Nasza Lista V

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72

Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

a ja najlepszą 11 wybrałem po 2 przesłuchaniu. Z pozostałych ok. 50 wybrałem kolejne 15. i tym sposobem w półfinale jest 26 utworów. Przesłucham ze 2-3 razy i powinienem wybrać 11. Ale żeby tak nie było że reszta out, to od czasu do czasu klikam sobie na odzrzucone kawałki i tym sposobem mam na razie w 1/2 finału ... 27 utworów. Tak więc nic nie jest jeszcze pewne... ;-)

ps. jeszcze tak skomplikowanych eliminacji nie miałem ...
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

Yacy pisze:a ja najlepszą 11 wybrałem po 2 przesłuchaniu. (...)
ps. jeszcze tak skomplikowanych eliminacji nie miałem ...
tak sobie utrudniać życie mając taką jasną sytuację po 2 przesłuchaniu... masochizm :wink: .

mi zostały 24 utwory. 1 miejsce już obstawione, trwa walka o kolejne 3, a potem to już nie wiem zupełnie jak odsiać resztę :? . niby na początku nic nie kopnęło aż tak bardzo ale teraz problem się zrobił nie lada...
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

neon.ka pisze:tak sobie utrudniać życie mając taką jasną sytuację po 2 przesłuchaniu... masochizm :wink:
to nie tak. Te wybrane to były te które znałem wcześniej lub które mnie "walnęły' od razu ;-) A że 11 - przypadek! Nieprecyzyjnie sie wy-pisałem ;-)

to przy okazji taki mały off-topic: A po za tym dzisiaj np taki masochizm (wg mnie to słuchanie muzyki ;-) ) czynię od 8.00 właściwie prawie nie przerawnie do teraz i potrwa to jeszcze do 2-3 godziny czyli jak dobrze pójdzie to ok. 16-17 godzin!!! Po prostu musiałem przypilnować dziś ekipę, która mi poprawiała montaż drzwi. Nawet sobie "jajcowali" przy 41 potencjometrach Pana Czesława ;-)
kajman

Post autor: kajman »

abd3mz pisze:kajman - ja wrzuciłem dwa covery (mam pewne przypuszczenie, że w dwa pierwsze przykłady to moje piosenki :))
No cóż, akurat jest jeszcze sporo coverów i akurat o Twoich nie pisałem, ale jeżeli bym pisał, to jeden z komentarzy względnie by pasował, ale myślę, że nie do tej piosenki, o której myślisz. :wink:
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

kajman - ciekawie... :)
W pierwszym etapie nie odrzuciłem żadnej piosenki, a w drugim tylko 3 (kilkanaście jeszcze się uratowało).
Razem ze swoimi propozycjami mam 7 pewniaków do 11 i 7 które pewnie tam się znajdzie. Jeśli byłbym leniwy to ułożyłbym je w kolejności, wyrzucił swoje i już mam 11. :-D
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

kajman pisze:
abd3mz pisze:kajman - ja wrzuciłem dwa covery (mam pewne przypuszczenie, że w dwa pierwsze przykłady to moje piosenki :))
No cóż, akurat jest jeszcze sporo coverów
Sporo? Hmm... W takim razie nie zauważyłem 8) . Wydaje mi się, że max. 4. A na pewno nie odniosłem wrażenia, że sporo.
kajman

No na pewno pięć:
Johnny Cash - Personal Jesus
Jonatha Brooke - Eye In The Sky
Stories - Brother Louie
Marsh Mallows - La Isla Bonita
Godhead - Eleanor Rigby

Ale myślę, że trzeba też policzyć:
Eumir Deodato - Also Sprach Zarathustra
A przy tym mogą się rodzić wątpliwości:
Poetry'N'Motion - Romeo & Juliet
Niby faktycznie nie tak dużo, ale (przynajmniej mi) nahalnie rzucają się w uszy. A do tego co najmniej jeden utwór, którego cover (nota bene w polskiej wersji kabaretowej) znam, co też tworzy wrażenie, że jest to coś znanego.
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Sonic Youth - Superstar jest coverem The Carpenters :D
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

kajman pisze:
Jonatha Brooke - Eye In The Sky
Stories - Brother Louie

Tych nie policzyłem. Podobnie raperów, bo to nie cover, tylko rap ;). To pierwsze to cover?? A czego?
Z kolei to drugie nie jest przypadkiem oryginałem?
Awatar użytkownika
abd3mz

Miszon pisze: To pierwsze to cover?? A czego?
Byłem pewien, że to cover, bo kiedyś usłyszałem w Budziku oryginał. Przed chwilą sprawdziłem i:
wikipedia pisze:"Eye in the Sky" (The Alan Parsons Project cover) – 4:53
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Miszon pisze:
kajman pisze:Jonatha Brooke - Eye In The Sky
Stories - Brother Louie
Tych nie policzyłem. Podobnie raperów, bo to nie cover, tylko rap ;). To pierwsze to cover?? A czego?
Z kolei to drugie nie jest przypadkiem oryginałem?
To drugie to też cover. Oryginału Hot Chocolate nie mogłem wrzucić, bo byli na liście.
Awatar użytkownika
neon.ka

Yacy pisze:
neon.ka pisze:tak sobie utrudniać życie mając taką jasną sytuację po 2 przesłuchaniu... masochizm :wink:
to nie tak. Te wybrane to były te które znałem wcześniej lub które mnie "walnęły' od razu ;-) A że 11 - przypadek! Nieprecyzyjnie sie wy-pisałem ;-)
a ja tak sobie zażartowałam tylko dlatego, że sam określiłeś to potem w ten sposób, że nigdy wcześniej nie miałeś tak skomplikowanych eliminacji :wink: . a skoro miałeś już tą 11 :wink: to mogłeś potem zastosować jakąś bardziej prostą drogę odrzucania.

a przy okazji: mi najtrudniej jest się ustosunkować właśnie do tych utworów, które znałam wcześniej... odczuwam konflikt interesów pomiędzy promowaniem nowego i nieznanego, a docenianiem już sprawdzonego i bardzo lubianego dużo wcześniej lub całkiem niedługo wcześniej...
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

neon.ka pisze:a przy okazji: mi najtrudniej jest się ustosunkować właśnie do tych utworów, które znałam wcześniej... odczuwam konflikt interesów pomiędzy promowaniem nowego i nieznanego, a docenianiem już sprawdzonego i bardzo lubianego dużo wcześniej lub całkiem niedługo wcześniej...
dokładnie mam tak samo... tym bardziej, ze te znane mi są całkiem, całkiem. choc z drugiej strony niektóre juz mi sie trochę przynudziły... Myślę, ze zastosuję złoty środek ;-)
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Właśnie wykonałem drugi odrzut - zostało 26 kawałków (nie liczę moich ;) ).
I muszę przyznać, ze wrażenia z tego zestawu są juz całkiem pozytywne. Mimo początkowych narzekań, to obecny zestaw prezentuje się bardzo ładnie i wygląda mi na najrówniejszy w historii! Do tego stopnia, że nie mam pojęcia, co ostatecznie będzie w czołówce, nie widzę zdecydowanych liderów (przynajmniej spośród rzeczy, których nie znałem, bo te łatwiej ocenić), a wyrzucanie poniżej 18 kawałków wygląda mi w tej chwili na bardzo trudne i szczerze mówiąc wszystko jest możliwe, bo niektóre rzeczy brzmią zupełnie inaczej zależnie od pory dnia i sposobu słuchania (słuchawki/głośniki/telefon przez słuchawki).
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Przypominam, że zostało mniej niż 220 godzin do końca głosowania.
Statystyki lokalne - głosowała 1 osoba na 11 utworów :D
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Grycek pisze: Statystyki lokalne - głosowała 1 osoba na 11 utworów :D
Hehe, zdziwiłbym się, gdyby było to inaczej przy jednej osobie :).
kajman

Po drugim przesłuchaniu pozostało mi 37 utworów, ale zacząłem przesłuchanie 3 i stwierdzam, że nie wszystkie z nich zasługują u mnie na miano dobrych. A do miana bardzo dobrych pretenduje obecnie 14 utworów.
A ogólnie moja opinia jest taka, że faktycznie edycja jest wyrównana, lecz jest to ewidentnie równanie w dół. Mam wrażenie, że najlepsze z piosenek z tego zestawu nie powalczyłyby zbyt mocno w poprzednich notowaniach.
Awatar użytkownika
neon.ka

to ja za przykładem abd3mz wychodzę z propozycją szybciutkiego konkursu.
poproszę o wskazanie utworu z NL5 w którym występują słowa, które można znaleźć w tytule zwycięzcy jednego z dotychczasowych forumowych Topów.
niestety nie mam żadnej nagrody :) .

[dziś wieczorem wyślę moje głosy. bo już ustawione, jeszcze nie opisane :) ]
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

a mi zostało jeszcze 15!!! 8 wcześniej znanych! Ostatnio odrzuciłem 6 i nie wiem co dalej... :-( Chociaz podium już mam. Chyba ... ;-)
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Yacy pisze:8 wcześniej znanych!
U mnie 12 (nie licząc moich ;) ). A w zasadzie conajmniej 12, bo teraz to już nie wiem, czy niektóre rzeczy znałem wcześniej, czy tylko takie mam teraz wrażenie po tych przesluchaniach. A są 3 takie niepewne przypadki. Na razie z tych, które znałem zostało jeszcze 7, czyli sporo.
Awatar użytkownika
tsch

Post autor: tsch »

A ja dopiero po pierwszym przesłuchaniu... Przygotowania do Topu Radiohead pochłonęły trochę czasu. No ale cóż - jutro startujemy, a ponieważ wszystko sobie zorganizowałem, to będę miał trochę wolnego czasu na kolejne przesłuchania :D

Jeszcze nikogo nie odrzuciłem - poczekam z tym do drugiego przesłuchania, bo a nuż ktoś mnie teraz zachwyci...? ;)
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Uff... mam wreszcie jedenastkę. Ale z kolejnością to nie mam pojęcia, najchętniej wszystkich bym umieścił między 5, a 9 miejscem :).
Sporo rzeczy chyba troszkę pechowo odpadło, więc nie wykluczam, że będę w pucharach głosował zupełnie inaczej, takżę mogą być niespodzianki.
Nic też mnie nie zachwyciło z tego, czego nie znałem (no, może 1 kawałek, ale nie od razu i nie za każdym przesłuchaniem zachwyca).

Jeszcze jedno mnie zastanawia - czy Green Carnation to na pewno jeden kawałek? Bo ja tam słyszę 3-4, połączone ze sobą co prawda, ale też wyraźnie oddzielone...
Awatar użytkownika
abd3mz

neon.ka pisze:poproszę o wskazanie utworu z NL5 w którym występują słowa, które można znaleźć w tytule zwycięzcy jednego z dotychczasowych forumowych Topów.
Dziś pytanie, jutro odpowiedź. :D Czy wystarczy, że napiszę że dzisiaj słuchałem całej płyty Normalsów ? :mrgreen: Nie ? W takim razie oto moja historia:
Wczoraj przejrzałem listę zwycięzców topów i odrzuciłem te, które na 99% nie pojawiają się w żadnym tekście (np. Dziewczyna bez zęba na przedzie :lol: ) Zostało mi 6 utworów. Sprawdziłem swoje i to nie te. Już myślałem, że raczej nie odgadnę, ale posłuchałem drugiej płyty Normalsów i:
Gdy do nieba znajdę schody,
Czy wystarczy sił, by odejść?
Do stracenia - Normalsi
A zwycięzca topu to Stairway to heaven - Led Zeppelin, które odrzuciłem na samym początku. :D
Nivo

Post autor: Nivo »

Oj tak, pisałem już o tym Gryckowi, że Led Zeppelin ma wpływy wszędzie, nawet w NL :)

Chyba udało mi się pare dni temu wstrzelić jako drugi głosujący, ale pewności nie mam... Powoli zacznę też myśleć nad moim topNL
Btw, moim skromnym zdaniem zrobiło się tu dużo ciekawiej niż na właściwej LP ;)
Awatar użytkownika
neon.ka

abd3mz pisze:Do stracenia - Normalsi
A zwycięzca topu to Stairway to heaven - Led Zeppelin, które odrzuciłem na samym początku. :D
dziś odpowiedź, jutro gratulacje :wink:

PS. przesłuchujesz całe płyty wszystkich wykonawców NL5? :P
Miszon pisze:
Yacy pisze:8 wcześniej znanych!
U mnie 12 (nie licząc moich ;) ).
naprawdę aż tyle było Wam znanych (rozumiem że nie liczycie w tym coverów - jeśli znaliście oryginał, a tutejszego wykonania nie)?
ja znałam... oj, właśnie się okazało, że 7, a byłam pewna, że mniej. no tak czy inaczej 12 brzmi nieźle :) .

Grycku, czy można poprosić o lokalne statystyki?
ODPOWIEDZ