Tydzień z Led Zeppelin

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Tydzień z Led Zeppelin

Post autor: dominik_fi »

Nikt nie założył jeszcze takiego tematy, a chyba warto. Przez cały tydzień trójka ma zagrać prawie wszystkie studyjne nagrania Zeppelinów. A co dziennie wieczorem w Akademii Muzycznej cała audycja tylko z ich muzyką.
Dziś G.Wasowski, jutro J.Kosiński, a środę P.Metz, a w czwartek P.Kaczkowski

W dniach od 3 do 7 grudnia zapraszamy na tydzień z legendarna grupą Led Zeppellin. Okazją jest reaktywacja tego zespołu. Przez cały tydzień duzo muzyki Zeppellinów, wspomnienia o zespole i informacji o ich obecnych planach.

Akademie Muzyczne Trójki będą poświęcone Zeppelinom - w poniedziałek zaprasza Grzegorz Wasowski, we wtorek Janusz Kosiński, w środę Piotr Metz a w czwartek - Piotr Kaczkowski. Poza tym niemal co godzinę muzyka grupy wszechczasów...

Zespół powstał nieco przypadkiem, kiedy Jimmy Page, prowadzący gitarzysta rhythm and bluesowego zespołu The Yardbirds, po odejściu dwóch czołowych muzyków tego zespołu pozostał sam z basistą Chrisem Dreja. W celu wypełnienia zobowiązań koncertowych, Page dokooptował do grupy dwóch muzyków znanych z występów w lokalnej grupie bluesowej: wokalistę Roberta Planta i perkusistę Johna Bonhama, znanego jako "Bonzo". Zanim grupa została ostatecznie sformowana, opuścił ją Dreja, a jego miejsce zajął znany producent i multiinstrumentalista John Paul Jones. Zespół zaczął występować we wrześniu 1968 pod nazwą The New Yardbirds.

W październiku 1968, łącznie z rozpoczęciem nagrywania pierwszego albumu, pojawiła się nowa nazwa: Led Zeppelin. Jej autorstwo przypisuje się Keithowi Moon (miał on po nieudanym koncercie powiedzieć, że muzyka "unosiła się jak ołowiany sterowiec" - lead Zeppelin). Muzyka grupy, początkowo będąca dynamicznym blues rockiem, z czasem staje się wiodącym i najbardziej wpływowym gatunkiem w muzyce rockowej. Muzyka grupy oparta jest na energicznej, ostrej grze sekcji rytmicznej, wibrującej grze gitary elektrycznej i sporadycznie także akustycznej, oraz ekspresyjnym śpiewie Planta. Gdy 25 września 1980 zmarł John Bonham, grupa rozwiązała się.

12 września 2007 r., podczas konferencji prasowej, promotor Harvey Goldsmith potwierdził, że żyjący członkowie Led Zeppelin zagrają dla fundacji edukacyjnej Ahmet’a Ertegun’a, podczas show w 02 Arena w Londynie, w dniu 26 listopada 2007 r. Za perkusją ma zagrać Jason Bohnam. Bilety zostały udostępnione w formie loterii poprzez stronę Ahmettribute.com. Strona zawiesiła się w chwilę po ogłoszeniu wiadomości. W sumie 25 milionów osób zarejestrowało się w oczekiwaniu na 20 000 dostępnych biletów. Źródła z World Entertainment News Network donoszą o toczących się rozmowach pomiędzy Page’m, Plant’em i Jones’em dotyczących ponownego zejścia się grupy, jeśli koncert okaże się sukcesem. W ostatniej chwili podano do wiadomości, że z powodu kontuzji palca Jimmiego Page`a koncert został przeniesiony na 10 grudnia. (źr. Wikipedia)

Zapraszamy!
Ostatnio zmieniony pn gru 03, 2007 7:02 pm przez dominik_fi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Słuchałem dziś trójki w godz. 6-14 ichyba tylko z 5 piosenek słyszałem. Ale może będzie lepiej.
Awatar użytkownika
dominik_fi

Gary pisze:Słuchałem dziś trójki w godz. 6-14 ichyba tylko z 5 piosenek słyszałem. Ale może będzie lepiej.
Na pewno dziś w "Tu Baron" Wasowski grał 2 piosenki.
A może ktoś nagrał te kawałki z komentarzami?
I jeszcze prośba o zarejestrowanie dzisiejszej Akademii i udostępnienie jej.
grzes

Post autor: grzes »

Wczoraj Kaczkowski wieczorem dość dużo puszczał, a teraz mam nocki to bez problemu sobie posłucham
Awatar użytkownika
dominik_fi

Czy może ktoś zarejestrował wczorajsza Akademię Muzyczną i mógłby się nią podzielić :?:
kris3k
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986

Post autor: kris3k »

dominik_fi pisze:Czy może ktoś zarejestrował wczorajsza Akademię Muzyczną i mógłby się nią podzielić :?:
Przypuszczam, że poniższy folder chomikowy będzie na bieżąco aktualizowany. ;)
http://tiny.pl/j85s
Awatar użytkownika
dominik_fi

kris3k pisze:
dominik_fi pisze:Czy może ktoś zarejestrował wczorajsza Akademię Muzyczną i mógłby się nią podzielić :?:
Świetnie, dziękuje za ten link.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Słuchałem tej audycji i ... była bardzo zakręcona. :D
Awatar użytkownika
dominik_fi

Dziś jeszcze ma być sporo Zeppelinów w Odkurzonych Przebojach.
Ale późna pora na słuchanie.
grzes

kto nie słuchał w nocy może żałować
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

ja słuchałem świadomie do ok. 3.15 Potem chciałem spać ale utwór, który miał trwać 25 minut i 25 sekund (tak go zapowiedział KOSA) nie pozwolił mi na to :-)
ku3a

Post autor: ku3a »

tez tego jeszcze sluchalem :-P
Awatar użytkownika
dominik_fi

Yacy pisze:ja słuchałem świadomie do ok. 3.15 Potem chciałem spać ale utwór, który miał trwać 25 minut i 25 sekund (tak go zapowiedział KOSA) nie pozwolił mi na to :-)
Czy to był Whole Lotta Love? Bo właśnie to było grane w akademii. I w styczniu jak były DEKADY
Awatar użytkownika
Gary

W akademii była długa wersja "Whole Lotta Love", ale było np. "No Quarter w Toolowej wersji. :)

PS. Ciekawe, czy wzorem Sex Pistols do zestawu trójkowego dodane zostanie jakieś Led Zeppelin.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Czy ktoś zarejestrował wczorajszą wtorkową wieczorną akademię, tak mnie moje 3 kobiety zbajerowały że zapomniałem o audycji o 22:00 :oops:
Awatar użytkownika
dominik_fi

bobby-x pisze:Czy ktoś zarejestrował wczorajszą wtorkową wieczorną akademię, tak mnie moje 3 kobiety zbajerowały że zapomniałem o audycji o 22:00 :oops:
Tutaj masz link
kris3k pisze:
Awatar użytkownika
bobby-x

Dzięki Dominiku.
Gary pisze:W akademii była długa wersja "Whole Lotta Love", ale było np. "No Quarter w Toolowej wersji. :)
Ojej czy wersja Toolowa była wieczorem we wtorek ??
Gary pisze:PS. Ciekawe, czy wzorem Sex Pistols do zestawu trójkowego dodane zostanie jakieś Led Zeppelin.
Chyba nie będzie dodany żaden utwór zeppelinów chociaż Twój pomysł jest świetny.

Właśnie przesłuchałem poranną środową Akademię, kurcze tylko o jednych Schodach. Mniam, mniam miodzio na moje uszy i ta wersja robocza i ta wersja Peel-owa. :lol:
I jak ten utwór nie jest na pierwszym miejscu w Topach od paru lat !!! Przecież Floydzi i Dire Straits (też uwielbiam te dwa utwory) nieumywają się do Gitarrowych Schodów.
ku3a

bobby-x pisze:I jak ten utwór nie jest na pierwszym miejscu w Topach od paru lat !!! Przecież Floydzi i Dire Straits (też uwielbiam te dwa utwory) nieumywają się do Gitarrowych Schodów.
jak dla kogo 8)
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

ku3a pisze:
bobby-x pisze:I jak ten utwór nie jest na pierwszym miejscu w Topach od paru lat !!! Przecież Floydzi i Dire Straits (też uwielbiam te dwa utwory) nieumywają się do Gitarrowych Schodów.
jak dla kogo 8)
Kuba. zapewne masz na myśli szczególnie Floydów. ;)
ku3a

alez oczywiscie, wystarczy spojrzec jak ABITW odsadzilo konkurencje na moim topie Flojdow ;-)
Awatar użytkownika
bobby-x

Eeee Robinsonie, Ku3a to Dire Straits zdecydowanie !!!! a nie Floyd, tak przynajmniej przy wielogodzinnych spotkaniach zlotowo-chmielowych mnie się wydaje.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

bobby-x pisze:Eeee Robinsonie, Ku3a to Dire Straits zdecydowanie !!!! a nie Floyd, tak przynajmniej przy wielogodzinnych spotkaniach zlotowo-chmielowych mnie się wydaje.
Wiem o tym doskonale. To była przewrotność z mojej strony.
Awatar użytkownika
Gary

bobby-x pisze:Ojej czy wersja Toolowa była wieczorem we wtorek ??
We wtorkowej wieczornej akademii.
grzes

Dzisiaj jeszcze będzie u Kackowskiego i jutro u Metza
Awatar użytkownika
dominik_fi

Nagrał ktoś MiniMax wczorajszy? Kaczkowski grał Zeppelinów!
ODPOWIEDZ