Wiem o tym, podobnie jak Ty, ale bez zasadniczych zmian nic się nie zmieni, choćby oznaczali na zielono nowości, dwutygodniówki na czerwono itd. Zamknęli się na jeden kierunek i pogłebiają się w marazmie. Ważne to co napisałeś dalej... Tak jakby niektórzy głosowali nie dlatego, że dany utwór im się podoba, tylko dlatego, że jest znacznik.I sądzę, że to o czym napisałem wcześniej doskonale oddaje to co napisałeś w tym zdaniu. Lista jest nieważna, ważny głos i znacznik.AlekOb pisze: ↑pn kwie 10, 2023 3:18 pm Oczywiście masz absolutną rację. Ogólnie chodziło mi o sytację jak nowości debiutują wyżej bądź niżej, a po tygodniu lecą na łeb na szyję. Tak jakby niektórzy głosowali nie dlatego, że dany utwór im się podoba, tylko dlatego, że jest znacznik. Po prostu moim zdaniem jest to dziwne i tyle.
No ale sedno problemu już uchwyciłeś w poprzednim poście.
Dokładnie tak jak napisałeś, zapewne jest gro ludzi, którzy tak robią. Jedni długo studiują(3%?) inni głosują spontanicznie(10%?) inni kolorami(15%?), inni po nazwie(30%?), inni tak samo co tydzień(25%?), jeszcze inni przez sugerowanie(10%?) aż wreszcie są tacy, którzy pstrykają co popadnie(7%?) bo mają swe 10 głosów. I skoro ta grupa ludzi się nie zmienia to wyniki są takie jakie są. Oczywiście, że najważniejsi byli by Ci najmniejsi, ale niestety jest odwrotnie. Ale zapewne procent tych pierwszych zwiększyłby się, gdyby mogli głosować nie patroni. Oczywiście te moje procentowe obliczenia to proszę nie brać na poważnie.Kopytko pisze: ↑pn kwie 10, 2023 3:24 pm Są tacy co słuchają wszystkich nowości uważnie. Studiują nazwiska wykonawców, autorów tekstów i kompozytorów. Potem analizują i rozważają. Do Excela zapisują skrzętnie swoją punktację ocen. Potem segregują ze starszymi nagraniami i wybierają po kilku ciężkich godzinach doktoryzowania się nad nagraniami finałową dziesiątkę. A są tacy, którzy głosują spontanicznie. Czasem włączą kilkusekundowy fragment i według tego decydują o zaznaczeniu głosu. Częściej kierują się rozpoznawalnością wykonawcy. Dochodzą do litery M i nie starcza-...