Przeboje Dwójki TV 1984-87

Dyskusje wszelakie na temat innych zestawień, czyli nie samą Listą Przebojów Trójki człowiek żyje... ;-)

Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72

rysio007
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986

Re: Przeboje Dwójki TV 1984-87

Post autor: rysio007 »

Czy ktos posiada teledyski Kombi "Kochac cie za pozno" i "Karty smierci" ?
Grzegorz1973
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1984

Post autor: Grzegorz1973 »

marcinparys11 pisze: śr lis 09, 2011 1:47 am
(E) 38 Specials
To bardzo fajny utwór "If I'd Been The One"
Zespół 38 Special
https://www.youtube.com/watch?v=W7Olj3iySkU
Przemysllprzem
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Przemysllprzem »

Tak w ogóle to chciałbym tylko powiedzieć, że pierwsze 10-minutowe wydanie programu "Przeboje Dwójki" z propozycjami miało miejsce 27 grudnia 1983 roku w TVP 2 o godzinie 19.00.
Link: https://staratelewizja.fandom.com/pl/wi ... udnia_1983
5 lipca 1987 roku w TVP 2 w niedzielę wyemitowano ostatnie notowanie.

Natomiast 6 lipca 1987 roku w poniedziałek o 19.00 w ramówce TVP 2 pojawił się nowy program "102- Magazyn kulturalno-muzyczny".
Link: https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/06_lipca_1987

A czy ktoś pamięta czy zdarzały się może takie przypadki w latach 80-tych, gdy teledysk z Przebojów Dwójki był wyemitowany w programach Wideoteka czy Jarmark w TVP 2?
marcinparys11

Post autor: marcinparys11 »

Skoro się udało ten temat odgrzebać, to może wreszcie po latach dokonam poprawek tytułów, bo gdy obejrzałem własne wpisy to się złapałem za głowę. Jednocześnie odpowiadając Przemysllprzem'owi, to pod koniec roku 1983 nie oglądałem niczego (w Boże Narodzenie umarł mój Dziadek) i kompletnie nie załapałem programu "Przeboje Dwójki". Chyba nie było tam propozycji, a może jednak coś "rzucili" przed sylwestrem?
Za to kolejność lansowania teledysków była następująca: najpierw odtworzono w Wideotece, potem mogło trafić do zestawu w nadchodzącym miesiącu.
marcinparys11

A jednak sprawdziłem na stronie starych ramówek telewizyjnych.
Nie wszyscy pamiętają o tym szczególe historycznym, ale w 1983 roku był tylko jeden(!) program telewizyjny! Nastąpiło to wkrótce po wizycie Papieża Jana Pawła II w Polsce, z której to uroczystości telewizyjna Dwójka przeprowadzała bezpośrednie transmisje (słynne "Ojczyznę wolną łączymy się ze studiem").
Telewizyjna Dwójka została zlikwidowana z dniem 1 lipca 1983. Ostatnia emisja programu miała miejsce 30 czerwca, akurat w dniu rozpoczęcia Festiwalu w Opolu.
Powrót programu drugiego telewizji nastąpił w sobotę 1 października i dotyczył tylko weekendów. Ponieważ Wigilia 24 grudnia wypadała w sobotę, to również nadawano drugi program. Wtorek 27 grudnia był pierwszym od pół roku dniem roboczym, kiedy emitowano telewizyjną Dwójkę, stąd o 19.00 przewidziano "Przeboje Dwójki" - to była absolutna nowość w nowym programie. Tak jak słusznie zauważył Przemysllprzem w poprzednim wpisie.
Do wakacji dziesięciominutowy program emitowano o 19.00, a od 3 września przesunięto na godz. 19.20 (konkurencja dla Dobranocki?).
Finałowy program comiesięcznych przebojów wypadał:
zestaw marcowy - 1.IV 1984 godz. 21.00 - 21.40
kwietniowy 6.V.1984 godz. 16.20 - 17.05
majowy - 3.VI.1984 godz. 16.30 - 17.15
czerwcowy - 1.VII.1984 godz. 16.05 - 16.50
lipcowy - 5.VIII.1984 godz. 16.05 - 16.50
wrześniowy - 6.X.1984 (sobota) 16.00 - 16.50.

W sierpniu nadawano Przeboje Dwójki na lato, przynajmniej tak wynika z zapowiedzi programowych.
P.S.Dobrze, że pierwsze wydanie listy Przebojów Dwójki miało emisję o 21.00, przynajmniej zdążyłem wrócić z Sali Kongresowej z koncertu "100. notowanie listy Trójki".
Przemysllprzem

A czy to prawda, że teledyski, które dostawały się do wyników były częściej emitowane niż te, które były tylko i wyłącznie w zestawie?
Czy raczej nie była to reguła?
marcinparys11

Podejrzewam, że na temat częstości emisji w/w teledysków można byłoby napisać pracę doktorską, bo panowało totalne bezhołowie. W tym właśnie programie niejaki Shakin' Stevens został tak niemiłosiernie osłuchany, że już się nie nadawał do oglądania, a jak na złość z każdym miesiącem przechodził dalej. Mógłbym się w wolnej chwili pokusić o wytypowanie teledysków, które znacznie częściej nadawano, chociażby z rodzimej produkcji zespół Papa Dance, czy (uwaga!) Mr Zoo'b.
Do tej pory nie potrafię powiedzieć, czy aby na pewno zapisałem wszystkie. Chyba tylko raz czy dwa prowadzący red. Krzysztof Szewczyk przypomniał pełen zestaw piosenek-kandydatek w którymś z programów Wideoteki. A przecież, wśród teledysków polskich jest kilka brakujących numerów w zestawie, więc może jednak były jeszcze jakieś piosenki, na które się nie natknąłem. Podawałem wszystkie numery i litery, żeby był szerszy obraz całości - piosenka, która odpadła, zwalniała automatycznie oznaczenie. Zestaw krajowy kończył się na numerze 62, ale już nie widziałem numerów 61,58 i wielu innych.
Przemysllprzem

Ale na grupie Maanamu, jeden fan powiedział mi, że podobno często w TV był emitowany teledysk Azyl P. - Mała Maggie w 1984. Słyszalem też wypowiedzi, że często emitowano teledysk Urszuli - Twoje zdrowie, mała czy teledyski Maanamu - To tylko tango 1984, Lucciola 1984 (2 razy na 1) i Kreon 1985.
Co ciekawe zastanawia mnie kwestia przeboju Maanam - To tylko tango z 1984. Piosenka była dużym przebojem zarówno w PR3, jak i w PR1. Na obu listach 3 razy na 1 miejscu. Czyli jednak piosenka nie była całkiem ocenzurowana.
marcinparys11

Blokada zespołu Maanam w Polskim Radiu dotyczyła okresu lipiec-październik 1984. "To tylko tango" trafiło do premierowego zestawu Przebojów Dwójki na marzec. Na liście Trójki w notowaniu styczniowym debiutowały w jednym notowaniu "To tylko tango" i "Zdrada". Pierwszą z nich lansowała również radiowa Jedynka, ten utwór wygrał cztery kolejne notowania. Piosenki "Zdrada" w Jedynce nie puszczono. Bo jak interpretować fragment "dłonie przy udach, przy udach dłonie".
Płyta "Nocny patrol" była jedną z najbardziej hitowych płyt w historii, tam prawie każda piosenka stała się wielkim przebojem. Ciekawe, że Trójka zaczęła od utworu zamykającego płytę ("Miłość jest jak opium" - debiut wrzesień 1983), który kompletnie się nie przyjął - tylko dwa razy w zestawieniu na miejscach w ostatniej piątce.
Pierwszym nagraniem Maanamu, które się doczekało teledysku i trafiło do zestawu Telewizyjnej Listy Przebojów było "Raz dwa raz dwa" w listopadzie 1983. I to też o czymś świadczy. Od początku istnienia Trójki Maanam wprowadzał na listę przebój za przebojem, każdy z nich w najgorszym razie trafił na podium, w większości dotarł na pierwsze miejsce. W Jedynce odnotowano tylko niektóre piosenki, ale to wystarczyło, żeby wygrały kolejne notowanie.

Cytat z jednego z magazynów muzycznych z tego okresu (odtwarzam z pamięci): Najpierw zespół Maanam zniknął na długie tygodnie z radia, by potem triumfalnie powrócić i katować słuchaczy od rana do wieczora "Luciollą".
ODPOWIEDZ