Z Big Cyca jest jeszcze w utworze "NIC MNIE TO NIE OBCHODZI" fragment:
Nic mnie to nie obchodzi, że Urbański się znowu rozwodzi a Chylińska znów będzie rodzić.
Z zamierzchłych lat 80-tych wygrzebałem teksty, których dotychczas nie odnotowano:
"Wypuszczono Magdę K.
ta kretynka znowu ćpa"
śpiewał zespół Ozzy w piosence "Listy do Luizy" (Bez ciebie głupi jestem, bez ciebie chyba zdechnę)
"białe musi być jak Bacharach,
wino rouge jak Lerouche"
śpiewał Seweryn Krajewski w piosence "Lubię mieć margines" (Lerouche to scenarzysta)
"jeżeli deszcz to może w Cisnej, lecz nie tu"
śpiewała Zdzisława Sośnicka w piosence "Deszczowy wielbiciel" (nad morzem w czerwcu '84 cały czas padało - wiem, bo byłem!)
"ten ostatni jest na mecie,
kto uwierzyć chce kobiecie"
śpiewał Andrzej Rosiewicz w piosence "Nieśmiały champion" (chciałbym być nikim jak Niki Lauda)
"Chałupy oniemiały, golasy stekstylniały"
śpiewał Andrzej Dąbrowski w piosence "Szał by night" (nawet teledysk nie uratował takiego koszmarka)
przyszło mi do głowy, że od jej największego przeboju?
"Comment te dire adieu" czyli (jak napisał mi googel ) "Jak się z Tobą pożegnać"
ale to tylko domysł
Ooo, to faktycznie dobry trop!
Bo też mnie to zastanawiało.
Swoją drogą, masa smaczków w teledysku, m.in. nawiązanie do teledysku Tame Impala (co spoileruje jak historia się skończy), poza tym m.in. Zapach kobiety, Harry Potter, czy Sin City.
"Na pocztówkowych płytach tamtych lat szalał twist
Dynamit czarnych nut rozpalał żar Brendy Lee
Po szczupłych taliach w dół przebiegał dreszcz, u-u
Gdy Presley śpiewał i grał"
Aż musiałem sprawdzić, ale tej piosenki nie było na forum. Śpiewała Urszula Sipińska w roku 1988, a tytuł "Gdzie ten świat 60-tych lat".
P.S. Kiedyś dziennikarze muzyczni rozważali, dlaczego w latach 80-tych nagle modna stała się epoka lat 60-tych, a jednocześnie w dekadzie 70's na topie były piosenki przedwojenne. Prawdopodobnie w dekadzie 80's dorosły dzieci tych urodzonych w erze bigbeatu, a o latach przedwojennych...dopiero w epoce gierkowskiej wolno było wspominać.
djjack pisze: ↑pn wrz 07, 2020 11:24 am
Doris Day
Marilyn Monroe
Elvis Presley
Buddy Holly
U2
Chubby Checker
Dylan
Wiem że stary post, ale tutaj Billy'emu chodziło nie o zespół U2, a o samolot szpiegowski o tej nazwie, który został zestrzelony w 1960 roku.
A jacy artyści padają w nowej wersji tego utworu wykonywanej przez zespół Fall Out Boy? Oto lista:
Kurt Cobain
Michael Jackson
Kanye West
Taylor Swift
Ogólnie w tekście pojawiają się tym razem nawiązania do wydarzeń od lat 90.
Słuchając utworu Lecha Janerki Dupa jak sofa fragment Już pora spać
Pora by zasnąć
Śpij, śpij, śpij inteligencie
kojarzy mi się z Dobranoc mężczyzno
(...) Dobranoc niewiasto
(...) Dobranoc ojczyzno
(...) Już czas na sen
czyli Dobranoc już czas na sen Kabaretu Starszych Panów, bo to... był kabaret dla inteligentów a nawiązania tekstowe oczywiste.