Nierealne szaleństwo czyli wszyscy wykonawcy listy.

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Re: Nierealne szaleństwo czyli wszyscy wykonawcy listy.

Post autor: adameria »

kajman pisze:był błąd i miałem ją zapisaną jako Osrowską
No to niezbyt pięknie brzmi, że tak powiem... 8) :wink:

Dobra, będę tu zaglądał.
kajman, celem ułatwienia i pomocy Tobie, proponuję, abyś albo zrobił edycję pierwszego
postu i wpisał tam, kto-gdzie jako znaleziony/poszukiwany i do kogo obecnie się najbardziej przymierzamy.
Alternatywnie możesz też założyć jakąś małą stronkę (lub podstronkę, a może po dogadaniu się z JacKiem jako uzupełnienie www.alp3.pl)
dać link w pierwszym poście i po prostu, kto jest chętny to się udziela. To jest tylko pomysł, żeby wyjść poza 1 wątek,
bo robi się ciekawie.
kajman

Post autor: kajman »

adameria pisze:kajman, celem ułatwienia i pomocy Tobie, proponuję, abyś albo zrobił edycję pierwszego
postu i wpisał tam, kto-gdzie jako znaleziony/poszukiwany i do kogo obecnie się najbardziej przymierzamy.
Alternatywnie możesz też założyć jakąś małą stronkę (lub podstronkę, a może po dogadaniu się z JacKiem jako uzupełnienie http://www.alp3.pl)
dać link w pierwszym poście i po prostu, kto jest chętny to się udziela. To jest tylko pomysł, żeby wyjść poza 1 wątek,
bo robi się ciekawie.
W pierwszym poście byłoby tego bardzo dużo. Raczej założyć dodatkowy wątek i tam rozłożyć w jakiś sposób osoby do poszczegolnych postów (podział na Polskę i zagranicę, pani i panów albo alfabetyczny) żeby w każdym była jakaś sensowna ilość.
Z kolei informację o tym co nowego zrobiłem i co planuję pozostawić tutaj.
A co do JacKa to na razie jest tylko nieduża część poza tym nawet w założeniu nie obejmie to wszystkich nazwisk. Tak że nie wiem czy by to w ogóle go zainteresowało, a w obecnej fazie nie warto mu nawet głowy zawracać.
kajman

Niewiele nowego, ale zawsze:
David Bowie sam, w duetach (Tina 2x, Jagger), w Tin machine, Band Aid i Perfect day.
Brakuje mi składu w Volare i As the world, ale to muzyka filmowa, więc może z jakąś orkiestrą.
Tina Turner także w USA for Africa no i w kilku duetach (dwukrotnie Bowie, Barry White, Sting, Ramazotti)
W Forreign affair na gitarze Knopfler.
Poszukuję informacji o muzykach towarzyszących Hołdysowi w Kubie (wiem, że z T.Love, ale czy wszystkich pięciu poza Muńkiem).
Awatar użytkownika
TomaszBr

Post autor: TomaszBr »

Bowie jeszcze przecież w Under Pressure.

EDIT: A nie, to nie dotarło do 30.
kajman

TomaszBr pisze:Bowie jeszcze przecież w Under Pressure.
EDIT: A nie, to nie dotarło do 30.
Dzięki za czujność. :D Ale też zauważyłem.
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

As The World Falls Down

Post autor: djjack »

kajman pisze:(...)
David Bowie (...)
Brakuje mi składu w (...) As the world(...).
(...)
"As The World Falls Down"

Lead and background vocals: David Bowie
Drums: Steve Ferrone
Bass: Will Lee
Lead Guitar: Nicky Moroch
Guitar: Jeff Mironov
Keyboards, Synthesizers & Programming: Robbie Buchanan
Additional Background vocals by Robin Beck

I przy okazji może też
"Underground"

Lead vocal: David Bowie
Keyboards, Synthesizers & Programming: Robbie Buchanan
Acoustic Piano and Hammond B-3 organ: Richard Tee
Drum Effects: Steve Ferrone
Alto Sax: Bob Gay
Lead Guitar: Albert Collins
Rhythm Guitar: Nicky Moroch
Background vocals: Cissy Houston, Chaka Khan, Luther Vandross, Fonzi Thornton, Marcus Miller, Marc Stevens, Daphne Vega, Garcia Alston, Mary Davis Canty, Beverly Ferguson, A. Marie Foster, James Glenn, Eunice Peterson, Rennele Stafford.
ku3a

Post autor: ku3a »

kajman pisze:David Bowie sam, w duetach (Tina 2x, Jagger), w Tin machine, Band Aid i Perfect day.
"Without You I'm Nothing" z Placebo
kajman

Wielkie dzięki za As. :D Underground na szczęście już mam, ale trzeba przyznać, że ma mocno rozrośnięty chórek.
To przy okazji czy ma ktoś dane o towarzystwie Ani na płycie W spodniach (lub chociaż na singlach) i w Nigdy nie mów?
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Ania

Bang Bang
Robert Cichy - gitary
Tomasz Duda - saksofon
Kuba Galiński - hammond, instr.klaw.
Filip Jurczyszyn - gitara basowa
Kasia Piszek - chórki, rhodes
Dominik Trębski - trąbka (heh, dobre nazwisko ;-) )
Marcin Ułanowski - perkusja
oraz
Manolo Albarn Juarez - intrumenty perkusyjne

Suicide is painless
Cichy, Galiński, Piszek, Ułanowski, Juarez
oraz
Bogdan Kondracki - gitara basowa (od razu mogę podać ci, kto co robił u Smolika na płycie drugiej)
Zespół Smyczkowy Polskiej Orkiestry Radiowej pod dyrekcją Adama Sztaby
(przy okazji, jeśli orkiestry też zapisujesz - Varius Manx - Ten sen - chórki: Poznańskie Słowiki pod dyrekcją tego gościa, co mu potem nazwisko do 1 literki skrócili i do więzienie trafił)

Silent Sigh
Cichy, Galiński (tylko tym razem masę instumentów obsługuje, ale tego chyba nie zapisujesz?), Jurczyszyn, Piszek, Ułanowski
oraz
Piotr Zabrocki - syntezatory

Trudno mi się przyznać
Bogdan Kondracki - bass, rhodes, fortepian, hammond, instr.perk.
Robert Cichy - gitary
Tomasz Duda - saksofon barytonowy, saksofon altowy
Tomek Makowiecki (!) - chórki
Marcin Ułanowski - perkusja
Tomek Ziętek - trąbka

Czekam...
Bogdan - bass, rhodes, hammond, klawinet, instr.perk.
Cichy - gitary
Galiński - fortepian
Marek Napiórkowski (!) - gitary

Musisz wierzyć
Bogdan - bass, rhodes, programowanie, instr.perk.
Cichy - banjo, gitary
Ułanowski - perkusja
Ziętek - trąbka

Nigdy nie mów nigdy - nie ma podanego składu (na bonusowym dysku do Ania Movie jest), ale wnioskując po autorach, to stały skład

Płyta W spodniach i w sukience niestety została pożyczona nie wiem komu, albo jakoś inaczej zaginęła.

Mogę jeszcze podać z takich nietypowych - Maria Sadowska - Kiedy nie ma miłości (ten drugi kawałek z tej płyty zresztą też)
kajman

ku3a pisze:
kajman pisze:David Bowie sam, w duetach (Tina 2x, Jagger), w Tin machine, Band Aid i Perfect day.
"Without You I'm Nothing" z Placebo
Dzięki! :D

Kolejna porcja (dzisiaj szybko szło, chociaż pierwsze nazwisko to tylko uzupełnienie danych, bo wcześniej zapomniałem):
John Porter z Anitą i z 2+1 i zaczynają się schody, bo grał na Tak tak Obywatela i Nentalnym kocie ale czy we wszystkich utworach? I czy grał w Kocham cię'93 Chłopców?
Marek Piekarczyk w TSA, sam i z Oddziałem otwartym oraz w Naszym Wspólnym.
Elton John sam, z Michaelem, w Edge of heaven Wham! u Scissor Sisters i w Perfect day.
Jest tego więcej ale to rzeczy oczywiste, więc pomijam (może w wątku stowarzyszonym będą).

EDIT: Miszon, dzięki!
Post napisałem ponad pół godziny temu, a teraz zauważyłem, że nie wysłałem.
EDIT2: Tylko że akurat to już mam. :(
Ale przy SAdowskiej się do Ciebie zgłoszę.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Tzn. skład zespołu masz na okładce płyty W spodniach czy w sukience:

Dąbrowska, Kondracki, Cichy, Duda, Galiński, Jurczyszyn, Ułanowski. Czyli jak pisałem - stały zespół. Gościnnie Leszek Możdżer, pytanie w którym kawałku słychać jakiś fortepian.
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

Bowie był jeszcze z PSB w hallo spaceboy chyba
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Już pisałem. I kajman też.
kajman

Miszon pisze:Dąbrowska, Kondracki, Cichy, Duda, Galiński, Jurczyszyn, Ułanowski. Czyli jak pisałem - stały zespół. Gościnnie Leszek Możdżer, pytanie w którym kawałku słychać jakiś fortepian.
Zapiszę go w odpowiednim miejscu, ale jak patrzę na poprzednie utwory to tylko Cichy i Galiński są zawsze. Więc pozostałych wpisuję trochę na krzywy ryj.
Z tego co doczytałem (ale nie do końca precyzyjnie jest napisane) to Możdżer wystąpił w dwóch utworach. Jeden to na pewno żaden z mnie interesujących, a drugi (lub w tym kontekście trzeci) nie wszedł w ogóle na płytę tylko się B-side'ował.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

No bo jak nie ma saxu i perkusji to nie ma Dudy i Ułanowskiego. Proste.
kajman

To kolejna porcja (byłoby jeszcze więcej, ale przy pewnych wykonawcach wszystko jest oczywiste, więc odpuszczam):
Igor Czerniawski Aya RL i Ramona Rey (w Jak to widzisz na pewniak, w pozostałych prawie).
Paweł Kukiz w Haku, Aya(oprócz Nomadeusa), Piersiach, Emigrantach (bez Mogłem), Yugotonie, Havraniu, z Janem i Ireną.
Robert Jaszewski w Emigrantach i u chyba u Markowskiego w Malowanym dniu.
Andrzej "Kobra Kraiński w Kobranocce i Wierze IRY.
Jacek Bryndal w Kobranocce (poza Więc mi zdejmij) i Atrakcyjnym Kazimierzu.
Nick Rhodes w Duran Duran, Band Aid, Arcadii i Dandy Warchols
Andy Taylor samodzielnie, w Duran Duran (do Matter i w Reach out), Band Aid, Addicted Palmera oraz Forever i My heart Roda.
John Taylor samodzielnie, w Duran Duran i Band Aid.

Chyba nie odpisałem na DeSu - miałem je, a panią Druzgałę jeszcze w Nowym świecie Jansona.

No i taka uwaga, że czasami przeglądanie informacji o artyście jemu nic nie dokłada, ale dokłada innym, którzy byli wcześniej lub będą później.
kajman

To ja mam takie pytanie, jak do tego dotrzeć? Chodziło by mi także o inne piosenki, a jak wchodzę na stronę justyny to nie mogę tych images znaleźć. Z kolei jak przytnę linka po images lub po big czy jeszcze inaczej to nic nie wchodzi.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

kajman, klikasz dyskografia -> single - tam masz 3 strony z okładkami poszczególnych SP. po kliknięciu pokazują się wszystkie imagesy ;-)
kajman

No ja sobie wybrałem niewłaściwy singiel.
kajman

Yacy pisze:we wkładce do płyty jest tak:
Grzegorz Ciechowski instrumenty klawiszowe, flet (5), programowanie, sampling, looping
przy innych osobach są wymienione instrumenty i nr utworów. Z tego można wnioskować, że G.C. udzielał się - oprócz fletu - wszędzie. a nr 5 to "Oko za oko" ;-)
Przy Jacku Króliku - gitary też nie ma numerków. Są jeszcze wymienieni m.in. Magda S., Biolik, Smolik i in. Czy oni też Cię interesują?
Zdecydowanie tak - wszystko czego nie ma na http://www.discogs.com/Justyna-Steczkow ... se/1561563 czyli rozpiski, pozostałe osoby, bo np. wg discogs Ciechowski gra tam tylko w jednym utworze na flecie.
Yacy pisze:To tylko złudzenie (to nie miłość) 6 osób, m.in. Marek Napiórkowski, Ania Dąbrowska !!!
Tu i tu 5 osób, m.in. Karolina Kozak
Tutaj też mógłbym prosić te osoby (pewnie część się powtarza, więc aż tak dużo nie chyba nie będzie).
kajman

Nowa porcja:
Grażyna Trela jako Graża T. i być może w Nie ma drugiej i Tango Sojki oraz Młodych kotach i Mamy dla was Róż.
Przy okazji ta pierwsza piosenka była na pewno grana na liście pod tym tytułem. Wygląda, że to już wersja z płyty, na której miała inny tytuł, bo pojawiła się dwa miesiące po jej nagraniu, ale z pół roku przed wydaniem płyty, więc pewnie tytuł został zmieniony później i moim zdaniem w archiwum.lp3 powinna być jednak tak zatytułowana.
Wojciech Waglewski w Voo Voo (także z Nosowską, Turnauem, Jopek, Trebuniami, Haydamakami i Namuelem), jako Wagleswski samm, z Maleńczukiem 3x, Abradabem, synami, chyba z Martyną w Kołysz i Zawsze lubiłam, z Kazikiem w Spalam, ze Steczkowską w Samej (i przypuszczalnie w Intymności oraz Yidlu), prawie na pewno na Miastomani Peszek, w Czarnuchu TLove, w Raz Dwa Trzy chyba w Czekam i I tak oraz być może w Talerzyku, chyba z Wenglorzem w Widoku i Emanueli i być może w Atrakcyjnym.
Justyna Steczkowska sama i z Turnauem w Niebezpiecznych i Piosence dla ptaka oraz w Koralach i Gdzie ten Brathanków.
Uzupełnienia: Turnau w Koralach Brathanków oraz Ania w To tylko złudzenie Steczkowskiej.
Basia solo i w Matt Bianco.
Swoją drogą wygląda na to, że Basia zadebiutowała już na liście Jedynki w '81 robiąc chórki w Perfekcie na Spocząć Anny Jantar.
Annie Lennox w Eurythmics i samodzielnie.
Dave Stewart w Eurythmics, jako on sam, z Kowbojami, Candy oraz w Midnight i Queen Jona Bona i Jealous Sinead.
Robiłem też Archive, ale tam informacje są szczątkowe.
kajman

Żeby potem czegoś nie zapomnieć to kolejna porcja:
Dido także w Band Aid 2.
Krzysztof "Grabaż" Grabowski w Strachach, Pidżamie oraz z Nosowską i Rojkiem.
Maciej Balcar Do kołyski, Do przodu i Partyzany Dżemu oraz Wolność solo.
Jerzy Styczyński w Dżemie, w Welcome i Rzuć broń Lombardu, przypuszczalnie w Zawsze lubiłam Martyny i być może w Kocham cię Chłopców.
kajman

Tomasz Lipiński sam i z Tiltem, z Fotonesem, Brygadą i prawie na pewno z Izraelem.
Lech Janerka w Klausie Mitffochu, samodzielnie, w Męskim Graniu i Starteście T-Raperów.
Ray Cooper w Traveling, na Made in England Eltona, przypuszczalnie na Pictures Melui i Cloud Harrisona i pewnie w jakiś nagraniu z Soul Cages Stinga.
Bob Dylan w Travelling i USA for Africa.
Jeff Lynne w Elektrykach, Traveling, samodzielnie, You got i Californi Orbisona, Learning i Into Petty'ego oraz prawie na pewno na Cloud Harrisona.
Roy Orbison jako on sam i w Traveling.
Z Cloud 9 mam problem, bo nie jest wyszczegolnione, kto gdzie gra, a jest tam min. Elton i Clapton.
Poza tym Carrack może być w Say you Simply.
Czerniawski jest podany w składzie singla Mówię/Rzeka Tiltu, ale czy gra w obydwóch utworach?
ku3a

Post autor: ku3a »

kajman pisze:Dido także w Band Aid 2.
nie wiem czy już wziąłeś pod uwagę, ale w razie czego napiszę, że jeszcze "Stan" z Eminemem.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Ponieważ w sobotę w nocy leciały powtóki Historii pewnej płyty, to coś mi się przypomniało. Ale nie wiem, czy takie rzeczy bierzesz pod uwagę:
- w Teksańskim Heya nie gra Żabiełowicz, wszystkie gitary nagrał Banach (wg. informacji z tej audycji - Marcin uznał kilka kawałków za "wieśniackie" i odmówił grania w nich. Jednym z nich był właśnie Teksański ;-) ).
ODPOWIEDZ