Co dalej z Forumową?

Lokalna, Trójkowa Foralista Przebojów

Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72

TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Re: Co dalej z Forumową?

Post autor: TStudent »

1. TAK. Najlepiej byłoby zostawiać utwory, które zdobyły jakiekolwiek punkty. Po prostu.
2. Można wprowadzić przywilej niegłosowania na pełną dziesiątkę, ale sądzę, że w każdym głosie powinno się znaleźć przynajmniej pięć, aby zapobiec marnowaniu się głosów. ;)
3. Przez pierwsze 10 tygodni jeden powrót. Łącznie 15 tygodni na dostanie się do top 30 dla utworu, który miał styczność z Poczekalnią.
* Załóżmy, że utwór X - "Y" był w P. od 2. do 8. tygodnia, wrócił w 10. tygodniu, ale bez sukcesu do 15. tygodnia. Wtedy out.
* Załóżmy, że utwór C - "V" był w P. od 2. do 8. tygodnia, ale w 10. tygodniu nie wrócił. Wtedy też out.
4. Do 10. tygodnia może wejść do P., pod warunkiem, że zdobył jakieś punkty.
5. Można to przyjąć jako zestaw zerowy. ;)
Awatar użytkownika
Sundrajta
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)

Post autor: Sundrajta »

VILKI pisze: czw cze 11, 2020 1:00 pm dzięki Sundrajta :D

1. tak
2. liczymy od dołu (jeden utwór to jeden punkt)
3. jeden raz można by wrócić. limit taki jak piosenek z zestawu
4. 7-8 tygodni bez względu na to czy jest w poczekalni czy nie (chyba że wypadnie z poczekalni drugi raz)
5. zaczynamy od "zera". o jakich wcześniejszych nowościach piszesz??

tak bym to widział ja :)
temik3 pisze: czw cze 11, 2020 1:20 pm 1. ok VILKI
2. ok VILKI
3. Limit czasowy dla utworów w Poczekalni? W żadnym wypadku, zawsze może wejść. Co do wypadku i powrotu to mi wsio rybka choć wolałbym nie.
4. 7-8 tygodni dla wszystkich utworów, które są dziś w zestawie ale muszą zdobyć pkt. w 1 notowaniu, a potem zająć miejsce w regulaminowej klasyfikacji. Czyli w 1 notowaniu zajmuje 130 miejsce zdobywa punkt, to zostaje na drugi tydzień w drugim tygodniu zdobywa punkt, ale wypada bo zajmuje np 101 miejsce. Dla nowości też 7-8 tygodni, warunek podobny do tego co wyżej. Jak ktoś zapomni zagłosować to jego strata.
5. wszystkie utwory z obecnego zestawu, które zdobyły punkt przechodzą dalej, jeśli nie zdobędą punktów to wypadają nawet jak zestaw będzie liczył 91. Wtedy dokładajmy nowości by zestaw liczył 101 czy nawet 110 np. A o wcześniejszych nowościach to też nie wiem o co chodzi.
To ja widzę to w następujący sposób:
1. TAK - od drugiego notowania zostawiamy pierwszą setkę (po odliczeniu wypadków z Top 30) i dodajemy do niej najlepszą dziesiątkę naszych propozycji.
I od razu ustosunkuję się do punktu 5. a więc wszystkie piosenki z trójkowego zestawu (który w wątku inauguracyjnym zamieścił VILKI) mają takie same prawa, a więc osiem tygodni na pobyt w przedziale miejsc 51-100 i nawet jeżeli za ósmym razem znajdzie się na 51 pozycji wylatuje!
2. Ja raczej byłbym za tym, by głosować na pełną dziesiątkę (ale znam wydarzenia z innego forum, że czasem ktoś zrobił błąd i takiej dyszki wtedy nie uzbierał) , ale prowadzący mnie przekonał, że jeśli głosujemy na mniej utworów, to liczymy punktację od dołu. :arrow:
Bo na forumowej często się zdarzało, że ktoś głosował tylko na miejsce pierwsze i to tej piosence dawało 10 pkt. Według mnie to było nie sprawiedliwe, teraz będzie jeden i tak jest OK.
3. Poczekalnia z limitem 15 tygodni i wylot, możliwy jeden powrót (czyli mniej więcej tak jak to opisał TStudent).
4. Nowość dostaje osiem tygodni, o ile ciągle punktuje (nawet znajdując się poza setką), brak jakichkolwiek punktów także oznacza po prostu wylot!
5. Ten punkt wyjaśniłem przy jedynce.
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

Co do Trójki się nie zgadzam z Tobą, już to opisałem wcześniej. Jeśli chodzi o powrót to jeżeli będzie on w limicie ośmiu tygodni pobytu w zestawie to jest możliwy, jeśli w 8 tygodniu wypada z poczekalni to także z zestawu.
Taki przykład dam odnośnie pobytu w poczekalni, przypuśćmy, że utwór przez 14 tygodni znajdował się w okolicach 40-50 a w 15 tygodniu awansował na 31 to co wyrzucimy go? Chyba bezsens totalny?
Awatar użytkownika
Sundrajta

No właśnie przy trójce tego nie doprecyzowałem, że może wracać kiedy chce. Tak jak Ty to ująłeś wygląda precyzyjnie i w sumie w porządku, więc także jestem za.
Tylko co jak wypadnie w siódmym tygodniu, też out? Bo wygląda na to, że według Twoich zasad czas na powrót byłby tylko przy wypadnięciu z Poczekalni do szóstego w niej tygodnia?

Przy punkcie piątym chodziło mi o to, że niektóre piosenki w zastawie były zapewne 14 tygodni i na LPPT niczego nie osiągnęły!
Zatem wypadałoby je traktować tak jakby za tydzień musiały wylecieć, ale wówczas bardzo by to komplikowało zasady i dlatego lepiej będzie jak dostaną (powiedzmy te dodatkowe) osiem tygodni szansy na sukces. :roll:
temik3

No jeśli dodany do zestawu w notowaniu 0 to :
notowanie 1 -77
2 - 65
3 - 45
4 - 44
5 - 32
6 - 41
7 - 54 to potem może wrócić, ale jeśli w 7 -49 a potem w 8 -51 to wyjazd.
Przy piątym punkcie zgadzam się, każdy ma osiem tygodni, ale pod warunkiem, że zajmie miejsce w strefie pozycji dopuszczających udział. Czyli jesli przyjmujemy że w 1 notowaniu wszyscy dostający punkty przechodzą dalej a w drugim tylko np. 100 to wypadają. Tak bym wolał, ale doprecyzujcie, oby się tylko ten zestaw strasznie nie rozrósł w tym czasie 8 notowań.
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

O, widzę ciekawą ankietę. W sumie czemu by nie zagłosować.

1. Tak (zresztą w ostatnim głosowaniu forumowej punktowało 155 utworów, przy mniejszej liczbie głosujących powinno być ich mniej, więc niewykluczone, że sama ta zasada pozwoli zejść od razu do 100).
2. Myślę, że pomysł liczenia głosów od dołu sprawdził się już w innych zabawach, więc można go tu z powodzeniem stosować.
3. Podoba mi się pomysł z jednym dopuszczalnym powrotem (mogłoby też być z dodatkowym zastrzeżeniem: tylko po tygodniowej przerwie). Co do limitu czasowego w poczekalni - raczej nie, chyba że jakiś długi, typu 25 tygodni (zresztą chyba lepiej nie podejmować tej decyzji teraz, tylko za parę tygodni, kiedy będzie wiadomo, jak się kształtuje sytuacja).
4. Dałbym okres minimalny np. 3 tygodnie, przez które utwór byłby trzymany w zestawie nawet w wypadku braku punktów. Dla utworów punktujących, ale niewystarczająco, żeby wejść do poczekalni, chyba wolałbym 10 niż 7.
5. Zgadzam się z poprzednikami, zaczynamy od zera, wszycy są na tych samych prawach.
Awatar użytkownika
Sundrajta

temik3 pisze: czw cze 11, 2020 4:28 pm oby się tylko ten zestaw strasznie nie rozrósł w tym czasie 8 notowań.
Pewnie istnieje na to minimalne ryzyko, ale naprawdę minimalne. :wink:
wwas pisze: czw cze 11, 2020 4:41 pm kiedy będzie wiadomo, jak się kształtuje sytuacja
Być może ma to sens, chociaż ja sądzę, że znajdą się takie piosenki, które na stałe usadowią się w Poczekalni i zacznie się psioczenie typu: "po co one tam tak długą siedzą"?

I dostrzegłem jedną rzecz, która jest nie do końca wyjaśniona. Otóż piosenki nazwijmy je zestawem zerowym (o którym napisałem w punkcie 5.), nie mają gwarantowanych ośmiu tygodni w zestawie, bo gdy wylecą z pierwszej setki, to nawet mając jakieś zdobyte oczka i tak są eliminowane!
Czyli właśnie nie są traktowane tak jak nasze nowe propozycje, które w przypadku wypadnięcia poza setkę z jakimiś punktami na koncie, nadal pozostają w grze (dopóki nie minie tych 8 tygodni).
Jednak takie rozwiązanie uważam za sprawiedliwe, bo inaczej groziłoby nam to o czym pisał temik3, czyli że zestaw mógłby znowu się strasznie rozrosnąć!
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

wwas pisze: czw cze 11, 2020 4:41 pmDla utworów punktujących, ale niewystarczająco, żeby wejść do poczekalni, chyba wolałbym 10 niż 7.
10 to taki symbol, prawda? :) Uwielbiam tę liczbę. Ale nie w tym rzecz. Mam takie samo zdanie jak Ty. :)
temik3

TStudent pisze: czw cze 11, 2020 5:07 pm
wwas pisze: czw cze 11, 2020 4:41 pmDla utworów punktujących, ale niewystarczająco, żeby wejść do poczekalni, chyba wolałbym 10 niż 7.
10 to taki symbol, prawda? :) Uwielbiam tę liczbę. Ale nie w tym rzecz. Mam takie samo zdanie jak Ty. :)
10 to wg. mnie za długo, bo jak uczy historia 90% nowości, albo debiutuje wysoko, albo przynajmniej wchodzi do poczekalni, więc jeśli przez 7,8 tygodni utwór zdobywa punkty od 1 czy 2 głosujących to raczej nie będzie wysoko na liście. Fakt gorzej będzie jeśli zagłosuje 10 i da po 1 punkcie. Ale przez te 8 tygodni wciąż tak nie będzie.
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

rozumiem że sposób liczenia zostaje taki sam?

"kolejność na naszej liście zależy przede wszystkim od punktów zdobytych w naszych zestawach. Jeśli liczba punktów jest taka sama to wyżej znajduje się piosenka, na którą głosowało więcej osób. Następnymi kryteriami są: 3. najwyższe miejsce w naszych zestawach, 4. ile razy piosenka była na swoim najwyższym miejscu, 5. kolejne najwyższe miejsce, 6. ile razy na tym miejscu"
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

1. TAK. Bez zmniejszania
2. Popieram pomysł z liczeniem od dołu
3. Bez limitu czasowego, z powrotami
4. 15 - tak jak do tej pory
5. Nie mam zdania, ale raczej przychylam się do poprzednich głosów - zaczynamy od zera
LokiWawa
Listy Przebojów Trójki słucham od: notowania 1016.

Post autor: LokiWawa »

To ja też się wypowiem:
Sundrajta pisze: czw cze 11, 2020 12:53 pm 1. Czy po pierwszym notowaniu zostawiamy wszystkie utwory, które zdobyły jakiekolwiek punkty?
A dopiero później w miarę stopniowo będziemy zmniejszać zestaw, dochodząc do w przybliżeniu do nieco ponad stu utworów?
TAK. W kilku kolejnych notowaniach wyrzucamy kilkanaście ostatnich pozycji z najmniejszą liczbą głosów. Gdy osiągniemy optymalny rozmiar zestawu do głosowania, liczba nowości w tymże zestawie zasadniczo równoważyłaby się z liczbą wykreśleń z tegoż.
Sundrajta pisze: czw cze 11, 2020 12:53 pm 2. Czy głosujemy obowiązkowo na pełną dziesiątkę?
Jeżeli nie to o ile głosów w dziesiątce może być mniej (od jednego do dziewięciu)?
TAK
Sundrajta pisze: czw cze 11, 2020 12:53 pm 3. Czy Poczekalnię robimy bez limitu czasowego i bez powrotów?
a) Jeżeli robimy limit czasowy, to jaki (powiedzmy 12 lub 15 tygodni)?
TAK / NIE
Poczekalnia bez limitu czasowego, ale z powrotami, jednak z pewnym zastrzeżeniem. Jeżeli po ostatnim wypadnięciu z poczekalni dana piosenka nie wraca doń przez "x" tygodni (wielkość do ustalenia), wówczas wylatuje z zestawu bez względu na to, ile (i czy w ogóle) zaliczyła powrotów.
Sundrajta pisze: czw cze 11, 2020 12:53 pm 4. Przez ile tygodni nowość może przebywać w zestawieniu, o ile nie dostanie się minimum do Poczekalni i czy jeżeli w którymś z notowań nie otrzyma żadnego punktu, powinna z automatu wylecieć?
8 tygodni.
Sundrajta pisze: czw cze 11, 2020 12:53 pm 5. Czy ostatni zestaw nowości z LPPT traktujemy jako zestaw zerowy, czyli podlega on takiej samej ochronie jak nowości przez nas wybrane?
TAK.
Sundrajta pisze: czw cze 11, 2020 12:53 pm a) I co w takim razie z wcześniejszymi nowościami?
Uwzględnić.
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

1. TAK
2. TAK
3. Bez limitu i bez powrotów.
4. 5 tygodni
5. TAK
6. Uwzględnić
kajman

Post autor: kajman »

2. Możemy głosować na mniej, ale wtedy punktujemy od 1 w górę.
3. Bez limitu czasowego i bez powrotów.
4. W kontekście tego, co może się zdarzyć w punkcie trzecim zmieniam zdanie i głosuję za maksimum trzema tygodniami. Bez punktów wylot.
5. Ostatni zestaw nowości jako zerowy. Poprzednie jako minus jeden itd. Utwór, który był w trójkowym zestawie siedem tygodni i teraz w ósmym nie łapie się do top 50 to wylatuje.
Awatar użytkownika
Sundrajta

LokiWawa pisze: czw cze 11, 2020 5:49 pm
Sundrajta pisze:5. Czy ostatni zestaw nowości z LPPT traktujemy jako zestaw zerowy, czyli podlega on takiej samej ochronie jak nowości przez nas wybrane?
TAK.
Widzę, że największy kłopot sprawia Wam pytanie piąte. Ale to też wina sformułowania go przeze mnie! Bo po prawdzie ono się mocno wiąże z pytaniem pierwszym.
Otóż chodzi o to czy piosenki (które będą miały przez cały czas jakieś punkty) znajdujące się w zestawie zerowym chronimy przed wypadkiem z listy przez pełne osiem tygodni (czyli tyle czasu ile dostaną na taką ochronę nowości). Odpowiadając TAK jesteśmy przeciwni cięciu listy tylko do stu utworów, bowiem okresem ochronnym obejmujemy też wszystkie utwory, które na liście nie były jeszcze przez 8 tygodni, a które wciąż (mimo nie utrzymania się w setce) punktują.
Najbliżej dobrego odbioru mojej myśli był temik3, bo wyczuł że z tego powodu po początkowym oddzieleniu utworów które punktowały, następnie będziemy je zostawiać i dodawać kolejne nowości, a wtedy zestaw może znowu mocno urosnąć.

Myślę, że w głównej mierze okres ochronny zależeć powinien od liczby utworów, które nam zostaną po pierwszym notowaniu. :arrow:
Bowiem jeżeli będzie ich ok. 150, to w drugim notowaniu znowu okroimy zestaw o 50 piosenek, więc może lepiej byłoby dać im jeszcze jedną lub dwie szanse?
A jak będzie ich ok. 110-120 to wylot w drugim notowaniu nawet dwudziestu piosenek nie będzie aż taki bolesny. :roll:
Awatar użytkownika
Sundrajta

kajman pisze: czw cze 11, 2020 7:11 pm Utwór, który był w trójkowym zestawie siedem tygodni i teraz w ósmym nie łapie się do top 50 to wylatuje.
A widzisz, ale to mocno komplikuje sprawę, bo wtedy trzeba pilnować z którego tygodnia przed jest dana piosenka.
Najlepiej jest traktować zestaw początkowy (czy tam zerowy) jako jedność i wtedy jest znacznie mniej pilnowania.
kajman

Post autor: kajman »

Sundrajta pisze: czw cze 11, 2020 7:19 pm Najbliżej dobrego odbioru mojej myśli był temik3
Mam wrażenie, że ja też doskonale Ciebie zrozumiałem. Wiem, że przy mojej koncepcji jest więcej pilnowania, ale tak to widzę.
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

Czas na moje odpowiedzi, na wrzuconą tutaj ankietę :D

1. TAK - zgadzam się z tym, co napisał autor ankiety. Wszystkie piosenki z punktem "przechodzą" pierwsze notowanie, zmniejszanie zacznie się potem ;)

2. Moim zdaniem głosowanie powinno odbywać się na 10 utworów (liczonych od dołu czyli 10. miejsce - 1 punkt, 9. miejsce - 2 punkty itd.). W przypadku, gdy ktoś nie głosuje na 10, a na mniej utworów, tu automatycznie ta liczba punktów powinna się zmniejszać (przy 9 utworach punktacja od 9 do 1 punktu, przy 8 utworach - punktacja od 8 do 1 punktu itd.)

3. Poczekalnia według mnie powinna być zarówno bez limitu czasowego jak i bez powrotów.

4. 8 tygodni (2 miesiące) moim zdaniem będą odpowiednim czasem na weryfikacje tego, jak sobie poradzi dany utwór.

5. TAK - wszystko zaczynamy od zera, wszystkie piosenki z tego zestawu mają takie same prawa i 8 tygodni "zmagań" przed nimi tutaj na Liście :) Wcześniejsze nowości należałoby moim zdaniem uwzględnić :)
Awatar użytkownika
Sundrajta

kajman pisze: czw cze 11, 2020 7:57 pm Wiem, że przy mojej koncepcji jest więcej pilnowania, ale tak to widzę.
A co w takim razie z piosenkami, które były dodane do zestawu nowości osiem i więcej tygodni temu? Już w ogóle nie powinny być brane pod uwagę! :shock:
Dlatego znacznie lepszą koncepcją jest traktowanie całego zestawu początkowego na równi. :arrow:

I znikam bo idzie niezła burza na wschodzie...
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

skoro jest ankieta to tak:

1. tak
2. od dołu
3. bez powrotów. bez limitu
4. 3 tyg.
5. od zera
Awatar użytkownika
4989341
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1998

Post autor: 4989341 »

1. TAK, Bez zmniejszania
2. głosujemy na 10 utworów.
3. max 15 tygodni do dostania się do top30. bez powrotów
4. 10/15 tygodni...
5. notowanie 1999 było na bazie prawdziwego 1998 + zestaw nowości trójkowych markowych. teraz zaczynamy kolejny tydzień z naszymi propozycjami..
temik3

kajman pisze: czw cze 11, 2020 7:11 pm 5. Ostatni zestaw nowości jako zerowy. Poprzednie jako minus jeden itd. Utwór, który był w trójkowym zestawie siedem tygodni i teraz w ósmym nie łapie się do top 50 to wylatuje.
Myślę kajman, że w sytuacji gdzie na razie głosowano na ok 100 utworów to bym w taki sposób nie traktował tych utworów. Myślę, że jesli bedzie 100 parę utworów z punktami to nie ma sensu usuwać utworu z 51 miejsca na Twojej zasadzie, trochę to niesprawiedliwe, tym bardziej, że to jest całkowicie inna lista.
temik3

4989341 pisze: czw cze 11, 2020 10:01 pm 5. notowanie 1999 było na bazie prawdziwego 1998 + zestaw nowości trójkowych markowych. teraz zaczynamy kolejny tydzień z naszymi propozycjami..
Notowanie 1999 nie było na bazie prawdziwego 1998 notowania. Było na bazie listy Kowalczewskiego. Dlatego u Nas jest baza notowania prawdziwego 1998.
Awatar użytkownika
4989341
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1998

Post autor: 4989341 »

temik3 pisze: czw cze 11, 2020 10:30 pm
4989341 pisze: czw cze 11, 2020 10:01 pm 5. notowanie 1999 było na bazie prawdziwego 1998 + zestaw nowości trójkowych markowych. teraz zaczynamy kolejny tydzień z naszymi propozycjami..
Notowanie 1999 nie było na bazie prawdziwego 1998 notowania. Było na bazie listy Kowalczewskiego. Dlatego u Nas jest baza notowania prawdziwego 1998.
miałem na myśli nasze głosy zebrane na forum między 15 a 22/05 :)
temik3

4989341 pisze: czw cze 11, 2020 10:38 pm miałem na myśli nasze głosy zebrane na forum między 15 a 22/05 :)
Rozumiem teraz rozumiem sugerowałem sie tym z LP3, bo nasze forumowe miało inny numer. Ale to mało istotne, obaj myśleliśmy tak samo a jednak inaczej :D
ODPOWIEDZ