Rzeczowniki zawarte w imionach
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
Re: Rzeczowniki zawarte w imionach
Usta w Gustawie świetne
-
Dopiero po powrocie z wakacji zauważyłem bardzo sympatyczną zabawę na forum przypominającą trochę grę w scrabble.
No to wymyśliłem jeszcze kilka przykładów, których, mam nadzieję nie było.
PAN-kracy, SER-wacy, SERW-acy, BON-ifacy, Bon-IFA-cy (Ifa to marka samochodu z NRD z lat 60-tych)
BAZY-li (nie mylić z BAZYLIszkiem, jak u jednego z forumowiczów)
MA-KARY
ŚWIĘTO-sława, ŚWIĘTO-pełk
GE-NOWE-FA (Nowe nad Wisłą - miasto albo Nowe idzie, do tego nazwa litery i nazwa dźwięku pomiędzy przed- a ostanią linią w pięciolinii)
WALE-nty (np. wale szare) i WAL-enty (były takie mol i wal na lekcji chemii). Enty to liczebnik nieokreślony.
HEL-ena (nr 2 w tablicy Mendelejewa, pierwszy z gazów szlachetnych) He-LENA (też imię)
Na-POLE-on (to coś z Polski południowej, gdzie z domu wychodzi się na pole)
Apo-LINA-ry (nie mylić z lekarstwami kanadyjskiej firmy Apo oraz imionami żeńskimi kończącymi się na -lina)
Ot-TON (coś z niemieckiego)
WALD-emar (jak wyżej, ale rzeczownik niemiecki, der Wald znaczy las, der Waldstadion to Stadion Leśny we Frankfurcie n/Menem. Zdrobnienia nie ma chociaż aż się prosi: Lasek - Waldek)
DOBRO-mir (ten pomysłowy), także Dobro-MIR (nie naruszać miru domowego, a co to mir po rosyjsku to każdy wie)
DOBRO-sława
DOBRA-wa, Dob-RAWA (Mazowiecka w woj. łódzkim, Ruska na wschód od linii Cursona i Rawa-blues)
Fide-LIS, Wita-LIS (kita lisa Witalisa zwisa jak pałeczka łysa)
IDA-lia i I-DALIA
LILIA-na (też o kwiatach) i Li-LIANA (w lasach równikowych) oraz chińskie imię LI i cyfra rzymska 51
ROZA-lia (to po słowiańsku), ale jest też RÓŻA obie świętują 4 września
NARCYZ świętuje 29 października
Ra-CIS-ław (to o drzewach)
WIKT-oria i Wik-TOR-ia
Kas-TOR (też z działu kolejnictwa)
RAD-osław (pierwiastek) i Rad-OSŁA-w (w dopełniaczu i bierniku)
Rysz-AR-d (jedna setna hektara), także Zach-AR-iasz
W (był taki rebus: W-i-nic-już)
Fil-OMEN-a (dobry omen)
BON-awen-TURA (to męskie imię, świętuje 14 lipca)
E-DWA-rd lub E2rd (to jednak liczebnik)
ZIEM-owit (ludu wszystkich ziem, krzyknij pełnym tchem, że pokoju chcę)
No to wymyśliłem jeszcze kilka przykładów, których, mam nadzieję nie było.
PAN-kracy, SER-wacy, SERW-acy, BON-ifacy, Bon-IFA-cy (Ifa to marka samochodu z NRD z lat 60-tych)
BAZY-li (nie mylić z BAZYLIszkiem, jak u jednego z forumowiczów)
MA-KARY
ŚWIĘTO-sława, ŚWIĘTO-pełk
GE-NOWE-FA (Nowe nad Wisłą - miasto albo Nowe idzie, do tego nazwa litery i nazwa dźwięku pomiędzy przed- a ostanią linią w pięciolinii)
WALE-nty (np. wale szare) i WAL-enty (były takie mol i wal na lekcji chemii). Enty to liczebnik nieokreślony.
HEL-ena (nr 2 w tablicy Mendelejewa, pierwszy z gazów szlachetnych) He-LENA (też imię)
Na-POLE-on (to coś z Polski południowej, gdzie z domu wychodzi się na pole)
Apo-LINA-ry (nie mylić z lekarstwami kanadyjskiej firmy Apo oraz imionami żeńskimi kończącymi się na -lina)
Ot-TON (coś z niemieckiego)
WALD-emar (jak wyżej, ale rzeczownik niemiecki, der Wald znaczy las, der Waldstadion to Stadion Leśny we Frankfurcie n/Menem. Zdrobnienia nie ma chociaż aż się prosi: Lasek - Waldek)
DOBRO-mir (ten pomysłowy), także Dobro-MIR (nie naruszać miru domowego, a co to mir po rosyjsku to każdy wie)
DOBRO-sława
DOBRA-wa, Dob-RAWA (Mazowiecka w woj. łódzkim, Ruska na wschód od linii Cursona i Rawa-blues)
Fide-LIS, Wita-LIS (kita lisa Witalisa zwisa jak pałeczka łysa)
IDA-lia i I-DALIA
LILIA-na (też o kwiatach) i Li-LIANA (w lasach równikowych) oraz chińskie imię LI i cyfra rzymska 51
ROZA-lia (to po słowiańsku), ale jest też RÓŻA obie świętują 4 września
NARCYZ świętuje 29 października
Ra-CIS-ław (to o drzewach)
WIKT-oria i Wik-TOR-ia
Kas-TOR (też z działu kolejnictwa)
RAD-osław (pierwiastek) i Rad-OSŁA-w (w dopełniaczu i bierniku)
Rysz-AR-d (jedna setna hektara), także Zach-AR-iasz
W (był taki rebus: W-i-nic-już)
Fil-OMEN-a (dobry omen)
BON-awen-TURA (to męskie imię, świętuje 14 lipca)
E-DWA-rd lub E2rd (to jednak liczebnik)
ZIEM-owit (ludu wszystkich ziem, krzyknij pełnym tchem, że pokoju chcę)
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
Dziękuję za ciekawe przykłady i gimnastykę szarych komórek. Rebus z "W" smakowity. I wiele innych też, ale ten przykład najciekawiej się "rozbudowuje" by dojść do pełnej formy.
Zapomniałam, że jesteśmy na forum muzycznym. Następnym razem zaproponuję coś w oparciu o "piosenkowe" przykłady.
Zapomniałam, że jesteśmy na forum muzycznym. Następnym razem zaproponuję coś w oparciu o "piosenkowe" przykłady.
Było sporo pierwiastków, a w jednym imieniu został przeoczony:
Wi-TAL-is.
Wi-TAL-is.
-
Pobieżnie przejrzałem poprzednią stronę, ale nie zauważyłem, czy ten pierwiastek nr 3 tuż pod wodorem już był:
Hipo-LIT
ści-BOR - to pierwiastek nr 5
TOR znajdował się w wielu imionach, już wymienionych.
To jeszcze coś z zoologii. LEW - też jest takie imię. W "Humorze zeszytów" w Przekroju swojego czasu zamieszczono taką sentencję:
"Tołstoj miał na imię Tygrys."
W rodowodzie Jezusa występowało imię AZOR i podobno jest to nr 1 w polskich imionach dla psów.
Było takie historyczne imię ALFONS, chyba już nikt w Polsce takiego nie nadaje. Imieniny 2 sierpnia.
HERO-nim lub HIER-o-nim to jakby o angielskim bohaterze, ale obecność już po niemiecku.
Re-MIG-iusz albo Re-MIGI-usz solenizant 1 października, do tego dźwięk "re" i zespół R.E.M. może też faza snu paradoksalnego REM
ŁUK-asz to trzeci z czterech ewangelistów
Mar-LENA to kolejna Lena w imieniu
BOŻY-DAR świętuje w Dzień Zaduszny a zdrobnienie to... Bożydarek?
DAR-ia, DAR-iusz, to też o darach, nie wiadomo, czy bożych
E-MIL-ia albo E-MIL to "Setki mil" śpiewał zespół 2+1
SALOME-a albo Salo-MEA pierwsza też w Biblii oraz w piosence Africa Simone, druga "W pustyni i w puszczy" obok Kalego
JAN-usz to nie to samo co Jan
E-LIG-iusz albo E-LIGI-usz obchodzi 1 grudnia i stanowi ligę w dopełniaczu liczby pojedynczej i mnogiej.
ADELA-jda czyli dwa w jednym. Obchodzi 12 grudnia i nawet była w tytule piosenki zespołu Homo Homini (jednak jest coś muzycznego!)
SZCZEP-an lub Szcze-PAN to drugi dzień świąt
Sylwe-STER kończy kalendarz.
Hipo-LIT
ści-BOR - to pierwiastek nr 5
TOR znajdował się w wielu imionach, już wymienionych.
To jeszcze coś z zoologii. LEW - też jest takie imię. W "Humorze zeszytów" w Przekroju swojego czasu zamieszczono taką sentencję:
"Tołstoj miał na imię Tygrys."
W rodowodzie Jezusa występowało imię AZOR i podobno jest to nr 1 w polskich imionach dla psów.
Było takie historyczne imię ALFONS, chyba już nikt w Polsce takiego nie nadaje. Imieniny 2 sierpnia.
HERO-nim lub HIER-o-nim to jakby o angielskim bohaterze, ale obecność już po niemiecku.
Re-MIG-iusz albo Re-MIGI-usz solenizant 1 października, do tego dźwięk "re" i zespół R.E.M. może też faza snu paradoksalnego REM
ŁUK-asz to trzeci z czterech ewangelistów
Mar-LENA to kolejna Lena w imieniu
BOŻY-DAR świętuje w Dzień Zaduszny a zdrobnienie to... Bożydarek?
DAR-ia, DAR-iusz, to też o darach, nie wiadomo, czy bożych
E-MIL-ia albo E-MIL to "Setki mil" śpiewał zespół 2+1
SALOME-a albo Salo-MEA pierwsza też w Biblii oraz w piosence Africa Simone, druga "W pustyni i w puszczy" obok Kalego
JAN-usz to nie to samo co Jan
E-LIG-iusz albo E-LIGI-usz obchodzi 1 grudnia i stanowi ligę w dopełniaczu liczby pojedynczej i mnogiej.
ADELA-jda czyli dwa w jednym. Obchodzi 12 grudnia i nawet była w tytule piosenki zespołu Homo Homini (jednak jest coś muzycznego!)
SZCZEP-an lub Szcze-PAN to drugi dzień świąt
Sylwe-STER kończy kalendarz.