FOXD pisze:Hehehe, wręcz przeciwnie moim zdaniem, zarówno wartość muzyczna (jak i tekstowa) wynika z tego w jakich czasach funkcjonujemy, a co za tym idzie i co na nas wpływa jako autorów utworu (wartości, doświadczenia, amocje z nich wynikające etc.)
No cóż tutaj się różnimy. I nie wiem czy piszemy o tym samym. Ja pisząc o muzyce piszę o kompozycji, a nie o aranżacji, instrumentarium itp. A to jest niezależne od czasów, w ktorych powstało.
Sorry, ale moim zdaniem kompozycja również wynika z "naleciałości", klimatu w jakim funkcjonujemy Zwłaszcza gdy rozpatrywać różnice pomiędzy okresami znaczonymi istotnymi wydarzeniami w dziejach historycznych i ich przełomy, ze współczesnością. Jezzombi poniekąd uddało się jedynie nawiązać do tego czasu, ale nie oddali tamtego klimatu, bo raz, pewnie nie o to chodziło, z drugiej strony jest to niewykonalne
Ależ ta Eerratka klimatycznie brzmi
Ostatnio zmieniony pt kwie 15, 2016 8:49 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 2 razy.
Pierożki w górę. Tak wysoko jeszcze nigdy nie były. Zdałem sobie właśnie sprawę, że skutecznie zaniżają już i tak wysoką średnią wieku wykonawców na liście.
A Julia w dół. Druga, lepsza wysysa z niej siły. Oby na podium.
Ostatnio zmieniony pt kwie 15, 2016 8:52 pm przez dannar, łącznie zmieniany 1 raz.
kajman pisze:Wojna w dół czyli Wodecki w gorę. Obie te rzeczy bardzo cieszą.
Do pierwszej piosenki już się tak przyzwyczaiłem, że jej nawet nie zauważam. Za to awans Wodeckiego to prawdziwy dramat. Odgrzewany kotlet jakich mało.
kajman pisze:A w zestawie kolejny utwor z tej plyty. Niestety jeden z najsłabszych.
Jak to bywa z Wodeckim, jeszcze zatęsknię za "Opowiadaj mi tak", jak na liście na pół roku pojawi się jeszcze gorszy jego utwór. Niedawno narzekałem na "Rzuć...", a w porównaniu do następnych, był to utwór rewelacyjny.
kajman pisze:Cały czas z tej samej płyty? Swoją drogą dwa punkty brakują Wojnie do top 100 podsumowania.
FOXD pisze:Hipokryzja tego przekazu w związku z rocznicą 1050 osobiście mnie powala i mierzi
Ale o co Ci chodzi?
O to, że przekaz w związku z tą rocznicą jest jednostronny (kościelny) nie oddających faktycznych uwarunkowań tamtego czasu, i działań jakie niejaki Mieszko I podjął, by swoją główkę uhronić przed "toporkiem"
Ostatnio zmieniony pt kwie 15, 2016 9:11 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 1 raz.