Telewizyjna Lista Przebojów

Dyskusje wszelakie na temat innych zestawień, czyli nie samą Listą Przebojów Trójki człowiek żyje... ;-)

Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72

Przemysllprzem
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Re: Telewizyjna Lista Przebojów

Post autor: Przemysllprzem »

Dobry wieczór. Przepraszam bardzo najmocniej.
Chciałem tylko dopisac, kiedy dokładnie odbyły się wydania z propozycjami do TLP w styczniu, kwietniu, maju i czerwcu 1985 roku. Może ktoś mógłby w wątku uzupełnić te informacje, które zapodałem.

Chciałbym też dodać pewną ważną informację.

W wakacje 1985 roku w TVP 1 według ramówek ze strony Wikia o starej telewizji - odbyły się cztery wydania z propozycjami Telewizyjnej Listy Przebojów -

06.07.1985 r. - godz. 15.10 - 15.30
27.07.1985 r. - godz. 13.50 - 14.20
03.08.1985 r. - godz. 15.10 - 15.30
10.08.1985 r. - godz. 15.10 - 15.30

I czy może ktoś pamięta, posiada może taką wiedzę czy w 1985 roku zestaw wakacyjny prezentowano codziennie w programach "Studia Lato" czy raz na jakichś czas? Z tego co czytałem to Studio Lato w 1985 przeważnie było chyba w dni robocze.
Niedawno znalazlem również film na youtubie z jednym z wydań Studia Lato i zaprezentowano też w nim teledysk Anny Jurksztowicz - Diamentowy kolczyk. Tak samo w jednym z nagrań Studia 1 zobaczyłem teledysk Andrzeja Zauchy - Baw się lalkami.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Przemysllprzem pisze: śr wrz 11, 2024 7:54 pm Chciałem tylko dopisac, kiedy dokładnie odbyły się wydania z propozycjami do TLP w styczniu, kwietniu, maju i czerwcu 1985 roku. Może ktoś mógłby w wątku uzupełnić te informacje, które zapodałem.
Skorygowałem.
Awatar użytkownika
jollyroger72

Przemysllprzem pisze: śr wrz 11, 2024 7:54 pm Z tego co czytałem to Studio Lato w 1985 przeważnie było chyba w dni robocze.
Na pewno w dni robocze. Ale nie pamiętam, czy z sobotami włącznie.
I na pewno widziałem w nim niejeden raz teledysk DEEF - Zaczyna się.
Przemysllprzem pisze: wt wrz 10, 2024 7:06 pm A może ktoś by zrobił podsumowania Telewizyjnej Listy Przebojów? Skoro wiele innych list (np. Przeboje Dwójki, 30 ton itp.) może byłby ktoś chętny, aby w wolnym czasie wykonać podsumowanie?
Wykonać można, tylko jaką przyjąć punktację?
W różnych latach miesięczne wyniki składały się z różnej liczby pozycji (np. grudzień '82 - 15 pozycji a taki marzec/kwiecień '87 - 1 pozycja :!: )
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

TLP - Lato 1985

Post autor: djjack »

Przemysllprzem pisze: śr wrz 11, 2024 7:54 pm (...)
Chciałbym też dodać pewną ważną informację.

W wakacje 1985 roku w TVP 1 według ramówek ze strony Wikia o starej telewizji - odbyły się cztery wydania z propozycjami Telewizyjnej Listy Przebojów -

27.07.1985 r. - godz. 13.50 - 14.20

(...)
Wg moich danych:

13.07.1985 r. - godz. 15.10 - 15.30
21.07.1985 r. - nie było TLP
27.07.1985 r. - nie było TLP
17.08.1985 r. - nie było TLP
24.08.1985 r. - nie było TLP
31.08.1985 r. - godz. 15.10 - 15.40
Przemysllprzem

Dziękuję bardzo za własne informacje.

Jeszcze chciałbym dodać, że w listopadzie 1985 roku według ramówek ze strony Wikia o starej telewizji
Telewizyjna Lista Przebojów w TP 1 miała emisje aż 4 razy przed notowaniem, 16.11.1985 r. wyemitowano program 2 razy w ciągu dnia:

Nie wiem czy jest to prawda.
Być może było tak, że 16 listopada 1985 r. wyemitowano jeszcze jakieś specjalne wydanie TLP. Czy może bylo to również zwykłe wydanie z propozycjami?

- 02.11.1985 r. - godz. 11.50 - 12.05
- 09.11.1985 r. - godz. 11.45 - 12.00
- 16.11.1985 r. - godz. 11.25 - 11.40, godz. 17.05 - 17.35 (wydanie 30- minutowe)
- 23.11.1985 r. - godz. 11.30 - 11.40

Z kolei w grudniu 1985 r. podobno według ramówek -- TLP wyemitowano 3 razy przed notowaniem:
- 07.12.1985 r. - godz. 11.45 - 12.00
- 14.12.1985 r. - godz. 11.50 - 12.05
- 21.12.1985 r. - godz. 11.10 - 11.25.
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Post autor: djjack »

Przemysllprzem pisze: śr wrz 11, 2024 8:28 pm (...)
Nie wiem czy jest to prawda.
(...)
- 02.11.1985 r. - godz. 11.50 - 12.05 (Też tak mam)
- 09.11.1985 r. - godz. 11.45 - 12.00 (Też tak mam)
- 16.11.1985 r. - godz. 11.25 - 11.40, (Też tak mam) godz. 16.55 - 17.45 - Studio Sport. Piłka Nożna: Polska Włochy. A o 20::00 film z Brucem Lee 8^)
- 23.11.1985 r. - godz. 11.30 - 11.40 (Też tak mam)
- 30.11.1985 r. - godz. 12:00 - 12:30 (Mam jeszcze coś takiego)

Z kolei w grudniu 1985 r. podobno według ramówek -- TLP wyemitowano 3 razy przed notowaniem:
- 07.12.1985 r. - godz. 11.45 - 12.00 (Też tak mam)
- 14.12.1985 r. - godz. 11.50 - 12.05 (Też tak mam)
- 21.12.1985 r. - godz. 11.10 - 11.25. (Też tak mam)
- 28.12.1985 r. - 17:45-18:20 (Mam jeszcze coś takiego)
marcinparys11

Post autor: marcinparys11 »

Chyba się starzeję...bo gdy Przemek zacytował kilka notowań (dziękuję!) to od razu mi się przypomniało, jakby to było wczoraj.
Podczas wpisywania na forum kolejnych zestawów z listy, jeżeli uznałem, że coś wymaga skomentowania, to od razu to robiłem.
Kolejność piosenek jest taka sama, w jakiej były one prezentowane w pierwszą i drugą sobotę miesiąca. Nie zapisywałem, o której godzinie nadawano program, jedynie datę. W epoce kartek pocztowych było jasne, że piosenki z pierwszej soboty miesiąca miały większe szanse na awans niż te zaprezentowane tydzień później.
Sytuacja niecodzienna miała miejsce w lutym 1984. Ponieważ wypadła druga sobota miesiąca (żałoba po śmierci tow.Andropowa - też był oficerem KGB, tak jak obecnie miłościwie panujący) propozycje nadano tydzień później. Oczywiście nie było szans, żeby cokolwiek awansowało. Tak więc te propozycje automatycznie przeszły do zestawu marcowego. I jedna z nich nawet awansowała! (Zdzisława Sośnicka - Sceny z życia artystek).
Natomiast w listopadzie 1984 wypadła pierwsza sobota (w dzień pogrzebu ks. Jerzego Popiełuszki zmieniono program telewizyjny), więc propozycje zamieszczano tydzień i dwa tygodnie później (10 i 17 XI). Ponieważ już 24 XI wypadała ostatnia sobota miesiąca, zrezygnowano z prezentacji wyników, a w pierwszą i drugą sobotę grudnia dalej nadawano propozycje. 29 grudnia przedstawiono wydanie podwójne. Zaprezentowano wówczas miejsce 6 oraz podwójne 5, 4, 3, 2, 1 więc miejsce pierwsze zajął Vox (z zestawu na listopad) i duet Sośnicka/Wodecki (z zestawu na grudzień).
Podwójne notowania objęły program wakacyjny "Studio Lato" w 1985 roku oraz styczeń i luty 1986 - we wszystkich tych przypadkach numeracja była podwójna: 25/26, 33/34 i 39/40. Notowanie 11 ponumerowano jako pojedyncze, choć sytuacja była analogiczna jak w przypadkach 33/34 i 39/40. Propozycje nadawano przez dwa miesiące wg stałego schematu.
Co do notowania nr 23 ("zagranicznego") to w ten sposób uhonorowano powracający po czteroletniej przerwie festiwal w Sopocie i wyniki tego zestawu nie brały udziału w notowaniu następnym.
A samej listy szkoda, że została wygaszona i to stopniowo przez półtora roku.

P.S. Mecz Polska-Włochy 16 listopada 1985 był rewanżem za spotkanie w Pescarze rok wcześniej. Tylko, że w grudniu 1984 na Półwyspie Apenińskim było ciepło i przyjemnie, a w listopadzie'85 panowała w Polsce zima na całego. Smutno wyglądało, jak mroźny wiatr hulał po pustych trybunach śląskiego stutysięcznika - wszystko to pokazano w bezpośredniej transmisji TV. Do annałów przeszło zwycięstwo naszej reprezentacji 1:0 nad wciąż aktualnym mistrzem świata. Poska drużyna przygotowywała się do kolejnego mundialu, który odbył się w następnym roku.
Przemysllprzem

@marcinparys @DJ-Jack @leszekno A czy pamięta ktoś z was może czy w pierwszą i drugą sobotę miesiąca prezentowano takie same propozycje (teledyski)? Czy na przykład teledysk Lady Pank - Fabryka małp zaprezentowano w propozycjach tylko 4 lutego 1984 roku, czy też 19 lutego 1984 roku?
Albo czy skoro emisja propozycji w listopadzie 1985 była aż 4 soboty to czy teledysk Bajm - Dwa serca, dwa smutki był wyemitowany 4 razy w propozycjach w listopadzie 1985 roku? Czy co tydzień były calkiem inne?
Chodzi mi konkretnie czy propozycje prezentowano co tydzień inne, czy tak jak pisali państwo zestaw powtarzano w kolejną sobotę?
A i chciałbym się jeszcze spytać czy może ktoś pamięta czy teledyski z TLP w TVP 1 mogły być emitowane też może jeszcze gdzieś poza programem, np. w przerwach pomiędzy audycjami telewizyjnymi, czy może np. w Telewizyjnych Koncertach Życzeń? Czy raczej tylko i wyłącznie w TLP?
Przemysllprzem

Może ktoś jeszcze pamięta z użytkowników jak prezentowano propozycje do TLP? Czy powtarzano je w drugą sobotę, czy w jedną były inne, a w drugą inne?
W przedstawionych na forum zestawach propozycji oczywiście piszą daty emisji. Gdy je przeglądalem wywnioskowałem, że w obie soboty były prezentowane te same teledyski.
Chyba, że raz propozycje powtarzano, a raz były prezentowane osobno. Na przykład zestaw propozycji z lutego 1984 roku liczył 8 piosenek, więc 4 lutego 1984 wyemitowano pierwsze 4 teledyski, a 19 lutego 1984 kolejne cztery.
Co ciekawe niedawno na Youtube widziałem wydanie TLP z propozycjami z 10 sierpnia 1985 roku i tam wyemitowano je w takiej kolejności jak podano tutaj na forum. A było to już 3 wydanie propozycji zestawu lipiec/sierpień 1985.
Więc podejrzewam, że propozycje mogły być powtarzane czy może się mylę?
marcinparys11

Odpowiadając przedmówcy, najlepiej wyjaśnić na przykładzie.

Kopiując samego siebie:

Zestaw Marzec '85
(emisja 2 i 9 marca)
Bezpłatny kurs (C.Szlązak-M.Wojtaszewska) Cezary Szlązak
Dom w Alei Róż (R.Szeremeta-A.Mogielnicki) Krystyna Prońko
Niedziela z Anną - Zbigniew Gniewaszewski
Pro-test-song (R.Sygitowicz-J.Cygan) Krzysiek i Rysiek
Los stonogi - Jacek Skubikowski
Papierowy men (M.Jeżowska-J.Cygan) Majka Jeżowska

W niektórych przypadkach podawałem, kiedy emitowano nowe propozycje, później nie wiem dlaczego zaprzestałem. Chyba dlatego, że nowe propozycje przedstawiano w pierwszą i drugą sobotę miesiąca, a wyniki w ostatnią i ten schemat powtarzał się, więc nie chciałem zaciemniać obrazu. Wtedy jeszcze nie było strony "Wiki o starej telewizji".
W powyższym zestawie jest sześć nowych propozycji na marzec. Pierwsze trzy przedstawiono 2 marca, a drugie trzy tydzień później.
Nie było żadnych powtórzeń. Czas emisji pozwalał na przedstawienie 3-5 teledysków. Kolejność była taka, jaką podałem.
Jeżeli w jakimś miesiącu nowych propozycji było osiem, to w dwie kolejne soboty przedstawiano po cztery. A jeżeli siedem, to w pierwszą sobotę cztery, a w drugą trzy. W miesiącach XII 1982 - III 1983 sytuacja była najprostsza, bo nowych propozycji było dziesięć i ta liczba łatwo dzieli się na dwa razy po pięć.
Starałem się te propozycje oglądać, bardziej nawet niż wyniki. Zdawałem sobie sprawę, że program z propozycjami jest niepowtarzalny, nadawany tu i teraz. Zapiski z tego okresu mam w zeszytach do tej pory.
Kolejność propozycji pierwszych dziesięciu notowań, jeżeli kogoś to interesuje, mogę podać.
A jak to wyglądało w przytoczonych przykładach z jesieni 1985, to mogę jedynie domniemywać, że w ową trzecią sobotę przedstawiono wersję powtórkową z soboty pierwszej lub drugiej. Bardzo miło, że znalazł się na to czas antenowy. Chyba nawet raz obejrzałem i stwierdziłem, że szkoda czasu. Pełne zestawy propozycji, które podawaliśmy, czy to ja, czy wcześniej ktoś inny, są prawdziwe. A że w każdym zestawie była różna ilość piosenek...to chyba pytanie do relizatorów programu.
Odpowiadając na pytanie, czy teledyski prezentowano poza programem, odpowiem krótko: nie wiem. Nigdy nie byłem fanem oglądania telewizji, a włączałem odbiornik tylko wtedy, gdy coś mnie interesowało. A więc programy dla młodzieży w latach siedemdziesiątych (głównie dla seriali), listy przebojów, transmisje sportowe, pielgrzymki papieskie oraz festiwale w Opolu/Sopocie. Seriale, na których emisję kolejnego odcinka czekałem w napięciu możnaby policzyć na palcach. Szczerze mówiąc, do tej pory u nas się telewizji nie ogląda.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt wrz 20, 2024 4:48 pm przez marcinparys11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jollyroger72

marcinparys11 pisze: pt wrz 20, 2024 4:29 pm Odpowiadając na pytanie, czy teledyski prezentowano poza programem, odpowiem krótko: nie wiem.
Prezentowano, pojedyncze utwory pomiędzy kolejnymi programami z ramówek dnia.
"Nie będę Julią" grano całą jesień '83 aż do znudzenia (choć wówczas Wanda to była moja idolka). Widywałem to po kilka razy w tygodniu, nie oglądając namiętnie telewizji :wink:
Z kolei "Zaczyna się" zespołu DEEF (bo prawidłowo pisze się to wielkimi literami) bardzo dobrze pamiętam z emisji w popołudniowym programie Studio Lato.
Przemysllprzem

marcinparys11 pisze: pt wrz 20, 2024 4:29 pm Odpowiadając przedmówcy, najlepiej wyjaśnić na przykładzie.

Kopiując samego siebie:

Zestaw Marzec '85
(emisja 2 i 9 marca)
Bezpłatny kurs (C.Szlązak-M.Wojtaszewska) Cezary Szlązak
Dom w Alei Róż (R.Szeremeta-A.Mogielnicki) Krystyna Prońko
Niedziela z Anną - Zbigniew Gniewaszewski
Pro-test-song (R.Sygitowicz-J.Cygan) Krzysiek i Rysiek
Los stonogi - Jacek Skubikowski
Papierowy men (M.Jeżowska-J.Cygan) Majka Jeżowska

W niektórych przypadkach podawałem, kiedy emitowano nowe propozycje, później nie wiem dlaczego zaprzestałem. Chyba dlatego, że nowe propozycje przedstawiano w pierwszą i drugą sobotę miesiąca, a wyniki w ostatnią i ten schemat powtarzał się, więc nie chciałem zaciemniać obrazu. Wtedy jeszcze nie było strony "Wiki o starej telewizji".
W powyższym zestawie jest sześć nowych propozycji na marzec. Pierwsze trzy przedstawiono 2 marca, a drugie trzy tydzień później.
Nie było żadnych powtórzeń. Czas emisji pozwalał na przedstawienie 3-5 teledysków. Kolejność była taka, jaką podałem.
Jeżeli w jakimś miesiącu nowych propozycji było osiem, to w dwie kolejne soboty przedstawiano po cztery. A jeżeli siedem, to w pierwszą sobotę cztery, a w drugą trzy. W miesiącach XII 1982 - III 1983 sytuacja była najprostsza, bo nowych propozycji było dziesięć i ta liczba łatwo dzieli się na dwa razy po pięć.
Starałem się te propozycje oglądać, bardziej nawet niż wyniki. Zdawałem sobie sprawę, że program z propozycjami jest niepowtarzalny, nadawany tu i teraz. Zapiski z tego okresu mam w zeszytach do tej pory.
Kolejność propozycji pierwszych dziesięciu notowań, jeżeli kogoś to interesuje, mogę podać.
A jak to wyglądało w przytoczonych przykładach z jesieni 1985, to mogę jedynie domniemywać, że w ową trzecią sobotę przedstawiono wersję powtórkową z soboty pierwszej lub drugiej. Bardzo miło, że znalazł się na to czas antenowy. Chyba nawet raz obejrzałem i stwierdziłem, że szkoda czasu. Pełne zestawy propozycji, które podawaliśmy, czy to ja, czy wcześniej ktoś inny, są prawdziwe. A że w każdym zestawie była różna ilość piosenek...to chyba pytanie do relizatorów programu.
Odpowiadając na pytanie, czy teledyski prezentowano poza programem, odpowiem krótko: nie wiem. Nigdy nie byłem fanem oglądania telewizji, a włączałem odbiornik tylko wtedy, gdy coś mnie interesowało. A więc programy dla młodzieży w latach siedemdziesiątych (głównie dla seriali), listy przebojów, transmisje sportowe, pielgrzymki papieskie oraz festiwale w Opolu/Sopocie. Seriale, na których emisję kolejnego odcinka czekałem w napięciu możnaby policzyć na palcach. Szczerze mówiąc, do tej pory u nas się telewizji nie ogląda.
Pozdrawiam
Dzień dobry. Witam. Bardzo przepraszam pana za kłopot. Bardzo dziękuję panu najmocniej za wyjaśnienie i informacje.
A czy mógłby pan może w wolnym czasie zamieścić, opublikować na forum pana notatki z propozycjami do pierwszych 10 notowań?
Przemysllprzem

Też chciałbym się podzielić pewnym moim spostrzeżeniem co do teledysków, które były emitowane w TLP.

Otóż zdarzało się, że teledyski brano z recitali telewizyjnych prezentowanych wykonawców bądź zespołów muzycznych.

Przykładowo:
Za teledysk zespołu Maanam do przeboju Szminka na szklance (czyli Lipstick on the glass) emitowanego wiosną 1985 w TLP wzięto fragment recitalu "Proste opowiadanie".

Za teledysk do przeboju zespołu Lady Pank - Czas na mały blues z zimy 1985 wzięto fragment recitalu zespołu "Ohyda" chyba z 1984 roku.

Za teledysk do przeboju Urszuli - Szał sezonowej mody
(luty i marzec 1985 w TLP) wzięto fragment recitalu telewizyjnego "Malinowy król" wyemitowanego w TVP w połowie lutego 1985 roku.

I być może występowało dosyć sporo jeszcze takich przypadków.
marcinparys11

Propozycje do Telewizyjnej Listy Przebojów:

25.IX.1982
Ach nie bądź taki śmiały - Turbo
Emanuelli część III i ostatnia - Stanisław Wenglorz
Jutro w moim domu - Mezzoforte
Co mi panie dasz - Bajm
Ten wasz świat - Oddział Zamknięty
Papier ścierny - Seweryn Krajewski
Zanim obcy ktoś - Krzysztof Cugowski i Cross
Póki drzewa jeszcze w kwiatach - Irena Jarocka

2.X.1982
Ostatni singiel - Gayga i Pro-Rock
Ludzie wchodzą i wychodzą - Jerzy Rybiński
Opera - Stalowy Bagaż
Szykuj się bracie - Babsztyl
Ostatni taniec - Lombard
Ciągle ktoś mówi coś - Bank
Piłem z diabłem bruderszaft - Mech
Nawet motyl rzuca cień - Joanna Zagdańska

6.XI.1982
Bilonowy deszcz - Imperium
Dziewczyno obudź się - Gang Marcela
Stutonowy walec - Stanisław Wenglorz i ZOO
Dentysta sadysta - Różowe Czuby
Taniec pingwina na szkle - Lombard
Podaruj mi coś - Dr Hackenbush
Każdy kocha siebie - Andrzej Rybiński
Wieczorem przy mnie siądź - Kantry

W takiej kolejności prezentowano po osiem nowych propozycji do notowania pierwszego i drugiego. Z notowania październikowego przechodziła pierwsza dziesiątka oraz nowości na listopad. W drugą niedzielę listopada w tygodniku "Razem" przedstawiono wyniki pierwszego notowania i komplet propozycji w kolejności alfabetycznej, wśród których znalazła się piosenka "Patrzcie na mnie" zespołu Jeep. Tylko, że w drugą sobotę listopada propozycji nie było z powodu żałoby.
cdn
Przemysllprzem

Dobry wieczór. Panie Marcinie. Bardzo panu dziękuję najmocniej za cenne informacje.
Czekam na kolejne.
Pozdrawiam.
marcinparys11

4.XII 1982
Dobre miejsce dla naiwnych - Jacek Skubikowski
Brak danych - Mezzoforte
Stan podgorączkowy - Seweryn Krajewski
Na jeden dzień - Brama
Nie było ciebie tyle lat - Krystyna Giżowska

12.XII.1982
Pozorne życie - Turbo
Schematy nie pasują - Ozzy
świat przyrody ma swe prawa - Andrzej Zaucha
Twój każdy krok - Oddział Zamknięty
Dla tych właśnie - Joanna Zagdańska

8.I.1983
Ballada o moim tacie - Andrzej Rybiński
Życzenia wesołych świąt - Krystyna Prońko
Inwazja z Plutona - Kombi
Luz blues - Urszula
Uciekaj moje serce - Seweryn Krajewski

16.I.1983
Na nudnym party w Gwadelupie - Maryla Rodowicz
Józek nie daruję ci tej nocy - Bajm
Muzyka z twoich płyt - Wojciech Skowroński
Jak pięknie by mogło być - Halina Frąckowiak
Stary Willys - Tender

5.II.1983
Twoja rzeka twój las - Kantry
Bluffmania - Mech
Mija czas i nic - Bank
Takich dwóch jak ty - Renata Danel
Pospieszny pociąg 8.02 - Krzysztof Krawczyk

13.II.1983
Nuda zjada nas - Grażyna Łobaszewska i Piotr Schulz
Nareszcie jesteś - Sławomir Kowalewski i Anex
Fabryka marzeń - Banda i Wanda
To nie to - Eleni
Vademecum skauta - Lady Pank

Propozycje na marzec podane są na pierwszej stronie wątku i kolejność jest taka, jak w telewizji - pierwszych pięć 5.III.1983, dalsze tydzień później.
Przemysllprzem

Rozumiem. Bardzo dziękuję panu najmocniej.
Czyli propozycje nie były powtarzane, z czego wynikały te zestawy propozycji podawane na początku, na forum wcześniej przez DJ-Jacka? Teledyski pojawiały się w propozycjach tylko raz, jak rozumiem?

Podejrzewam, że te propozycje podawane przez DJ-Jacka to tylko jakichś spis może z tygodnika Razem czy Zarzewie lub z jakiegoś innego.

Jeszcze chciałbym zaznaczyć, że w 1983 były też miesiące, gdzie propozycje do TLP były emitowane tylko raz.

Propozycje - Kwiecień 1983:
Emisja: 09.04.1983 r. (sobota) godz. 19.00 - 19.30

Propozycje - Maj 1983
Emisja: 07.05.1983 r. (sobota) godz. 16.15 - 17.05

Propozycje - Czerwiec 1983
Emisja: 04.06.1983 r. (sobota) godz. 19.00 - 19.30

Propozycje - Lipiec 1983
Emisja: 02.07.1983 r. (sobota) godz. 19.00 - 19.30

Propozycje - Wrzesień 1983
Emisja: 04.09.1983 r. (niedziela) - godz. 13.00 - 13.30
marcinparys11

Przez pierwsze pół roku istnienia TLP wszystko chodziło jak w zegarku: pierwsze dwa weekendy to prezentacja propozycji, ostatnia niedziela miesiąca to wyniki. Dziesięć miejsc przechodziło dalej i dziesięć nowości stanowiło pełną dwudziestkę propozycji, którą wydrukowano w tygodniku Razem w kolejności alfabetycznej.
Kwiecień 1983 zaburzył ten układ, bo wypadło pięć sobót, cztery niedziele i w pierwszy weekend przypadała Wielkanoc. Więc propozycje przedstawiono 9 kwietnia i było ich tylko cztery. Tygodnik Razem podał siedem nowości. Oczywiście awansowały tylko te cztery. Od tamtej pory propozycji było tylko siedem i przedstawiano je raz, w pierwszą sobotę miesiąca. Tak było w maju, w czerwcu i w lipcu.
marcinparys11

Nie inaczej było w sierpniu. Pomiędzy godziną 16.15 a 16.40 przedstawiono kolejne propozycje w sobotę 6 sierpnia. Tylko w ostatni weekend miesiąca był nieco zmieniony program (propaganda przed rocznicą podpisania porozumień), lista radiowej Jedynki nie miała emisji, tak samo nie przedstawiono wyników sierpniowych. Za to w niedzielę 4 września przedstawiono między 13.00 a 13.30 propozycje na następny miesiąc i w tygodniku Razem przedstawiono całość propozycji z dwóch miesięcy do jednego notowania za sierpień/wrzesień.
Nie jestem w stanie po tylu latach powiedzieć, czy w telewizji przedstawiano pierwszą dziesiątkę wyników, czy piętnastkę. Nie chcę się upierać, ale do marca włącznie przedstawiano tylko 10 miejsc.
Muszę jeszcze przypomnieć, że od 1 lipca 1983 w telewizji był tylko jeden program.
Przemysllprzem

Dobry wieczór. Panie Marcinie. Bardzo dziękuję panu za cenne informacje na temat TLP. Czyli do marca 1983 roku w TVP 1 w notowaniach prezentowano tylko 10 piosenek?
A pamięta pan może czy spisywał te notowania ze swoich własnych notatek sporządzonych z telewizji czy tylko i wyłącznie z tygodnika Razem? S
Przemysllprzem

A wiedzą państwo, że niedawno odkryłem, że prowadzącym Telewizyjną Listę Przebojów był też Ryszard Wolański?
https://youtu.be/bwJoCa1C9V8?si=3b8U8NTFhgZv_z--
marcinparys11

Spisywałem z własnych notatek i zapisywałem osobiście z drobnymi wyjątkami, kiedy zapisywał mój młodszy brat (m.in. premierową prezentację propozycji, gdyż miałem wtedy gości z okazji urodzin, a także w pierwszą sobotę lutego, gdy przebywałem na nartach w Zakopanem).

Muszę jeszcze odgrzebać oryginalne notatki, które schowałem w garażu. Przez pierwsze cztery notowania prezentowano w telewizji tylko piosenki z miejsc od 10 do 1. Pomimo tego, że w tygodniku Razem zamieścili wyniki całej dwudziestki, to na wizji przedstawiono 10. Od lutego przedstawiano miejsca od 15 do 1, chociaż powinno awansować tylko 1-10. Nikt wtedy nie pisał żadnych regulaminów. Jednak gdyby liczyć miejsca 1-10 i nowe propozycje, to w wydaniu kwietniowym wszystkich propozycji byłoby tylko 14. Tak więc Jacek Skubikowski awansując z miejsca 12 na 10 dopełnił brakujące miejsce.
Przemysllprzem

Dzień dobry.
Bardzo dziękuję Panu najmocniej za cenne informacje.
To dla mnie niezwykle przydatne i cenne.

Kiedyś na forum pisał Pan, że w sierpniu 1983 roku wyjątkowo powtórzono pierwszych 6 propozycji na sierpień - 27 sierpnia?
Czy to prawda?
Przemysllprzem

marcinparys11 pisze: sob sie 06, 2011 4:22 pm Zestaw Sierpień/Wrzesień '83 (połączone)
Dmuchawce latawce wiatr - Urszula
Dwa małe obrazki - Exodus
Znajdziemy pośród trosk - Gang Marcela
Disneyland - Klincz
Nie liczę godzin i lat - Andrzej Rybiński
Nie będę Julią - Banda i Wanda
Ballada o samotnosci - Babsztyl
Jestem nieporozumieniem - Gayga
Dwa kroki w chmurach - Andrzej Zaucha
Mr Lennon - Universe
Diabelski krąg - Bajm
A w schronisku bal - Zuzu
Pierwszych sześć propozycji odtworzono premierowo w sobotę 6 sierpnia, następnie powtórzono 27 sierpnia, gdy przyszła pora podania wyników. Następne emitowano 3 września, wyniki w sobotę 24 września. Widać, kto miał większe szanse.
Chodzi mi konkretnie o ten wpis.
Czyli w historii TLP jednak występowały też takie sytuacje, gdzie te same propozycje były emitowane 2 razy (a nie tylko 1 raz) przed notowaniem?

Czy pamięta Pan może były jeszcze może takie sytuacje w historii TLP?
Pamięta pan może jak wyglądała emisja propozycji w listopadzie i grudniu 1985 roku? Bo wtedy propozycje emitowane były w nie dwa, ale aż 4 soboty, a było ich wszystkich 7 w zestawie, a w grudniu 1985 roku emisja propozycji była w 3 soboty w miesiącu.
marcinparys11

Podsumowanie pierwszego sezonu TLP
(rok akademicki 82/83 łącznie z sesją poprawkową, czyli notowania 1-11, za miesce 1 punktów 10 itd)
kolejno: punkty i ilość miesięcy na liście w pierwszej dziesiątce. W nawiasach najwyższa pozycja poza pierwszą.

31 4 Ciągle ktoś mówi coś - Bank
29 4 Jesteś lekiem na cale zło - Krystyna Prońko
27 4 Nie ma wody na pustyni - Bajm
25 3 Noc komety - Budka Suflera
24 3 Co mi panie dasz - Bajm
23 3 XXI wiek dla wszystkich nas - 2 + 1
23 3 Józek nie daruję ci tej nocy - Bajm
22 4 Vademecum skauta - Lady Pank (2)
21 3 Uciekaj moje serce - Seweryn Krajewski
21 3 Taniec pingwina na szkle - Lombard

18 3 Ciotka P - Urszula (2)
17 2 Szklana pogoda - Lombard
17 3 Fabryka marzeń - Banda i Wanda (3)
16 3 Nie ma jak szpan - Kombi (4)
15 2 Luz blues w niebie same dziury - Urszula (2)
15 2 Requiem dla samej siebie - 2 + 1 (3)
14 2 Ten wasz świat - Oddział Zamknięty (2)
13 3 Nie było ciebie tyle lat - Krystyna Giżowska (3)
13 2 Papier ścierny - Seweryn Krajewski (3)
13 2 Szczęśliwej drogi już czas - Vox (3)
ODPOWIEDZ