Piąty Top Radia 357 - 30-31.12.2025 i 01.01.2026 komentarze
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jotem3, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jotem3
Re: Piąty Top Radia 357 - 30-31.12.2025 i 01.01.2026 komentarze
Kaśka z Piotrusiem - pięknie 
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
ale czemu wyżej od Schodów?
-
KiiiT
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwca 1982
- Kontakt:
… trudno o czytelniejszy sygnał ze sie Niedźwiedź dystansuje
Eagles u nas 59
Zeppelini 10
a BushGabriel wygrali.
Zeppelini 10
a BushGabriel wygrali.
- nemo
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2009-2020 i znow..
a mi sie wydawalo, ze mi mignal dekodineon.ka pisze: ↑czw sty 01, 2026 8:59 pmNo właśnie widzę, że teraz pokazują też ujęcia z czasu, gdy na dworze, było jasno, więc pan na wózku chyba nie wchodził drugi raz. Za to może będziesz miała okazję wypatrzeć też siebie. Ja wyostrzyłam uważność w każdym razie.nemo pisze: ↑czw sty 01, 2026 8:38 pm Kogo z forum wypatrzyłaś, @Marta neon.ka?
Byly jakies wczesniejsze migawki? oprocz tych od 19tej? bo ktoś tam coś kręcił, kojarzę teraz, ale myslalam, ze to patroni i ich goscie.
Ja widze, ze jest pan na wozku inwalidzkim, ktory wchodzil jak kajman i ja na część Stelmiego - czyli można jeszcze raz![]()
Poza konwickim1980 nie widziałam na razie nikogo.
oooo i jest Milosz z Lipna!
Mozna - znajoma z 10godziny weszla z kolezanka
-
mario85832719
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987
„Don’t Give Up” to utwór Petera Gabriela, nagrany w duecie z Kate Bush. Autorem tekstu i muzyki jest Peter Gabriel, a piosenka pochodzi z albumu „So”, wydanego w 1986 roku. Utwór powstał w kontekście kryzysu społecznego lat 80 w Wielkiej Brytanii, szczególnie masowego bezrobocia i poczucia wykluczenia, które dotykało ludzi tracących nie tylko pracę, lecz także społeczną tożsamość i poczucie własnej wartości. Gabriel wskazywał, że ważnym źródłem inspiracji były fotografie z okresu Wielkiego Kryzysu, ukazujące długotrwałe skutki ubóstwa i marginalizacji.
Bohater tekstu jest postacią symboliczną, reprezentującą człowieka stopniowo tracącego nadzieję i wiarę w sens dalszego działania. Utwór nie opisuje jednorazowego załamania, lecz długotrwały stan psychicznego wyczerpania, w którym porażki prowadzą do izolacji i poczucia bezużyteczności. Drugi głos, wykonywany przez Kate Bush, pełni rolę empatycznej odpowiedzi, opartej nie na ocenianiu ani obietnicach, lecz na samej obecności i przypomnieniu o ludzkiej godności niezależnej od sukcesu czy pozycji społecznej.
Warstwa muzyczna została celowo uproszczona i podporządkowana emocjom zawartym w tekście. Spokojne tempo, oszczędna aranżacja i brak dramatycznych kulminacji wzmacniają wrażenie intymności i ciężaru doświadczenia. „Don’t Give Up” pozostaje jednym z najbardziej poruszających komentarzy muzycznych na temat społecznych skutków kryzysu, pokazując, że podstawowym warunkiem przetrwania w trudnym czasie jest empatia i bliskość drugiego człowieka.
Bohater tekstu jest postacią symboliczną, reprezentującą człowieka stopniowo tracącego nadzieję i wiarę w sens dalszego działania. Utwór nie opisuje jednorazowego załamania, lecz długotrwały stan psychicznego wyczerpania, w którym porażki prowadzą do izolacji i poczucia bezużyteczności. Drugi głos, wykonywany przez Kate Bush, pełni rolę empatycznej odpowiedzi, opartej nie na ocenianiu ani obietnicach, lecz na samej obecności i przypomnieniu o ludzkiej godności niezależnej od sukcesu czy pozycji społecznej.
Warstwa muzyczna została celowo uproszczona i podporządkowana emocjom zawartym w tekście. Spokojne tempo, oszczędna aranżacja i brak dramatycznych kulminacji wzmacniają wrażenie intymności i ciężaru doświadczenia. „Don’t Give Up” pozostaje jednym z najbardziej poruszających komentarzy muzycznych na temat społecznych skutków kryzysu, pokazując, że podstawowym warunkiem przetrwania w trudnym czasie jest empatia i bliskość drugiego człowieka.
- obserw99
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982
Boli 9 miejsce Schodów. Te następne utwory, które się pojawią nie mają do nich startu chociaż większość z nich lubię.
Archive Again, również słucham raz w roku jak Pani Ola. Mimo wszystko jednak bardzo lubię.
- bobby-x
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 2026 9:18 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie znacie Pana Marka? Oczywiście, że najchętniej wolałby być już w domku a nie się "wydurniać" przed kamerami.
Dla mnie to żądne dystansowanie się, ot natura taka.
Again - też pięknie, ale biorąc pod uwagę, co jeszcze zostało wolałbym żeby było wyżej - a na pewno przed "duetem" Sinead i Prince'a.
Pięknie to gra
Dla mnie to żądne dystansowanie się, ot natura taka.
Again - też pięknie, ale biorąc pod uwagę, co jeszcze zostało wolałbym żeby było wyżej - a na pewno przed "duetem" Sinead i Prince'a.
Pięknie to gra
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 2026 9:11 pm przez August, łącznie zmieniany 1 raz.
- barb42
- Listy Przebojów Trójki słucham od: odkąd pamiętam
Duet w parze z Again, wymarzony koniec.
Dziękuję i oby do zobaczenia w następnym Topie.
Dziękuję i oby do zobaczenia w następnym Topie.
- Neo01
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
A może dlatego, że duety są wyjęte z ograniczeń głosowania, a na Zeppelinów można było oddać tylko 5 głosów i ktoś może zrezygnował akurat ze "Schodów" i wsparł inne, mniej popularne utwory?
Żeby nie było, "DGU" uwielbiam, a "Schody" i tak z roku na rok niżej, ale może bez tych ograniczeń zachowałyby chociaż status quo...
No ale to tylko dywagacje.
"Again" też bardzo lubię
-
jedrzej2012
U mnie Archive wypadło z setki i jest na 149, a jeszcze w dwóch pierwszych moich topach było w top 10.
Metallica też odpadła na dobre u mnie, Guns n' Roses i Nirvana też tak sobie, ale za to dobrze radzi sobie u mnie The Doors i AC/DC.
Metallica też odpadła na dobre u mnie, Guns n' Roses i Nirvana też tak sobie, ale za to dobrze radzi sobie u mnie The Doors i AC/DC.
- bobby-x
jeszcze jeden spory skok do top10, będzie ździwo. nie piszcie co...
-
mario85832719
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987
„Again” to utwór brytyjskiego zespołu Archive. Autorem tekstu jest Craig Walker, a kompozycję stworzyli wspólnie Walker, Darius Keeler i Danny Griffiths. Piosenka pochodzi z albumu „You All Look the Same to Me”, wydanego w 2002 roku.
Tekst przedstawia historię osoby, która znalazła się w trudnej, emocjonalnie wymagającej relacji. Na początku relacja dawała poczucie bezpieczeństwa i wsparcia, ale z czasem stała się źródłem bólu i rozczarowania. Główny bohater utworu zmaga się z poczuciem bezsilności wobec emocji, które wywołuje obecność drugiej osoby, a także z trudnością w oderwaniu się od sytuacji, która go krzywdzi. Utwór opowiada o cyklu nadziei i rozczarowań w relacjach międzyludzkich oraz o próbie odzyskania własnej równowagi po doświadczeniu emocjonalnego chaosu.
Muzyka utworu doskonale odzwierciedla te emocje. Powolne tempo i rozciągnięta, powtarzająca się struktura tworzą wrażenie przytłoczenia i niemal hipnotycznej introspekcji, pozwalając słuchaczowi poczuć ciężar przeżyć bohatera. Warstwa instrumentalna, z charakterystycznym, melancholijnym brzmieniem klawiszy, gitar i subtelnych efektów elektronicznych, podkreśla poczucie izolacji, samotności i napięcia. Stopniowe narastanie muzyczne i subtelne przejścia w dynamice oddają zarówno momenty refleksji, jak i chwilowe wybuchy emocji, które towarzyszą doświadczeniom bohatera.
Utwór „Again” porusza temat zmagania człowieka z własnymi uczuciami w trudnych relacjach, pokazując, że czasem więź z drugą osobą może jednocześnie być źródłem radości i bólu. Tekst i muzyka w połączeniu tworzą doświadczenie emocjonalne, które pozwala słuchaczowi wczuć się w sytuację bohatera, zrozumieć jego dylematy i przeżyć jego emocjonalną podróż od przywiązania przez cierpienie do próby odzyskania własnej niezależności i spokoju.
Dzięki temu „Again” nie jest tylko utworem do słuchania, ale doświadczeniem emocjonalnym, które pozwala na refleksję nad własnymi relacjami, nad tym, jak trudne mogą być więzi międzyludzkie i jak ważne jest zachowanie własnej tożsamości oraz umiejętność odnalezienia spokoju po trudnych doświadczeniach. Utwór pozostaje przykładem perfekcyjnego połączenia lirycznej głębi i muzycznej ekspresji, która pozwala poczuć pełnię emocji bohatera i nadaje mu uniwersalny charakter, zrozumiały dla każdego słuchacza.
Tekst przedstawia historię osoby, która znalazła się w trudnej, emocjonalnie wymagającej relacji. Na początku relacja dawała poczucie bezpieczeństwa i wsparcia, ale z czasem stała się źródłem bólu i rozczarowania. Główny bohater utworu zmaga się z poczuciem bezsilności wobec emocji, które wywołuje obecność drugiej osoby, a także z trudnością w oderwaniu się od sytuacji, która go krzywdzi. Utwór opowiada o cyklu nadziei i rozczarowań w relacjach międzyludzkich oraz o próbie odzyskania własnej równowagi po doświadczeniu emocjonalnego chaosu.
Muzyka utworu doskonale odzwierciedla te emocje. Powolne tempo i rozciągnięta, powtarzająca się struktura tworzą wrażenie przytłoczenia i niemal hipnotycznej introspekcji, pozwalając słuchaczowi poczuć ciężar przeżyć bohatera. Warstwa instrumentalna, z charakterystycznym, melancholijnym brzmieniem klawiszy, gitar i subtelnych efektów elektronicznych, podkreśla poczucie izolacji, samotności i napięcia. Stopniowe narastanie muzyczne i subtelne przejścia w dynamice oddają zarówno momenty refleksji, jak i chwilowe wybuchy emocji, które towarzyszą doświadczeniom bohatera.
Utwór „Again” porusza temat zmagania człowieka z własnymi uczuciami w trudnych relacjach, pokazując, że czasem więź z drugą osobą może jednocześnie być źródłem radości i bólu. Tekst i muzyka w połączeniu tworzą doświadczenie emocjonalne, które pozwala słuchaczowi wczuć się w sytuację bohatera, zrozumieć jego dylematy i przeżyć jego emocjonalną podróż od przywiązania przez cierpienie do próby odzyskania własnej niezależności i spokoju.
Dzięki temu „Again” nie jest tylko utworem do słuchania, ale doświadczeniem emocjonalnym, które pozwala na refleksję nad własnymi relacjami, nad tym, jak trudne mogą być więzi międzyludzkie i jak ważne jest zachowanie własnej tożsamości oraz umiejętność odnalezienia spokoju po trudnych doświadczeniach. Utwór pozostaje przykładem perfekcyjnego połączenia lirycznej głębi i muzycznej ekspresji, która pozwala poczuć pełnię emocji bohatera i nadaje mu uniwersalny charakter, zrozumiały dla każdego słuchacza.
- bobby-x
Moja dobra! Meta, nie łapie się w w tych pokurczonych umysłach Redakcji Metalowej... już nie wspominając o Topie
1. dyers eve
2. blackened
3. i tytułowy ... and justice for all (może 2-3 odwrotnie)
to nie muza dla grzecznych chłopców
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 2026 9:22 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.