Piosenki proponowane przez nas do zestawu LP357

Lista piosenek Radia 357

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jotem3, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jotem3

Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Re: Piosenki proponowane przez nas do zestawu LP357

Post autor: Neo01 »

Ależ to gra, tak swoją drogą - na razie to mój ulubiony nie tylko polski utwór tego roku - a kolejne single w drodze! :)
To co, będzie podium?
ku3a

Post autor: ku3a »

Yacy pisze: sob kwie 19, 2025 11:36 ama jednak... Dusza to propozycja od słuchaczy. :mrgreen:
to jest żenujące...
(nie utwór, tylko że pierwszy od lat utwór Dżemu musi być przepchnięty przez słuchaczy...)
kajman

Post autor: kajman »

To może być tak, że sami by zgłosili, ale alternatywna propozycja (np Zuta) im nie pasuje więc wygodniej im ten Dżem jako ich propozycję podać.
ku3a

Post autor: ku3a »

ale wizerunkowo wygląda to tragicznie ("tacy jesteśmy nieogarnięci, że nawet nie wiedzieliśmy, że jest nowy Dżem; co my byśmy zrobili bez patronów...").
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Niestety dokładnie to widzę tak jak ku3a. I m. in. dlatego nie mam ochoty proponować czegokolwiek.
Awatar użytkownika
Kruklanki
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1985

Post autor: Kruklanki »

Yacy pisze: sob kwie 19, 2025 4:20 pm Niestety dokładnie to widzę tak jak ku3a. I m. in. dlatego nie mam ochoty proponować czegokolwiek.
Ile propozycji z forum weszło już do listy (zestawu do głosowania) przez 182 notowania ?
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

lady pisze: śr mar 12, 2025 11:01 pm
Yacy pisze: śr mar 12, 2025 10:50 pm Jest John Lee Hooker ale Buddy'ego nie ma ;-)
Audycji nie słuchałem, więc może jednak jest błąd w druku
A kto tam układa te playlisty ? Bo żeby pomylić Buddy Guya z Hookerem to trzeba mieć talent :mrgreen: Ale co ja się czepiam, sama nie odróżniam Kathii od Kasi Lins, a to dla znawców alternatywy podobny kaliber.
Ja słuchałem i to był Hooker
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

ku3a pisze: sob kwie 19, 2025 2:10 pm ale wizerunkowo wygląda to tragicznie ("tacy jesteśmy nieogarnięci, że nawet nie wiedzieliśmy, że jest nowy Dżem; co my byśmy zrobili bez patronów...").
W pełni się pod tym podpisuję. Idea zgłaszania utworów (którą byłem jednym pomysłodawców) miała na celu zgłaszanie utworów, których pominęli redaktorzy z różnych przyczyn, również takich, że im nie pasował, ale wola słuchaczy była inna. Obecnie to wygląda kuriozalnie. Słuchacze muszą zgłaszać Dżem, Kazika, Pidżamę, czy inne podobne propozycje z gatunku tych obowiązkowych. Nie tak to miało wyglądać...
Kruklanki pisze: sob kwie 19, 2025 7:59 pm Ile propozycji z forum weszło już do listy (zestawu do głosowania) przez 182 notowania ?
Było ich kilkanaście, ale trzeba zauważyć, że system proponowania utworów wszedł znacznie później niż pierwsze notowanie.
santosz
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994

Post autor: santosz »

nie rozumiem skąd ta afera Dżemowa
przecież piosenka pojawiła się dopiero w tym tygodniu to skąd wiecie, że redaktorzy nie dodaliby jej do zestawu?
a skoro wśród głosujących słuchaczy Dusza była najczęściej zgłaszaną propozycją, to będzie ich propozycją do zestawu

poza tym to wcale nie są takie oczywiste propozyje, dla dzisiejszego pokolenia ludzi nawet lekko po 30-tce Dżem często kojarzy się wyłącznie z konfiturami a nie zespołem muzycznym
ja listy nie śledzę (propozycje czasami sprawdzam), mnie tam wszystko jedno, Dżem spokojnie niech sobie jest nawet na pierwszym skoro taka wola słuchaczy, ale oczekiwania, że w 2025 takie zespoły jak Dżem na listach przebojów to rzecz obowiązkowa, to jednak trochę na wyrost. To tak jakby spodziewać się, że w latach 80-tyc, 90-tych na LP3 pojawialiby się wykonawcy, którzy lata największek popularności mieli w latach 40-tych. 50-tych czy 60-tych
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

santosz pisze: ndz kwie 20, 2025 12:22 am
przecież piosenka pojawiła się dopiero w tym tygodniu to skąd wiecie, że redaktorzy nie dodaliby jej do zestawu?
a skoro wśród głosujących słuchaczy Dusza była najczęściej zgłaszaną propozycją, to będzie ich propozycją do zestawu
o tym samym pomyślałem. nie dajecie redakcji się "wykazać" :lol:
Kuba1201
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2018

Post autor: Kuba1201 »

Wydawało mi się, że po to wprowadzono możliwość zgłaszania propozycji, by redaktorzy zwrócili uwagę na to, co pominęli, albo im się aż tak nie podoba, by dodawać.
Tymczasem często jest tak, że propozycją patronów jest nowość z tego tygodnia...
kajman

Wydaje mi się, że uczyniono to po, żeby patroni mogli mieć wpływ na zestaw. I szkoda, że tylko jedna propozycja słuchaczy przechodzi.
Kuba1201 pisze: ndz kwie 20, 2025 3:02 pm Tymczasem często jest tak, że propozycją patronów jest nowość z tego tygodnia...
I bardzo dobrze, bo później tych głosów mogło by być mniej i by nie przeszła.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

kajman pisze: sob kwie 19, 2025 2:00 pm To może być tak, że sami by zgłosili, ale alternatywna propozycja (np Zuta) im nie pasuje więc wygodniej im ten Dżem jako ich propozycję podać.
a skąd takie przypuszczenia? pewnie dlatego, że Tobie się Zuta nie podoba? :-D
kajman

A była kiedyś jakaś Zuta w zestawie? Możliwe, że była nrem 2 (po Dżemie).
I nie dlatego, że mi się nie podoba tylko że była w tym tygodniu przez nas (właściwie to Was) promowana.
Awatar użytkownika
Neo01

Mogło być tak jak pisał kajman, ale... czy Dżem pojawiłby się w zestawie, gdyby (jakimś cudem) nie zgłosili go słuchacze?
Mam spore wątpliwości.
Dlaczego? Po prostu taka muzyka nikogo w tym radiu chyba niestety nie interesuje (teoretycznie blues czy blues-rock to domena Marty Kuli, ale mam wrażenie, że ona zdecydowanie gustuje w amerykańskich klimatach).
Właściwie to najbliżej pewnie byłoby do zgłoszenia PanuMarkowi, który po prostu nie zapomina o polskich rockowych klasykach - ale pojawiły się nowe Panki i to było jego zgłoszenie. Dżem też akurat wyszedł w poniedziałek, pewnie też dlatego łatwiej było go "przeoczyć" (wiem, że Stelka sprawdza przede wszystkim nowości wychodzące w piątek, choć na pewno co do bliskich mu wykonawców trzyma cały czas rękę na pulsie).
Tak więc konkludując: kto dziś pamięta o takim zespole jak Dżem, na miłość boską? Odpowiedź jest prosta: fani i osieroceni słuchacze potrójkowi. A że 357 nigdy nie było i nie będzie dawną Trójką (szczególnie muzycznie) to efekt mamy, jaki mamy. Na LP357 nie ma miejsca dla Bonamassy, Patrycji Markowskiej, Lady Pank czy inne rockowe klasyczne zespoły to najwyżej na kilka notowań się pojawią, ale podobnie jest też przecież choćby z K. Meluą. Dobrze, że chociaż Kazik czy szczególnie Turnau mocno się trzymają...
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

Neo01 pisze: ndz kwie 20, 2025 8:57 pm Po prostu taka muzyka nikogo w tym radiu chyba niestety nie interesuje (teoretycznie blues czy blues-rock to domena Marty Kuli, ale mam wrażenie, że ona zdecydowanie gustuje w amerykańskich klimatach).
No właśnie nie bardzo się to "gustowanie w amerykańskich klimatach" bluesowych przekłada na zawartość zestawu. Pani Marta być może powinna czasami posłuchać konkurencji, to znaczy pana Chojnackiego czy Manna w Radio NŚ, jeżeli sama ma problemy ze znalezieniem takich nowości, a może zbyt mały ma udział w tworzeniu zestawu, bo szczerze mówiąc nie śledzę jej audycji i nie wiem, co ona tam gra. Wiem natomiast, że sporo okołobluesowych płyt wciąż omija zestaw 357, i to nie tylko takie "marki" jak wspomniany tutaj Buddy Guy, ale i wielu innych młodych i/lub obiecujących, choć mniej popularnych artystów. Jeśli chcecie wiedzieć o kogo konkretnie mi chodzi, odsyłam do wątku z nowościami ForaListy. Dodam, że miałabym też więcej (obok Dżemu) polskich artystów, których bardzo brakuje mi w zestawie ( Paweł Szymański, Bartek Grzanek, Blues Fighters, Boogie Boys ), ale to już nie wiem do kogo można by z tymi wykonawcami "uderzyć" ...
kajman

Neo01 pisze: ndz kwie 20, 2025 8:57 pm pojawiły się nowe Panki i to było jego zgłoszenie
Ale Marek nie musi ograniczać się do jednej propozycji, podobnie zresztą inni redaktorzy.
Neo01 pisze: ndz kwie 20, 2025 8:57 pm Lady Pank czy inne rockowe klasyczne zespoły to najwyżej na kilka notowań się pojawią, ale podobnie jest też przecież choćby z K. Meluą
To może popatrz na osiągnięcia tych wykonawców w ostatnich latach LP3. Już wtedy kiepsko sobie radziły. Pomijając reanimację pierwszej płytę (z gośćmi) to ostatni raz w top 10 LP było w 2007. Katie miała trzy numery 1 w 2010, potem to było max 20.
lady pisze: ndz kwie 20, 2025 9:44 pm takie "marki" jak wspomniany tutaj Buddy Guy
Sama zastosowałaś cudzysłów. To są marki chyba tylko dla fanów bluesa. A o wymienionych przez Ciebie wykonawcach to mało kto słyszał. Blues to jednak niestety jest muzyka niszowa. I nawet gdyby coś dodali to raczej by sobie nie poradziło. Na foraliście też sobie za bardzo nie radzi, a gdyby nie Ty, Twój brat i ja to w ogóle by sobie nie radziło.
Awatar użytkownika
Neo01

Wiem, że nie musi się ograniczać, ale chyba generalnie tak robi.
Co do Meluy to był taki przypadek, że wysoki debiut i zaraz potem wypadek. Podobnie oczywiście z Bonamassą (tu nie aż tak wysokie debiuty). No cóż, taka specyfika tej listy, ale jednak widać pewien rozdźwięk z dawną Trójką.
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

kajman pisze: pn kwie 21, 2025 9:10 am Sama zastosowałaś cudzysłów. To są marki chyba tylko dla fanów bluesa.
No tak, Buddy to (na szczęście) nie Tina Turner, która podobnie zaczynała, a potem zrobiła przewrót muzyczny i podbiła wszelakie listy przebojów. Jednak z racji wieku i zasług dla muzyki bluesowej powinien on być chociażby zauważony przez takie Radio jak 357, takie jest moje zdanie. Bo w każdym szanującym się radio, zajmującym się na poważnie muzyką, powinno być miejsce na każdy jej rodzaj, oczywiście w granicach dobrego gustu :wink:
neisej

Post autor: neisej »

Propozycja zgłoszenia przy głosowaniu na 183 not. LP357:
kajman

Tori Amos - THE INSECT BALLET

https://youtube.com/watch?v=OWGTShBYWLk

Propozycja zgłoszenia przy głosowaniu na 184 not. LP357:

temik3
Martyr
Yacy
tadzio3
adameria
adrianec
ku3a
Neo01
Kuba1201
kajman

Termin zgłoszenia
Do 22:00 w każdy piątek, w tym wątku.

Gdyby osoba z pierwszego miejsca nie miała propozycji w danym tygodniu, to proszę o taką informację.
Dobrze byłoby mieć coś rezerwowego, bo zawsze może się zdarzyć, że akurat sama redakcja doda do tego zestawu naszą propozycję.
neisej

Post autor: neisej »

Kolejka utworów:
Kuba1201 pisze: pt kwie 18, 2025 11:02 am 2. Lana Del Rey - HENRY, COME ON
https://m.youtube.com/watch?v=nDYY3nJ7a0s

Już dodane:
Kuba1201 pisze: pt kwie 18, 2025 11:02 am 1. King Gizzard & The Lizard WIzard - Deadstick
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Może dodadzą, może nie...

Amy Macdonald - IS THIS WHAT YOU'VE BEEN WAITING FOR?

mam nadzieję, że i bez głosu kajmana damy radę :-D
kajman

Jeszcze nie słyszałem więc się nie wypowiem. Ale to chyba tak złe jak Zuta być nie może.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

nie wiem, bo ja nie słyszałem Zuty. przynajmniej świadomie.
kajman

Nie moja bajka, ale na promowanie wystarczy.
ODPOWIEDZ