Marek żegna się z Trójką !!!!

„Ojciec założyciel„ Listy, jej twórca i wieloletni główny Prezenter. Pomysłodawca Topu Wszech Czasów. Przez ostatnie trzy dekady (z drobnymi przerwami) jest cotygodniowym gościem w naszych domach...

Moderatorzy: ku3a, tadzio3, ku3a, tadzio3

Awatar użytkownika
jackal

Post autor: jackal »

Aha, a pomysł suplementu rewelacyjny! Może dałoby radę ponegocjować z firmą, która wydała ostatni tom "Listy przebojów..."?
Awatar użytkownika
Konrad
Listy Przebojów Trójki słucham od: 544

Post autor: Konrad »

No cóż smutna to wiadomość, akurat dziś przypada 15 rocznica mojego słuchania listy

ku3a jako prowadzący może być :D tylko by nas zalał obecnie Manic street Preachers i Martyr by wrócił :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

prz_rulez pisze:Oczywiscie, ze Stelmi bylby najlepszy, tylko.. hm.. 5 godzin pod rząd?
Najpierw Stelmi 3 godziny, a potem Teatrzyk Zielone Oko :D
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Jeśli już się tak zastanawiamy kto pociągnie teraz listę, to wydaje mi się, że będzie to Baron.
przyjaciel

Post autor: przyjaciel »

Bardzo żałuje że Marek odchodzi z listy prawde mówiąć nie wyobrażam sobie listy bez niego. Z całysz szacunkiem dla wszystkich dziennnikarzy trójki ale nikt nieprowadzi listy tak dobrze jak Marek. pręzej bym się spodziewał że odejdzie na emeryture niż do konkuręcji.
niie wyobrzżam sobie trójki bez głosu Niedzwiedza

Dlatego mam taki pomysł taki żeby trójka przypomnią te wszystkie listy które zostały wyemitowane od 24 kwietnia 1982 do tej pory oczywiście o takiej porze żeby nie likwidować obecnej listy. np. w piątki notowanie bieżące a w soboty notowanie archiwalne z przed 25 lat. napewno trójka takie notowania posiada. Ja sam mam 25 lat wiec nie jest możliwe żebym słuchał listy od początku. dlatego z przyjemnąścią posłuchał bym jak to wszystko się zaczeło. i sądze że takich osób jest więcej
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

Znalezione na onet.pl

Dlaczego Marek Niedźwiecki odszedł z "Trójki"?
Marek Niedźwiecki po 25 latach pracy odchodzi z radiowej "Trójki". Media spekulują dziś o powodach jego decyzji.
Słynny dziennikarz radiowy ma prowadzić od 2008 roku autorskie audycje w radiu Złote Przeboje.

- Uważam, że to skandal, że takie radio jak "Trójka", najbardziej renomowana polska stacja w historii, pozwala odejść największej swojej ikonie – mówi Hirek Wrona, który w radiowej "Trójce" pracował kilkanaście lat, "Gazecie Wyborczej". - To, że Niedźwiecki odchodzi, by "grać stare przeboje", jest tak samo wiarygodne, jak to, że ja odszedłem z mediów publicznych, bo chciałem "odpocząć" - dodaje.

Jak podaje dalej "Wyborcza" dziennikarze radiowi, z których żaden nie chce wystąpić pod nazwiskiem, mówią, że Niedźwiecki był w "Trójce" ofiarą swoistego mobbingu politycznego. Zaczynał pracę w tej stacji w stanie wojennym. Nowe władze nie uznały za stosowane uhonorować 25-lecia "Listy przebojów Programu III", bo Niedźwiecki był dla nich "kolaborantem".

- To krzywdząca sugestia - mówi Szymon Sławiński, zastępca redaktora naczelnego "Trójki". - U nas nigdy nie było takich rozliczeń.

Natomiast "Dziennik" podaje, powołując się na nieoficjalne informacje, że niemały wpływ na decyzję Marka Niedźwieckiego o przejściu do nowej stacji miał fakt, że od sierpnia dyrektorem programowym i promocji grupy radiowej należącej do Agory (w jej skład wchodzi Radio Złote Przeboje) będzie miał Adam Fijałkowski, do niedawna wiceszef "Trójki".

Niedźwiecki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich dziennikarzy muzycznych. Urodził się 24 marca 1954 r. w Szadku. Pracował w Studenckim Radiu Żak Politechniki Łódzkiej, później w Polskim Radiu Łódź. Z Polskim Radiem jest związany niemal od początku swojej kariery. Do Trójki trafił w 1981 roku. Rok później zaczął prowadzić "Listę Przebojów Programu III". Oprócz Listy prowadził również programy "Markomania", "Zapraszamy do Trójki" czy "W tonacji Trójki". Ponadto w telewizji MTV Classic prowadził "Listę wszech czasów", a w TVP2 - program "Wzrockowa Lista Przebojów".
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Martyr pisze:
jotem3 pisze:
Yacy pisze:Z takich realnych propozycji:
X - młody, zdolny świeży głos...
.... KU3A ....
pewnie nie uwierzycie ale dokładnie to samo przyszło mi na myśl
Równiez przeszło mi to przez myśl. :) Znany, lubiany, ma doświadczenie w prowadzeniu list, dwa razy współprowadził LP3, ma dobry gust muzyczny, był jedenym z pomocników przy tworzeniu książki LP3, ma kontakt z tym co się dzieje na Myśliwieckiej, wpływowy (udało mu się wprowadzić do zestawu Placebo, Alanis, Band of Horces, Akurat...), wie co lubia najwierniejsi słuchacze (czyli forumowicze), młody, czyli może długo prowadzić listę, a słucha od wielu lat, czyli nie powinien odcinac sie od tradycji... Można jeszcze pisac...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Wracając do odejścia Pana Marka to nie wazne jaki powód poda, to żal że odchodzi z Trójki pozostanie wielki. Tam miał wszystko: swoją muzykę, wiernych słuchaczów, najstarszą liste w Polsce i zarazem najpopularniejszą, wszystko...
Z tym sie nie pogodzę na pewno. Nawet nie wiem, czy bedę słuchał Jego audycji w Złotych Przebojach.
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

ku3a pisze:nawet nie wiecie jak szalenie milo mi sie zrobilo jak to przeczytalem. dzieki!
w takim razie też się cieszę :P
tadzio3 pisze:Równiez przeszło mi to przez myśl. :) Znany, lubiany, ma doświadczenie w prowadzeniu list, dwa razy współprowadził LP3, ma dobry gust muzyczny, był jedenym z pomocników przy tworzeniu książki LP3, ma kontakt z tym co się dzieje na Myśliwieckiej, wpływowy (udało mu się wprowadzić do zestawu Placebo, Alanis, Band of Horces, Akurat...), wie co lubia najwierniejsi słuchacze (czyli forumowicze), młody, czyli może długo prowadzić listę, a słucha od wielu lat, czyli nie powinien odcinac sie od tradycji... Można jeszcze pisac...
Ciekawe co Ku3a na to powie :)
Hektor98

Post autor: Hektor98 »

Słucham Złotych Przebojów w Warszawie - nie czarujmy się, poziom prowadzących audycje cieniutki, nikt tam nie dorasta Niedźwiedziowi do pięt, muzyka non stop ta sama (i mimo, że lata 60,70,80 czasem i 90, to zupełnie inne klimaty niż preferuje Niedźwiedź).
Zastanawiam się , po co p.Markowi akurat taka zmiana - moim zdaniem pasuje tam jak pięść do nosa.
Człowiek z takim autorytetem zwyczajnie tam nie pasuje, to nie ta bajka.
Szkoda, że odchodzi z Trójki - ale z drugiej strony i PRIII to już nie to samo radio co dawniej, lista pewnie będzie trwać dalej, bo w dzisiejszych czasach to "towar marketingowy", tylko kto z dzisiejszych 30,40-latków będzie chciał tego słuchać?
Awatar użytkownika
Robert

Po rodzinnej tragedii , która mnie dotknęła i po której do dzisiaj nie mogę wyjść z szoku wczorajsza wiadomość o odejściu Marka z Trójką była kolejną , która zburzyła u mnie ustalony do tej pory porządek , oczywiście zachowując odpowiednie proporcje. W pewnym sensie byłem na to przygotowany. Słuchając na przestrzeni czasu wszystkich jego audycji i czytając osobiste dzienniki i felietony uważny obserwator był w stanie wyłuskać informacje świadczące , że chwila ta zbliża się nieuchronnie. 25 lat to szmat czasu. Ładnie ktoś napisał o tym , że „trzeba wiedzieć , kiedy ze sceny zejść niepokonanym”. I Marek właśnie takim schodzi z Trójkowej sceny. Nie jest z gatunku tych , którzy będą odcinać kupony i trwać na stanowisku , bo tak było „zawsze”. On sam i my słuchacze nie byliśmy w stanie sobie do tej pory wyobrazić , że mógłby robić coś innego. Walczył z tą myślą od paru lat i właściwie potrzeba było silniejszego impulsu , żeby stało się to , co tak naprawdę stać się kiedyś musiało. Zamknięcie tych 25 lat nastąpiło w odpowiednim według mnie momencie.
Jubileusz 25-lecia spięty klamrą Książką o Liście , płytami Dziennika i notowaniami z Sydney i Mucznego idealnie komponuje się z chwilą , w której trzeba zakończyć pewien etap w życiu i rozpocząć nowy. Marek zawsze spełniał marzenia , zawsze mówił że trzeba je spełniać , zawsze realizował to co sobie wcześniej zaplanował. Te decyzje są dokładnie przemyślane i zawsze …. są trafione. Nie jest z gatunku tych , którzy po jakimś czasie będą żałować tego kroku. A my jako słuchaczy nie mamy prawa siłą zmuszać go do czegość co przestało mu sprawiać przyjemność. Bo nie oszukujmy się , od pewnego czasu dało się wyczuć znurzenie i zmęczenie materiału , a prowadzenie Listy to był niejako automat. Czy o to chodzi ? Czy miał trwać na stanowisku tylko dlatego , żeby niektórym w Was sprawić przyjemność ? Pewne formuły się wyczerpują i myślę że właśnie formuła Listy w takiej formie jak do tej pory uległa wyczerpaniu. Ja zostanę przy Liście do samego końca , niezależnie od tego kto ją będzie prowadził. To nie jest dla mnie istotne. Zrobię to z szacunku dla Marka , dla samego siebie , choć oczywistym jest że Listy słuchałem tylko dla niego.

I proszę Was bardzo – przestańcie biadolić. Marek nie umarł. Marek żyje, ma się dobrze , chyba jest szczęśliwy i jest mu lekko bo zrzucił pewien ciężar , który mu ciążył od jakiegoś czasu. A że życie ma to do siebie , że ludzie czasami wchodzą drugi raz do tej samej rzeki. Więc…
Starym weteranom Listy jest chyba łatwiej zrozumieć tę decyzję. Ten krótszy stażem , młodszy słuchacz , pełen entuzjazmu i energii będzie histeryzował tak jak to robią niektórzy , czytając niektóre posty na tym forum. Kochani – pozwólcie mu odejść. W pełni chwały , po prostu niepokonanym…

A Markowi można tylko powiedzieć – do usłyszenia na falach eteru , Mistrzu

Robert T.
Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

Konrad pisze:ku3a jako prowadzący (...) Martyr by wrócił :lol: :lol: :lol:
hmmm.... :lol: :lol: niezłe
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Martyr pisze:
Konrad pisze:ku3a jako prowadzący (...) Martyr by wrócił :lol: :lol: :lol:
hmmm.... :lol: :lol: niezłe
Heh, bez przesady... :wink: Ku3a myśle trzymałby się zasady braku powrotów (chociaz na prywatnej swojej przewiduje takowe)
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Fanatyk pisze:Ładnie ktoś napisał o tym , że „trzeba wiedzieć , kiedy ze sceny zejść niepokonanym”. I Marek właśnie takim schodzi z Trójkowej sceny.
Tak, mógłby zejść niepokonanym z Trójki, ale na emertyurę. Boje się, że w Radio Złote Przeboje może być własnie pokonanym. Nie sądzę, że tam znajdzie coś czego nie miał w Trójce.
Tutaj cokolwiek by zrobił zostalby i tak już tym niepokonanym.
Tam natomiast zostanie "produktem" promującym stację. Nie ważne co bedzie tam grał, ważne ze bedzie. A że za kilka lat moga mu podziękować... W Trójce nikt by się nie odważył wyrzucic go z tego radia, przynajmniej mam taką nadzieję.
ku3a

Post autor: ku3a »

w Trojce wciaz ani slowa o tym. Tak sie zastanawiam, ze wszyscy ci ktorzy sa teraz na urlopach i wiernie sluchaja swojej Trojeczki moga byc kompletnie nieswiadomi niczego. Czy np. Kajman wie, ze Marek odchodzi? Za 50 minut Marek u Barona, zobaczymy czy cokolwiek bedzie powiedziane...
Awatar użytkownika
Zawiesina
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
Kontakt:

Post autor: Zawiesina »

Również uważam, że Lista powinna trwać. Mnie najbardziej zadowoliłby Stelmach. Zniknięcie Listy byłoby dla mnie jak zniknięcie psa z domu. Jednak drżę również o Top. Brak tej audycji to tak, jakby nie było Wigilii.
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

trzeba uszanować tę decyzję... choć wiem jakie to trudne :(
fastred

Post autor: fastred »

Co do alternatywnych prowadzących listę, to podoba mi się pomysł Oli Kaczkowskiej, ale Metz nie jest też taki zły... Zawsze może skomentować fachowo każdy utwór, jak to było w Topie Wszechczasów. Ale mi tam też pasuje Wasowski i Mann. Nie wiem, czy Kydryńskiemu podobałoby się zapowiadanie niektórych utworów, ale brzmiałoby ciekawie...

Co do pomysłu z książeczką, to nie wiem, czy mógłbym się przydać. Zaczynam teraz studia, a nie brałem czynnego udziału w forum przez dłuższy czas... Ale pomysł ok.

Protest przed Myśliwiecką? Też piękne, ale niestety też beze mnie... MAm bardzo daleko do warszawy... Ale pewnie się usłyszy o Was.

Pod petycją mogę się podpisać, jak do mnie dotrze
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

ku3a pisze:w Trojce wciaz ani slowa o tym.
Krótko przed 9, prowadzący podziękował za wszystkie "emaile" które w większości dotyczyły odejścia Marka z Trójki.
Wcześniej nie słuchałem, więc nie wiem, czy jakaś korespondencja na ten temat była czytana na antenie.
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2007 11:18 am przez stavanger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

ku3a pisze:w Trojce wciaz ani slowa o tym. Tak sie zastanawiam, ze wszyscy ci ktorzy sa teraz na urlopach i wiernie sluchaja swojej Trojeczki moga byc kompletnie nieswiadomi niczego. Czy np. Kajman wie, ze Marek odchodzi? Za 50 minut Marek u Barona, zobaczymy czy cokolwiek bedzie powiedziane...
A właśnie że Marcin Łukawski na zakończenie tuz przed 9.00 wspomniał i podziękował Markowi Niedźwieckiemu. To chyba jeszcze jedna oznaka tego że pożegnanie z anteną o ile już nie nastąpiło to nastąpi dziś: za 40 minut lub za 12 godzin

szkoda ...
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Yacy pisze:
ku3a pisze:w Trojce wciaz ani slowa o tym. Tak sie zastanawiam, ze wszyscy ci ktorzy sa teraz na urlopach i wiernie sluchaja swojej Trojeczki moga byc kompletnie nieswiadomi niczego. Czy np. Kajman wie, ze Marek odchodzi? Za 50 minut Marek u Barona, zobaczymy czy cokolwiek bedzie powiedziane...
A właśnie że Marcin Łukawski na zakończenie tuz przed 9.00 wspomniał i podziękował Markowi Niedźwieckiemu. To chyba jeszcze jedna oznaka tego że pożegnanie z anteną o ile już nie nastąpiło to nastąpi dziś: za 40 minut lub za 12 godzin
A ja szczerze mówiąc nie ma ochoty (na razie) słuchać trójki. Mimo, że jestem w domu, słucham sobie od wczoraj podsumowania listy (teraz jestem przy "Again") i przełączę się tylko o 11.30.
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

wszyscy oczekują czy za 5 min. pojawi się Niedźwiedź??? :?
Awatar użytkownika
Gabram
Listy Przebojów Trójki słucham od: 306

Post autor: Gabram »

Tomekk pisze:wszyscy oczekują czy za 5 min. pojawi się Niedźwiedź??? :?
Bardzo proszę o relację co się dzieje na antenie. Ja nie mogę słuchać, ale mogę czytać informacje na forum.
Awatar użytkownika
Robert

Pięknie się pożegnał , pięknie...
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Ogólnie mówiąc było cały czas o tym...pozeganie...Powiedział ze to bylo najpiękniejsze co Go spotkalo...nagrywam na kasecie i mam łzy w oczach :cry: w ogóle nie mogę .... :cry:
ODPOWIEDZ