Geephard pisze:Ciekawe, że dużo osób na forum przyczyn przetasowania w zestawieniu topu dopatrują się w złym guście młodych ludzi. O ile w przypadku popularności Comy jest to uzasadnione to jeśli chodzi o dzisiejszą część kompletnie nie. Utwory które wzbudziły (oprócz Wilków) największe kontrowersje to:
The Stranglers — No More Heroes 1977
Sex Pistols — God Save The Queen 1977
The Stranglers — Midnight Summer Dream 1982
TOTO — Africa 1982
TSA — Trzy zapałki 1982
The White Stripes — Seven Nation Army 2003
The Verve — Bitter Sweet Symphony 1997
Jak widać oprócz Wilków i dwóch ostatnich utworów są to głownie piosenki z lat 70 i 80, których oprócz TOTO nawet ja nie znałem, więc ja się pytam skąd inni młodzi ludzie mają je znać. Co jest dowodem na to, że nie gust słuchaczy programu trzeciego się zmienił. Zawsze lubili te utwory, ale były takie które lubili bardziej i na nie głosowali, dopiero głosowanie na 100 utworów pozwolił tym upodobaniom wyjść na światło dzienne.
Podejrzewam, że ja raczej nie użyłem określenia "młodych ludzi". Pisałem o nowych słuchaczach, którzy niekoniecznie muszą być młodzi. I tak, uważam, że gust mają kiepski. Nic nie mam do większości podanych tu utworów, ale na miłość boską, to nie są (z małymi wyjątkami) utwory na top. Myślę, że White Stripes, bo to zjawisko w nowej muzyce, może Stranglers, ale z jednym utworem i nie tak wysoko (to samo dotyczy Pistolsów). I to z Heroes lub ewentualnie Golden, bo już Midnight to pełna słodyczy komercja. Może Wilki, ale góra z jednym utworem i to znacznie niżej. TSA tak, ale mimo całej sympatii dla Zapałek, to nie jest utwór na tak wysokie miejsce.
No i jeszcze jedno. Poza End wszystkie utwory mające powyżej 8 (a może nawet i 6) minut lecą na łeb, na szyje. Znaku czasu? Jeżeli tak, to jest bardzo niepokojący znak. I chyba to chyba bardziej ewidentne niż to, że leci klasyka rocka. Wystarczy popatrzeć na Gunsów. Knockin' do gory, Child debiutuje, Don't do góry (mam nadzieję, że czegoś nie pomyliłem), a November jebudu w dół. Zeppelini w dół, krótsi AC/DC i Sabaci (o ile kojarzę) w górę. Myślę, że przykładów by znalazło się więcej. Trzy chyba najboleśniejsze spadki czyli Shine, Epitaph i Child IT to utwory ponad 8 minut. Korowodu nie było.