https://gwiazdy.wp.pl/bartas-szymoniak- ... 942187137a
Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
-
Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki
Gliński - chyba minister profesor.Kruklanki pisze: ↑pn maja 18, 2020 3:18 pm https://wiadomosci.wp.pl/wybory-2020-sz ... 136040065a
Cytat:
"Niezależny kandydat na prezydenta stwierdził że "zachowanie dyrekcji 'Trójki' to nowy poziom wazeliniarstwa", który jest znamienny dla upadających reżimów. - Jednocześnie widząc ingerencje w notowania legendarnej Listy Przebojów, nasz sztab przygotował nowe zestawienie, które nikogo z partii rządzącej nie powinno zdenerwować - ujawnił Hołownia. I zaczął wymieniać:"
1. miejsce Piotr Gliński - "minister-demolka" (nazewnictwo kandydata - red.)
2. miejsce Andrzej Duda - "prezydent-długopis"
3. miejsce Jacek Kurski - "prezes-gitara"
4. miejsce Joanna Lichocka - "posłanka-palec"
5. miejsce Jarosław Kaczyński - "prezes-kot"
Czy to są wyniki przyszłego notowania 1998(1999) ?![]()
Michał Nogas na gazeta.pl
"List do szefa Trójki: do historii przejdziesz jako ten, który ostatecznie zniszczył kultowe radio
Czy naprawdę uważasz, że ktoś uwierzy w narrację, że Niedźwiecki był oszustem? Brakuje tylko kolejnego listu, w którym z pełną powagą doniesiesz nam, że Kazik zapłacił za pierwsze miejsce na Liście Przebojów Trójki 12 groszy. W taką komedię to wszystko udało się zamienić. Gratuluję!
Przypadł Ci w udziale zaszczyt niebywały. Do historii przejdziesz jako ten, który ostatecznie zniszczył kultowe radio. Piszę to z żalem, bo przez lata, nawet w ostatnich tygodniach, chciałem pamiętać Cię jako korespondenta Polskiego Radia, który z uwagą i wzorowo relacjonował dla słuchaczy wojnę na Bałkanach i rozpad Jugosławii.
Tymczasem właśnie odpowiadasz za rozpad Trójki. Odbywa się na naszych oczach (i uszach) i nic już tego nie będzie w stanie zatrzymać.
Różnych miała w ostatnich latach Trójka dyrektorów, ale nikomu nie udało się skłonić do odejścia osób tak dla niej ważnych jak Agnieszka Szydłowska, Wojciech Mann, Marek Niedźwiecki czy Marcin Kydryński. I to nie koniec.
Nie mogę uwierzyć w to, że siedząc w gabinecie szefa tej rozgłośni, pozwoliłeś na to, by w ciągu kilkudziesięciu godzin tak boleśnie skurczył Ci się zespół. I w to, że wciąż tam tkwisz, wydając kolejne oświadczenia, podważając całkowicie zaufanie redaktorów i słuchaczy do siebie. Czy naprawdę uważasz, że ktoś uwierzy w narrację, że Niedźwiecki był oszustem? Brakuje tylko kolejnego listu, w którym z pełną powagą doniesiesz nam, że Kazik zapłacił za pierwsze miejsce na Liście Przebojów Trójki 12 groszy. W taką komedię to wszystko udało się zamienić. Gratuluję!
Pięknie i z klasą powiedział Ci to, co myśli dziś wielu z nas, Marcin Kydryński. Inteligentnie i do bólu przenikliwie wyrazili to ostatnio Wojciech Mann i Jerzy Sosnowski. Zazdroszczę Ci opanowania, że umiesz to wszystko znosić.
Twoimi rękami dokonano ostatecznej likwidacji Trójki, jej ducha i znaczenia.
Pamiętam początki tego procesu, naciski, które wywierano na dziennikarzy, ich zwalnianie, odsuwanie od anteny, przesuwanie do archiwum Polskiego Radia, skazywanie na głodowe pensje, wyrzucanie szefów związków zawodowych - Jerzego Sosnowskiego i Pawła Sołtysa. Pamiętam wmawianie nam - bo wtedy jeszcze byłem częścią zespołu Trójki - że nie jesteśmy patriotami.
W 2016 roku od osoby, która piastowała ważne stanowisko w dyrekcji usłyszałem zarzut, że nie robię audycji o Żołnierzach Wyklętych, choć pamiętam, jak długo i uważnie rozmawiałem choćby z Małgorzatą Szejnert o jej książce "Śród żywych duchów". Na długo zanim narrację na temat rotmistrza Pileckiego przejęli bliscy ci dziś ideowo ludzie.
I pamiętam, jak kazano mi skracać rozmowy z laureatami ważnych literackich nagród, bo trzeba było znaleźć miejsce na... omówienie książki kucharskiej Piotra Semki.
Naciskom poddawaliście moje koleżanki i kolegów i doszliście do momentu, w którym Trójka znalazła się dziś. Czyli nad grobem.
Od kilku lat było jasne, że radio nazywane inteligenckim czy kultowym, trzeba zarżnąć, bo przeszkadza. Bo nie nadawało treści partyjnych, a do zespołu nie wchodziło się z nadania a po długiej nauce. Ale że to właśnie Tobie się owo zarżnięcie ostatecznie uda, nigdy bym nie przypuszczał.
W sekretariacie Trójki obok kserokopiarki i automatu z kawą przez lata wisiało wielkie lustro. Czy już je wyniesiono?
Pozdrawiam Cię, choć bez serdeczności,
Twój były kolega z pracy, Michał"
"List do szefa Trójki: do historii przejdziesz jako ten, który ostatecznie zniszczył kultowe radio
Czy naprawdę uważasz, że ktoś uwierzy w narrację, że Niedźwiecki był oszustem? Brakuje tylko kolejnego listu, w którym z pełną powagą doniesiesz nam, że Kazik zapłacił za pierwsze miejsce na Liście Przebojów Trójki 12 groszy. W taką komedię to wszystko udało się zamienić. Gratuluję!
Przypadł Ci w udziale zaszczyt niebywały. Do historii przejdziesz jako ten, który ostatecznie zniszczył kultowe radio. Piszę to z żalem, bo przez lata, nawet w ostatnich tygodniach, chciałem pamiętać Cię jako korespondenta Polskiego Radia, który z uwagą i wzorowo relacjonował dla słuchaczy wojnę na Bałkanach i rozpad Jugosławii.
Tymczasem właśnie odpowiadasz za rozpad Trójki. Odbywa się na naszych oczach (i uszach) i nic już tego nie będzie w stanie zatrzymać.
Różnych miała w ostatnich latach Trójka dyrektorów, ale nikomu nie udało się skłonić do odejścia osób tak dla niej ważnych jak Agnieszka Szydłowska, Wojciech Mann, Marek Niedźwiecki czy Marcin Kydryński. I to nie koniec.
Nie mogę uwierzyć w to, że siedząc w gabinecie szefa tej rozgłośni, pozwoliłeś na to, by w ciągu kilkudziesięciu godzin tak boleśnie skurczył Ci się zespół. I w to, że wciąż tam tkwisz, wydając kolejne oświadczenia, podważając całkowicie zaufanie redaktorów i słuchaczy do siebie. Czy naprawdę uważasz, że ktoś uwierzy w narrację, że Niedźwiecki był oszustem? Brakuje tylko kolejnego listu, w którym z pełną powagą doniesiesz nam, że Kazik zapłacił za pierwsze miejsce na Liście Przebojów Trójki 12 groszy. W taką komedię to wszystko udało się zamienić. Gratuluję!
Pięknie i z klasą powiedział Ci to, co myśli dziś wielu z nas, Marcin Kydryński. Inteligentnie i do bólu przenikliwie wyrazili to ostatnio Wojciech Mann i Jerzy Sosnowski. Zazdroszczę Ci opanowania, że umiesz to wszystko znosić.
Twoimi rękami dokonano ostatecznej likwidacji Trójki, jej ducha i znaczenia.
Pamiętam początki tego procesu, naciski, które wywierano na dziennikarzy, ich zwalnianie, odsuwanie od anteny, przesuwanie do archiwum Polskiego Radia, skazywanie na głodowe pensje, wyrzucanie szefów związków zawodowych - Jerzego Sosnowskiego i Pawła Sołtysa. Pamiętam wmawianie nam - bo wtedy jeszcze byłem częścią zespołu Trójki - że nie jesteśmy patriotami.
W 2016 roku od osoby, która piastowała ważne stanowisko w dyrekcji usłyszałem zarzut, że nie robię audycji o Żołnierzach Wyklętych, choć pamiętam, jak długo i uważnie rozmawiałem choćby z Małgorzatą Szejnert o jej książce "Śród żywych duchów". Na długo zanim narrację na temat rotmistrza Pileckiego przejęli bliscy ci dziś ideowo ludzie.
I pamiętam, jak kazano mi skracać rozmowy z laureatami ważnych literackich nagród, bo trzeba było znaleźć miejsce na... omówienie książki kucharskiej Piotra Semki.
Naciskom poddawaliście moje koleżanki i kolegów i doszliście do momentu, w którym Trójka znalazła się dziś. Czyli nad grobem.
Od kilku lat było jasne, że radio nazywane inteligenckim czy kultowym, trzeba zarżnąć, bo przeszkadza. Bo nie nadawało treści partyjnych, a do zespołu nie wchodziło się z nadania a po długiej nauce. Ale że to właśnie Tobie się owo zarżnięcie ostatecznie uda, nigdy bym nie przypuszczał.
W sekretariacie Trójki obok kserokopiarki i automatu z kawą przez lata wisiało wielkie lustro. Czy już je wyniesiono?
Pozdrawiam Cię, choć bez serdeczności,
Twój były kolega z pracy, Michał"
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
Próbowali wykorzystać "ustosunkowanego" Szymoniaka do zablokowania zwycięstwa "antypaństwowego" Kazika, a jak się nie udało, to "pani marszałek, trzeba anulować, bo przegramy"? Może jeszcze jakieś służby w to wciągnęli, jak kiedyś do uwalania "Mniej niż zero"??? Mrożek, Bareja i Monty Python w jednym!JC pisze: ↑pn maja 18, 2020 2:41 pm łatwo przewidzieć, że na 1 miejscu w piątek będzie Bartas Szymoniak. Jego tato Czesiek jest w strukturach partyjnych PIS, a i w wywiadach Szymoniak wypowiadał się z niedowierzaniem jak to mogło być, że jego piosenka nie była na pierwszym miejscu lp3 (bo na niektórych innych listach przecież była).

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
- Kontakt:
Tymczasem Bartas sam się wypowiedział: https://www.facebook.com/15604682508703 ... 6/?app=fbl
Swoja droga, jak to sie stalo, ze nie rozpoznalem, ze to przeciez ex-Sztywny Pal Azji?! No, ale tak, w "Kostiumie Davida Byrne" brzmi zupelnie inaczej...
Swoja droga, jak to sie stalo, ze nie rozpoznalem, ze to przeciez ex-Sztywny Pal Azji?! No, ale tak, w "Kostiumie Davida Byrne" brzmi zupelnie inaczej...
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Faktycznie, piosenka "Kłamiesz" jest niebezpieczna, bó łatwo narzucić interpretację, że to protest słuchaczy przeciwko Niedźwiedziowi. Bardzo w stylu TVP byłaby taka interpretacja.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
U Strzyczkowskiego (15:52) już nie same werble... cały Maanam! (chociaż we fragmencie) -- ale słuchacze jadą po bandzie! Jakby autocenzura im nagle nawaliła? Przestraszyli się? Czy już uciekli z Myśliwieckiej?
- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
OK, faktycznie tego nie sprawdziłem. Bo nigdy w ten sposób nie korzystam z tej strony, bowiem mam dostęp do TVN24 z Polsatu Cyfrowego.
A zobaczyłem że na stronie są te fragmenty rozmowy, więc myślałem, że jest i całość...
Aha i Spotify był jednak pierwszy, bo już co najmniej w czwartek ten utwór Kazika został zdjęty z playlisty. A więc nawet pod tym względem władze Trójki dały się wyprzedzić.

To już nie jest to miejsce!

A po tych oszczerstwach, które zostały umieszczone na stronie PR na temat Marka Niedźwieckiego na znak protestu rezygnuję z dalszego udziału we wszelkich zabawach związanych z LPPT!

Tylko dokończę podliczenia TN...
Właśnie (bez żadnych problemów technicznych) zagłosowałem na tę piosenkę. Tylko że pojedynczy głos nic nie znaczy...endrju1s pisze: ↑pn maja 18, 2020 2:31 pm Ja osobiście najbardziej wierzę w glosowanie na Renatę Przemyk "KłAMIESZ", sam osobiście nie mam za bardzo czasu lecieć na pocztę po kartkę. A co dyrekcja zrobi z kartkami? Zadowolona wyrzuci do kosza, ukręcając sprawie łeb. I nie będzie żadnego tematu.
A gdyby tak wrzucić teraz Renatę na pierwsze miejsce! (bo przecież Kazika już nie mamy) – to byłby jasny sygnał. I ciekawe czy dyrekcja zmanipulowałaby wtedy wyniki, czy nie ?!
A takiej akcji na FB na pewno nie poprowadzę, bo to niemal kompletnie obce mi medium!
Dlatego przy okazji kliknąłem jeszcze w kilka ciekawych tytułów...
Ups, za późno.kajman pisze: ↑pn maja 18, 2020 2:48 pm Ja też kilka godzin temu za tym byłem, ale w rozmowie zostałem przekonany, że byłby to błąd, bo będzie to można przedstawić jako reakcję na informację o machinacjach Niedźwiedzia. Można to przedstawić (i potem odpowiednio nagłościć), że to wyraz rozczarowania postawą pana Marka. I ze względu na takie niebezpieczeństwo nie warto tego robić.

I dlatego w tym przedsięwzięciu mimo wszystko będę brał udział.

Jeśli ktoś jeszcze miał złudzenia co do rzetelności Trójki i lp3, to po tym liście Nogasia powinien przejrzeć w końcu na oczy.
Nie można:
Strona jest niedostępna
Kliknięty link mógł być uszkodzony lub strona mogła zostać usunięta.
Boję się, że tutaj pan Michał jest w błędzie. Mnóstwo osób uwierzy skoro tak twierdzi TVP i PR.Michał Nogaś pisze: Czy naprawdę uważasz, że ktoś uwierzy w narrację, że Niedźwiecki był oszustem?
-
To ośwaidczenie Bartasa to chyba jeden z bardzo niewielu w historii popkultury przypadków, gdy artysta publicznie oznajmia, że NIE CHCE być na jakiejś liście przebojów!
-
A z drugiej strony sugeruje, że Niedźwiedź ręcznie wrzucił go na Listę ("piosenkę umieścił na Liście sam pan Marek").
Przecież oni wszyscy nie chcą być grani w Trójce. Więc automatycznie nie chcą być na liście.
Poza tym - chyba dobrze, że nie chce być na TAKIEJ liście.
No i wreszcie - robi się chłopakowi (a właściwie nie chłopakowi, bo ma już 36 lat) krzywdę. Wypomina mu się ojca w PiS i sugeruje, że była jakaś ustawka z 1 miejscem dla niego.
Przecież to może uruchomić falę hejtu.
- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
Co przez to sugerujesz?
Przecież wszystkie nowości są (były) ręcznie wrzucane do zestawu propozycji.

Ostatnio zmieniony pn maja 18, 2020 4:04 pm przez Sundrajta, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie chodziło o dodanie do zestawu lub pojawienie się na Liście (jeszcze z dużej litery) wtedy, kiedy pan Marek prowadził.
Nawet za komuny artyści nie wypowiadali się, że nie chcą być na LP3. No ale to była LP3, a od najbliższego tygodnia będzie to lp3.
-
Jeśli tak, to ok., ale podejrzewam, że masa osób, które słuchają, ale nie głosują, albo w ogóle nie słuchają, może to zdanie opacznie zrozumieć... :-/
Jadą po bandzie, ale jeden najpierw grzecznie nawiązał do tematyki dnia czyli urodzin Papieża, a potem... przywalił z grubej rury

-
Europoseł Jaki jakby za odkręceniem sprawy???
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... =BoxOpImg6
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... =BoxOpImg6
Tradycje kształtują ludzie, przejmując je od innych, jak też sami inicjują pewne zwyczaje, które się zaadoptują w danym środowisku bądź nie. Grunt to nie obawiać się tego drugiego rozwiązania, bo zawsze prowadzi do czegoś nowego, ciekawego. Jest procesem kształtującym rozwój człowieka. Gdyby Niedźwiedź czy Turski kierowali się tradycjami nie byłoby lp3. Postanowili coś zmienić w Trójce i to zrobili. Tak jest z wieloma pomysłami, które ludzie adoptują. Istotnym jest by nie propagować tradycji tylko dlatego, że człek się przyzwyczaili albo że tak wypada. Warto sobie odpowiedzieć co wynika z danej tradycji, z czym się wiąże i z czego wnika/pochodzi.prz_rulez pisze: ↑pn maja 18, 2020 2:37 pm @FOXD - niby ja sam często się wkurzałem na różne rzeczy, myśląc "jeśli wszystko jest źle, niech nie będzie niczego". W sumie moze znow jestem teraz hipokryta, bo tutaj dla mnie tradycja ma znaczenie, a w sprawach, w ktorych nie ma, to moglbym spokojnie sie zgodzic na zaoranie wszystkiego...
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
To mizernie, myślałem, że będzie sto milionów.Kruklanki pisze: ↑pn maja 18, 2020 12:12 pm Na YouTube KAZIK - Twój ból jest lepszy niż mój [OFFICIAL VIDEO]
5 338 433 wyświetleń stan na 18.05.2020 12:00
https://youtu.be/o9LzNtpjhV0
Do czasu usunięcia ze strony listy "Twój ból..." miał prawie pół miliona wyświetleń czyli przybyło ok. 4 833 333.
Posłuchałem trochę bloku 10-15, Kasia Borowiecka zamiast Marka ale zmieniłem na RMF. A z krainy smoka, Rita Ora - Let me love you 415 mln, a po niej James Blunt - you're beautiful 476 mln wyświetleń.
Żałuję, że w Trójce takich utworów nie gra się, może w tym nowym radio, a kiedy ono startuje?
Nie bardzo wierzę w to że to nowe radio się utrzyma , chyba że stała płatna subskrypcja ale kto to będzie płacił co miesiąc?
Ostatnio zmieniony pn maja 18, 2020 4:22 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak, tylko w pewnym sensie się wyłożył.
Normalnie powinien powiedzieć tak "proszę Państwa, Polskie Radio jest instytucją niezależną, proszę nie wymagać od polityków aby mieszali się w wewnętrzne sprawy mediów". Tymczasem de facto przyznał, że nielzależność PR (czy raczej jego władz) to fikcja.
Normalnie powinien powiedzieć tak "proszę Państwa, Polskie Radio jest instytucją niezależną, proszę nie wymagać od polityków aby mieszali się w wewnętrzne sprawy mediów". Tymczasem de facto przyznał, że nielzależność PR (czy raczej jego władz) to fikcja.