notowanie 50 + podsumowanie 50 wydań
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
notowanie 50 + podsumowanie 50 wydań
Sięgamy daleko do historii...
Oprócz oczywistego błędu, jaki odkryłem przypadkowo (50 notowanie nie mogło być wyemitowane 2.04.1983), mam pytanie, a w zasadzie dwa:
1. W jakich godzinach wyemitowano 50 notowanie Listy w niedzielę 3.04.1983?
2. Czy 'Złota Lista Przebojów Programu Trzeciego' jak nazwał p.Marek podsumowanie 50 wydań -- została wyemitowana w całości w niedzielę (3.04.1983), w godzinach 19:05–21:00?
Oprócz oczywistego błędu, jaki odkryłem przypadkowo (50 notowanie nie mogło być wyemitowane 2.04.1983), mam pytanie, a w zasadzie dwa:
1. W jakich godzinach wyemitowano 50 notowanie Listy w niedzielę 3.04.1983?
2. Czy 'Złota Lista Przebojów Programu Trzeciego' jak nazwał p.Marek podsumowanie 50 wydań -- została wyemitowana w całości w niedzielę (3.04.1983), w godzinach 19:05–21:00?
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
- Kontakt:
Re: notowanie 50 + podsumowanie 50 wydań
Czemu 19-21?? tak na skanie jest? Emisja w godzinach lekko popołudniowych w niedziele ale nie wiem czy lista tylko odczytana czy top20 zagrany w króciutkich fragmentach.
-
W niedzielę Wielkanocną 1983 o stałej porze red. Marek Niedźwiecki odczytał wydanie bieżące o okrągłym numerze 50, przedstawił w całości bodajże pierwszą trójkę, a następnie zaprezentował podsumowanie 50 notowań w całości. Nie jestem pewien, czy lista "leciała" na żywo, czy została wcześniej zgrana.
Trochę byłem tym rozczarowany, bo dopiero, w Nowy Rok mieliśmy podsumowanie 35 wydań z 1982 r.
Trochę byłem tym rozczarowany, bo dopiero, w Nowy Rok mieliśmy podsumowanie 35 wydań z 1982 r.
- bobby-x
- Kontakt:
Czy mozesz uscislic co znaczy "o stalej porze"? jedno jest raczej pewne : najpierw jakis skrot listy (tu wersje sa rozne) a potem "Złote Przeboje". Czy mozesz napisac co ma not 35 czy cos z przelomu 82/83 do not nr 50? Bylo okolo 3-6 list "z taśmy" w pierwszych latach wiec mozliwe
zaczalem sluchac okolo 9 list pózniej. Czy moge cie jeszcze pomęczyć i zapytac o "przedstawienie pods w całości" nie mam danych ile trwalo to co w wątku głównym jest zapisane ale jesli trwało to 2 h to "calosc" top 20 + 21-30 gdzie bylo okolo 36-38 ?? pozycji w top 30 to troche malo realne + n50 w pigułce.

-
W pierwszym sezonie Listy Przebojów Trójki "tradycyjna pora" obejmowała dwie godziny w sobotę, tj. 20.05-22.00. W pewnym momencie (nie pamiętam już, odkąd) przesunięto początek na 19.05.
Stan faktyczny na liście w okolicy 50 notowania przedstawiał się następująco :
- dwudziestkę prezentowano w całości od miejsca 20 do pierwszego,
- przeważały wówczas piosenki polskie (w notowaniu 40 było ich 14 na 20) a ja słuchałem Trójki głównie po to, żeby ponagrywać przeboje zagraniczne odtwarzane w całości bez "wcinania" się spikera,
- mieliśmy w ciągu pół roku trzy podsumowania : najpierw 20 notowań, potem 35 notowań (na koniec roku), a natępnie 50. Wyniki były bardzo zbliżone do siebie i obejmowały utwory, którymi byliśmy już trochę "zmęczeni". Bo ile można słuchać tych samych nagrań?
Tyle moich prywatnych odczuć. W programie wielkanocnym zmieściła się tradycyjna dwudziestka piosenek z podsumowania 50 wydań oraz wcześniejsza zapowiedź notowania 50 z odtworzeniem medalowej trójki.
Oczywiście, zdałem się tylko na własną pamięć. Takich szczegółów, jak początek i koniec programu albo osoba prowadzącego, czy odtwarzanie z taśmy - nie zapisywałem, bo mnie to szczególnie nie interesowało.
Pozdrawiam i służę wyjaśnieniami w miarę możliwości.
Stan faktyczny na liście w okolicy 50 notowania przedstawiał się następująco :
- dwudziestkę prezentowano w całości od miejsca 20 do pierwszego,
- przeważały wówczas piosenki polskie (w notowaniu 40 było ich 14 na 20) a ja słuchałem Trójki głównie po to, żeby ponagrywać przeboje zagraniczne odtwarzane w całości bez "wcinania" się spikera,
- mieliśmy w ciągu pół roku trzy podsumowania : najpierw 20 notowań, potem 35 notowań (na koniec roku), a natępnie 50. Wyniki były bardzo zbliżone do siebie i obejmowały utwory, którymi byliśmy już trochę "zmęczeni". Bo ile można słuchać tych samych nagrań?
Tyle moich prywatnych odczuć. W programie wielkanocnym zmieściła się tradycyjna dwudziestka piosenek z podsumowania 50 wydań oraz wcześniejsza zapowiedź notowania 50 z odtworzeniem medalowej trójki.
Oczywiście, zdałem się tylko na własną pamięć. Takich szczegółów, jak początek i koniec programu albo osoba prowadzącego, czy odtwarzanie z taśmy - nie zapisywałem, bo mnie to szczególnie nie interesowało.
Pozdrawiam i służę wyjaśnieniami w miarę możliwości.
- ManRomantic
A u mnie jest coś takiego. Nie przepisywałem tego kolejny raz, tylko wyciąłem to co już jakiś czas temu przepisałem z własnych archiwów na pewien znany portal 

Skąd mi się wzięły daty i godziny emisji poszczególnych notowań? Nie wiem, dzisiaj już tego nie pamiętam. Wiem natomiast, że na samym początku lat `90 było coś takiego jak "Radarek". Wysyłali pocztą archiwalne notowania Listy (jakie kto chciał) i jakieś jeszcze czasami informacje do tego. I ja z tego korzystałem. Kiedyś miałem też zeszyt z notowaniami z lat 1982-1983 mojego taty, który spisywał z nasłuchu. Tego zeszytu już dawno nie ma (diabli wzięli????), więc nie mogę tego teraz z tym skonfrontować, ale czasami coś z niego dopisywałem ołówkiem do swoich notatek. I właśnie datę i godzinę emisji not. Specjalnego mam dopisaną ołówkiem już od wielu, wielu lat. A skąd to dopisałem? No nie wiem, bo z różnych źródeł tak robiłem z tym ołówkiem. Nie tylko zeszyt taty, ale np. dawno temu w jakiejś gazecie jak się natknąłem na istotną informację na temat Listy, to od razu ołówek szedł w ruch. Była też gazetka "Lista" w 1991r. i tam stoi jak wół, że oba te notowania były 03.IV.1983 Ni. Do myślenia pozostają godziny emisji. Ja mam, że Not. 50 było od 20:00 - 22:05, a "Złota Lista Przebojów" 23:00 - 2:00. I teraz, gdy przeczytałem tutaj o jakiś godzinach wczesno popołudniowych oraz, że z Not. 50 nadana była tylko pierwsza trójka, to zgłupiałem do reszty. Nie wiem... Ja mam u siebie, tak jak przedstawiłem tutaj, od lat i na razie niczego nie zmieniam. Dzielę się więc z Wami tym co mam i jak mam. Kto chce niech korzysta według własnego uznania.

Skąd mi się wzięły daty i godziny emisji poszczególnych notowań? Nie wiem, dzisiaj już tego nie pamiętam. Wiem natomiast, że na samym początku lat `90 było coś takiego jak "Radarek". Wysyłali pocztą archiwalne notowania Listy (jakie kto chciał) i jakieś jeszcze czasami informacje do tego. I ja z tego korzystałem. Kiedyś miałem też zeszyt z notowaniami z lat 1982-1983 mojego taty, który spisywał z nasłuchu. Tego zeszytu już dawno nie ma (diabli wzięli????), więc nie mogę tego teraz z tym skonfrontować, ale czasami coś z niego dopisywałem ołówkiem do swoich notatek. I właśnie datę i godzinę emisji not. Specjalnego mam dopisaną ołówkiem już od wielu, wielu lat. A skąd to dopisałem? No nie wiem, bo z różnych źródeł tak robiłem z tym ołówkiem. Nie tylko zeszyt taty, ale np. dawno temu w jakiejś gazecie jak się natknąłem na istotną informację na temat Listy, to od razu ołówek szedł w ruch. Była też gazetka "Lista" w 1991r. i tam stoi jak wół, że oba te notowania były 03.IV.1983 Ni. Do myślenia pozostają godziny emisji. Ja mam, że Not. 50 było od 20:00 - 22:05, a "Złota Lista Przebojów" 23:00 - 2:00. I teraz, gdy przeczytałem tutaj o jakiś godzinach wczesno popołudniowych oraz, że z Not. 50 nadana była tylko pierwsza trójka, to zgłupiałem do reszty. Nie wiem... Ja mam u siebie, tak jak przedstawiłem tutaj, od lat i na razie niczego nie zmieniam. Dzielę się więc z Wami tym co mam i jak mam. Kto chce niech korzysta według własnego uznania.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Pytam, mając dowód rzeczowy, aczkolwiek podana godzina jest wątpliwa... dlatego proszę o pomoc.bobby-x pisze:Czemu 19-21?? tak na skanie jest? Emisja w godzinach lekko popołudniowych w niedziele ale nie wiem czy lista tylko odczytana czy top20 zagrany w króciutkich fragmentach.

- ManRomantic
No właśnie, ta przeklęta godzina! Może znajdzie się wreszcie ktoś kto nam tutaj ładnie o tym napisze, bo chętnie i u siebie bym zmienił gdybym miał jakiekolwiek przekonanie. Chyba trzeba jeszcze z tym poczekać...
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Jako że to była niedziela, mogło się notowanie zdarzyć od 19 do 21...
- ManRomantic
O! To trafna uwaga. I do tego święta, wiadomo że ramówka musiała być inna.jollyroger72 pisze:Jako że to była niedziela, mogło się notowanie zdarzyć od 19 do 21...
- Robert
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984
No więc tak...
Osobiście nie słuchałem jeszcze wtedy Listy, ale...
Żeby zweryfikować to i owo odwiedziłem swego czasu słuchacza, który nie dość, że słuchał to jeszcze, co szczególnie sobie cenię jako źródło wiarygodności - prowadził notatki.
3 IV 1983 r. tzw. Złotą Listę Niedźwiedź zaprezentował w godzinach 19.05-21.00. Podsumowanie prezentowane było w całości, poprzedzone było bardzo krótką (ok. 15 min) pigułką dotyczącą notowania 50. Pigułka zawierała fragmenty wszystkich kawałków, oczywiście także pierwszą trójkę
Żeby zweryfikować to i owo odwiedziłem swego czasu słuchacza, który nie dość, że słuchał to jeszcze, co szczególnie sobie cenię jako źródło wiarygodności - prowadził notatki.
3 IV 1983 r. tzw. Złotą Listę Niedźwiedź zaprezentował w godzinach 19.05-21.00. Podsumowanie prezentowane było w całości, poprzedzone było bardzo krótką (ok. 15 min) pigułką dotyczącą notowania 50. Pigułka zawierała fragmenty wszystkich kawałków, oczywiście także pierwszą trójkę

notowanie 50 -data???
W ARCHIWUM WYNIKÓW -znalazłem notowanie 50 - z 2.04.1983 JUZ WTEDY SŁUCHAŁEM , ale czy tego dnia było wydanie listy ...to była wielka sobota i chyba raczej nie było listy, a moze sie myle .Prosze o pomoc ...
ponadto była jakas zlota lista czyli podsumowanie 50 wydan ...kiedy to było
ponadto była jakas zlota lista czyli podsumowanie 50 wydan ...kiedy to było
dzieki za przekierowanie ..sorki dawno mnie nie było.
Ostatnio zrobiłem sobie na urodziny żony (5.03.83) taka małą retrospekcje ..Gdyz akurat ten dzień pamietałem doskonale własnie przez słuchanie listy a wczesniej ok 19, ogladanie propozycji w Telewizyjnej liscie (Bank -mija czas, Budka - noc komety)
No i tak odłuchiwalismy te kawalki z mojego dzieciństwa i jej narodzenia ..az natknąłem sie na notowanie 50 ...i własnie te daty...
Niestety wtedy w Wielkanoc nie sluchalem (BO NIE WIEDZIALEM) ale mam gdzies zapiski siostry kolezanki, ktora notowala ,,Złota Liste '' z tytułami tylko i wyłąćznie po Polsku .
Zapewne tak były one przedstawiane; np: ,,Pogromca -Dion Łorig'' ( pisownia oryginalna), ,,Wyznawcy roka - EJ SI DI SI '' Kiedy dym opada -Skorpions .
Dziwilo mnie ,ze było tyle pozycji równoległych ...
zastanawiam sie czy w programie radiowym w archiwalnych gazetach jest godzina emisji , to mogłoby duzo wyjasnic .
Ostatnio zrobiłem sobie na urodziny żony (5.03.83) taka małą retrospekcje ..Gdyz akurat ten dzień pamietałem doskonale własnie przez słuchanie listy a wczesniej ok 19, ogladanie propozycji w Telewizyjnej liscie (Bank -mija czas, Budka - noc komety)
No i tak odłuchiwalismy te kawalki z mojego dzieciństwa i jej narodzenia ..az natknąłem sie na notowanie 50 ...i własnie te daty...
Niestety wtedy w Wielkanoc nie sluchalem (BO NIE WIEDZIALEM) ale mam gdzies zapiski siostry kolezanki, ktora notowala ,,Złota Liste '' z tytułami tylko i wyłąćznie po Polsku .
Zapewne tak były one przedstawiane; np: ,,Pogromca -Dion Łorig'' ( pisownia oryginalna), ,,Wyznawcy roka - EJ SI DI SI '' Kiedy dym opada -Skorpions .
Dziwilo mnie ,ze było tyle pozycji równoległych ...
zastanawiam sie czy w programie radiowym w archiwalnych gazetach jest godzina emisji , to mogłoby duzo wyjasnic .
Postanowiłem napisać to co pamiętam odnośnie notowania 50, choć niestety w swoim zeszyciku nie zapisywałem wówczas godzin emisji.
Jesem pewien jednak, że notowanie to było emitowane około południa, przez 2 godziny.
Wpierw była odczytana poczekalnia notowania 50, 20-tka została zaprezentowana we fragmentach. Pewnie zajęło to około 20-30 min.
Pamiętam, że chciałem nagrać Bandę i Wandę, a mimo, że była to nowość, zaprezentowano tylko fragment....
A potem 20-tka podsumowania roku, chyba w w całości, choć czasu było trochę mało....
Niestety, jak napisałem, nie mam na to dowodu.
Jesem pewien jednak, że notowanie to było emitowane około południa, przez 2 godziny.
Wpierw była odczytana poczekalnia notowania 50, 20-tka została zaprezentowana we fragmentach. Pewnie zajęło to około 20-30 min.
Pamiętam, że chciałem nagrać Bandę i Wandę, a mimo, że była to nowość, zaprezentowano tylko fragment....
A potem 20-tka podsumowania roku, chyba w w całości, choć czasu było trochę mało....
Niestety, jak napisałem, nie mam na to dowodu.
https://www.youtube.com/watch?v=88rKWsU5gls
to notowanie może sporo wyjaśnić w tej kwestii !
posłuchajcie i macie odpowiedz https://www.youtube.com/watch?v=88rKWsU5glsManRomantic pisze: ↑sob lip 07, 2012 4:53 pm No właśnie, ta przeklęta godzina! Może znajdzie się wreszcie ktoś kto nam tutaj ładnie o tym napisze, bo chętnie i u siebie bym zmienił gdybym miał jakiekolwiek przekonanie. Chyba trzeba jeszcze z tym poczekać...
- Robert
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984
Czyli wszystko się wyjaśniłochoroszcz pisze: ↑wt mar 21, 2023 1:46 pm https://www.youtube.com/watch?v=88rKWsU5gls

Robert pisze: ↑sob lip 07, 2012 6:04 pm No więc tak...
3 IV 1983 r. tzw. Złotą Listę Niedźwiedź zaprezentował w godzinach 19.05-21.00. Podsumowanie prezentowane było w całości, poprzedzone było bardzo krótką (ok. 15 min) pigułką dotyczącą notowania 50. Pigułka zawierała fragmenty wszystkich kawałków, oczywiście także pierwszą trójkę![]()
- bobby-x
- Kontakt:
1 - podałeś link do części 2 z 4, natomiast ja słyszę info o not i pods. 50 na początku części 4 z 4. 19:05 - 21:00choroszcz pisze: ↑wt mar 21, 2023 1:57 pm posłuchajcie i macie odpowiedz https://www.youtube.com/watch?v=88rKWsU5gls
2 - w pamięć Leszka strach nie wierzyć, pokazał nam to nie raz na zlotach (ale pisał, że godzin nie notował, hmm)
3 - skany, hmm... mam dwa...
3a - jedno prawidłowe (20 + 10) napisane na takiej, wiecie starej "ręcznej" maszynie do pisania, gdzie są podwójne pozycje, na 30 Chcemy być sobą,
3b - drugie (Top 50 ciurkiem bez podwójnych pozycji) napisane na maszynie "elektronicznej", Chcemy być sobą na 36., sporządzane x lat później po danej audycji.
4 - można by jeszcze wpaść do Narodowej lub na Koszykową i zerknąć do Anteny
w tym prawidłowym:
3.04.1983
pr.III
19.05-21. (ksero nie objęło minut, jeśli były podane)
Skoro Marek zapowiadał dwa tygodnie wcześniej 19:05 - 21:00, to chyba temat zamknięty?