Zagraniczne przeboje w PRL-u w Programie 1 Polskiego Radia
Zagraniczne przeboje w PRL-u w Programie 1 Polskiego Radia
Dobry wieczór. Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Wiem,że jest to forum bardziej dotyczące Programu 3 Polskiego Radia, ale chciałbym poruszyć temat nadawania zagranicznych piosenek zza żelaznej kurtyny w Programie 1 Polskiego Radia w czasach PRL-u. Czy ktoś z użytkowników forum może słuchał czasami Programu 1 Polskiego Radia w latach 60,70 i 80-tych? Czy ktoś z was pamięta może czy w tych latach Jedynka puszczała oprócz polskich piosenek też angielskie, amerykańskie, włoskie czy francuskie? Chodzi mi o audycje Muzyka i Aktualności, Koncert Życzeń, Rewia Piosenek, Sygnały dnia, Cztery Pory Roku, Lato z Radiem, Muzyka nocą i Magazyn Muzyczny Rytm. Pozdrawiam serdecznie.
-
Re: Zagraniczne przeboje w PRL-u w Programie 1 Polskiego Radia
Dopiero teraz odkryłem ten wpis i postanowiłem opowiedzieć.
Magnetofon szpulowy kupiłem (na liście społecznej trwałem przez rok) w styczniu 1978, a nagrywać nauczyłem się w Niedzielę Palmową (długi czas nie mogłem wpaść, że trzeba jednocześnie nacisnąć dwa klawisze).
Od tamtej pory "polowałem" na piosenki zagraniczne, bo nagrywanie krajowej produkcji to był obciach. Właśnie te wszystkie audycje wyszczególnione przez przedmówcę to była możliwość dokonania nagrań.
Przez pierwszy sezon - moja III i IV klasa L.O. nagrywałem jedynie z radiowej jedynki, gdyż muzyka w UKFie była trochę "za zimna". Tuż po maturze zauważyłem różnicę w jakości i wkrótce zarzuciłem nagrywanie z fal długich.
Audycje muzyczne:
Koncert życzeń - niedziela o 15.00 i dni robocze 18.30 - trzeba było tylko trafić na życzenia z okazji 18.urodzin. Jedna piosenka na całą audycję.
Muzyka i Aktualności - dzień powszedni o 16.00 - raczej trudno sterczeć przed magnetofonem i łapać piosenkę. W latach 1977-80 audycja została zastąpiona przez "Tu Jedynka" - koszmarne teksty, ale dużo więcej hitów.
Rewia piosenek - niedziela późnym wieczorem - można trafić (nawet raz puścili Rasputina Boney M. - chyba jedyny), choć dużo ciekawsze były zapowiedzi niezastąpionego p.Lucjana Kydryńskiego.
Sygnały Dnia - dni powszednie od szóstej rano - pojedyncze i tylko przy pomyślnym układzie
Lato z Radiem - dużo zagranicznych nagrań, w klimacie zbliżonym i rzadko pokrywających się z materiałem na współczesnych kompaktach wydawanych corocznie
Studio Gama - starałem się słuchać o plebiscycie, bo zapisywałem. Zagraniczne nagrania pojawiały się z okazji wzmianki o nowej płycie. W każdą środę około 15.50 w 1977 roku łączono się z Moskwą i nadawano piosenki z Kraju Rad.
To tyle "z pamięci". Tytuły nagranych piosenek mogę zamieścić, o ile będzie to kogoś interesować. Zapiski z taśm jeszcze się zachowały, pomimo upływu czasu.
Pozdrawiam
Magnetofon szpulowy kupiłem (na liście społecznej trwałem przez rok) w styczniu 1978, a nagrywać nauczyłem się w Niedzielę Palmową (długi czas nie mogłem wpaść, że trzeba jednocześnie nacisnąć dwa klawisze).
Od tamtej pory "polowałem" na piosenki zagraniczne, bo nagrywanie krajowej produkcji to był obciach. Właśnie te wszystkie audycje wyszczególnione przez przedmówcę to była możliwość dokonania nagrań.
Przez pierwszy sezon - moja III i IV klasa L.O. nagrywałem jedynie z radiowej jedynki, gdyż muzyka w UKFie była trochę "za zimna". Tuż po maturze zauważyłem różnicę w jakości i wkrótce zarzuciłem nagrywanie z fal długich.
Audycje muzyczne:
Koncert życzeń - niedziela o 15.00 i dni robocze 18.30 - trzeba było tylko trafić na życzenia z okazji 18.urodzin. Jedna piosenka na całą audycję.
Muzyka i Aktualności - dzień powszedni o 16.00 - raczej trudno sterczeć przed magnetofonem i łapać piosenkę. W latach 1977-80 audycja została zastąpiona przez "Tu Jedynka" - koszmarne teksty, ale dużo więcej hitów.
Rewia piosenek - niedziela późnym wieczorem - można trafić (nawet raz puścili Rasputina Boney M. - chyba jedyny), choć dużo ciekawsze były zapowiedzi niezastąpionego p.Lucjana Kydryńskiego.
Sygnały Dnia - dni powszednie od szóstej rano - pojedyncze i tylko przy pomyślnym układzie
Lato z Radiem - dużo zagranicznych nagrań, w klimacie zbliżonym i rzadko pokrywających się z materiałem na współczesnych kompaktach wydawanych corocznie
Studio Gama - starałem się słuchać o plebiscycie, bo zapisywałem. Zagraniczne nagrania pojawiały się z okazji wzmianki o nowej płycie. W każdą środę około 15.50 w 1977 roku łączono się z Moskwą i nadawano piosenki z Kraju Rad.
To tyle "z pamięci". Tytuły nagranych piosenek mogę zamieścić, o ile będzie to kogoś interesować. Zapiski z taśm jeszcze się zachowały, pomimo upływu czasu.
Pozdrawiam
-
Zapis dokonanych nagrań zagranicznych z I programu PR na taśmę zakupioną 11 kwietnia 1978:
Needles and pins - Smokie
Pourque te vas - Jeanette
Chancon d'amour - Manhattan Transfer
A toi - Joe Dassin
Tu ton va (Odchodzisz) - Alain Barriere
Parle-vous francais? - Baccara
Monsieur, voulez-vous dancer? - Loretta Godżi
Bella - Claude Francois
Manuela - Lareto
Jesteś moim światem - Zdzisława Sośnicka (tu uczyniłem wyjątek, ale uwielbiałem tę piosenkę z repertuaru Cilii Black, w radiu chodziła często)
I remember yesterday - Donna Summer
... - Michel Sardou
Hotel de la plage - Sheila
Rockolletion - Laurent Voulzy
Angelo - Brotherhood of Man
Melodia - Danyel Gerard
Jedna z czterech ścieżek na taśmie (nagrania w wersji mono celem oszczędności miejsca) została w całości poświęcona zespołowi Abba. Sam się zastanawiam, jakim cudem udało mi się tego dokonać na taśmie szpulowej.
Kolejność sześciu piosenek była konkretna - tytuły w pisowni oryginalnej:
1. Jestem właśnie dziewczyną 2. Melodia ludowa 3. Szczęśliwe Hawaje 4. Fernando 5. Tańcząca królowa 6. Jestem marionetką
pozycja nr 2 to oczywiście instrumentalny utwór tytułowy z płyty "Arrival".
Needles and pins - Smokie
Pourque te vas - Jeanette
Chancon d'amour - Manhattan Transfer
A toi - Joe Dassin
Tu ton va (Odchodzisz) - Alain Barriere
Parle-vous francais? - Baccara
Monsieur, voulez-vous dancer? - Loretta Godżi
Bella - Claude Francois
Manuela - Lareto
Jesteś moim światem - Zdzisława Sośnicka (tu uczyniłem wyjątek, ale uwielbiałem tę piosenkę z repertuaru Cilii Black, w radiu chodziła często)
I remember yesterday - Donna Summer
... - Michel Sardou
Hotel de la plage - Sheila
Rockolletion - Laurent Voulzy
Angelo - Brotherhood of Man
Melodia - Danyel Gerard
Jedna z czterech ścieżek na taśmie (nagrania w wersji mono celem oszczędności miejsca) została w całości poświęcona zespołowi Abba. Sam się zastanawiam, jakim cudem udało mi się tego dokonać na taśmie szpulowej.
Kolejność sześciu piosenek była konkretna - tytuły w pisowni oryginalnej:
1. Jestem właśnie dziewczyną 2. Melodia ludowa 3. Szczęśliwe Hawaje 4. Fernando 5. Tańcząca królowa 6. Jestem marionetką
pozycja nr 2 to oczywiście instrumentalny utwór tytułowy z płyty "Arrival".
-
Zapis dokonanych nagrań zagranicznych z I programu PR na taśmę zakupioną 23 maja 1978:
Ti amo - Umberto Tozzi
Solo tu - Matia Bazar
28 st. w cieniu - Jean Francois Maurice
Yes sir, I can boogie - Baccara
Again - Status Quo
Don't play your rock'n'roll to me - Smokie
If you love me - Elvis Presley
Hotel California - Eagles
Rzeki Babilonu/Brązowa dziewczynka w kółeczku - Boney M (specjalnie zachowałem pisownię oryginalną)
L'ete indien - Joe Dassin
Dream boat - George Baker Selection
H'asta manana - Abba
Oryginał piosenki, której cover kilka lat później znany był w naszym kraju jako "Oddział" wykonywał Oddział Zamknięty
I remember Elvis Presley - D.Mirror
Jedna z czterech ścieżek zawierała...recital telewizyjny niejakiego Africa Simone (fragmenty dziesięciu piosenek, nie było tam superhitu Ramaya)
Ti amo - Umberto Tozzi
Solo tu - Matia Bazar
28 st. w cieniu - Jean Francois Maurice
Yes sir, I can boogie - Baccara
Again - Status Quo
Don't play your rock'n'roll to me - Smokie
If you love me - Elvis Presley
Hotel California - Eagles
Rzeki Babilonu/Brązowa dziewczynka w kółeczku - Boney M (specjalnie zachowałem pisownię oryginalną)
L'ete indien - Joe Dassin
Dream boat - George Baker Selection
H'asta manana - Abba
Oryginał piosenki, której cover kilka lat później znany był w naszym kraju jako "Oddział" wykonywał Oddział Zamknięty
I remember Elvis Presley - D.Mirror
Jedna z czterech ścieżek zawierała...recital telewizyjny niejakiego Africa Simone (fragmenty dziesięciu piosenek, nie było tam superhitu Ramaya)
-
Zapis dokonanych nagrań zagranicznych z I programu PR na taśmę zakupioną 22 sierpnia 1978:
Ma baker - Boney M.
Livin' next door to Alice - Smokie
I'm sailing - Rod Stewart
Knowing me, knowing you - Abba
Lay bak in the arms of someone - Smokie
My friend the wind - Demis Roussos
... - David Dundas
... - Amanda Lear
Parl a mi n'amore - Mal
Oh Carol - Smokie
... - Johny Hallyday
Tu semplicita - Matia Bazar
... - Sylvie Vartan
Kansas City - Les Humpryes Singers
Summer night city - Abba
Ponadto nagrałem z festiwalu w Sopocie na żywo cały recital zespołu Pussycat - 6 piosenek (za wyjątkiem pierwszej piosenki "Smile", bardzo tego nie mogłem odżałować, bo nic mi nie mówiła nazwa zespołu, dopiero gdy usłyszałem co to za hit, skoczyłem po rozum do głowy i sprzęt do nagrywania) całego Drupiego - 4 piosenki oraz jeden utwór Gary'ego Brokera (jeszcze nie wiedziałem, że kończyło występ kultowe nagranie zespołu Procol Harum)
Ostatnie nagrania "upychałem" na wolne miejsca na taśmach, mając na uwadze zbliżający się sylwester.
Figaro - Bratherhood of Man
You're the one that I want - John Travolta and Olivia Newton-John
Summer night - John Travolta and Olivia Newton-John
Mull of Kintyre - Wings
Mexican girl - Smokie
Kiss you all over - Exile
Painter man - Boney M.
It's a heartache - Bonnie Tyler
Tym sposobem w ostatni dzień grudnia uzupełniałem brakujące miejsca brakującymi przebojami Radiokuriera od miejsca 10 wzwyż.
Take a chance of me - Abba
Tu - Umberto Tozzi
Too much heaven - Bee Gees
Darlin' - Frankie Miller
For a few dollars more - Smokie
I wypadałoby po latach pozdrowić uczestników tamtej imprezy w atak zimy stulecia, ale chyba nie czytają w/w forum.
Lista piosenek, które dość często odtwarzano wówczas w radiu, ale ich nie nagrałem, bo mi się... nie podobały.
Bicycle race - Queen (przecież w Radiokurierze zajął drugie miejsce! Poprawiłem się pół roku później)
We are the champions - Queen (zwycięzca Radiokuriera 1977. Poprawiłem się ponad rok później, gdy się przekonałem do tego zespołu; lepiej późno niż wcale)
Copacabana - Barry Manilow
Hey Sole - Umberto Tozzi
Singin' in the rain - Sheila (cover słynnego standardu z 1952 roku)
Amada mio, amore mio - El Passadores
Gigi l'Amoroso - Dalida (o rany, jak ja tej piosenki nie znosiłem i chyba mi to zostało do tej pory)
W podsumowaniu zaznaczę, że lista przebojów Non Stopu diametralnie różniła się od tego, co można było usłyszeć w pierwszym programie.
Podobnie w ogóle nie odtwarzano piosenek z lat 60-tych. Czasami trafiły się pojedyncze piosenki The Beatles. To już jest temat na oddzielną analizę.
Ma baker - Boney M.
Livin' next door to Alice - Smokie
I'm sailing - Rod Stewart
Knowing me, knowing you - Abba
Lay bak in the arms of someone - Smokie
My friend the wind - Demis Roussos
... - David Dundas
... - Amanda Lear
Parl a mi n'amore - Mal
Oh Carol - Smokie
... - Johny Hallyday
Tu semplicita - Matia Bazar
... - Sylvie Vartan
Kansas City - Les Humpryes Singers
Summer night city - Abba
Ponadto nagrałem z festiwalu w Sopocie na żywo cały recital zespołu Pussycat - 6 piosenek (za wyjątkiem pierwszej piosenki "Smile", bardzo tego nie mogłem odżałować, bo nic mi nie mówiła nazwa zespołu, dopiero gdy usłyszałem co to za hit, skoczyłem po rozum do głowy i sprzęt do nagrywania) całego Drupiego - 4 piosenki oraz jeden utwór Gary'ego Brokera (jeszcze nie wiedziałem, że kończyło występ kultowe nagranie zespołu Procol Harum)
Ostatnie nagrania "upychałem" na wolne miejsca na taśmach, mając na uwadze zbliżający się sylwester.
Figaro - Bratherhood of Man
You're the one that I want - John Travolta and Olivia Newton-John
Summer night - John Travolta and Olivia Newton-John
Mull of Kintyre - Wings
Mexican girl - Smokie
Kiss you all over - Exile
Painter man - Boney M.
It's a heartache - Bonnie Tyler
Tym sposobem w ostatni dzień grudnia uzupełniałem brakujące miejsca brakującymi przebojami Radiokuriera od miejsca 10 wzwyż.
Take a chance of me - Abba
Tu - Umberto Tozzi
Too much heaven - Bee Gees
Darlin' - Frankie Miller
For a few dollars more - Smokie
I wypadałoby po latach pozdrowić uczestników tamtej imprezy w atak zimy stulecia, ale chyba nie czytają w/w forum.
Lista piosenek, które dość często odtwarzano wówczas w radiu, ale ich nie nagrałem, bo mi się... nie podobały.
Bicycle race - Queen (przecież w Radiokurierze zajął drugie miejsce! Poprawiłem się pół roku później)
We are the champions - Queen (zwycięzca Radiokuriera 1977. Poprawiłem się ponad rok później, gdy się przekonałem do tego zespołu; lepiej późno niż wcale)
Copacabana - Barry Manilow
Hey Sole - Umberto Tozzi
Singin' in the rain - Sheila (cover słynnego standardu z 1952 roku)
Amada mio, amore mio - El Passadores
Gigi l'Amoroso - Dalida (o rany, jak ja tej piosenki nie znosiłem i chyba mi to zostało do tej pory)
W podsumowaniu zaznaczę, że lista przebojów Non Stopu diametralnie różniła się od tego, co można było usłyszeć w pierwszym programie.
Podobnie w ogóle nie odtwarzano piosenek z lat 60-tych. Czasami trafiły się pojedyncze piosenki The Beatles. To już jest temat na oddzielną analizę.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990
A czy może ktoś z członków forum pamięta może jak było w latach 1985-1990 ( w drugiej połowie lat 80-tych, po stanie wojennym), kiedy Liste Przebojów zmieniono na Radiową Piosenkę Tygodnia, gdzie były już tylko polskie piosenki?. Czy wtedy też w Programie I Polskiego Radia odtwarzano trochę zagranicznych przebojów oprócz Lata z Radiem? Czy ktoś może coś wie na ten temat? Pytam się tylko, ponieważ w Jedynce od 1982-30.03.1985 była Lista Przebojów na której było 10 piosenek polskich i 10 zagranicznych, a później jak było? Czy może w Programie I Polskiego Radia puszczano choć trochę może np. Modern Talking, C.C. Catch, Samantha Fox, Kim Wilde, Sabrina, Madonne, Michaela Jacksona, Pet Shop Boys, Al Bano & Romina Power, Bad Boys Blue, Samanthe Fox, Whitney Houston itp. muzykę rozrywkową? Chodzi mi tylko o muzykę pop i disco, rozrywkową. Wiem, że to jest raczej forum fanów Programu 3, ale no ciekawi mnie ten temat. Będę wdzięczny, jeśli ktoś może coś pamięta. Jakby co przepraszam bardzo
-
Pierwsza trójka w/w wykonawców oraz Sabrina nigdy się w Trójce nie pojawili. A jednak po tylu latach ich piosenki są odtwarzane, chociażby w Radio Złote Przeboje. Zastanawiające, tym bardziej , że w latach 80.słuchanie pierwszego programu było wręcz obciachem. Sam złamałem tę zasadę, słuchając i zapisując cotygodniowe notowania listy, a także co czwartek zestawu propozycji. Codziennie także się starałem posłuchać, jak dyżurni krytycy recenzowali propozycje. Od czasu zaistnienia Radiowej Piosenki Tygodnia, w drugiej godzinie nadawano Bank przebojów, a tam popularni zagraniczni wykonawcy śpiewali najnowsze hity.
-
Pozatym np. jak czytałem te listy przebojów Jedynki, to w PR1 w 1984, 1985 roku np. to tam były te pierwsze piosenki Madonny takie jak " Holiday" czy "Like a Virgin" nie wiem czy może też ''Lucky Star", a w trójce była na liście dopiero od " Material Girl". Bonnie Tyler też był tylko jeden przebój na Liście Przebojów Trójki, nie było na niej w 1983 roku jej piosenki " Total Eclipse Of The Heart", a w Jedynce była. Tak samo Ricchi e Poveri- Acapulco, Al Bano i Romina Power- Felicita.
-
To gwoli uzupełnienia zamierzchłych lat 70. Piosenki, które nagrałem na taśmach w roku 1979 z "fal długich" mniej więcej w kolejności, do czasu gdy przerzuciłem się tylko na nagrania z UKFu.
No - Gianni Bella
Mamma Leone - Bino
King of the road - Boney M
Dolce amore mio - I Santo California
Substitute - Clout
Stumblin in - Suzi Quatro and Chris Norman
Heart of glass - Blondie
Wuthering heights - Kate Bush
Da' ya think I'm sexy - Rod Stewart
Baker Street - Gary Rafferty
Boogie-woogie dancing shoes - Claudia Barry
Y.M.C.A. - Village People
Troyan horse - Luv'
Piero va - Drupi
Thank you for the music - Abba
Tragedy - Bee Gees
Telephone line - E.L.O.
Erunora d'amore - Matia Bazar
Chiquitita - Abba
Hooray hooray It's a holi-holiday - Boney M.
Ribbons of blue - Boney M.
Mari nero - Nubes Grisses
Seven lonley days - Sheila
It was mad for dancing - Leif Garret
Mindles boogie - Hot Chocolate
You don't bring my flowers - Barbra Streisand and Neil Diamond
Od lata 1979 na jedną audycję czekałem z utęsknieniem. "Moja audycja muzyczna" na podstawie ułożonego programu przez słuchaczy nadawana była w niedziele między 22.00 a 23.00. Nawet miałem zapisane, co odtwarzano, czyli współcześnie zwane playlistą. Jak te notatki znajdę, to ewentualnie mogę wrzucić.
No - Gianni Bella
Mamma Leone - Bino
King of the road - Boney M
Dolce amore mio - I Santo California
Substitute - Clout
Stumblin in - Suzi Quatro and Chris Norman
Heart of glass - Blondie
Wuthering heights - Kate Bush
Da' ya think I'm sexy - Rod Stewart
Baker Street - Gary Rafferty
Boogie-woogie dancing shoes - Claudia Barry
Y.M.C.A. - Village People
Troyan horse - Luv'
Piero va - Drupi
Thank you for the music - Abba
Tragedy - Bee Gees
Telephone line - E.L.O.
Erunora d'amore - Matia Bazar
Chiquitita - Abba
Hooray hooray It's a holi-holiday - Boney M.
Ribbons of blue - Boney M.
Mari nero - Nubes Grisses
Seven lonley days - Sheila
It was mad for dancing - Leif Garret
Mindles boogie - Hot Chocolate
You don't bring my flowers - Barbra Streisand and Neil Diamond
Od lata 1979 na jedną audycję czekałem z utęsknieniem. "Moja audycja muzyczna" na podstawie ułożonego programu przez słuchaczy nadawana była w niedziele między 22.00 a 23.00. Nawet miałem zapisane, co odtwarzano, czyli współcześnie zwane playlistą. Jak te notatki znajdę, to ewentualnie mogę wrzucić.
-
Dziękuję bardzo za odpowiedź i za te notowania. Bardzo dziękuję. Mnie bardzo interesuje właśnie Program I Polskiego Radia z lat 70 i 80-tych. Bo no mało jest informacji w internecie na temat Jedynki z tamtych lat. Jeśli by pan znalazł, to mógłby pan wstawić też te notatki z tej audycji. Jestem zainteresowany. Pozdrawiam serdecznie.
-
Przy okazji wpisu do innego wątku przypomniałem sobie o tym temacie i skojarzyłem z wyjazdem pandemicznym do Florencji sprzed dwóch lat. Wtedy m.in. zainspirowałem się starymi przebojami pochodzącymi ze słonecznej Italii, które znalazłem w internecie i nagrałem je właśnie z programu pierwszego. Ponieważ nie zawsze wiedziałem kto je śpiewa, musiałem trochę poszukać.
A far l'amore comincia tu - Rafaela Carra
Raggio di luna - Matia Bazar (Eurowizja 1979)
Sara un fiore - Enrico Beruschi (San Remo 1979)
Amo Francesca - Pierfranco Castelli
Zuppa Romana - Schrott nach 8
Blu - Luciano Angerelli (z płyty "Donna"), była też wersja francuska: Le dornier slow - Joe Dassin
Amado mio, amore mio / Mucho mucho / Bamba daban - El Passador (Paolo Zavallone)
Mamma Leone / Bambino - Bino
Inne piosenki nagrane w roku 1979 także z programu pierwszego z innych nacji.
Un chantana - Michael Sardou
Forever you want - Status Quo
Hertache tonight - Eagles
We don't talk anymore - Cliff Richard
After the love is gone - Earth, Wind and Fire
Suzy - Village People
I've never been in love - Suzi Quatro
Some girls - Racey
A far l'amore comincia tu - Rafaela Carra
Raggio di luna - Matia Bazar (Eurowizja 1979)
Sara un fiore - Enrico Beruschi (San Remo 1979)
Amo Francesca - Pierfranco Castelli
Zuppa Romana - Schrott nach 8
Blu - Luciano Angerelli (z płyty "Donna"), była też wersja francuska: Le dornier slow - Joe Dassin
Amado mio, amore mio / Mucho mucho / Bamba daban - El Passador (Paolo Zavallone)
Mamma Leone / Bambino - Bino
Inne piosenki nagrane w roku 1979 także z programu pierwszego z innych nacji.
Un chantana - Michael Sardou
Forever you want - Status Quo
Hertache tonight - Eagles
We don't talk anymore - Cliff Richard
After the love is gone - Earth, Wind and Fire
Suzy - Village People
I've never been in love - Suzi Quatro
Some girls - Racey
A pamiętacie Wykonawcę i tytuł piosenki jak dobrze pamiętam Holenderskiego zespołu w której było Makao
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
Bardzo, bardzo panu najmocniej dziękuję za te wszystkie wspomnienia i notowania.
Bardzo cenne informacje dla wszystkich.
A czy może ktoś będzie wiedzieć, jak to było w latach 1985 - 1989, tych latach końcowej komuny (II połowa lat 80-tych do 1990 roku) ?
No bo na Liście Trójki i w Rozgłośni Harcerskiej nie byli tam mile widziani tacy wykonawcy typu disco?
Czy wtedy gdzieś w eterze (w Polskim Radiu Dwójka czy lokalnych rozgłośniach Polskiego Radia czy w Polskim Radiu Jedynka lub może w Polskim Radiu Trójka czy w Radio Luxembourg) można było natrafić na przeboje Modern Talking (You,re, my heart, you re my soul 1985, You can win if you want 1985, Cheri, Cheri Lady - 1985, Brother Louie - 1986, Atlantis Is Calling (SOS for Love) 1986, Geronimo's Cadillac - 1987 czy "Jet airliner" 1987), C.C. Catch (I can lose my heart tonight - 1985, Cause you are young 1986, Strangers by night 1986, Heartbreak Hotel 1986, Heaven and hell 1987, Soul Survivor 1987, Backseat on the cadillac 1988) czy Sabrina Salerno (Boys Summertime Love 1987, Hot girl 1988), Sandra (I'll never be (Maria Magdalena) 1985, In the heat of the night 1985, Hi hi hi 1986, Innocent Love 1986, Everlasting Love 1987, Secret Land, Heaven can wait) czy Gazebo czy Al Bano i Romina Power, Ricchi e Poveri?
Albo jak to było z Madonną (Madonną Louise Ciccone) w 1985 roku u nas w PRL-u? Czy ta piosenkarka była już gdzieś tam grana przez Polskie Radio?
Np."Crazy for You" 1985, czy te single z albumu "Like a virgin" - "Like a virgin" 1985, "Material Girl" 1985, "Angel" 1985, "Dress you Up" 1985, czy "Gambler 1985, albo "Into the groove" 1985?
A Kylie Minogue czy Rick Astley czy Jason Donovan można było gdzieś natrafić na ich hity oprócz jednego?
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego, jak najwięcej zdrowia, szczęścia i optymizmu oraz pogody ducha.
Będę bardzo wdzięczny najmocniej za każdą odpowiedź.
Przemek.
Bardzo cenne informacje dla wszystkich.
A czy może ktoś będzie wiedzieć, jak to było w latach 1985 - 1989, tych latach końcowej komuny (II połowa lat 80-tych do 1990 roku) ?
No bo na Liście Trójki i w Rozgłośni Harcerskiej nie byli tam mile widziani tacy wykonawcy typu disco?
Czy wtedy gdzieś w eterze (w Polskim Radiu Dwójka czy lokalnych rozgłośniach Polskiego Radia czy w Polskim Radiu Jedynka lub może w Polskim Radiu Trójka czy w Radio Luxembourg) można było natrafić na przeboje Modern Talking (You,re, my heart, you re my soul 1985, You can win if you want 1985, Cheri, Cheri Lady - 1985, Brother Louie - 1986, Atlantis Is Calling (SOS for Love) 1986, Geronimo's Cadillac - 1987 czy "Jet airliner" 1987), C.C. Catch (I can lose my heart tonight - 1985, Cause you are young 1986, Strangers by night 1986, Heartbreak Hotel 1986, Heaven and hell 1987, Soul Survivor 1987, Backseat on the cadillac 1988) czy Sabrina Salerno (Boys Summertime Love 1987, Hot girl 1988), Sandra (I'll never be (Maria Magdalena) 1985, In the heat of the night 1985, Hi hi hi 1986, Innocent Love 1986, Everlasting Love 1987, Secret Land, Heaven can wait) czy Gazebo czy Al Bano i Romina Power, Ricchi e Poveri?
Albo jak to było z Madonną (Madonną Louise Ciccone) w 1985 roku u nas w PRL-u? Czy ta piosenkarka była już gdzieś tam grana przez Polskie Radio?
Np."Crazy for You" 1985, czy te single z albumu "Like a virgin" - "Like a virgin" 1985, "Material Girl" 1985, "Angel" 1985, "Dress you Up" 1985, czy "Gambler 1985, albo "Into the groove" 1985?
A Kylie Minogue czy Rick Astley czy Jason Donovan można było gdzieś natrafić na ich hity oprócz jednego?
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego, jak najwięcej zdrowia, szczęścia i optymizmu oraz pogody ducha.
Będę bardzo wdzięczny najmocniej za każdą odpowiedź.
Przemek.
-
Cytat z samego siebie (kilka zakładek wcześniej):
No więc znalazłem!
14.X.1979 cały program dotyczył piosenek z filmu "Orkiestra Klubu Samotnych Serc Sierżanta Peppera", który wtedy nadawano w kinach. Był to prawdziwy powiew wolności w komuniźmie, chociaż film, mówiąc szczerze średni, a nowe wersje piosenek w innym wykonaniu (obecnie tzw. covery) to coś, czego bardzo nie lubiłem.
21.X.1979
Earth, Wind and Fire - Fantazja
Gary Rafferty - Baker Street
Dan Fogelberg - Dłużej
The Beatles - Get Back
Belle Epoque - Miss Broadway
Pink Floyd - Time
Billy Joel - Twój styl
Przedstawiający/a na początku odczytywał kto był autorem projektu audycji, a następnie kolejno tytuły i wykonawców. Musiałem szybko zapisać, by potem nastawić magnetofon. Często tytuły podawane były po polsku i tak mam zapisane. Podaję więc oryginalną wersję osoby zapowiadającej, bo to jest znacznie ciekawsze i śmieszniejsze.
28.X.1979
Eruption - Bilet w jedną stronę
Cliff Richard - Nie mówimy już więcej
Art Sullivan - Samo życie
Billy Joel - Uczciwość
Bee Gees - Massachuttest
Demis Roussos - Umrzesz przy miłości
4.XI.1979
Gilbert O'Sullivan - Claire
Earth Wind and Fire - September
Ewa Demarczyk - Groszki i róże
Stevie Wonder - It's it she lovley
Vox - Masz w oczach dwa nieba
Grażyna Łobaszewska i Piotr Schulz - Autostradą do słońca
11.XI.1979
John Travolta - Sandy
Sandy Farrina - Truskawkowe pola
The Beatles - Come Together
Simon and Garfunkel - Brzmienie ciszy
Marilyn Monroe - Chcę byś mnie kochał
Elton John - Song for Gai
To właśnie wtedy "nie mogłem w nocy spać" po usłyszeniu i pośpiesznym nagraniu hita "Sound of silence" duetu Simon and Garfunkel. Do tej pory jest to mój zdecydowany numer jeden na liście wszechczasów.
No więc znalazłem!
14.X.1979 cały program dotyczył piosenek z filmu "Orkiestra Klubu Samotnych Serc Sierżanta Peppera", który wtedy nadawano w kinach. Był to prawdziwy powiew wolności w komuniźmie, chociaż film, mówiąc szczerze średni, a nowe wersje piosenek w innym wykonaniu (obecnie tzw. covery) to coś, czego bardzo nie lubiłem.
21.X.1979
Earth, Wind and Fire - Fantazja
Dan Fogelberg - Dłużej
The Beatles - Get Back
Belle Epoque - Miss Broadway
Pink Floyd - Time
Billy Joel - Twój styl
Przedstawiający/a na początku odczytywał kto był autorem projektu audycji, a następnie kolejno tytuły i wykonawców. Musiałem szybko zapisać, by potem nastawić magnetofon. Często tytuły podawane były po polsku i tak mam zapisane. Podaję więc oryginalną wersję osoby zapowiadającej, bo to jest znacznie ciekawsze i śmieszniejsze.
28.X.1979
Cliff Richard - Nie mówimy już więcej
Art Sullivan - Samo życie
Billy Joel - Uczciwość
Bee Gees - Massachuttest
Demis Roussos - Umrzesz przy miłości
4.XI.1979
Earth Wind and Fire - September
Ewa Demarczyk - Groszki i róże
Stevie Wonder - It's it she lovley
11.XI.1979
John Travolta - Sandy
Sandy Farrina - Truskawkowe pola
The Beatles - Come Together
Simon and Garfunkel - Brzmienie ciszy
Marilyn Monroe - Chcę byś mnie kochał
To właśnie wtedy "nie mogłem w nocy spać" po usłyszeniu i pośpiesznym nagraniu hita "Sound of silence" duetu Simon and Garfunkel. Do tej pory jest to mój zdecydowany numer jeden na liście wszechczasów.
-
18.XI.1979
tematy filmowe: Gwiezdne wojny, Grek Zorba, Ojciec chrzestny, Szczęki itp.
25.XI.1979
Czerwone Gitary - Wschód słońca w stadninie koni
Boney M - Gotta go home
The Beatles - Girl
Eruption - Nie znaczę deszczu
Czesław Niemen - Wspomnienie
Bee Gees - Tragedy
The Beatles - Michelle
Abba - Chiqiutita
Gilbert Becaut - ...
2.XII.1979
Vox - Lucy
Gibson Brothers - O woder life
Earth Wind and Fire - After the love is gone
Bee Gees - Love you inside out
Smokie - Do to me
E.L.O. - On the run
SBB - ...
9.XII.1979
Krystyna Prońko i Zbigniew Wodecki - Wspomnienia tych dni
Exile - Kiss you all over
Barry Manilow - Copacabana
Barbra Streisand and Niel Diamond - You don't bring me flowers
Earth Wind and Fire - Boogie Wonderland
Bogusław Mec - W białej ciszy powiek
16.XII.1979
Mal - Mów mi o miłości
Boney M - Love for sale
Bacharach
Skaldowie - Z biegiem lat
Jeanette - Porque te vas
Rod Stewart - Żeglując
Piosenka z filmu "Płonący wieżowiec"
Matia Bazar - Solo tu
23.XII.1979
Elkie Brooks - Ocalony
John Holt
Ray Charles
Elvis Presley
George Harrison - My sweet lord
Nana Mouscuri and Michel Legrand
Bob Dylan - Człowiek ponazywał zwierzęta
Andrzej Zaucha - Wieczór nad rzeką zdarzeń
30.XII.1979
Ponownie "Orkiestra Klubu Samotnych Serc...", co świadczyło o gigantycznym zainteresowaniu tą produkcją.
6.I.1980
Drupi - Com fantasia
Donna Summer - Hot stuff
Boney M - Gotta go home
Zdzisłąwa Sośnicka - Bez ciebie jesień
The Beatles - Hey Jude
Abba - Chiquitita
13.I.1980
Krystyna Prońko - Modlitwa o miłość prawdziwą
Cat Stevens - Ranek minął
Kate Bush - Wichrowe wzgórza
Procol Harum - Grand Hotel
Żanna Biczewska
Kris Kristofferson
Jose Feliciano
Manhattan Transfer
tematy filmowe: Gwiezdne wojny, Grek Zorba, Ojciec chrzestny, Szczęki itp.
25.XI.1979
Czerwone Gitary - Wschód słońca w stadninie koni
Boney M - Gotta go home
The Beatles - Girl
Eruption - Nie znaczę deszczu
Bee Gees - Tragedy
The Beatles - Michelle
Abba - Chiqiutita
Gilbert Becaut - ...
2.XII.1979
Vox - Lucy
Gibson Brothers - O woder life
Earth Wind and Fire - After the love is gone
Bee Gees - Love you inside out
Smokie - Do to me
E.L.O. - On the run
SBB - ...
9.XII.1979
Krystyna Prońko i Zbigniew Wodecki - Wspomnienia tych dni
Exile - Kiss you all over
Barry Manilow - Copacabana
Barbra Streisand and Niel Diamond - You don't bring me flowers
Earth Wind and Fire - Boogie Wonderland
Bogusław Mec - W białej ciszy powiek
16.XII.1979
Mal - Mów mi o miłości
Boney M - Love for sale
Bacharach
Jeanette - Porque te vas
Rod Stewart - Żeglując
Matia Bazar - Solo tu
23.XII.1979
Elkie Brooks - Ocalony
John Holt
Ray Charles
Elvis Presley
George Harrison - My sweet lord
Nana Mouscuri and Michel Legrand
Bob Dylan - Człowiek ponazywał zwierzęta
Andrzej Zaucha - Wieczór nad rzeką zdarzeń
30.XII.1979
Ponownie "Orkiestra Klubu Samotnych Serc...", co świadczyło o gigantycznym zainteresowaniu tą produkcją.
6.I.1980
Drupi - Com fantasia
Donna Summer - Hot stuff
Boney M - Gotta go home
Zdzisłąwa Sośnicka - Bez ciebie jesień
The Beatles - Hey Jude
Abba - Chiquitita
13.I.1980
Krystyna Prońko - Modlitwa o miłość prawdziwą
Cat Stevens - Ranek minął
Procol Harum - Grand Hotel
Żanna Biczewska
Kris Kristofferson
Jose Feliciano
Manhattan Transfer
-
20.I.1980
Billy Joel - ...
E.L.O. - Sweet talkin' woman
Bee Gees - Stayin' alive
Harry Nilsson - Bez ciebie
Perfect - Poszło w dym
Abba - Voulez-vous
The Beatles - ...
2+1 - Romanse za grosz
27.I.1980
Donna Summer - Bad girls
Bee Gees - How deep is your love
Urszula Sipińska - Pamiętam nas
Pink Floyd - Another brick in the wall
Boney M - El Lute
Vox - A gdyby tak
Cliff Richard - We don't talk anymore
Abba - Ogniste pocałunki
3.II.1980
Carlos Santana - Samba dla ciebie
Piosenka z filmu "Narodziny gwiazdy"
Simon and Garfunkel - The sound of silence
Gary Moore - Paryżanka
Kenny Rogers - Ozdobiłaś moje życie
Andrzej Ellmann - Taka bądź kolorowa
10.II.1980 - 6 piosenek polskich, 2 utwory instrumentalne (VIII Zjazd PZPR - nie odtwarzano piosenek zagranicznych)
17.II.1980 - 7 piosenek polskich, 1 utwór instrumentalny (jak wyżej)
2.III.1980
Czesław Niemen - Pieśń Wojów
E.L.O. - Don't bring me down
Dr Hook - Kiedy kochasz się w pięknej kobiecie
Simon and Garfunkel - Most nad wzburzoną wodą
Eric Clapton - Promise
Wings - Mull of Kintyre
9.III.1980
Urszula Sipińska - Płynąć
Rod Stewart - Da ya think I'm sexy
Village People - Y.M.C.A.
Francis Goya
Bonnie Tyler - Hey love
Genesis - Follow me, follow you
Stanisław Wenglorz - Kim ty jesteś jak cię zowią
E.L.O. - Ostatni pociąg do Londynu
Gibson Brothers - Non stop dancing
16.III.1980 - żałoba narodowa po katastrofie samolotu
23.III.1980 - 9 polskich piosenek (Wybory do Sejmu PRL)
30.III.1980
Krzysztof Krawczyk - Zabawa w stylu folk
Suzi Quatro - She's in love with you
Queen - Mustafa
Rod Stewart - Żeglując
Pink Floyd - Cegła w ścianie
Bee Gees - Tragedy
6.IV.1980 - Wielkanoc
13.IV 1980
Scott McKenzie - San Francisco
Irena Jarocka - Kawiarenki
Śpiew ptaków Mendelssohna
E.L.O. - Confusion
Queen - Don't stop me now
Albert Hammond - Nigdy nie pada w południowej Kalifornii
Rod Stewart - Żeglując
Barbra Streisand i Niel Diamond - Nie przyniosłeś mi kwiatów
Anna Jantar - Moje jedyne marzenie
E.L.O. - Midnight blue
Potem nastała długa przerwa. W niedzielę 27.IV znów tylko piosenki polskie (chyba przed Pierwszym Majem), tydzień później zmarł Josip Broz-Tito, dwa tygodnie później rocznica zakończenia II Wojny Światowej oraz powstania Układu Warszawskiego, a 18.V. - czyn partyjny, więc znów tylko krajowy repertuar. Czerwiec to nauka do egzaminów wstępnych na studia, lipiec, sierpień i wrzesień w rozjazdach po udanym egzaminie. Później trud pierwszego semestru na uczelni i do swojej ulubionej audycji wróciłem w roku 1981.
Billy Joel - ...
E.L.O. - Sweet talkin' woman
Bee Gees - Stayin' alive
Perfect - Poszło w dym
Abba - Voulez-vous
The Beatles - ...
2+1 - Romanse za grosz
27.I.1980
Donna Summer - Bad girls
Pink Floyd - Another brick in the wall
Boney M - El Lute
Vox - A gdyby tak
Cliff Richard - We don't talk anymore
Abba - Ogniste pocałunki
3.II.1980
Piosenka z filmu "Narodziny gwiazdy"
Simon and Garfunkel - The sound of silence
Gary Moore - Paryżanka
Kenny Rogers - Ozdobiłaś moje życie
Andrzej Ellmann - Taka bądź kolorowa
10.II.1980 - 6 piosenek polskich, 2 utwory instrumentalne (VIII Zjazd PZPR - nie odtwarzano piosenek zagranicznych)
17.II.1980 - 7 piosenek polskich, 1 utwór instrumentalny (jak wyżej)
2.III.1980
Czesław Niemen - Pieśń Wojów
Simon and Garfunkel - Most nad wzburzoną wodą
Eric Clapton - Promise
Wings - Mull of Kintyre
9.III.1980
Urszula Sipińska - Płynąć
Rod Stewart - Da ya think I'm sexy
Francis Goya
Bonnie Tyler - Hey love
Genesis - Follow me, follow you
Stanisław Wenglorz - Kim ty jesteś jak cię zowią
Gibson Brothers - Non stop dancing
16.III.1980 - żałoba narodowa po katastrofie samolotu
23.III.1980 - 9 polskich piosenek (Wybory do Sejmu PRL)
30.III.1980
Krzysztof Krawczyk - Zabawa w stylu folk
Suzi Quatro - She's in love with you
Queen - Mustafa
Rod Stewart - Żeglując
Pink Floyd - Cegła w ścianie
Bee Gees - Tragedy
6.IV.1980 - Wielkanoc
13.IV 1980
Scott McKenzie - San Francisco
Irena Jarocka - Kawiarenki
Śpiew ptaków Mendelssohna
E.L.O. - Confusion
Queen - Don't stop me now
Albert Hammond - Nigdy nie pada w południowej Kalifornii
Rod Stewart - Żeglując
Barbra Streisand i Niel Diamond - Nie przyniosłeś mi kwiatów
Anna Jantar - Moje jedyne marzenie
E.L.O. - Midnight blue
Potem nastała długa przerwa. W niedzielę 27.IV znów tylko piosenki polskie (chyba przed Pierwszym Majem), tydzień później zmarł Josip Broz-Tito, dwa tygodnie później rocznica zakończenia II Wojny Światowej oraz powstania Układu Warszawskiego, a 18.V. - czyn partyjny, więc znów tylko krajowy repertuar. Czerwiec to nauka do egzaminów wstępnych na studia, lipiec, sierpień i wrzesień w rozjazdach po udanym egzaminie. Później trud pierwszego semestru na uczelni i do swojej ulubionej audycji wróciłem w roku 1981.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
Dziękuję panu bardzo za udostępnione notatki.
-
9.XI.1980
Billy Joel - Być może masz rację
Olivia Newton-John i E.L.O. - Xanadu
Andy Gibb - Desire
Pink Floyd - Hey you
Dan Fogelberg - Longer
Vox - Bananowy song
Slade - Raining in my champein
Billy Joel - Być może masz rację
Olivia Newton-John i E.L.O. - Xanadu
Andy Gibb - Desire
Pink Floyd - Hey you
Dan Fogelberg - Longer
Vox - Bananowy song
Slade - Raining in my champein
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Joel po polsku?
- Neo01
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
Tu nie tylko on ma taki zapis
-
Tak zapisałem, jak podawał spiker. Na domiar złego w solówce zespołu Slade "wciął" się i podziękował za uwagę.
4.I.1981
Pod Budą - Gdy mnie kochać przestaniesz
Suzi Quatro - Can the can
Frankie Miller - Darlin'
M.Albert - Feeling (nawet nie wiem, co za wykonawca, ale piosenkę kojarzę)
Stevie Wonder - It's in she lovley
Stevie Wonder - Sir Duke
The Rubetts - Sugar bady love
18.I.1981
R.Cleiderman - Ballada dla Adeliny
Kombi - Taniec w słońcu
Francis Lai - trzy melodie filmowe, jedna z filmu "Bilitis" to ta najsłynniejsza
Jean Michael Jaare - Oxygen
25.I.1981
Bee Gees - You shood be dancing
Barbra Streisand - Piosenka z filmu "Narodziny gwiazdy"
Queen - Somebody to love
Abba - Thank you for the music
Bay City Rollers - Rock'n'roll
The Beatles - Penny Lane
Wings - Mull of Kintyre
4.I.1981
Pod Budą - Gdy mnie kochać przestaniesz
Suzi Quatro - Can the can
Frankie Miller - Darlin'
M.Albert - Feeling (nawet nie wiem, co za wykonawca, ale piosenkę kojarzę)
Stevie Wonder - It's in she lovley
Stevie Wonder - Sir Duke
The Rubetts - Sugar bady love
18.I.1981
R.Cleiderman - Ballada dla Adeliny
Kombi - Taniec w słońcu
Francis Lai - trzy melodie filmowe, jedna z filmu "Bilitis" to ta najsłynniejsza
Jean Michael Jaare - Oxygen
25.I.1981
Bee Gees - You shood be dancing
Barbra Streisand - Piosenka z filmu "Narodziny gwiazdy"
Queen - Somebody to love
Abba - Thank you for the music
Bay City Rollers - Rock'n'roll
The Beatles - Penny Lane
Wings - Mull of Kintyre
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Feelings to Morris Albert, "główny" wykonawca tej piosenki.
-
Bardzo dziękuję za informację!
W następnych wejściach oryginał zapowiedzi spikerskiej.
1.II.1981
Led Zeppelin - All my love
Deep Purple - Dziecko w czasie
Pink Floyd - Pieniądze
Queen - Cygańska rapsodia
Olivia Newton-John and E.L.O. - Xanadu
The Shadows
Bee Gees - Tragedy
8.II.1981
Budka Suflera - Ona przyszła prosto z chmur
Queen - Bicycle race
Maryla Rodowicz - Leżę pod gruszą
Kombi - Hej rock'n'roll
Deep Purple - Dziwna kobieta
Kasa Chorych
Budka Suflera - Nie wierz nigdy kobiecie
Kombi - Leniwe sny
15.II.1981
Osiem piosenek z filmu Xanadu (którego nikt nie widział, a płyta biła rekordy popularności).
22.II.1981
Jerzy Rybiński - Już zapominam cię jak sen
Suzi Quatro and Chris Norman - Stumblin' in
Wawele - Biały latawiec
Goombay Dance Band - Sun of Jamaica
Rod Stewart - Sailing
Queen - We are the champions
Smokie - Mexican girl
The Beatles - Let it be
1.III.1981
Maryla Rodowicz - Do łezki łezka
Krzysztof Krawczyk - Hej Barbara
Anna Jantar - Gdzie jest Arkadia
Ewa Demarczyk - Ballada o cudownych narodzinach Bolesława Krzywoustego
Anna Jantar i Zbigniew Hołdys - Ktoś między nami
Czerwone Gitary - My z XX wieku
Krystyna Prońko - Senna kołysanka
Urszula Sipińska - Rafael
8.III.1981
E.L.O. -
Vox - A gdyby tak
E.L.O. - Noc w mieście
Gibson Brothers - Mariana
E.L.O. - Confusion
Luv' - Koń trojański
Earth Wind and Fire - Boogie wonderland
E.L.O. - Upadek
15.III.1981
Nagrania Isaa Tomity "Obrazki z wystawy" Modesta Musogorskiego
22.III.1981
E.L.O. - I'm alive
Queen - Jeszcze jeden gryzie piach
John Travolta - Sandy
Barbra Streisand - Woman in love
Gibson Brothers - Latina America
Kombi - Taniec w słońcu
5.IV.1981
Teresa Haremza - Sprzedaję łzy kupuję sny
Blondie - The tide is high
Queen - Play the game
Abba - Zwyciężca bierze wszystko
John Holt - Pozwól mi przetrwać tę noc
Gibson Brothers - Cuba
W następnych wejściach oryginał zapowiedzi spikerskiej.
1.II.1981
Deep Purple - Dziecko w czasie
Pink Floyd - Pieniądze
The Shadows
Bee Gees - Tragedy
8.II.1981
Queen - Bicycle race
Maryla Rodowicz - Leżę pod gruszą
Kombi - Hej rock'n'roll
Deep Purple - Dziwna kobieta
Kasa Chorych
Kombi - Leniwe sny
15.II.1981
Osiem piosenek z filmu Xanadu (którego nikt nie widział, a płyta biła rekordy popularności).
22.II.1981
Suzi Quatro and Chris Norman - Stumblin' in
Wawele - Biały latawiec
Goombay Dance Band - Sun of Jamaica
Rod Stewart - Sailing
Queen - We are the champions
Smokie - Mexican girl
The Beatles - Let it be
1.III.1981
Maryla Rodowicz - Do łezki łezka
Krzysztof Krawczyk - Hej Barbara
Anna Jantar - Gdzie jest Arkadia
Ewa Demarczyk - Ballada o cudownych narodzinach Bolesława Krzywoustego
Czerwone Gitary - My z XX wieku
Krystyna Prońko - Senna kołysanka
Urszula Sipińska - Rafael
8.III.1981
E.L.O. -
Vox - A gdyby tak
E.L.O. - Noc w mieście
Gibson Brothers - Mariana
E.L.O. - Confusion
Luv' - Koń trojański
Earth Wind and Fire - Boogie wonderland
E.L.O. - Upadek
15.III.1981
Nagrania Isaa Tomity "Obrazki z wystawy" Modesta Musogorskiego
22.III.1981
E.L.O. - I'm alive
Queen - Jeszcze jeden gryzie piach
John Travolta - Sandy
Gibson Brothers - Latina America
Kombi - Taniec w słońcu
5.IV.1981
Queen - Play the game
Abba - Zwyciężca bierze wszystko
Gibson Brothers - Cuba
Ostatnio zmieniony pt gru 06, 2024 7:39 pm przez marcinparys11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
26.IV.1981
Senna kołysanka - Krystyna Prońko
Joanna Zagdańska - Krople na sen
Kombi - Leniwe sny
Urszula Sipińska - Wypożyczalnia snów
Nasza Basia Kochana - Sen znaleziony w lesie
Zdzisłąwa Sośnicka - W każdym moim śnie
Exodus - Niedokończony sen
Andrzej Zaucha i Dżamble - Bezsenność we dwoje
3.V.1981
Mike Oldfield "Dzwony rurowe"
10.V.1981
Pink Floyd - Money
Nazareth - Nocny lot
Kombi - Taniec w słońcu
The Beatles - When I'm 64
Abba - Super Trouper
17.V.1981 - żałoba po zamachu na Papieża Jana Pawła II
24.V.1981
Jefferson Airplay
Wings - Mull of Kintyre
Simon and garfunkel - Brzmienie ciszy
Bob Marley - No woman no cry
Smokie - It's your life
31.V.1981 - żałoba po śmierci Prymasa Stefana Wyszyńskiego
7.VI.1981
"Orkiestra Klubu Samotnych Serc..." po raz kolejny
Senna kołysanka - Krystyna Prońko
Joanna Zagdańska - Krople na sen
Kombi - Leniwe sny
Urszula Sipińska - Wypożyczalnia snów
Nasza Basia Kochana - Sen znaleziony w lesie
Zdzisłąwa Sośnicka - W każdym moim śnie
Exodus - Niedokończony sen
3.V.1981
Mike Oldfield "Dzwony rurowe"
10.V.1981
Pink Floyd - Money
Nazareth - Nocny lot
Kombi - Taniec w słońcu
The Beatles - When I'm 64
Abba - Super Trouper
17.V.1981 - żałoba po zamachu na Papieża Jana Pawła II
24.V.1981
Jefferson Airplay
Wings - Mull of Kintyre
Simon and garfunkel - Brzmienie ciszy
Smokie - It's your life
31.V.1981 - żałoba po śmierci Prymasa Stefana Wyszyńskiego
7.VI.1981
"Orkiestra Klubu Samotnych Serc..." po raz kolejny
-
14.VI.1981
Anna Jantar - Nie wierz mi nie ufaj mi
Izabela Trojanowska - Tydzień łez
Goombay Dance band - Sun of Jamaica
Abba
Skaldowie
Boney M
John Lennon
Suzi Quatro
Carlos Santana
(nawet już nie zapisałem tytułów, bo wciąż to samo i ci sami)
21.VI.1981
E.L.O. - Last train to London
Rod Stewart - Sailing
Animals - Dom wschodzącego słońca
John Lennon - Imagine
Piotr Szczepanik - Kochać
Rolling Stones - Angie
E.L.O. - Sweet talking woman
2.VIII.1981
Barry Manilow - Jeden kurs
Kombi - Piękna szalona
Teresa Haremza - Za oknem bal
9.VIII.1981
The Beatles - Rock'n'roll music
Uriah Heep - Marzyciel
Santa Esmeralda - Don't let me understood
The Shadows - Trójkąt
Leo Sayer - I need you
Pink Floyd - Time
16.VIII.1981
Quincy Jones - Ai no corrida
Perfect - Nie płacz Ewka
Phil Collins - W powietrzu dziś wieczorem
Yoko Ono - Spacer po kruchym lodzie
Andy Gibb - Ja bez ciebie
Barbra Streisand and Barry Gibb - Jakiś głupiec
Budgie - Time to remember
23.VIII.1981
Budka Suflera - Sekret
Krystyna Prońko - Wielka zima
Piotr Loretz - Ja już tamtej nie pamiętam
Maryla Rodowicz - Nietakt
Kombi - Przytul mnie
30.VIII.1981
Kate Bush - Babooshka
Queen - Another one bitest the dust
Maryla Rodowicz - Hej żeglujże żeglarzu
Chicago - If you live me now
6.IX.1981
Kenny Rogers - Lucille
Queen - Play the game
The Beatles - Let it be
Maanam - Szał niebieskich ciał
John Lennon - Woman
E.L.O. - Hold on tight
20.IX.1981
The Beatles - Let it be
T.Rex - Hot love
The Hollies - Powietrze którym oddycham
10cc - Nie jestem zakochany
Frankie Miller - Darlin'
4.X.1981
Halina Frąckowiak - Który to bal bez ciebie
Liza Minelli
Krystyna Prońko i Halina Frąckowiak - Tam gdzie lekki wieje wiatr
Krystyna Prońko i Leonard Kaczanowski - W cieniu dobrego drzewa
25.X.1981
Genesis - Follow you follow me
Zdzisława Sośnicka - A kto się kocha w tobie
Izabela Trojanowska - Wszystko czego dziś chcę
Queen - Mustafa
Kombi - Taniec w słońcu
8.XI.1981
Kombi - Piękna szalona
John Lennon - Woman
Queen - Mustafa
Maanam - Boskie Buenos
Kate Bush - Babooshka
Pink Floyd - Hey you
E.L.O. - I'm alive
15.XI.1981
Gary Moore - Paryżanka
Francis Goya
Jose Feliciano - Ona jest kobietą
Elżbieta Adamiak - Jesienna zaduma
The Shadows
Styx - Łódź na rzece
Od 22.XI do 7.XII trwał strajk studencki, a w niedzielę 13.XII wiadomo co nastąpiło. Tak więc program w niedzielę 6.XII. był ostatnim.
Audycja nigdy już nie powróciła. Szkoda. Można by całkiem niezłą listę przebojów z tego ułożyć.
Izabela Trojanowska - Tydzień łez
Goombay Dance band - Sun of Jamaica
Abba
Skaldowie
Boney M
John Lennon
Suzi Quatro
Carlos Santana
(nawet już nie zapisałem tytułów, bo wciąż to samo i ci sami)
21.VI.1981
E.L.O. - Last train to London
Rod Stewart - Sailing
Animals - Dom wschodzącego słońca
John Lennon - Imagine
Rolling Stones - Angie
E.L.O. - Sweet talking woman
2.VIII.1981
Barry Manilow - Jeden kurs
Kombi - Piękna szalona
Teresa Haremza - Za oknem bal
9.VIII.1981
The Beatles - Rock'n'roll music
Uriah Heep - Marzyciel
Santa Esmeralda - Don't let me understood
The Shadows - Trójkąt
Leo Sayer - I need you
Pink Floyd - Time
16.VIII.1981
Quincy Jones - Ai no corrida
Perfect - Nie płacz Ewka
Yoko Ono - Spacer po kruchym lodzie
Andy Gibb - Ja bez ciebie
Barbra Streisand and Barry Gibb - Jakiś głupiec
Budgie - Time to remember
23.VIII.1981
Budka Suflera - Sekret
Krystyna Prońko - Wielka zima
Piotr Loretz - Ja już tamtej nie pamiętam
Maryla Rodowicz - Nietakt
Kombi - Przytul mnie
30.VIII.1981
Kate Bush - Babooshka
Queen - Another one bitest the dust
Maryla Rodowicz - Hej żeglujże żeglarzu
Chicago - If you live me now
6.IX.1981
Kenny Rogers - Lucille
Queen - Play the game
The Beatles - Let it be
John Lennon - Woman
E.L.O. - Hold on tight
20.IX.1981
The Beatles - Let it be
T.Rex - Hot love
The Hollies - Powietrze którym oddycham
10cc - Nie jestem zakochany
Frankie Miller - Darlin'
4.X.1981
Halina Frąckowiak - Który to bal bez ciebie
Liza Minelli
Krystyna Prońko i Halina Frąckowiak - Tam gdzie lekki wieje wiatr
Krystyna Prońko i Leonard Kaczanowski - W cieniu dobrego drzewa
25.X.1981
Genesis - Follow you follow me
Zdzisława Sośnicka - A kto się kocha w tobie
Izabela Trojanowska - Wszystko czego dziś chcę
Queen - Mustafa
Kombi - Taniec w słońcu
8.XI.1981
Kombi - Piękna szalona
John Lennon - Woman
Queen - Mustafa
Maanam - Boskie Buenos
Kate Bush - Babooshka
Pink Floyd - Hey you
E.L.O. - I'm alive
15.XI.1981
Gary Moore - Paryżanka
Francis Goya
Jose Feliciano - Ona jest kobietą
Elżbieta Adamiak - Jesienna zaduma
The Shadows
Styx - Łódź na rzece
Od 22.XI do 7.XII trwał strajk studencki, a w niedzielę 13.XII wiadomo co nastąpiło. Tak więc program w niedzielę 6.XII. był ostatnim.
Audycja nigdy już nie powróciła. Szkoda. Można by całkiem niezłą listę przebojów z tego ułożyć.