kajman pisze:Ja byłbym za tym, żeby względnie szybko przyjąć jakąś opcję, bo chciałbym przynajmniej od tego tygodnia zacząć.
No tak, niech pomysłodawca wybierze jedną z tych 2 opcji i ustali termin kilku(nasto)tygodniowy, po którym zastanowimy się, czy zostajemy przy tych zasadach, czy spróbujemy przejść na drugą opcję.
no niekoniecznie...
jeśli teraz będzie bez ograniczeń to będę wybierał bez ograniczeń albo ... tylko powiązane z lp3 . Bo te płyty ze zbioru płyt, które mają przedstawiciela na lp3 zawierają się z w zbiorze płyt wszystkich Czyz nie?
Ale tak poważnie to skoro tak zostanie(zostało) ustalone to faktycznie w poprzednim tygodniu u mnie by się pojawiły płyty Band Of horses (obie), Radiohead, Steczkowskiej, Groniec to z tych nowszych, ale też Pink Floyd, Nena, R. Przemykc czy Sztywny Pa Azji. I co też nie najgorszy zestaw -moim zdaniem
No dobra, przyszło mi do głowy jeszcze jedno kompromisowe rozwiązanie.
Otóż można by ustalić okres próbny (np. do końca roku) i w tym czasie puścić równolegle obydwie wersje topu płyt. Przez te 2 miesiące można by zobaczyć w praktyce jak wyglądają wyniki obydwu i wtedy byśmy zdecydowali, który z tych 2 topów puszczamy już oficjalnie od stycznia, a z którego rezygnujemy.
W świąteczno-sylwestrowym tygodniu zorganizowałoby się głosowanie, do udziału w którym uprawnieni byliby wszyscy, którzy brali udział w głosowaniach przez 2 miesiące, a dodatkowo można by zróżnicować siłę głosu, tzn. głos każdego liczyłby się w takiej ilości ile razy głosował. Prawdopodobieństwo remisu byłoby znikome.
Nic innego już chyba nie wymyślę.
A tak a propos, 2 pytania:
- top 3, top 5 czy top 10?
- co tydzień, co dwa tygodnie?
Robinson pisze:1. Otóż można by ustalić okres próbny (np. do końca roku) i w tym czasie puścić równolegle obydwie wersje topu płyt.
A tak a propos, 2 pytania:
2. - top 3, top 5 czy top 10?
3. - co tydzień, co dwa tygodnie?
1. O ile dobrze rozumiem, to każdy forumowicz miałby 4 opcję:
ab) wybrać jeden z wariantów
c) głosować na obydwa
d) nie głosować w ogóle
Możliwy byłby wariant kryżowy czyli raz tak a raz tak lub jakoś podobnie
2. Top 5 byłby chyba najlepszy, ew. 10, ale nie 3.
3. Co tydzień. Zawsze można sobie jakiś tydzień odpuścić, a niektórzy regularnie tworzą i publikują swoje listy płyt. Czy wtedy mieliby podawać notowanie ostatnie czy uśrednione z 2.
kajman pisze:O ile dobrze rozumiem, to każdy forumowicz miałby 4 opcję:
ab) wybrać jeden z wariantów
c) głosować na obydwa
d) nie głosować w ogóle
Oczywiście, ale jeśli przyjąć tą zasadę:
dodatkowo można by zróżnicować siłę głosu, tzn. głos każdego liczyłby się w takiej ilości ile razy głosował
to w przypadku opuszczania głosowań lub głosowania tylko na jedną wersję topu osłabiłoby się siłę swojego własnego głosu w ostatecznej decyzji wyboru pod koniec roku.
Osobiście wolałbym Top 10, ale pewnie niewiele osób będzie chciało wybierać tak "dużo" płyt.
Dwie listy naraz? Nie, już lepiej jeden z wariantów (wszystkie płyty lub ograniczenie), a po jakimś czasie zdecydować w głosowaniu czy reguły zostają czy zmieniamy. Tylko który wariant wybrać teraz?
Aha, i jeszcze raz powtórzę, że to ma być głosowanie na ulubione płyty tygodnia, a nie cotygodniowy top wszech czasów. Przecież tak samo jak się robi prywatną listę przebojów z piosenkami można chyba ułożyć listę z płytami.
To kiedy startujemy? Ja proponuję już teraz rozpocząć głosowanie, żeby było więcej czasu do końca tygodnia.
Tylko, że nie wiem jak to ma wyglądać - czy głosujemy na płyty z tego czy poprzedniego tygodnia. Proponuję głosować w tym tygodniu na płyty z poprzedniego tygodnia, bo wizję całości ma się dopiero po zakończeniu tygodnia. Jak wy to widzicie?
Jestem za Top 10 albo ewntualnie za Top 5 w każdym z przypadków.
Co robimy z topem. Dni i tygodnie uplywają a my dalej nie rozpoczelismy głosowania ? Jesli chodzi o warianty jestem za wprowadzeniem okresu próbnego do końca roku . W tym tygodniu głosując na forumową przedstawiłem top 5 płyt słuchanych w tym tygodniu.
No to głosujemy na wszystkie płyty bez ograniczeń, top 10.
Jutro zaczynamy i wyniki co piątek? Czy robimy skróconą pierwszą edycję (ale kilka osób już głosowało w dziale z forumową) i głosujemy do niedzieli?