abd3mz pisze:jakoś nie rozumiem tego argumentu. a jakbyśmy głosowali na 10 utworów to najpierw wolałbyś brać pod uwagę punkty?
Trudno mi powiedzieć. Jednakże tak jak wspomniał Neo01
Neo01 pisze:ale czy utwór na 100. miejscu powinien dostać aż 100 razy mniej pktów niż ten na 1.?
Przy głosowaniu na 10 piosenek nie ma takiej dużej rozpiętości pkt, a przy 100 już tak, tym bardziej, że to jest Top wszech czasów, gdzie każdy kawałek jest gigantem muzycznym i niezwykle ważnym utworem.I jedno i drugie sumowanie jest intersujące w takiej sytuacji
abd3mz pisze:zależy jak się definiuje 'wysokie miejsce' i 'czołówkę'.
Zależy - owszem. Przyjmijmy te top 10.
abd3mz pisze:No widzisz. I chyba cała kwestia sprowadza się do tego, że niektórzy widzą spore różnice między 1, a 30 miejsce, a innym jest wszystko jedno. Mi nie jest i wkurzyłbym się gdyby utwór, który 5 osób umieściło w ostatniej dziesiątce [niektórzy pewnie tylko dlatego, żeby dopchnąć miejsca] znalazł wyżej niż ten umieszczony przez 4 osoby w pierwszej dziesiątce.
Chyba nie doceniasz nas forowiczów. Chyba nikt z nas nie będzie "zapychał" setki piosenkami, które wybrał od niechcenia. Przy moim wyborze miałem ponad 500 kawałków, z których musiałem wybrać 100, więc każdy z tych, które wybrałem został wyselekcjonowany z wielkim trudem i na pewno wiele dla mnie znaczy. Niestety ta wielkość znaczenia jest trudna do ustawienia (chociaż nie niemożliwa

).
Nie wiem czy u Ciebie jest tak, że dorzucasz utwory do setki, które jak napisałeś "wybierasz od niechcenia" (mam nadzieję że nie), ale jak czytam wszystkie inne posty, to raczej każdy ma kłopot z "wepchaniem" do setki niżeli odwrotnie. Może laicy muzyczni, którzy zaglądają na strone LP3 (ale nie do nas) tak robią, ale nie forowicze mają do tego inne podejście. Dlatego też dla mnie również taka rozpiętośc pkt krzywdzi i z większym zainteresowaniem spojrze na podsumowanie Garego, który zrobi również takie zestawienie