16. TOP Wszech Czasów, refleksje

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
anowika

Re: 16. TOP Wszech Czasów, refleksje

Post autor: anowika »

witam, to może na początek swój cytat z 31-12-09 TOP dnia pierwszego:
"dobry, godzinka zeszła na odkurzaniu lepianki i TOP z doskoku, nie koniecznie ze zrozumieniem :oops: ale, na miły Bóg już jesteśmy kole sześciu dych ?! :shock: Flojdy daleeeeko, cuś... tak jakoś inaczej... Braci Forumowa - bez urazy, lecz chiba zmiana pokoleniowa anteny Trzeciej się dokonała :know: skoro w zestawie do głosowania że niby ponadczasowi Kings of Leon :mrgreen: a za chwilę pewnie Lady Gaga (a może Zgaga) :evil: ...hm... Radio Piotrków... znaczy Top Wszech Piotrków. To ja się żegnam, miłego odsłuchu życzę, Bogu i Miedźwiedziowi dziękuję za 2x5h i ... wysiadam"

na słuchanie dalszych części nie miałam...odwagi, bo czas, nawet przy licznych "obowiązkach" by się znalazł... tylko po co, skoro także moje doroczne święto muzyki, czyli niepowtarzalna okazja posłuchania dźwięków, których na co dzień w radiu, nawet Trzeciej anteny, daleko szukać.../oczywiście poza kilkoma cud audycjami (dla minie naturalmente)/ tak coś ... :nie: jakby zaliczyło huk o bruk.
Jakkolwiek U2 to absolutnie "moje chłopaki" i życzyłam im w tym roku jak najwyższych not /nie nerw się Uzi, już się podzieliłyśmy wpływami :wink: / ale tak na czele TOP-ielca aż kawałki dwa?
tadzio3 pisze: ....Przepraszam, że tyle pisze tych postów, ale cały czas nie mogę dojść do siebie po topie, który co roku był dla mnie jednym z najważniejszych świąt muzycznycg w roku....
FOXD pisze: Nie masz za co przepraszać, bonie jesteś w tym względzie odosobniony :D Myślę, że większość nas jest poruszona tym co się wydarzyło na 16 TWC. Ale może takie coś było potrzebne, aby dyskusja nad samym TWC się o żywiła. Chodzi głównie o uświadomienie części słuchaczy Trójki ( i nie tylko Trójki), czym winien być TWC (świętem Muzyki przez duże M, a nie kolejnym koncertem życzeń), jak również jakie czynniki winny decydować o uznaniu danej twórczości za wartościową dla rozwoju muzyki.
oj, Panowie Szlachta, zgadzam się z Wami w całej rozciągłości.
Konserwatorze Forumowy Drogi, walcz dzielnie, bo to w końcu w imieniu Narodu :wink: a może rychło Gandalf Szary bądź Biały ześlą odpowiedź pomyślną
pozdrawiam
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

mateusz15 pisze:a i kilka linków z informacją o topie:
I tutaj w nietypowym zestawieniu z innymi radiami:
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/la ... ska-rmf-fm
nobby

Post autor: nobby »

tadzio3 pisze:I tutaj w nietypowym zestawieniu z innymi radiami:
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/la ... ska-rmf-fm
Widzę tu pierwszorzędne dziennikarstwo :) Nie ma to jak postawić obok siebie listę klubowych hitów ROKU z listą utworów WSZECHCZASÓW (chociaż tak naprawdę to ledwie pięciu dekad ;))
mateusz15 pisze:Nie wierzę też w przypadek 11 strony i to, że utwory, które występowały na dwóch stronach tak mocno poszybowały do góry.
Ale to jest fakt. Jak inaczej wytłumaczyć, np. to że Tina Turner jest wyżej od Michaela Jacksona? ;)
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

anowika pisze:(...) To ja się żegnam, miłego odsłuchu życzę, Bogu i Miedźwiedziowi dziękuję za 2x5h i ... wysiadam"(...)
Nie wymiękaj proszę :( po tym "wypadku przy pracy" :) Teraz tym bardziej potrzeba jak najwięcej "szabel" aby krzewić wśród "nieuświadomionych" edukację muzyczną, opartą na tym co uznane i co zasłużone. Poza tym trochę korekt w technice głosowania przeforsujemy i TWC będzie ponownie Świętem Muzyki :D Na "zmianę pokoleniową", cokolwiek miałoby to znaczyć w odniesieniu do TWC, potrzeba jednak pewnego procesu, który wymaga sporej jednostki czasu uważam, liczonej w dziesiątkach lat :D
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

Jak tak patrze na pierwszą dychę:
1. U2 – WITH OR WITHOUT YOU
2. U2 – ONE
3. TSA – 51
4. JIMI HENDRIX – HEY JOE
5. TURBO – DOROSŁE DZIECI
6. PERFECT – AUTOBIOGRAFIA
7. PINK FLOYD – WISH YOU WERE HERE
8. URIAH HEEP – JULY MORNING
9. LED ZEPPELIN – STAIRWAY TO HEAVEN
10. QUEEN – BOHEMIAN RHAPSODY

To myślę, że nikt nie miałby nic przeciwko temu, jakby wyniki były odwrócone.
1. QUEEN – BOHEMIAN RHAPSODY
2. LED ZEPPELIN – STAIRWAY TO HEAVEN
3. URIAH HEEP – JULY MORNING
4. PINK FLOYD – WISH YOU WERE HERE
5. PERFECT – AUTOBIOGRAFIA
6. TURBO – DOROSŁE DZIECI
7. JIMI HENDRIX – HEY JOE
8. TSA – 51
9. U2 – ONE
10. U2 – WITH OR WITHOUT YOU

Jeszcze mi przyszło coś na myśl. Odnośnie tego holenderskiego topu. Skoro oni przez 156 czy 165 godzin, roku grają 2000 piosenek. Słucha tego 1/3 mieszkańców kraju. Można głosować na 15 utworów z listy + 5 własnych. To jest szans, że utwory z końcowych miejsce nie mogą mieć zbyt dużo głosów. To może w związku z tym udałoby się NAM wprowadzić do ich TOPU jakiś polski utwór. Może zwycięzcę z majowego Polskiego TWC?
Awatar użytkownika
Arkano
Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe

Post autor: Arkano »

No to powiem, że dla mnie to najlepszy Top od kiedy pamiętam (a pamięć mam dobrą ale b. krótką).
Tak mniej więcej od dziesiątego Topu najwyższe pozycje zaczynały mnie lekko nużyć. W ostatnich 2 Topach to już przeszło w irytacje. Marzyłem o jakimś wietrze, który wprowadzi trochę życia i rozdmucha to zmruszałe towarzystwo. Jednak podczas tych 2 Topów z forum zdałem sobie sprawę, że ludzie wcale o tym samym nie marzą. Oni w większości chcą wciąż tych samych utworów w czołówce. Dlatego nie oczekiwałem od audycji nic specjalnego. Nie wierzyłem, że jakiekolwiek zmiany sposobu głosowania mogą coś dać. A tu wielka niespodzianka i rewolucja.
Audycja była przez Piotrów prowadzona b. dobrze, utwory grane w całośći i wyniki trzymały w napięciu do samego końca. Ja bawiłem się przy niej dobrze. Moje "głosy" dostały mocno w papę ale kupiłem to z dobrodziejstwem inwentarza. Dzięki temu, że Top był nareszcie ciekawy, te spadki mnie tak nie bołały. Zresztą numerek w Topie naprawdę nie świadczy o tym, ile dany utwór znaczy dla mnie. Niektórzy tu się tak zachowują, jakby nie zdawali sobie z tego sprawy.

Co do minusów. Wspomniane już traktowanie audycji przez decydentów - to, że nie dało się wykroić czasu na zapuszczenie top 100, niewystarczająca promocja - to na pewno świadczy o tym, jaką wagę przykładają do tej audycji. Dla mnie przykry jest też fakt, że 2 zespoły zajmują w pierwszej setce aż 17 miejsc. Bez względu na to, czy je lubię czy nie, według mnie nikt nie zasługuje na więcej niż 3. Ale to już tylko w rękach i nogach głosujących;)
Awatar użytkownika
FOXD

mateusz15 pisze:Nie wierzę też w przypadek 11 strony i to, że utwory, które występowały na dwóch stronach tak mocno poszybowały do góry.
nobby pisze: Ale to jest fakt. Jak inaczej wytłumaczyć, np. to że Tina Turner jest wyżej od Michaela Jacksona? ;)
Na potwierdzenie tej teorii dodam, że faktem jest także i to, iż z pierwszej 10-tki 15 TWC wybroniły się tylko 3 utwory (STI, BRI i WISH), natomiast w 30-tce było ich zaledwie 12. Tak więc zarówno z 10-tki, jak i 30-tki 15TWC wypadło ponad 50% utworów, i w przeważającej większości utworów, które zasługują na uznanie. Czy to można uznać za coś normalnego?? Uważam, że nie. Oczywiście jeszcze raz podkreślę, że na wyniki 16TWC nałożyło się kilka czynników (o których pisałem wcześniej), których suma dała taki a nie inny efekt
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Arkano pisze:Jednak podczas tych 2 Topów z forum zdałem sobie sprawę, że ludzie wcale o tym samym nie marzą. Oni w większości chcą wciąż tych samych utworów w czołówce.
Nie lubię postawy promujacej na siłę zmiany w czołowce skoro jak widać od początku istnienia topu była ona ustabilizowana, więc te utwory muszą rzeczywiście cos znaczyć. Przez te wszystkie lata po skończonym topie miałem mniej więcej poczucie, że w czołówce sa kawałki godne tego by być tak wysoko, tym razem tego nie miałem - z resztą nie tylko ja.
Teraz zwolennicy zmian będą mieli co chcą - co roku wymiana w top 10 w 70%, a całej setki w 40%. Wszystko w zalezności od tego jak się ułożą zakłądki i jaki będzie większy lub mniejszy przypadek w oddawaniu głosów. Liczy się zmiana, a nie jakość piosenek, no tak bo to tylko zabawa...
Na holenderskiej liście od początku jej istnienia jest ten sam numer 1 i jakoś nie było rewolucji z głosowaniem.
Awatar użytkownika
dominik_fi

tadzio3 pisze:Na holenderskiej liście od początku jej istnienia jest ten sam numer 1 i jakoś nie było rewolucji z głosowaniem.
Prawie, oprócz 2005 roku.

Wygrało wtedy to: http://www.youtube.com/results?search_q ... rch=Search
Ostatnio zmieniony pn sty 04, 2010 6:04 pm przez dominik_fi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uzi
Kontakt:

Post autor: uzi »

powiem krótko:
Arkano - jesteś moim idolem. :D
[tak serio, bez cienia ironii, choć to do mnie niepodobne.]
Awatar użytkownika
FOXD

Arkano pisze:No to powiem, że dla mnie to najlepszy Top od kiedy pamiętam (a pamięć mam dobrą ale b. krótką).
(...) Marzyłem o jakimś wietrze, który wprowadzi trochę życia i rozdmucha to zmruszałe towarzystwo. Jednak podczas tych 2 Topów z forum zdałem sobie sprawę, że ludzie wcale o tym samym nie marzą. Oni w większości chcą wciąż tych samych utworów w czołówce. Dlatego nie oczekiwałem od audycji nic specjalnego. Nie wierzyłem, że jakiekolwiek zmiany sposobu głosowania mogą coś dać. A tu wielka niespodzianka i rewolucja.(...)
Chyba nie dostrzegasz , że TWC, to jednak coś więcej niż zwyczajna "Lista Przebojów" podsumowująca jakiś tam okres. Historii muzyki nie zmienisz, dlatego jeśli coś zasłużyło sobie wydatnie na uznanie, to trudno tego nie docenić. Owszem przewietrzenie, jak najbardziej tak co jakiś czas. Pytanie tylko o skalę i dynamikę tego "przewietrzenia" jak na jedno notowanie TWC.
Arkano pisze:(...)Audycja była przez Piotrów prowadzona b. dobrze, utwory grane w całośći i wyniki trzymały w napięciu do samego końca. Ja bawiłem się przy niej dobrze. (...)
Dostrzegalna jednak była oszczędność w wypowiedziach, zwłaszcza gdy chodzi o P. Barona i P. Stelmacha. Poza tym zabrakło mi u każdego z prowadzących informacji o liczbie miejsc przesunięcia się danego utworu na TOP-ie (awans i spadek), co było normą w poprzednich TWC,
Ostatnio zmieniony pn sty 04, 2010 6:22 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 1 raz.
Porfiry

Post autor: Porfiry »

Arkano pisze: Marzyłem o jakimś wietrze, który wprowadzi trochę życia i rozdmucha to zmruszałe towarzystwo. Jednak podczas tych 2 Topów z forum zdałem sobie sprawę, że ludzie wcale o tym samym nie marzą.
Jest jakaś tam firma której dyrektorem jest pewien pan... Człowiek ten piastuje stanowisko już od 16 lat. Było wiele konkursów ale on zawsze wygrywał bo był najlepszy! Pracownicy nie narzekali bo było im dobrze w pracy, darzyli sympatią swojego szefa w końcu wiedział co robi i znał się na robocie. A firma zawsze przynosiła zyski.

Po co wiatr? żeby przygnał czarne chmury z deszczem niezadowolenia?
Awatar użytkownika
FOXD

tadzio3 pisze:(...)tutaj w nietypowym zestawieniu z innymi radiami:
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/la ... ska-rmf-fm (...)
Trzeba przyznać, że to zestawienie nawet z 16 TWC kuriozalnie się prezentuje :D
Awatar użytkownika
dominik_fi

Jeszcze do Topu z Holandii.
http://www.top2000info.nl/index.php?action=statistics
Ciekawe zestawienia: największe wzrosty i spadki, nowości, właściwe zestawienie, oraz utwory które już wypadły z TOPU.

Jeszcze co do nazw zespołów na The, w Holandii w ogóle nie ma tego "the".
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Trzeba przyznać, że tam to się przykładają do roboty, żeby tworzyć takie statystyki.
No ale jak i słucha pół Holandii, to na pewno im się chce.

A nasze topy mają przynajmniej podsumowanie (u Piotra). :)
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Myślałem jakby można zmienić sposób głosowania i taka moja propozycja. :)
Moja propozycja systemu głosowania w następnym roku. Trochę myślałem i przypomniałem sobie listę przebojów, na którą jeśli ktoś ma ochotę, to może zagłosować na 1 utwór, a ktoś inny na 10, na połowę, a nawet na wszystkie utwory, jak się komu podoba.
W topie wszech czasów to jednak byłaby przesada, le jakby to zmodyfikować w ten sposób. Głosujemy na dowolną ilość utworów, ale dysponujemy tylko (przykładowo, ale to kwestia do uzgodnienia) 20 punktami, przy czym jeden utwór nie może otrzymać więcej niż 1 pkt. Więc czy zagłosujemy na 1, czy na 20 to w każdym tym przypadku jeden utwór mógłby otrzymać maksymalnie 1 punkt. Ale skoro są też tacy, którzy chcieliby więcej piosenek obdarować np. 40 - to wtedy każdy ten utwór otrzymałby po 0,5 pkt a gdyby chciał 80 - to dostaną po 0,25 pkt. itd. Myślę, że to byłoby dobry kompromis między konserwatystami a rewolucjonistami. Bo teoretycznie wszystko byłoby mozliwe, ale jednak pozostawione w pewnych ryzach.
Wystarczyłoby dopuścić, aby głosujący mógł postawić na stronie dowolną ilość krzyżyków, przy jednoczesnej informacji na stronie, że zaznaczyłeś tyle i tyle utworów, każdy z nich otrzyma od ciebie tyle i tyle punktów. I podobnie powinno być już po samym naciśnięciu przycisku "głosuj".

Teraz jeszcze musieliby się wypowiedzieć informatycy, czy dałoby się to zrobić.
Oraz mocni w rachunku prawdopodobieństwa, czy w ogóle w Matematyce - jaki mogłoby to mieć ewentualnie wpływ na wyniki. :)
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

To znaczy, ze gdyby ktos chcial oddac glosy na wszystkie utwory to kazdy z nich otrzymalby po 0,0120845921450151pkt?
Awatar użytkownika
Gary

Na przykład. :) Tylko pozbawiłby się najmniejszego wpływu na wynik.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

:lol:
Myślę, że jednak propozycja Gary'ego musiałaby mieć jakieś ograniczenia. :) Np. max 100 lub 200 utworów.
Nawiasem mówiąc zagłosowanie na WSZYSTKIE utwory nie ma sensu. Jeśli już, to pasowałoby zostawić chociaż jakiś 1 utworek bez głosu. :wink:

A swoją drogą, gdyby zastosować wariant Gary'ego, to mniej więcej na ile utworów byśmy chcieli zagłosować? Ja chyba na jakieś 20-30 - na te naj-naj, bo im więcej głosów, tym mniejsza waga każdego pojedynczego głosiku.
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

Yacy pisze:Tuż przed 10-tą, Balonik wspomniał Top...
ze wszystkich zdań, które wypowiedział (...) najważniejsze było to, że w lecie chcą przeprowadzić dyskusję na temat Topu, który będzie na koniec tego i na początku przyszłego roku.
jeśli zamierzają rozmawiać latem, to pewnie zaczną jesienią, a jak do czegoś dojdą, do jakichś wniosków, to zanim uda się je wprowadzić w życie, to będzie znów grudzień... [takie mi się wnioski nasuwaja po dotychczasowych doświadczeniach i wydarzeniach].
niestety średnio mi się to podoba. powinno się za to zabrać od razu, również po to, by dać jak najwięcej czasu na głosowanie [czyt. również na zapoznanie się z propozycjami dla chętnych i na trudny proces selekcji]. ale również po to, by informatycy zdążyli stworzyć jak najlepszy i dobrze działający program do obsługi głosów. a gdyby chcieli może dołożyć możliwość dodawania swoich własnych iluś propozycji [jak w Holandii], to wypadałoby to wszystko ustalić jak najwcześniej, by potem zdążyć opracować wyniki.
ech...
Awatar użytkownika
FOXD

Robinson pisze: (...)A swoją drogą, gdyby zastosować wariant Gary'ego, to mniej więcej na ile utworów byśmy chcieli zagłosować? Ja chyba na jakieś 20-30 - na te naj-naj, bo im więcej głosów, tym mniejsza waga każdego pojedynczego głosiku.(...)
Jeśli rozważyć tę opcję, to ilość 20-30 głosów jest optymalna. Jednak nie jestem do końca przekonany co do efektu takiej gradacji punktowej (czyli przy 20-30 pierwszych utworach 1 pkt, a kolejne mniej). Raczej optowałbym za rozwiązaniem max. limitu 50 głosów bez żadnej punktacji. Do tego można by "popracować" nad usprawnieniem prezentowanej listy utworów głosowania, jak i jej przejrzystości :) Można jeszcze rozpatrzyć wariant "nadsyłania swoich typów" drogą e-mail, które stanowiłyby podstawę stworzenia listy do głosowania, ale tu też trzeba pomyśleć nad trafnym rozwiązaniem.

Chodzi mi też po głowie jedno usprawnienie, ale chyba mało realne w polskich warunkach :) Mianowicie, aby wzorem cotygodniowej LP, obok każdego z utworów na liście do głosowania stworzyć możliwość krótkiego odsłuchania jego fragmentu. Zdaję sobie jednak sprawę, że to ogrom pracy dla informatyków z jednej strony, a z drugiej zwiększenie czasochłonności samego głosowania :D
Ostatnio zmieniony pn sty 04, 2010 7:51 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
dominik_fi

No a teraz na antenie, od Trójki dla forum prosto między oczy. One U2 ;)
Awatar użytkownika
Gary

Robinson pisze:A swoją drogą, gdyby zastosować wariant Gary'ego, to mniej więcej na ile utworów byśmy chcieli zagłosować? Ja chyba na jakieś 20-30 - na te naj-naj, bo im więcej głosów, tym mniejsza waga każdego pojedynczego głosiku.
Ja bym zagłosował tak, aby każdy utwór otrzymał po 1 punkcie. :)
Awatar użytkownika
FOXD

dominik_fi pisze:No a teraz na antenie, od Trójki dla forum prosto między oczy. One U2 ;)
Właśnie słucham :D Ale nie mam nic przeciwko jeśli chodzi o utwór, jak najbardziej zasługuje na 100 w TWC :D
Awatar użytkownika
dominik_fi

Propozycja Garego jak mi się wydaje powodowała by osłabienie czyli spadek utworów. Ten system jest nieopłacalny, jeśli miałoby się przekroczyć liczbę głosów.
FOXD pisze:
dominik_fi pisze:No a teraz na antenie, od Trójki dla forum prosto między oczy. One U2 ;)
Właśnie słucham :D Ale nie mam nic przeciwko jeśli chodzi o utwór, jak najbardziej zasługuje na 100 w TWC :D
Nie no ja też nie mam nic przeciwko, ale to dwa dni to takim topie jest można powiedzieć jak drażnienie byka. :)
ODPOWIEDZ