Radiowa Lista Przebojów Programu I

Dyskusje wszelakie na temat innych zestawień, czyli nie samą Listą Przebojów Trójki człowiek żyje... ;-)

Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72

marcinparys11

Re: Radiowa Lista Przebojów Programu I

Post autor: marcinparys11 »

Tak naprawdę, to chyba nikt nie wie, na jakiej zasadzie trafiały do festiwalu opolskiego kolejne laureatki Plebiscytu Studia Gama. Trzeba wziąć pod uwagę, że artyści też mieli swoje plany koncertowe i czasami wybierali występy za granicą. Może warto sprawdzić u źródeł, czyli w różnych materiałach wspominkowych (wydanych książkach) naszych piosenkarzy?
Mimo wszystko trzeba stwierdzić obiektywnie, że w 1979 roku znacznie podniósł się poziom lansowanych piosenek w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Zestaw Czerwiec '79
(1) Jak dobrze być poziomką (T.Woźniak-B.Chorążuk) Piotruś Woźniak
(2) W zasadzie (J.Koman-M.Czubaszek) Andrzej Zaucha
(3) Jutro zaczyna się tu sezon (W.Sendecki-M.Maliszewska) Krystyna Prońko
(4) Wielka woda (K.Gaertner-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
(5) Serce sierota (A.Maliszewski-J.Kofta) Vox
(6) Chciałam wierzyć (A.Żylis-R.Czubaczyński) Alicja Majewska
(7) Sekret (R.Lipko-R.Kwiatkowski) Budka Suflera
(8)Weź kolorowy film (J.Konrad-A.Kuryło) Urszula Sipińska
(9) Za wieczornym cieniem (S.Bartosik-A.Sobczak) Bożena Szczepańska
(10) Lato (L.Kaszycki-J.Zalewski) [z cyklu "Malowanki polskie"] Irena Santor
(11) W kolorowej ciszy (A.Ellmann-A.Sobczak) Andrzej Ellmann

Prezentacja piosenek odbyła się nie w sobotę, lecz wyjątkowo w poniedziałek 4 czerwca (dwa dni wcześniej do Polski przyjechał Papież Jan Paweł II).
Wyjątkowo tym razem było nie dziesięć, lecz jedenaście piosenek, ale pierwsza z tej listy trwała tylko 45 sekund.
Ponieważ rok 1979 ogłoszony został Rokiem Dziecka, z okazji corocznego święta 1 czerwca przecięto wstęgę w Szpitalu Pomniku Centrum Zdrowia Dziecka.
Przemek

Post autor: Przemek »

I wszystko jasne - to specjalnie dla redaktorów z Lublina dopuszczono do Opola piosenkę "Lucy". ;)
"Jutro zaczyna się tu sezon" mogła być pierwszą piosenką Krystyny Prońko, która przypadła bardziej do gustu słuchaczom, niż radiowcom. Tym pierwszym mogły się jeszcze spodobać utwory Urszuli Sipińskiej i Budki Suflera (która w tym czasie całkiem nieźle radziła sobie na liście przebojów czasopisma "Na przełaj"). Nie zdziwiłbym się, gdyby do notowania weszła piosenka Ireny Jarockiej z poprzedniego miesiąca. "Wielka woda" została pewnie wyróżniona przez redaktorów.
Z okazji Dnia Dziecka Anna Jantar nagrała sympatyczną piosenkę dla najmłodszych - "Jasne jak słońce" (muz. J. Kukulski - sł. J. Brzechwa) i wystąpiła z nią w telewizyjnym Studiu Gama wspólnie ze soją córką - Natalią.
marcinparys11

Chcąc zachować chronologię, pozwolę sobie wrzucić opis (wielokrotnie wspominanego) koncertu "Plebiscytu Studia Gama" podczas festiwalu w Opolu. Nie oglądałem tego w "TVP Kultura", ale zapisałem transmisję radiową z 27 czerwca 1979. Telewizja pokazywała retransmisje z jednodniowym poślizgiem i dokonywała cięć programowych. Piosenki, których nie pokazano w TV zaznaczyłem (*). Liczbę punktów, (zresztą nie pamiętam, kto przydzielał, tylko tak mam zapisane) podałem w nawiasie.

Lucy - Vox
Sama jak co dnia - Grażyna Łobaszewska (30)
Żyj kolorowo - Ewa Bem (45)
Jutro zaczyna się tu sezon - Krystyna Prońko (34)
(*) Polska cena strachu - Andrzej Zaorski
(*) Sentymentalny dzień - Urszula Sipińska
Ja już tamtej nie pamiętam - Piotr Loretz
Bardzo smutna piosenka retro - Pod Budą (35)
(*) Nic nie może wiecznie trwać - Anna Jantar i Perfect
(*) Z popiołu i wosku - 2+1
A kto się kocha w tobie - Zdzisława Sośnicka
Cyrk nocą - Maryla Rodowicz (41)
Z wielkiej nieśmiałości - Bogusław Mec (39)
(*) Opowiadaj mi też - Zbigniew Wodecki
(*) Wszystko w jednym słowie -Renata Danel
Poranne łzy - Krystyna Prońko (40)
Piosenka spod welonu - Irena Jarocka
korek121970

Post autor: korek121970 »

Panie Marcinie, czy podałby Pan rowniez wykonawcow pozostalych koncertow Opola'79? CHodzi mi glownie o Debiuty, Premiery, Koncerty 35-lecia(ile ich bylo w zasadzie?) i taki koncert "Przesluchajmy to jeszcze raz"
Przemek

Wyniki głosowania jurorów - dosyć kontrowersyjne. Przynajmniej dla mnie.
Chyba jednak nie wycięto z transmisji Urszuli Sipińskiej. W zeszłorocznej transmisji TVP Kultura pojawiła się i jej piosenka. Słuchając ostatnio tego występu odkryłem, że pod koniec piosenkarka pomyliła słowa, jednak nie w tak spektakularny sposób, jak Krzysztof Krawczyk w Sopocie rok wcześniej.
Oto link: http://www.youtube.com/watch?v=HDe9hr_WLGM
rocznik1952

Post autor: rocznik1952 »

marcinparys11 pisze: ...Ale niestety, w latach wcześniejszych też istniała lista przebojów w I Programie Polskiego Radia i po latach trudno polemizować z gustami ówczesnych słuchaczy - po prostu taką muzykę grano w ogólnopolskim programie. W takim razie zapraszam do dalszej współpracy i podaję wyniki najstarszego z zapisanych przeze mnie notowań (nie były wówczas drukowane w żadnej gazecie)
A jednak początki tej listy były drukowane, choć niezbyt regularnie, w gazecie Sztandar Młodych! Znalazłem te wydania przy okazji poszukiwań kolejnych list przebojów Rozgłożni Harcerskiej.

„METRONOM” Dariusza Michalskiego, rubryczka „20 PRZEBOJÓW”

Lista Przebojów Programu I Polskiego Radia,
wydanie 5 z 3 listopada 1974:
1 (1). Na luzie — Dwa Plus Jeden;
2 (2). Pytasz mnie, co ci dam — Partita;
3 (4). Motylem jestem — Irena Jarocka;
4 (7). Czar relaksu — Andrzej i Eliza;
5. Piosenka o przeciwzasypianiu — Maryla Rodowicz;
6. Woła mnie dal — Stan Borys;
7. Nauczyłeś mnie radości — Teresa Tutinas;
8 (3). Hej, dziewczyno! — Krzysztof Krawczyk;
9. Hejla, hej — Zdzisława Sośnicka;
10. Za szybko zmienia się świat — Trubadurzy.

wydanie 8 z 24 listopada 1974:
1 (8). Nie odchodźcie, gitarzyści — Wawele;
2 (2). Na luzie — Dwa Plus Jeden;
3. A ty co? — Trubadurzy;
4 (3). Pytasz mnie, co ci dam — Partita;
5 (1). Motylem jestem — Irena Jarocka;
6 (7). Komu weselne dzieci? — Urszula Sipińska;
7 (5). Piosenka o przeciwzasypianiu — Maryla Rodowicz;
8 (10). Gdzie nie spojrzę – ty — Anna Jantar;
9 (6). Hej, dziewczyno! — Krzysztof Krawczyk;
10 (4). Czas relaksu — Andrzej i Eliza;

wydanie 9 z 1 grudnia 1974:
1 (1). Motylem jestem — Irena Jarocka;
2 (2). Na luzie — Dwa Plus Jeden;
3. Człowiek od lat — Jerzy Grunwald/En Face;
4 (4). Pytasz mnie, co ci dam — Partita;
5 (8). Gdzie nie spojrzę – ty — Anna Jantar;
6 (6). Komu weselne dzieci? — Urszula Sipińska;
7 (7). Piosenka o przeciwzasypianiu — Maryla Rodowicz;
8 (3). A ty co? — Trubadurzy;
9 (9). Hej, dziewczyno! — Krzysztof Krawczyk;
10 (10). Czas relaksu — Andrzej i Eliza.

C.d.n. Ewentualnie...
marcinparys11

Bardzo serdecznie dziękuję za informacje na temat listy - przyznam, że szukałem tego od dawna i już straciłem nadzieję, że odezwie się ktoś z "zapisywaczy". Wtedy jeszcze nie czytałem "Sztandaru Młodych". Będę cierpliwie czekał na dalsze notowania. Niektóre pamiętam z autopsji, ale jeszcze ich nie zapisywałem. A piosenki, choć trochę trącają niskimi lotami muzycznymi, obecnie słucha się zupełnie dobrze, przynajmniej wywołują pozytywne skojarzenia. Można porównać, jaki w ciągu dwóch lat nastąpił "przeskok" po Liście Przebojów Młodzieżowego Studia Rytm w kierunku muzyki środka.
rocznik1952

marcinparys11 pisze:Bardzo serdecznie dziękuję za informacje na temat listy - przyznam, że szukałem tego od dawna i już straciłem nadzieję, że odezwie się ktoś z "zapisywaczy". Wtedy jeszcze nie czytałem "Sztandaru Młodych". Będę cierpliwie czekał na dalsze notowania. Niektóre pamiętam z autopsji, ale jeszcze ich nie zapisywałem. A piosenki, choć trochę trącają niskimi lotami muzycznymi, obecnie słucha się zupełnie dobrze, przynajmniej wywołują pozytywne skojarzenia. Można porównać, jaki w ciągu dwóch lat nastąpił "przeskok" po Liście Przebojów Młodzieżowego Studia Rytm w kierunku muzyki środka.
No tak, muzyka na tej liście była nazbyt "lekka, łatwa i przyjemna" (jak to niegdyś określał R.Waschko), przez co ja jej praktycznie nie słuchałem.
N.B. Tak sobie mniemam, iż biblioteki uniwersyteckie lub ważniejsze publiczne winni posiadać w swych zbiorach roczniki starych polskich czasopism, w tym i SM, z lat 60.-80. Może znajdzie się ktoś, komu nie będzie szkoda czasu na szperanie w bibliotece? Ja by się tym zajął bardzo chętnie, lecz u nas "w kraju ościennym" nawet w bibliotece Akademii Nauk tych czasopism nie ma...
choroszcz

Post autor: choroszcz »

a ja mam prosbe , nie podawajcie notowan kilku na raz...po prostu racze sie tą lektura ...kazde notowanie z osobna biore sobie na you tube i szukam .
i codziennie po wejsciu na forum od razu wchodze na tę stronke ze starymi notowaniami (Rytm, Harcerska) ...i juz sie martwie ..co bedzie jak wszystko zostanie zamieszczone.

hej rocznik 1952 i marcinparys ....takich rzeczy szukałem od 1999 ...nawet probowałem do radia dzwonic .
sam prowadzilem audycje( w białostockich rozgłosniach) o wydarzeniach muzycznych i nie tylko lat 70 i 80 i czesto brakowało mi polskich notowan z lat 70.

wyglada na to ze 1 notowanie mialo miejsce 6.10.1974
przeskok do muzyki srodka był wyrazny ..i powtorzyl sie w nastepnej dekadzie kiedy to zlikwidowana w 1985 liste pr 1 zastapił Przeboj Tygodnia ,tylko dla Polskich

Ciekawe czy było cos pomiedzy Rytmem a tą lista a wiec w latach 73-74.

jest jeszcze takie pismo Panorama ,w nim rowniez w latach 70 była lista przebojow czytelnikow (połaczona chyba z notowaniami radiowymi)
rocznik1952

choroszcz pisze:a ja mam prosbe , nie podawajcie notowan kilku na raz...po prostu racze sie tą lektura ...kazde notowanie z osobna biore sobie na you tube i szukam .
i codziennie po wejsciu na forum od razu wchodze na tę stronke ze starymi notowaniami (Rytm, Harcerska) ...i juz sie martwie ..co bedzie jak wszystko zostanie zamieszczone.
Dobrze. Co dotyczy mnie, to od jutra będę zamieszczać tylko po jednym wydaniu listy LPRH (i, ewentualnie, po jednym - listy Pr. I). Ale dziś to jeszcze sobie pofolguję, z Twego pozwolenia :)
choroszcz pisze: wyglada na to ze 1 notowanie mialo miejsce 6.10.1974
Prawdopodobnie - tak, ale w swoich wycinkach z SM'u tego wydania akurat nie mam i nawet nie wiem - czy D.Michalski w ogóle drukował notowania 1-4.
choroszcz pisze:przeskok do muzyki srodka był wyrazny ..i powtorzyl sie w nastepnej dekadzie kiedy to zlikwidowana w 1985 liste pr 1 zastapił Przeboj Tygodnia ,tylko dla Polskich
Ciekawe czy było cos pomiedzy Rytmem a tą lista a wiec w latach 73-74.
Sam chciałbym to wiedzieć :D
choroszcz pisze: jest jeszcze takie pismo Panorama ,w nim rowniez w latach 70 była lista przebojow czytelnikow (połaczona chyba z notowaniami radiowymi)
W moim mieście, należącym wówczas do tzw. Związku Radzieckiego (na szczęście - już nieistniejącego), zdobycie "Panoramy" było nie lada wyczynem! Chyba że się miało w rodzinie panią kioskierkę :lol: Dlatego w swym archiwum tej listy nie posiadam.
Ostatnio zmieniony pn wrz 12, 2011 3:10 pm przez rocznik1952, łącznie zmieniany 1 raz.
rocznik1952

● ● ● ●
Listy Przebojów Polskiego Radia — wydania grudniowe: 13 z 28 XII 1974 oraz (w nawiasach) 12 — z 22 XII, 11 — z 15 XII i 10 — z 9 XII 1974:
1 (1, 3). Jestem tylko dziewczyną (na wiosnę i na lato) — Halina Żytkowiak;
2 (6). Do wesela się zagoi — Irena Woźniacka;
3. Nim zgaśnie dzień — Krzysztof Krawczyk;
4 (10, 8, 2, 2). Na luzie — Dwa Plus Jeden;
5 (7). Dzień, najwyżej dwa — Czerwone Gitary;
6 (3, 9). Moja awantura — Zdzisława Sośnicka;
7 (2, 2, 1, 1). Motylem jestem — Irena Jarocka;
8 (8, 5, 3, 8 ). A ty co — Trubadurzy;
9 (0, 1; czyli powrót na Listę po dwu tygodniach). Czas relaksu — Andrzej i Eliza;
10 (0, 4, 6, 6; jak wyżej). Komu weselne dzieci — Urszula Sipińska.
● ● ● ●
[Dariusz Michalski]
rocznik1952

Rubryka "20 Pprzebojów"
● ● ● ●
Listy Przebojów Polskiego Radia z 19 stycznia (notowanie 16) oraz (w nawiasach) z 12 (numer 15) i 5 I 1975 (numer 14):
1 (3, 2, 1). Jestem tylko dziewczyną (na wiosnę i na lato) — Halina Żytkowiak;
2 (1, 1, 2). Do wesela się zagoi — Irena Woźniacka;
3 (5, 5, 5). Dzień, najwyżej dwa — Czerwone Gitary;
4 (7). Do łezki łezka — Maryla Rodowicz;
5 (0, 10; powrót na listę po dwu tygodniach). Pytasz mnie, co ci dam — Partita;
6 (8, 3, 8 ). A ty co — Trubadurzy;
7 (2, 7, 7). Motylem jestem — Irena Jarocka;
8 (9). Tylko białe tango — Halina Kunicka;
9. Ciągle pada — Сzerwone Gitary;
10 (10). Chłopcy z weselszych lat — Irena Jarocka.

(Z braku miejsca, rubryki tej nie mogliśmy zamieścić — jak zwykle — w miniony poniedziałek. Przepraszamy.)
● ● ● ●
[Dariusz Michalski]
rocznik1952

Rubryka „20 PRZEBOJÓW
● ● ● ●
Lista Przebojów Polskiego Radia — wydanie 17 z 26 stycznia 1975:
1 (2). Do wesela się zagoi — Irena Woźniacka;
2 (1). Jestem tylko dziewczyną (na wiosnę i na lato) — Halina Żytkowiak;
3 (10). Chłopcy z weselszych lat — Irena Jarocka;
4 (3). Dzień, najwyżej dwa — Czerwone Gitary;
5 (9). Ciągle pada — Сzerwone Gitary;
6 (7). Motylem jestem — Irena Jarocka;
7 (4). Do łezki łezka — Maryla Rodowicz;
8 (5). Pytasz mnie, co ci dam — Partita;
9 (8). Tylko białe tango — Halina Kunicka;
10. Ścieżki twojej wolności — Dwa Plus Jeden.
Uzupełnienie 15 notowania Listy — z 12 I 1975:
4 (0, 9). Czas relaksu — Andrzej i Eliza;
6 (4, 6). Moja awantura — Zdzisława Sośnicka.
● ● ● ●
[Dariusz Michalski]
marcinparys11

Rok 1975 trochę mi się zapisał w pamięci : zakończenie szkoły podstawowej, śmierć babci i zmiana miejsca zamieszkania o około 300 kilometrów. Stąd przeboje z tamtego okresu dzielę na "przed" i "po". Muszę przyznać, że miejsca niektórych piosenek są dość zaskakujące (prawie wszystkie utwory kojarzę). Fenomenem jest zespół Trubadurzy, od którego odeszli Halina Żytkowiak i Krzyszytof Krawczyk, a jednak umieścili dwie własne piosenki, nie wydane na żadnej z siedmiu płyt (może na singlu?).
Podając wyniki notowań, przy wydaniu 114 odnotowałem "numery 1" od początku listy i rzeczywiście, taka była kolejność.
Natomiast co do początku listy, na pewno redaktorzy podali datę 29 września 1974 jako wydanie pierwsze. Podejrzewam, że jeżeli nikt tego nie zapisał, to wyniki notowań 1-4 pozostaną nieznane. Można tylko domniemywać, które piosenki, będące wtedy wielkimi hitami, mogły się tam znaleźć. Na przykład:
Tyle słońca w całym mieście - Anna Jantar
Nasz codzienny ląd - Partita
Zabrałaś mi lato - Roman Gerczak
Bez granic, bez końca - Skaldowie
Była to głupia miłość - Czerwone Gitary
A my majowi - Bractwo Kurkowe
Dziewczyny takie są - Jerzy Połomski
Radość o poranku - Grupa I
Tarantella na niedzielę - Halina Kunicka
Panna pszeniczna - Halina Frąckowiak
Staropolskim obyczajem - Zofia i Zbigniew Framerowie
Wymyśliłam Cię - Irena Jarocka
Hallo co ty o tym wiesz - Krzysztof Krawczyk
Nie zaczynaj - Stenia Kozłowska
rocznik1952

Rubryka „20 PRZEBOJÓW
● ● ● ●
Zaległe Listy Przebojów Polskiego Radia — wydania 21, 20, 19 i 18, kolejno z 23 oraz (w nawiasach) 16, 9 i 2 lutego 1975:
1 (1, 4, 2, 5). Ciągle pada — Сzerwone Gitary;
2 (6, 3, 7, 3). Chłopcy z weselszych lat — Irena Jarocka;
3 (10). Halo, kto mówi? — Trubadurzy;
4 (3, 6, 4, 2). Jestem tylko dziewczyną (na wiosnę i na lato) — Halina Żytkowiak;
5 (2, 2, 9). Tyle wdzięku — Irena Woźniacka;
6 (5, 5, 3, 4). Dzień, najwyżej dwa — Czerwone Gitary;
7 (4, 7, 5, 7). Do łezki łezka — Maryla Rodowicz;
8 (0, 9). Ścieżka twojej wolności — Dwa Plus Jeden;
9 (7, 1, 1, 1). Do wesela się zagoi — Irena Woźniacka;
10. Ja nie mogłam mieć serc dwóch — Anna Jantar.
► Brakujące pozycje poprzednich lutowych wydań LPPR:
16 II: 8. Kukułeczka — Urszula Sipińska; 9 (8, 6, 9). Tylko białe tango — Halina Kunicka;
9 II: 10 (10, 6) Motylem jestem — Irena Jarocka;
2 II: 8. Moja awantura — Zdzisława Sośnicka.
● ● ● ●

● ● ● ●
Lista Przebojów Polskiego Radia — wydanie 22 z 2 marca 1975:
1. Gdy przyjdziesz dzisiaj wieczorem — Edward Hulewicz;
2 (1). Ciągle pada — Сzerwone Gitary;
3 (5). Tyle wdzięku — Irena Woźniacka;
4 (3). Halo, kto mówi? — Trubadurzy;
5 (4). Jestem tylko dziewczyną (na wiosnę i na lato) — Halina Żytkowiak;
6 (2). Chłopcy z weselszych lat — Irena Jarocka;
7 (6). Dzień, najwyżej dwa — Czerwone Gitary;
8. Tylko białe tango — Halina Kunicka;
9 (7). Do łezki łezka — Maryla Rodowicz;
10. Kukułeczka — Urszula Sipińska.
Uwaga: w przypadku przebojów Haliny Kunickiej i Urszuli Sipińskiej — „powrót” na Listę po dwu tygodniach.
● ● ● ●
[Dariusz Michalski]
choroszcz

prosze, wolniej.. bo nie nadążam.
jak jest raz dziennie -to sie czeka jak na cos miłego .

ale rozumiem rzecz jasna -...
rocznik1952

choroszcz pisze:prosze, wolniej.. bo nie nadążam.
jak jest raz dziennie -to sie czeka jak na cos miłego .

ale rozumiem rzecz jasna -...
Dobrze, niech tak będzie - jedna lista dziennie. A co mam robić, jeśli w wycinku mam naraz 4 listy? Np.
Zaległe Listy Przebojów Polskiego Radia — wydania 21, 20, 19 i 18, kolejno z 23 oraz (w nawiasach) 16, 9 i 2 lutego 1975
Odczekać potem 3 dni do następnego wejścia z listami na forum? :know:
I -- jednego dnia - LPRH, a następnego - LPPR? Czy może być po jednej LPRH i LPPR dziennie? Ponieważ nikt inny o niczym mnie nie prosi, to mogę spełniać wszystkie twoje, choroszcz, zachcianki :D dotyczące zamieszczania list, oczywiście.
Dla mnie w tym też jest swoja wygoda, albowiem będę jeszcze długo mieć coś ciekawego do powiedzenia... (Szkoda że Breugnon nie pomyślał o tym i tak szybko załatwił wątek Listy Studia Rytm :P )
Przemek

Regularnie zaglądam na to forum tylko po to, by przeczytać notowania list przebojów Programu I Polskiego Radia. Dziękuję za te interesujące informacje. Mówiąc szczerze - dla mnie mogą się one ukazywać kilka razy dziennie. :) Prosiłbym tylko o zmianę sposobu podawania kilku wyników jednocześnie.

Zaległe Listy Przebojów Polskiego Radia — wydania 21, 20, 19 i 18, kolejno z 23 oraz (w nawiasach) 16, 9 i 2 lutego 1975:

Ten system jest dla mnie trochę nieczytelny, może lepiej by było, gdyby zamiast wydań 21, 20, 19, 18 odwrócić kolejność i zacząć od 18 do 21? Oczywiście to są tylko moje sugestie.

P.S. Czy notowania Studia Gama jeszcze powrócą?
rocznik1952

Przemek pisze:Prosiłbym tylko o zmianę sposobu podawania kilku wyników jednocześnie.

Ten system jest dla mnie trochę nieczytelny, może lepiej by było, gdyby zamiast wydań 21, 20, 19, 18 odwrócić kolejność i zacząć od 18 do 21? Oczywiście to są tylko moje sugestie.
Co to - to nie. Bowiem ja nie wrzucam tu swoje notatki, w których mogę do woli zmieniać układ list, tylko rzetelnie kopiuję tekst D.Michalskiego, jak on był (ze wszystkimi błędami obowiązkowo, mimo że wiem jak ma być poprawnie) wydrukowany w "Sztandarze Młodych". Chyba nie ma się pretensji do kserokopiarki ( :lol: ) za taki czy inny wygląd dokumentu? Jeśli tak było przed laty w gazecie - to tak już i pozostanie.
Breugnon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Breugnon »

rocznik1952 pisze: (Szkoda że Breugnon nie pomyślał o tym i tak szybko załatwił wątek Listy Studia Rytm :P )
Breugnon jeszcze ma trochę wycinków ze Sztandaru Młodych .Muszę je przejrzeć ,może ,mam jakieś notowania Listy Przebojów Rozgłośni Harcerskej , których rocznik1952 nie podawał (mam wycinki z lat 1970 -1972 -oczywiście nie wszystkie - tylko niektóre)
choroszcz

moje zachcianki jeszcze kilka lat temu byłyby ,,wszystko na raz'' ale dzis bawie sie razem z wami ..wy jestescie prezenterami a ja odbiorca i czekam na ten czas , wchodze na forum i od razu tematy okołolistowe

sam zamieszczałem liste studia GAMA , wiem jak to działalo na innych (chociaz ja to akurat za dlugo zwlekałem) a teraz raz dziennie , albo raz Harcerska raz Jedynka z 1975 a nastepnie 1979 ITD ..

Panowie dzieki waszym mlodzieńczym dziwactwom ( bo tak zapewne wielu uwazało spisywanie jakiejs tam listy z radia nie mowiac o koncertach w Opolu)
kilku takich maniakow historii ma teraz swietna lekture i podroz w czasie w jakim ich nie było .

sam bedac małolatem notowalem tylko liste trojki w zeszycie (od 1986-90)bawiłem sie w swoje losowe listy przebojow (1984-86), prowadzilem liste klasową w podstawowce ( glosy zbierane na lekcjachw latach 84-87)
od sierpnia 1988 do dzis prowadze swoj top20, czesto niestety co 2 tygodnie ...
w latach 1999-2010 bylem tworcą i prowadzacym liste ,,Greatest Hits ''w białostockim Radiu Jard , nawet był gosc co wszystkie 573 notowania mial zapisane ..
po co o tym pisze ..zebyscie wiedzieli ze fajnie byc takim maniakiem bez wzgledu na wiek.
StarszyPan75

Post autor: StarszyPan75 »

choroszcz pisze:moje zachcianki jeszcze kilka lat temu byłyby ,,wszystko na raz'' ale dzis bawie sie razem z wami ..wy jestescie prezenterami a ja odbiorca i czekam na ten czas , wchodze na forum i od razu tematy okołolistowe

sam zamieszczałem liste studia GAMA , wiem jak to działalo na innych (chociaz ja to akurat za dlugo zwlekałem) a teraz raz dziennie , albo raz Harcerska raz Jedynka z 1975 a nastepnie 1979 ITD ..

Panowie dzieki waszym mlodzieńczym dziwactwom ( bo tak zapewne wielu uwazało spisywanie jakiejs tam listy z radia nie mowiac o koncertach w Opolu)
kilku takich maniakow historii ma teraz swietna lekture i podroz w czasie w jakim ich nie było .

sam bedac małolatem notowalem tylko liste trojki w zeszycie (od 1986-90)bawiłem sie w swoje losowe listy przebojow (1984-86), prowadzilem liste klasową w podstawowce ( glosy zbierane na lekcjachw latach 84-87)
od sierpnia 1988 do dzis prowadze swoj top20, czesto niestety co 2 tygodnie ...
w latach 1999-2010 bylem tworcą i prowadzacym liste ,,Greatest Hits ''w białostockim Radiu Jard , nawet był gosc co wszystkie 573 notowania mial zapisane ..
po co o tym pisze ..zebyscie wiedzieli ze fajnie byc takim maniakiem bez wzgledu na wiek.

Zgadzam się z Kolegą "w całej rozciągłości",,, a może i więcej. Też tak miałem i pozostało do dziś.
Serdecznie pozdrawiam
marcinparys11

Nareszcie wiem, kiedy na pierwsze miejsce trafił przebój Edwarda Hulewicza "Gdy przyjdziesz dzisiaj wieczorem", który już leciał na wieczorku zapoznawczym na wczasach latem 1974. Więc był to nieco spóźniony przebój. A wg podanych informacji z not.114 znalazł się tam po piosence "Ciągle pada" (19 razy na pierwszym miejscu) i zastanawiałem się, czy ta kolejność jest właściwa. Tylko, że przy okazji not. 109 podano, że pierwszy raz się zdarzyła nowość na miejscu pierwszym - jednak nie była to prawda. Nowość na miejscu pierwszym - to zawsze była ekscytująca wiadomość, niezależnie od rodzaju listy i osobowości prezentera. Sam pamiętam ten dreszczyk emocji w "Trójce" latem 1985, gdy pioseka "Ciało" Republiki awansowała z poczekalni od razu na sam szczyt!
Wyniki z roku 1979 - oczywiście, że wrócą, ale ja też chciałbym z utęsknieniem czekać na następne wydania listy z roku 1975. Ciekawe, jak długo w rubryce "Metronom" było to drukowane?
rocznik1952

Breugnon pisze:Breugnon jeszcze ma trochę wycinków ze Sztandaru Młodych .Muszę je przejrzeć ,może ,mam jakieś notowania Listy Przebojów Rozgłośni Harcerskej , których rocznik1952 nie podawał (mam wycinki z lat 1970 -1972 -oczywiście nie wszystkie - tylko niektóre)
A to wspaniała wiadomość! Bo ja również mam "wyrwy" w wycinkach — nie zawsze udawało się zdobyć Sztandar (zwykle bywało w kioskach tych gazet mniej niż chcących ich kupić!), a kiedy zacząłem go prenumerować (już z własnej inżynierskiej pensji) to też czasem zdarzały się rozmaite prykre trafunki i gazeta znikała jak kamfora gdzieś po drodze do skrzynki pocztowej — dlatego bardzo ucieszę się, jeżeli brakujące wydania listy staną na swe miejsca...
rocznik1952

Rubryka „20 PRZEBOJÓW
● ● ● ●
Lista Przebojów Polskiego Radia — wydanie 24 i (w nawiasach) 23, z 16 i 9 marca 1975:
1 (1, 2). Ciągle pada — Сzerwone Gitary;
2 (2, 1). Gdy przyjdziesz dzisiaj wieczorem — Edward Hulewicz;
3 (6, 4). Halo, kto mówi? — Trubadurzy;
4 (3, 3). Tyle wdzięku — Irena Woźniacka;
5 (4, 6). Chłopcy z weselszych lat — Irena Jarocka;
6 (5, 7). Dzień, najwyżej dwa — Czerwone Gitary;
7. Setki mil — Dwa Plus Jeden;
8 (7). Pozwól, żeby ktoś wziął twoje serce — Anna German;
9 (10, 8 ). Tylko białe tango — Halina Kunicka;
10 (8). Nad obłoki — Pro-Contra/Jacek Lech.
Brakująca pozycja z 24 notowania Listy z 9 III 1975:
9 (9). Do łezki łezka — Maryla Rodowicz.
● ● ● ●
[Dariusz Michalski]
ODPOWIEDZ