powinny być dostępne od jednego momentu :) Wtedy człowiek nie robi sobie od początku pewniaków do których się przyzwyczaja, dyskwalifikując w większości nowe "nie pasujące" piosenki... chyba, że to tylko moje odczucie :)
Dlatego od przyszłej edycji wprowadzę pewną innowację(taka jak była na forum Sigur Ros), czyli dostęp do utworów będzie możliwy dopiero po przyjęciu wszystkich propozycji.
Nivo pisze: Właśnie odzyskałem internet na komputerze z głośnikami... zaczynam ściąganie :) (tylko właśnie nie wiem czy uda mi się zagłosować w pierwszej rundzie... mam skaszaniony kontakt u siebie w pokoju i często odmawia współpracy...)
Przyjdź do mnie to Ci nagram.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

kajman pisze:
Miszon pisze:Przez to, że piosenki niektóe doszły w ostatniej chwili mam trochę zamieszanie. Zrobiłem już wcześniej 2 "odrzuty", a tu nagle doszło 18 utworów i teraz trochęjest dziwnie, bo w jednej playliście mam rzeczy już odcedzone z takimi jeszcze nieocenionymi. Ale myślę, że dam sobie z tym radę.
Mogłeś po prostu poczekać z przxesłuchaniami do momentu, kiedy już będziesz miał wszystkie piosenki, jako i ja uczyniłem, przez co wszyściutko sprawnie mi poszło.
Ba! Łatwo powiedzieć. nie mogłem się powstrzymać :).

Ogólnie też uważam, że pierwsza trójka (ale ta moja, nie ta, która wygrała) z poprzedniej edycji poradziłaby tu sobie bez problemu, ale za to jest dużo bardziej wyrównanie i tak jak w pierwszej edycji nie miałem problemów, żeby wybrać najlepszą 13, z któej wyłoniłem siódemkę, to teraz z trudem udało mi się zrobić 20, a później jest coraz ciężej odrzucać. Minus tej edycji jest taki, że za dużo piosenek znam (minimum 15) i to nawet bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ