Było już nawiązanie do aktorów, ale ograniczę się do takich gwiazd filmowych, którzy w życiu popełnili wykonanie piosenki (np.w duecie)
Daniel Olbrychski - wystąpił w duecie z Marylą Rodowicz ("Wrócą chłopcy z wojny"), a znalazł się w tekście piosenki "Gdzie są dzisiaj tamci ludzie" w wykonaniu Anny Jantar,
Alain Delon - wystąpił w duecie z Dalidą ("Paroles, paroles") a znalazł się nawet w tytule piosenki z repertuaru Grażyny Łobaszewskiej.
Wspomniana Maryla Rodowicz zaśpiewała piosenkę "Franek" lub pod innym tytułem "Wielkie jajo z małym żółtkiem" (1984 rok) i tam słychać taki tekst:
"Franek to jest szatan (...) u wielbłąda u Belmonda made in Japan, ekstra kasa, brat cioteczny Savalasa".
Słynny Kojak zaśpiewał nawet trzy piosenki i to sam ('Some broken heart never man" i utwór z drugiej strony singla, bardzo podobny w brzmieniu oraz "Goodbye madame").
"Potem film z Rudolfem Valentino" śpiewała Urszula Sipińska w piosence "To był świat w zupełnie starym stylu". Ale czy przedwojenny amant coś zaśpiewał, to już glowy nie dam.
marcinparys11 pisze: ↑czw sty 04, 2024 12:48 am
Było już nawiązanie do aktorów, ale ograniczę się do takich gwiazd filmowych, którzy w życiu popełnili wykonanie piosenki (np.w duecie)
(...)
"Franek to jest szatan (...) u wielbłąda u Belmonda made in Japan, ekstra kasa, brat cioteczny Savalasa".
(...)
W tekście oryginalnym jest:
pół Belmonda, pół wielbłąda, made in Japan
ekstra klasa! Brat cioteczny Savallasa
A w kolejnej części jest jeszcze
On Taekwon-da uczył się od Jamesa Bonda
(...)
finezyjne ciosy Klossa, małym palcem w dziurkę nosa
Ostatnio zmieniony wt sty 09, 2024 12:09 am przez djjack, łącznie zmieniany 1 raz.
Rzeczywiście, dzięki za poprawkę, ten tekst cytowałem z pamięci po uprzednim sprawdzeniu na niezawodnej stronie tekstowo.
Za to wymieniona wcześniej piosenka Telly Savalasa z drugiej strony singla miała tytuł "Lovin' understandin' man" i też się ją dobrze słucha.
Także wspomniany przedtem Alain Delon jeszcze raz pojawił się w tekście piosenki Wojtka Blonda "Park to nie jest miejsce do kochania".
Z innych remanentów:
w piosence "Kiler" Elektrycznych Gitar na samym końcu występuje tekst do rymu "nie dbać o bagaż, nie dbać o bilet"',
w piosence "Czas menueta" którą w epoce gomułkowskiej śpiewała Stenia Kozłowska jest cała fraza muzyki klasycznej,
w piosence "Biały bal" Andrzeja Rosiewicza z epoki pieriestrojki jest również wiele motywów muzyki poważnej na wesoło.
Skoro już jesteśmy przy Rosiewiczu, to na w/w płycie występuje w jednej z piosenek zaśpiew przeboju zza wschodniej granicy:
"Pust' wsiegda budiet sołnce, pust' wsiegda budiet nieba, pust' wsiegda budiet piwo, pust' wsiegda budu ja".
Na stronie B tejże płyty piosenka "Dobry apetyt" ma prawie identyczną melodię refrenu jak "Zerwę z nim" wykonywaną przed uczestniczkę koncertu "Debiuty - Opole 78", Danutę Morel. Nie szukałem w internecie, ale pamiętam.
Już wspominałem wcześniej o piosence Ireny Jarockiej "Beatlemania story". Jak się okazuje, inne nacje też bardzo lubiły czwórkę z Liverpoolu.
W 1980 roku za naszą południową granicą wytwórnia Supraphon wydała kolejną płytę najpopularniejszego piosenkarza "Karel Gott dnes". Na drugiej stronie owego albumu znalazła się piosenka "Beatles".
W 1995 roku wykonawca La Bouche popełnił megahit "Be my lover", odtwarzany do tej pory w rozgłośniach komercyjnych, pizzeriach, warsztatach, na dyskotekach plażowych itp. W drugiej zwrotce bardzo odkrywczego tekstu jest fragment "like Boyz II Men" (to też zespół, który zaznaczył swą obecność na pierwszym miejscu Top 30 Dance Chart).
Tak, też to wychwyciłem, ale jakoś zapomniałem o tym wątku.
W ogóle Jakub nie pierwszy już raz wspomina w swoich tekstach o innych wykonawcach.
A tak swoją drogą, rewelacyjna trąbka jest w tym kawałku
Bluszcze to lubią się odwoływać do innych wykonawców
W najnowszym singlu, "Kolory i klimat" pojawia się: jak festyn miejski, koncert Krawczyka,
[...] mamy wzdychały do piosenek Szczepanika.
deszczowe lato, niezachwianą wiarę,
uczucie, kiedy pierwszy raz leciało Sade.