Radiowa Lista Przebojów Programu I

Dyskusje wszelakie na temat innych zestawień, czyli nie samą Listą Przebojów Trójki człowiek żyje... ;-)

Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72

Przemek

Re: Radiowa Lista Przebojów Programu I

Post autor: Przemek »

Dziękuję za dotychczasowe ciekawostki i czekam na następne. Przyzwyczaiłem się już do tych notowań i w ostatnim czasie trochę mi ich już brakowało...
kajman

Post autor: kajman »

No to trochę pokomentuję:
marcinparys11 pisze:1. Ciągle pada - Czerwone Gitary
2. Wrócą chłopcy z wojny - Maryla Rodowicz i Daniel Olbrychski
3. Życzenia z całego serca/Wszystko kwitnie wkoło - Skaldowie
4. Anioł i róża - Krystyna Prońko
1. Tutaj o sytuacji, która mi się przytrafiła. Idziemy z kumplem z roku na zajęcia i rozmawiamy o muzyce. Mówię, że uwielbiam Ciągle pada (do tej pory zresztą), a że wtedy zima już była i ślizgawica okropna to się wyłożyłem. No co kumpel patrząc na mnie: No tak, ciągle pada.
No i jeszcze jedno. W tych czasach spisywałem namiętnie texty piosenek. W tej piosence był taki fragment, którego nie mogłem nijak zrozumieć. Jeszcze tylko Medytacje Skaldów sprawiały mi taką trudność. A potem ponad dwadzieścia lat później miałem nieco podobny przypadek. O tyle inny, że rozumiałem słowa, dopóki ktoś inny nie przedstawił innej wersji. Przypomniałem sobie o tym teraz i postanowiłem sprawdzić i znalazłem coś, czemu oprzeć się nie potrafię.
http://w999.wrzuta.pl/film/8qZN6Axnkwv/ ... amy_siebie
:lol: :lol: :lol: Dawno się tak nie ubawiłem.
2. To nawet Halama śpiewa lepiej od Olbrychskiego. Z tamtych czasów wspominam to jako totalny koszmar właśnie przez jego wokal.
3. Dwa oblicza Skaldów z tego okresu, szkoda że takie rzeczy jak Wiosna nagrywali.
4. Przyznam się, że nie mogę się nadziwić, bo to nie jest łatwa w odbiorze piosenka i zupełnie odbiegająca od tego, co wówczas w radyjach grali.
missisipilisly

Post autor: missisipilisly »

Przemek pisze:Dziękuję za dotychczasowe ciekawostki i czekam na następne. Przyzwyczaiłem się już do tych notowań i w ostatnim czasie trochę mi ich już brakowało...
Podzielam zdanie Przemka. Przy okazji dodam (po raz drugi, bo wcześniejsze posty zostały skasowane), że dziwi brak w retransmisjach tv z Opola 75 piosenki Andrzeja i Elizy "Czas relaksu", za którą dostali przecież nagrodę specjalną festiwalu... Z kolei aż 2 razy wyemitowano "Czeka na nas świat". Już wiem, dlaczego ani razu nie dane mi było zobaczyć opolskiej wersji największego chyba hity Andrzeja i Elizy...
marcinparys11

Post autor: marcinparys11 »

Dziękuję za komentarze, sprobuję przesłuchać tamtą stronę, gdy naprawią domowy internet.
Żeby zamknąć rok 1978, należy jeszcze podać wyniki Radiokuriera na przebój roku - odsyłam do adekwatnej strony w tematach okołolistowych (w czołowej 25-tce nie było ani jednego krajowego utworu - czyżby było aż tak źle?).

Zestaw Styczeń '79
(1) Każdy as bierze raz (W.Karolak-M.Czubaszek) Ewa Bem
(2) Szukam siebie (M.Siejka-K.Maracz) Bogusław Mec
(3) A kto się kocha w tobie (A.Korzyński-B.Olewicz) Zdzisława Sośnicka
(4) Może w maju, może w grudniu (Z.Krupiński-M.Dagnan) Homo Homini
(5) Pada śnieg na me okno (R.Poznakowski-B.Olewicz) Renata Danel
(6) Tu dobrze mi (K.Kwiatkowska-Marczyk-A.Bernat) Andrzej Ellmann
(7) Mój najdziwniejszy dzień (A.Rybiński-A.Kuryło) Andrzej i Eliza
(8) Ja już tamtej nie pamiętam (S.Krajewski-J.Has) Piotr Loretz
(9) Życiem bawię się (J.Malinowski-K.Drzewiecki) Lidia Stanisławska
(10) Dzwony na spokój (Z.Wodecki-W.Młynarski) Zbigniew Wodecki
Przemek

Czy posiada Pan informacje nt. wykonawcy i kompozytora roku 1978 w plebiscycie Studia Gama? Wiem tylko, kto zwyciężył rok później, a nie znam wcześniejszych wyników.
W styczniu serca słuchaczy podbiła Zdzisława Sośnicka, która zaśpiewała przebój "A kto się kocha w tobie" na festiwalu w Opolu w koncercie Studia Gama. To była udana inauguracja roku duetu Sośnicka - Olewicz. Redaktorzy pewnie docenili Renatę Danel, a utwór Ewy Bem mógł spodobać się i jednym, i drugim.
choroszcz

Post autor: choroszcz »

patrzac na rozne dzialy ...mozna zauwazyc ciaglosc Listy Jedynkowej , tyle ze w zmienionej formie i pod inna nazwa
,bodajze od poczatku 1969 do 1973 była Lista Studia Rytm
nastepnie ......bodajze jakis plebiscyt na piosenke tygodnia
od wrzesnia 1974 -do.1977...Lista PRZEBOJOW ,zamieniona w comiesieczne glosowania

od sierpnia 1981 -do 12.12 .81 -lista studia Gama
od 2.04.82 -do kwietnia .85 -lista przebojow pr 1
od kwietnia 85 do wrzesnia 91 -przeboj tygodnia
nastepnie ..ponownie były comiesieczne plebiscyty pt,,muzyczna jedynka '' polaczone z telewizja ...
i ....w pewnym momencie to padło ale kiedy....
marcinparys11

Klasyfikacje na kompozytora, piosenkarza, realizatora itp w podsumowaniu rocznym wprowadzono dopiero w roku 1979, tak więc w poprzednich latach nie było takich głosowań.
Spostrzeżenie na temat ciągłości listy jedynkowej jest jak najbardziej słuszne. Gdy po zakończeniu Radiowej Piosenki Tygodnia pojawiły się znów comiesięczne zestawy, chciałoby się rzec "ale to już było". Ciekawe, czy obecnie istnieje (może w pasmach o zasięgu regionalnym) ranking tylko polskich piosenek? W gruncie rzeczy - komu to przeszkadzało?
Wyniki Listy Studia Rytm pojawiły się w ostatnich tygodniach - w tematach okołolistowych. Są rewelacyjne!

Jeżeli w ubiegłym roku pojawiła się ogólnonarodowa dyskusja, czy więcej śniegu spadło w zimę 1979 czy w 2010 - to mogę powiedzieć, że wtedy śniegu aż tak solidnie nie odgarniano. Jeździło się po białych drogach, a w okolicach Chełmży (teraz tam przebiega droga nr 1) przez kilka dni stał zator samochodów w zaspach.

31.I.1979, środa wyniki (142)
1. Ja już tamtej nie pamiętam - Piotr Loretz
2. Pada śnieg na me okno - Renata Danel
3. A kto się kocha w tobie - Zdzisława Sośnicka
Dziesiątka wg fachowców:
25 pkt. Każdy as bierze raz - Ewa Bem
23 Szukam siebie - Bogusław Mec
22 Pada śnieg na me okno - Renata Danel
12 A kto się kocha w tobie - Zdzisława Sośnicka
6 Życiem bawię się - Lidia Stanisławska
3 Ja już tamtej nie pamiętam - Piotr Loretz
3 Dzwony a spokój - Zbigniew Wodecki
3 Może w maju może w grudniu - Homo Homini
3 Tu dobrze mi - Andrzej Ellmann
2 Mój najdziwniejszy dzień - Andrzej i Eliza
Przemek

Dziękuję za odpowiedź.
Byłem pewien, że przebój Zdzisławy Sośnickiej zajął pierwsze miejsce w notowaniu. Do opolskiego "Plebiscytu Studia Gama" (zazwyczaj) awansowały piosenki z pierwszego miejsca, ewentualnie drugiego... Już w poprzednim wydaniu pojawiły się pewne kontrowersyjne "przetasowania" i widać, iż dobór piosenek do tego koncertu bywał zastanawiający. Zupełnie zapomniałem o Piotrze Loretzu, którego w Opolu zapowiedziano jako wykonawcę z jedną piosenką w Studio Gama, utrzymującą się w nim przez dwa miesiące. Pewnie w lutym utwór "Ja już innej nie pamiętam" też znalazł się dosyć wysoko na liście.
marcinparys11

Zestaw Luty '79
(1) Mija dzień za dniem (A.Rybiński-A.Kuryło) Andrzej i Eliza
(2) California mon amour (J.Kruk-M.Dutkiewicz) 2+1
(3) Płynąć (A.Ellmann-A.Kuryło) Urszula Sipińska
(4) Oferta matrymonialna (W.Korcz-M.Czapińska) Janina Ostala
(5) W strumieniu Wisły (J.Koman-J.Has) Koman Band
(6) Ale feeling (R.Rynkowski-P.Howil) Vox (debiut!)
(7) Na przekór pogodzie (K.Kwiatkowska-Marczyk-K.Zuchora) Renata Danel
(8) Może ja, może ty (J.Milian-A.Kosmala) Danuta Mizgalska
(9) O czasie i przemijaniu (M.Hertel-J.Zalewski) Jerzy Połomski
(10) Masz na mnie sposób (J.Tramer-A.Jastrzębiec-Kozłowski) Ada i Korda
Przemek

Z zestawu lutowego uwagę zwraca piosenka "California mon amour" i chyba ona była jedną z laureatek słuchaczy. Wydaje mi się, że VOX tez mógł się spodobać (gorączka disco!). Z kolei Renata Danel mogła przypaść do gustu fachowcom... Niezmiennie zaskakuje mnie kolejna już propozycja zespołu Andrzej i Eliza.Nigdy nie podejrzewałbym, że tyle ich było. "Mija dzień za dniem" to już "jubileuszowa", bo dziesiąta ich piosenka w Studiu Gama!
marcinparys11

28.II.1979, środa wyniki (143)
1. California mon amour - 2+1
2. Ja już tamtej nie pamiętam - Piotr Loretz (2 raz)
3. A kto się kocha w tobie - Zdzisława Sośnicka (2 raz)
Od redaktorów :
34 pkt Płynąć - Urszula Sipińska
22 Ale feeling - Vox
14 Może ja, może ty - Danuta Mizgalska
--- --- ---
8 Na przekór pogodzie - Renata Danel
6 Oferta matrymonialna - Janina Ostala
5 California mon amour - 2+1
4 Każdy as bierze raz - Ewa Bem (2 raz)
4 W strumieniu Wisły - Koman Band
2 Pada śnieg na me okno - Renata Danel (2 raz)
2 Mija dzień za dniem - Andrzej i Eliza
2 Masz na mnie sposób - Ada i Korda
0 O czasie i przemijaniu - Jerzy Połomski
Przemek

Zestaw lutowy nie należał chyba do najlepszych, skoro słuchacze wyróżnili aż dwie piosenki ze stycznia. I chyba też przez to redaktorzy nagrodzili "Ale feeling" - piosenkę, która nie mieściła się w ich dotychczasowych "kanonach". Przebój Urszuli Sipińskiej jest dzisiaj chyba kompletnie zapomniany, w przeciwieństwie do "Californii mon amour". Jednak zespół 2 + 1 bardziej znany jest z lepszych piosenek.
marcinparys11

Gratuluję dobrego typowania. W gruncie rzeczy, wyniki są coraz łatwiejsze do przewidzenia.
Co do zespołu Andrzej i Eliza - wydali w ciągu półtora roku płytę "Buty, buty", trzy single i kilka pocztówek dźwiękowych. Były tam piosenki śpiewane tylko przez Andrzeja ("Mój powrót", "Spotkanie z życiem", "Mój najdziwniejszy dzień") jak i tylko przez Elizę ("Królem bądź głową rusz", "Mija dzień za dniem"). Jak w ubiegłym roku przyznał na łamach jednej z gazet Andrzej Rybiński, że "moje małżeństwo się rozpadło, ale zespół istniał jeszcze przez cztery lata i dawał ludziom pracę".

Szkoda, że zapomnieniu uległa piosenka Urszuli Sipińskiej "Płynąć", bo jak na koniec lat 70-tych, miała niezwykły klimat.
Dziwne, że zespół 2+1 przez tyle miesięcy w ogóle nie został dostrzeżony, a tu nagle pierwsze miejsce. Płyta "Teatr na drodze" z 1978 roku była zdecydowanie najlepszą w dorobku zespołu.

Zestaw Marzec '79
(1) Nic nie może wiecznie trwać (R.Lipko-A.Mogielnicki) Anna Jantar i Budka Suflera
(2) Może znajdę (J.Wacławski-J.Królikowski) Bogusław Mec
(3) Cyrk nocą (J.Mikuła-A.Osiecka) Maryla Rodowicz
(4) Sama jak co dnia (Z.Górny-A.Sobczak) Grażyna Łobaszewska
(5) Co robić w taką noc (W.Trzciński-B.Olewicz) Ewa Dębicka
(6) Byłeś słońcem moich dni (P.Figiel-M.Dutkiewicz) Irena Jarocka
(7) Ta nasza miłość (W.Krakus-Z.Laskowik) Beata Andrzejewska
(8) Obiecanki, przyrzeczenia (A.Sławiński-J.Has) Krystyna Giżowska
(9) Wyśpiewać ziemię i niebo (J.Malinowski-K.Drzewiecki) Lidia Stanisławska
(10) Kompozytor i muza (J.Malinowski-P.Howil) Andrzej Dąbrowski
Przemek

Ubiegłoroczne transmisje opolskich koncertów z piosenkami - laureatkami Studia Gama bardzo mi pomagają w typowaniu wyników. Część utworów jest oczywiście znana do dnia dzisiejszego, ale sporo mogłem poznać dopiero tutaj i dzięki TVP Kultura.
Dziękuję za przybliżenie działalności zespołu Andrzej i Eliza. Choć to zupełnie inna skala, to pewien światowy zespół po rozwodzie swoich członków też funkcjonował mniej więcej tyle samo czasu...
Gdzieś przemknęła mi informacja, że płyta "Teatr na drodze" została wybrana, w głosowaniu publicystów estradowych, płytą roku 1978 lub była w ścisłej czołówce.
Teraz z pewnością mogę stwierdzić, że słuchaczom i krytykom przypadł do gustu przebój "Nic nie może wiecznie trwać" - świetny efekt współpracy Anny Jantar z Budką Suflera. Szkoda, że jej występ został wycięty z czerwcowej transmisji telewizyjnej opolskiego festiwalu... Pewnie i "Cyrk nocą" spodobał się jednym i drugim. Nigdy nie byłem entuzjastą Maryli Rodowicz, ale tym utworem pozytywnie mnie zaskoczyła. Trzecią laureatką stała się Grażyna Łobaszewska...
Wspomniał Pan, kilka wątków wcześniej, o liście przebojów "Non Stopu" z 1978 r. i tytuły piosenek, które znalazły się w notowaniu. Jedną z nich była "Tylko mnie poproś do tańca". Czy mógłby Pan przytoczyć jej lokatę/y i ilość miesięcy na liście?
marcinparys11

Domyśliłem się, o jaki światowy zespół chodzi - do tej pory bardzo chętnie słucham ich piosenek, pomijając te najbardziej "wyświechtane". Podobno "nigdy nie mów nigdy"- może jeszcze uda się jakąś piosenkę nagrać, dopóki uczestnicy żyją i stan zdrowia im na to pozwala.
Piosenka "Tylko mnie poproś do tańca" zadebiutowała na liście "NonStopu" wydrukowanej w numerze listopadowym (zamieszczona data 16.09.1978 obejmowała pierwszy z czterech kolejnych tygodni). Zapis od tygodnia drugiego do numeru wydanego w grudniu (data 15.10.1978) : 29 22 16 14 13 12 10. Od numeru styczniowego lista zmieniła swą formułę.

28.III.1979, środa wyniki (144)
1. Nic nie może wiecznie trwać - Anna Jantar i Budka Suflera
2. Byłeś słońcem moich dni - Irena Jarocka
3. California mon amour - 2+1 (2 raz)
Typowania fachowców :
34 pkt Cyrk nocą - Maryla Rodowicz
20 Nic nie może wiecznie trwać - Anna Jantar i Budka Suflera
14 Może znajdę - Bogusław Mec
--- --- ---
10 Sama jak co dnia - Grażyna Łobaszewska
5 Płynąć - Urszula Sipińska (2 raz)
5 Byłeś słońcem moich dni - Irena Jarocka
4 Wyśpiewać ziemię i niebo - Lidia Stanisławska
4 Kompozytor i muza - Andrzej Dąbrowski
3 Ale feeling - Vox (2 raz)
3 Może ja, może ty - Danuta Mizgalska (2 raz)
0 Obiecanki, przyrzeczenia - Krystyna Gizowska
0 Ta nasza miłość - Beata Andrzejewska
0 Co robić w taką noc - Ewa Dębicka
marcinparys11

Zestaw Kwiecień '79
(1) Chcę być z tobą sam na sam (J.Piątkowski-B.Olewicz) Zdzisława Sośnicka
(2) Żyj kolorowo (J.Pt.Wróblewski-W.Młynarski) Ewa Bem
(3) Lucy (R.Rynkowski-P.Howil) Vox
(4) Ludzie, nie ukrywajcie swych uczuć (J.Kołodziej-T.Malicki) Mezzoforte
(5) Bardzo smutna piosenka retro (A.Sikorowski-A.Sikorowski) Pod Budą
(6) Gdyby można (J.Mikuła-M.Maliszewska) Krystyna Prońko
(7) Bo to jest świat starszego pana (L.Bogdanowicz-K.Logan) Jarema Stępowski
(8) Ci wspaniali mężczyźni (P.Figiel-M.Czubaszek) Lidia Stanisławska
(9) Nie oślepiaj (A.Zieliński-J.Kofta) Skaldowie
(10) Polska cena strachu (P.Figiel-A.Zaorski) Bogusz Bilewski
missisipilisly

zaskakujące jest pojawienie się w zestawieniu Jaremy Stępowskiego - gwiazdy przełomu lat 60 i 70. Jak się śledzi te notowania, to sporo piosenek przepadło, ale przynajmniej ludzie mieli wtedy z czego wybierać...
Przemek

Dziękuję za informacje dotyczące piosenki "Tylko mnie poproś do tańca".
Wygląda na to, że nawet transmisje opolskich koncertów Studia Gama nie gwarantują 100 - procentowej skuteczności w typowaniu wyników. Grażyna Łobaszewska zaprezentowała w Opolu utwór "Sama jak co dnia", ale w głosowaniu znalazła się poza czołową trójką. Dobór przebojów bywał (chyba stanie się to jednym z moich ulubionych określeń) po prostu zaskakujący. Zdziwiło mnie pojawienie się Ireny Jarockiej na drugim miejscu w głosowaniu słuchaczy. Nie znałem wcześniej tej piosenki, chociaż jej repertuar nie jest mi obcy.
W kwietniu utrzymała się popularność "Nic nie może wiecznie trwać", a serca fachowców muzycznych podbiła piosenka "Żyj kolorowo". Niestety, "Bardzo smutna piosenka retro" też została wyróżniona, nie wiem tylko, komu bardziej przypadła do gustu...
Rzeczywiście, sporo utworów z listy Studia Gama przepadło, ale pozostało też wiele znanych do dnia dzisiejszego. Gdyby tak wybrać te wszystkie przeboje, z podziałem na poszczególne lata, to ich suma byłaby zapewne dosyć pokaźna. Ówczesnym hitom taka kariera "nie grozi".
marcinparys11

Sam nawet byłem zdziwiony, że odpadła piosenka Grażyny Łobaszewskiej (nie byłem w owych czasach fanatykiem tej świetnej wokalistki, dopiero po latach trochę mi się gust zmienił). Prawdopodobnie była to idealna pieśń "festiwalowa", stąd została wykonana w Opolu.
W roku 1979 pojawiło się wielu wykonawców "z tamtych lat", a Jarema Stępowski był jednym z nich. Piosenka zupełnie nie przypominała Jego wcześniejszych dokonań z cyklu "pruj koleś do dechy".

2.V.1979, środa wyniki (145)
1. Nic nie może wiecznie trwać - Anna Jantar i Budka Suflera (2 raz)
2. Byłeś słońcem moich dni - Irena Jarocka (2 raz)
3. Nie oślepiaj - Skaldowie
Interesujące rozstrzygnięcia fachowców:
27 pkt Żyj kolorowo - Ewa Bem
17 Bardzo smutna piosenka retro - Pod Budą
16 Gdyby można - Krystyna Prońko
16 Chcę być z tobą sam na sam - Zdzisława Sośnicka
--- --- ---
13 Lucy - Vox
4 Polska cena strachu - Bogusz Bilewski
3 Bo to jest świat starszego pana - Jarema Stępowski
3 Ci wspaniali mężczyźni - Lidia Stanisławska
2 Nie oślepiaj - Skaldowie
1 Ludzie nie ukrywajcie swych uczuć - Mezzoforte

Przy równej ilości punktów wyżej umieszczam piosenki, które mają więcej 'trójek" lub "dwójek".
Przemek

Już w poprzednim notowaniu zaskoczyła mnie piosenka Ireny Jarockiej i nadal nie przestaje. Szkoda tylko, że tego zapomnianego hitu nie można nigdzie, z wyjątkiem krótkiego fragmentu na stronie piosenkarki, posłuchać. "Piosenka retro" (mimo wszystko) bardziej spodobała się fachowcom, co też dziwi. Zdzisława Sośnicka słynie z lepszych produkcji.
Wyniki kwietniowego głosowania będą bardzo istotne dla Studia Gama A.D. 1979.
missisipilisly

Co do grupy Pod Budą, to reakcja publiki w Opolu była z kolei zgoła odmienna. Mimo że nie znaleźli się w zasięgu premiowanych miejsc w konkursie, otrzymali wyróżnienie! Dobra piosenka zawsze da sobie radę. Dziwi mnie natomiast obecność w opolskim finale piosenki Vox "Lucy"...
marcinparys11

To nie było jedyne zaskoczenie, jeśli chodzi o dobór wykonawców do koncertu w Opolu. Widocznie takie były czasy - wyniki swoje, a reżyseria swoje.
Ta właśnie piosenka Ireny Jarockiej zamyka LP "Być narzeczoną twą" - krążek dość jednostajny i w całości trochę trudny do strawienia. Ale gdy się słucha każdej z piosenek z osobna - czemu nie?
Natomiast od kwietnia 1979 nastąpiła innowacja w prgramie Studia Gama. W kilka dni po rozstrzygnięciu (zwykle była to sobota, pierwszy raz 31 marca, następnie 5 maja) zaprezentowano w całości wszystkie dziesięć piosenek na nadchodzący miesiąc - wtedy była okazja posłuchać całego zestawu od początku do końca. Kolejność czasami była inna, przyjąłem taką, jak później prezentowano we fragmentach.

Zestaw Maj '79
(1) Poranne łzy (Z.Jaremko-W.Młynarski) Krystyna Prońko
(2) Wiosenne zwierzenia (A.Wójcik-A.Błaszczyk) Grażyna Świtała (debiut)
(3) Sentymentalny dzień (A.Ellmann-A.Kuryło) Urszula Sipińska
(4) Dorosłość (M.Jeżowska-J.Boom) Maria Jeżowska (debiut)
(5) Tak dobrze mi w białym (D.Kozakiewicz-M.Dutkiewicz) Anna Jantar
(6) Kołysanka dla Krzysia (R.Poznakowski, K.Krawczyk-J.Dąbrowski) Krzysztof Krawczyk
(7) Niedokończony sen (P.Birula-W.Sodoś) Exodus
(8) Piosenka spod welonu (A.Kopff-A.Mogielnicki) Irena Jarocka
(9) Z popiołu i wosku (J.Kruk-A.Mogielnicki) 2+1
(10) Zwyczajna tęsknota (B.Sołtysik-T.Klimecki) Pro Contra

P.S.Bardzo lubię ten zestaw. W końcu maturę zdawało się tylko raz w życiu!
Przemek

Był to bardzo przebojowy zestaw, odpowiedni do "boju", jakim jest matura. :)
Teoretycznie aż 7 propozycji miało szansę na znalezienie się w gronie laureatów. Słuchaczom chyba najbardziej spodobała się "Piosenka spod welonu" (nawiasem mówiąc, byłem bardzo rozczarowany, kiedy dowiedziałem się, że Andrzej Mogielnicki, który podpisał się świetnymi słowami do przeboju "Nic nie może wiecznie trwać", napisał taki "tekst"...), "Sentymentalny dzień" oraz "Z popiołu i wosku". Radiowcom przypadły do gustu "Poranne łzy" Krystyny Prońko, może utwór Krzysztofa Krawczyka i ponownie Urszuli Sipińskiej? Bardzo lubię rock and rollowe "Tak dobrze mi w białym", jednak przebój ten był chyba dopiero na piątym miejscu w głosowaniu redaktorów. Zrobił za to karierę w innym plebiscycie - "Interstudia".
Uwaga dotycząca płyty "Być narzeczoną twą" jest bardzo trafna.
marcinparys11

30.V.1979, środa wyniki (146)
1. Piosenka spod welonu - Irena Jarocka
2. Kołysanka dla Krzysia - Krzysztof Krawczyk
3. Z popiołu i wosku - 2+1
Wyniki 17 rozgłośni :
24 pkt Poranne łzy - Krystyna Prońko
19 Sentymentalny dzień - Urszula Sipińska
17 Niedokończony sen - Exodus
14 Z popiołu i wosku - 2+1
9 Tak dobrze mi w białym - Anna Jantar
8 Dorosłość - Maria Jeżowska
4 Kołysanka dla Krzysia - Krzysztof Krawczyk
3 Lucy - Vox (2 raz)
3 Zwyczajna tęsknota - Pro Contra
1 Piosenka spod welonu - Irena Jarocka
0 Wiosenne zwierzenia - Grażyna Świtała

Redaktorzy z Lublina tak się zafascynowali twórczością poznańskiego kwartetu Vox, że umieścili na 1 miejscu piosenkę, której... w ogóle nie było w zestawieniu, bo nie awansowała w kwietniu. Ale w trakcie głosowania nikt tego nie zauważył.
missisipilisly

Czy ktoś może tak ad hoc wyłożyć na tym forum zasady tego plebiscytu? Cały czas porównuję te notowania z finałową listą z opolskiego festiwalu i nijak mi to nie pasuje. Domyślam się, że awansowały pierwsze miejsca w głosowaniu publiki i jury, ale czy tylko?
ODPOWIEDZ